Vianoce slovenských šéfkuchárov

 Vianoce slovenských šéfkuchárov

Počas celého roka sa starajú o naše pôžitky a pozitívne zážitky z ich pripraveného jedla. Náročná práca šéfkuchára si vyžaduje absolútne nasadenie a 100% focus na výsledok. Očakávanie sú veľké – na strane hostí, ale aj na tej ich osobnej. I preto sme boli zvedaví, čo pre našich šéfkuchárov znamenajú sviatky pokoja, Vianoce. A čo na nich majú najradšej?

Šéfkuchár Jaroslav Žídek, RIVERBANK Restaurant

“Vianoce sú najtradičnejším sviatkom, aký poznám. V Čechách a na Slovensku to platí ešte o niečo viac. V každom veku majú svoje čaro, ja nie som žiadnou výnimkou. Začína to pečením vianočky a končí to slávnostnou večerou. V našej rodine sa spájajú české a slovenské zvyky, štedrovečerná večera je zložená z niekoľkých chodov. Všetky jedlá majú svoj význam a sú fantastické, bola by škoda niektoré z nich vynechať.”

Jaroslav Žídek
Vianočku od Jaroslava Žídeka sme ochutnali už pred pár rokmi v rámci jedného z našich obľúbených “Receptov šéfkuchára“. Na slávnostnom stole jeho rodiny nemôže chýbať.

 

Tomáš Ševčík, Group Executive Chef, Rodina značiek ZAR

Tomáš Ševčík je hlavným šéfkuchárom rodiny značiek ZAR, pod ktorú patrí aj Hotel Lomnica. “Hoci by si človek mohol povedať, že v 5-hviezdičkovom hoteli sa nie je kam posúvať alebo čo zlepšovať… Nie je to pravda a vždy je kopa toho, čo sa dá robiť inak a lepšie”, prezradil kolegovi Rudkovi v rozhovore z tohto roka.

“Pre mňa sú Vianoce synonymom lásky. Ľudia sú počas nich k sebe milší, ohľaduplnejší, chápavejší
a veľakrát si odpustia aj to, čo bežne v priebehu roka nedokážu. Akoby zrazu vedeli prejaviť viac empatie a aj navonok ukázať lásku k svojim blízkym a rodine. Nájdu si čas na seba, dokážu si spolu sadnúť k jednému stolu, spoločne pripraviť tradičné jedlo. To je aj u nás každý rok viac-menej rovnaké, takmer ako v každej rodine, a má to pre mňa veľkú symbolickú hodnotu. Na Vianociach mám najradšej práve to, že celý ten nekonečný celoročný kolotoč sa aspoň na chvíľu zastaví a ja mám možnosť si užiť vianočné obdobie v pohodovej atmosfére, s mne blízkymi ľuďmi.”

 

Peter Poláček z penziónu Holotéch Víška: "Nechceme hrať divadlo a ľudí šáliť"

Čítať viac >

 

Šéfkuchár Richard Svrček, Château Gbeľany

“Jednoznačne mám rád atmosféru Vianoc – počas celého roka sú pre mňa práve Vianoce časom zastavenia sa, pokoja a oddychu v rodinnom kruhu. Mám veľmi rád aj atmosféru ,,domáckeho varenia” počas Vianoc, kde mám na prípravu veľa času a robím Štedrú večeru pre mojich najbližších.”

Richard Svrček šéfkuchár chateau gbelany
Skúsený šéfkuchár sa na Slovensko vrátil po rokoch strávených v Anglicku. Dnes vedie reštauráciu Belene v rodinnom hoteli Château Gbeľany pri Žiline.

 

Jiří Zajíček, Head Chef ARTE Restaurant

ARTE patrí medzi naše najväčšie pozitívne prekvapenia v rámci slovenskej gastronómie počas tohto roka. Šéfuje jej skúsený Jiří Zajíček.

“Vo vianočnom období si najviac vážim, že ich môžem tráviť s mojimi najbližšími. Mám to šťastie, že s veľkou časťou rodiny bývame v tesnej blízkosti a Vianoce tak môžeme tráviť všetci spolu úplne tradične. Večera je u nás klasická. Varíme rybaciu polievku, vyprážaného kapra, pripravujeme zemiakový šalát s majonézou a veľmi radi si vychutnáme aj dobré, kvalitné víno. Na stole u nás nechýba ani klasické vianočné pečivo a tradíciou je vianočka, ktorú podávame na druhý deň na raňajky. Zvlášť si tieto dni užívam pri pohľade na radosť mojej dcéry a aj vďaka tomu Vianoce teraz milujem viac, ako keď som bol sám malý.”

Jaroslav Bachleda, Head Chef Reštaurácie PaB [pub] Kuszmannov bazár

Tatranský talentovaný šéfkuchár Jaroslav Bachleda má za sebou bohatú kariéru v zahraničí aj na Slovensku. Ako obrovský benefit svojej práce vníma voľno počas sviatkov.

Vianoce sú pre mňa v prvom rade o vzťahoch, o stretnutiach s rodinou a priateľmi a o tom, že sme
a môžeme byť všetci spolu. Viac ako na darčekoch nám záleží na tom, aby sme spoločne strávili
pohodový a príjemný čas v dobrej nálade a s dobrým jedlom. Večera je u nás taká klasika z detstva,
všetko na čo sme navyknutí. Nesmie chýbať oblátka s medom, kapustnica, ryba i krájanie jablka, aby
sme boli všetci zdraví po celý nasledujúci rok. Veľmi si vážim, že aj napriek tomu, že pôsobím v gastro
sektore, môžem mať cez sviatky voľno. Je to filozofia našej spoločnosti, aby všetci zamestnanci strávili Vianoce doma so svojimi najbližšími. Je to obrovský benefit a ja sa ho snažím využiť na maximum. Preto sú u nás doma sviatky v prvom rade o rodine, priateľoch a čase strávenom s nimi.

 

Patrik Andrejčák, Head Chef Hostinec Palatín, Kaštieľ Pálffy

Patrik Andrejčák si nedávno pre nás pripravil inšpiráciu na vianočného pstruha. V receptoch, ktoré nám prezradil nechýbali ani jeho obľúbené “bobáľky”.

“Vianoce sú pre mňa vo veľkej miere sviatky zhonu a náhlenia sa ale na druhej strane samozrejme aj sviatky času stráveného s rodinou. Som rád, že je nám v našej spoločnosti ten čas s rodinou skutočne
dopriaty. Štedrý deň u nás vyzerá podobne ako v mojej kuchyni. Celú rodinu čaká ranný check a
rozdelenie úloh. Každý počas dňa priloží ruku k dielu a spoločne si potom vychutnávame štandardnú
večernú pohodu. Vianočné menu je u nás klasické východniarske. Základom je kapustnica, ktorá
pozostáva len z kapusty, údeného mäsa, klobásy a sušených húb. Nasleduje majonézový zemiakový
šalát s rybou a tradičné bobáľky s makom a medom. Nechýba ani suché vianočné pečivo, pri ktorom
však u nás platí prísny zákaz jedenia až do Štedrého dňa.”

 

Miroslav Zamiška, Grand Hotel Kempinski High Tatras

“Pre mňa osobne Vianoce znamenajú práca. Ale nie, žartujem. Je to samozrejme čas pokoja, radosti a lásky. Ale keďže pracujem v impozantnom tatranskom hoteli, veľa hostí priláka výnimočná atmosféra tohto miesta. Niet sa samozrejme čomu čudovať, veď Grand Hotel Kempinski High Tatras je najkrajší na Vianoce. Štedrý večer mám v kruhu s kolegami, kedy sa snažíme si pripraviť svoje pracovné Vianoce. Čo je však našou tradíciou je spoločná večera. Úžasná atmosféra, ktorá panuje po celý sviatočný čas, je naozaj čarovná a človek sa do toho celého tak pohrúži, že aj zabudne, že je vlastne v práci. Snažíme sa aj hosťom predať kúsok z tejto atmosféry, ktorou im vyčarujeme tie pravé Vianoce.”

 

Text: Vyjadrenia šéfkuchárov

Foto: Ondrej Bobek, Rudolf Sladkovský a Peter Staš

 

 

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Simona Budinská

Vášnivý gurmán, mama troch detí, dvoch kníh a niekoľkých bedekrov. Náhody sú jej osudom, a tak pred rokmi vznikol projekt Kávičkári.sk. S nadšením sa venuje najmä víziám, kreovaniu na portáli, ale aj new biznis. Srdcovkou je aj vzdelávanie v oblasti gastronómie v rámci projektu Gastrolove a tvorbe osobnostného PR.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články