Kaštieľ Pálffy – reštaurácia ARTE a Hostinec Palatín predstavujú nové menu

 Kaštieľ Pálffy – reštaurácia ARTE a Hostinec Palatín predstavujú nové menu

Kaštieľ Pálffy vo Svätom Jure ukrýva, okrem iného, až dva gastronomické skvosty vedené talentovanými šéfkuchármi. Tým prvým je fine dining reštaurácia ARTE zameraná na výnimočné chuťové zážitky. Druhým je Hostinec Palatín špecializujúci sa na rakúsko-uhorské špeciality. Obe reštaurácie ponúkajú kvalitu, kreativitu a najmä čerstvosť so zreteľom na sezónne suroviny. Preto si pre vás pripravili nové a svieže menu, ktoré je opäť plné tradičných, no zároveň inovatívnych a kulinárskych jedál.

Kaštieľ Pálffy
Kaštieľ Pálffy – miesto dýchajúce históriou, kde sa viete preniesť do čias minulých, no zároveň si vychutnávať služby, kvalitu a inovatívnosť čias terajších. Nechýba ani kvalitná gastronómia, a to v podobe až dvoch reštaurácií – fine dining ARTE Restaurant a à la carte reštaurácie Hostinec Palatín. Kombinácia, ktorá stojí za návštevu.

Kaštieľ Pálffy a ARTE Restaurant 

ARTE Restaurant je fine dining reštaurácia, ktorá sa zameriava na jedinečné chute, vône a zážitky. Z ARTE budete odchádzať s chuťovým i vizuálnym pôžitkom, plní nových chutí, variácií a emócií. Pretože presne o tom je ponuka jedál, ktoré sa Head Chef Jirka Zajíček so svojím tímom snaží vyskladať a podávať tak, aby ste pri degustácii zapojili všetky zmysly. A to všetko v historických komnatách Kaštieľa Pálffy, vďaka ktorým sa razom ocitnete v časoch šľachtického rodu Pálffyovcov či kráľovského rodu Habsburgovcov.

Kaštieľ Pálffy-ARTE-Jirka Zajíček
Umenie, vášeň, zážitok. To je krédo ARTE Restaurant. Jeho pravdivosť dokazuje aj nové menu, o ktoré sa opäť postaral Jirka Zajíček, Head Chef ARTE Restaurant, so svojím tímom: „Náš koncept vychádza zo známych prvkov, surovín a chutí, tie však prinášame v prekvapivých podobách a netradičných spracovaniach. Inšpirujeme sa receptami, ktorých pôvod siaha ďaleko do minulosti.“

ARTE ponúka sviežu, modernú kuchyňu, ktorá však čerpá z klasických a sezónnych surovín podávaných v nečakaných prevedeniach. „Náš koncept vychádza zo známych prvkov, surovín a chutí, tie však prinášame v prekvapivých podobách a netradičných spracovaniach. Toho sme sa držali aj pri aktuálnom menu,“ približuje Jirka Zajíček zloženie nového menu. Taktiež prezradil, že základným prvkom sú ingrediencie vypestované na vlastnej farme vo Farnej. A to aj v rámci menu, ktoré je prezentované v zimných mesiacoch. Počas roka totiž veľa zavárajú, fermentujujú či sušia, aby mohli aj počas zimných mesiacov využiť vypestované suroviny.

Nové menu Jirka Zajíčka v ARTE

Nové menu pozostávajúce z 8 alebo 11 chodov je inšpirované receptami, ktorých pôvod siaha ďaleko do minulosti. Ak si pamätáte náš článok venovaný jesennému menu, možno si budete pamätať holuba, ktorý v nás zarezonoval. Tentoraz, napríklad, opäť stavili na menej obvyklú surovinu, ktorú bežne v reštauráciách len tak nenájdete: „V jesennom degustačnom menu sme mali holuba, v tom aktuálnom hostia môžu ochutnať zajaca, ktorý je prvým z našich hlavných chodov. Základ tohto jedla vychádza z takmer 100-ročného českého receptu Zajíc načerno. Zajac je jedlom, ktoré sa už bežne v reštauráciách nepodáva, ľudia sa s ním nestretnú len tak hocikde. My sme sa pri tvorbe menu opäť zamerali aj na takéto viac-menej zabudnuté suroviny.“

Kaštieľ Pálffy-ARTE-zimné menu
ZAJÍČEK, v podaní Jirka Zajíčka. Vtipné prepojenie mena však toho ukrýva omnoho viac. Prináša hlavný chod, pozostávajúci z petržlenu, perníka a nakladaných húb, inšpirovaný českým receptom, ktorý má takmer 100 rokov. Tento nový, moderný šat mu však rozhodne pristane, nemyslíte?

Ak si chcete prísť užiť gastronomický zážitok, môžete tak spraviť od štvrtka do soboty od 18:00, avšak nezabudnite na rezerváciu, ktorá je v ARTE nutná. Vybrať si môžete z 8- alebo 11-chodového menu, pričom je dostupný aj vegetariánsky variant. Každé menu si môžete navyše zarezervovať s nealko či vínnym párovaním. Vína VIAJUR vznikajú v súlade s gastro špecialitami, preto dokážu celý zážitok nielen podčiarknuť, ale aj umocniť.

Kaštieľ Pálffy-ARTE-Jirka Zajíček-zimné menu
Dezert v podobe CRÉME CARAMEL MOZART obsahuje gaštany, kávu a Beurre Suzette. Chute podčiarknuté jednoduchým, elegantným dizajnom.

11-chodové degustačné menu ARTE Restaurant:

  • AMUSE BOUCHE
  • BRYNDZOVÉ HALUŠKY – čierny cesnak, citrón, kaviár
  • POHÁNKOVÁ TARTALETKA – karamelizovaná cibuľa, syrový krém, kaleráb
  • MARINOVANÝ JELEŇ – sušienka, hľuzovka, hubová tapenáda
  • CHRENOVÝ PARFAIT – údené podmaslie, vejmrda, tonburi
  • SUMEC – mangold, hrozienka, čierny koreň
  • BORODYNSKIJ CHLIEB – fermentované maslo s medom
  • PÓR – slovenské dashi, hľuzovka, bazalkové semiačka
  • ZAJÍČEK – petržlen, perník, nakladané huby
  • JELEŇ – topinambur, čierna ríbezľa, čakanka
  • PANNA COTTA – kvaka, mak, rakytník
  • CRÉME CARAMEL MOZART – gaštany, káva, Beurre Suzette
  • PETIT FOUR

Kaštieľ Pálffy a Hostinec Palatín 

ARTE Restaurant - zažite degustačnú večeru s vinárstvom Champagne Charles Heidsieck

Čítať viac >

Hostinec Palatín je à la carte reštaurácia, ktorá ponúka pridanú hodnotu. Tou je historický duch, ktorý je prítomný v celom kaštieli. Výnimkou nie je ani Hostinec Palatín. Jedlá v duchu Rakúsko-Uhorska, avšak s moderným rukopisom Head Chefa Patrika Andrejčáka, potešia aj náročných gurmánov. A to všetko v prostredí, ktoré vás skrátka dostane. Čerešničkou na torte je spojenie s pivovarom Pálffy Brauerei a vinárstvom VIAJUR, ktoré patria ku konceptu Kaštieľa Pálffy. Vďaka tomu si môžete vychutnať tieto tradičné jedlá s dávkou inovatívnosti aj s remeselným pivom PaB či vhodným vínom, ktoré máte pre ešte lepší zážitok vyznačené priamo v menu.

Kaštieľ Pálffy-Hostinec Palatín-Patrik Andrejčák
Hostinec Palatín sa zameriava na kuchyňu inšpirovanú rakúsko-uhorskou kuchyňou. Jedlá, ktoré tu môžete ochutnať, pripravil Head Chef Patrik Andrejčák podľa tradičných receptov, ktoré citlivo inovoval do modernej podoby: „Takto koncipujeme menu v každom ročnom období. Preto aj jedlá, ktoré sa nám zdajú na prvý pohľad známe, dokážu svojím vizuálom, chuťou a spracovaním prekvapiť.”

Nové menu Patrika Andrejčáka

Jedlá, ktoré nájdete v menu stále, ako napríklad ikonický Tafelspitz, sú doplnené o sezónne menu. Aj pri sezónnom menu siaha inšpirácia do čias minulých: „Náš koncept je postavený na tradičnej rakúsko-uhorskej kuchyni, ktorú prispôsobujeme aktuálnemu storočiu a tomu zodpovedajúcim trendom. Takto koncipujeme menu v každom ročnom období. Preto aj jedlá, ktoré sa nám zdajú na prvý pohľad známe, dokážu svojím vizuálom, chuťou a spracovaním prekvapiť,” vysvetľuje Patrik Andrejčák.

Kaštieľ Pálffy-Hostinec Palatín-Patrik Andrejčák-nové menu
Teľacie líčka – paštrnákové pyré, zemiaky, koreňová zelenina a čierne pivo. Pre dokonalý pôžitok si k nemu dajte 13 % tmavý ležiak PaB Terkin tmavý dúšok alebo VIAJUR, Dunaj 2021. Odporúčania na pivo či víno, ktoré dokonale ladia k danému pokrmu, nájdete priamo v jedálnom lístku.

Aj v prípade Hostinca Palatín platí, že sa pri zostavovaní menu držia sezónnosti a surovín, ktoré sa s daným ročným obdobím spájajú. To, že ani zima nie je prekážkou, potvrdil Patrik Andrejčák: „Zima je na čerstvé ingrediencie síce chudobnejšia, ale pripravujeme sa na ňu počas celého roka. Všetko, čo nám príroda dá, uskladníme, zavaríme, nasušíme alebo inak spracujeme. Aj v aktuálnom menu preto hostia nájdu jedlá plné farieb, zeleniny, ale aj fermentovaných potravín.“

Kaštieľ Pálffy-Hostinec Palatín-Patrik Andrejčák-nové menu
Piroh, ako ho nepoznáte – sladká kapusta, hrudkový tvaroh, žĺtok, kôpor.

Svoje brány má Hostinec Palatín otvorené od utorka do nedele v čase od 09:00 do 22:00 hod, tak sa pokojne zastavte, ak budete mať cestu okolo. Ak nie, rozhodne si ju spravte, toto miesto stojí za to. Najesť sa tu viete aj bez rezervácie. Avšak, ako to pri dobrých podnikoch, ktorých je ako šafranu, býva, je lepšie, ak si miesto rezervujete.

Jedálny lístok à la carte Hostinca Palatín

PREDJEDLÁ

  • Špiková kosť – huby, hladkolistý petržlen, nakladačky, hrianka
  • Pstruh lososovitý – mrkvové pyré, chrenový cmar, farebná repa, kaviár
  • Piroh – sladká kapusta, hrudkový tvaroh, žĺtok, kôpor

POLIEVKY

  • Kulajda – vajce, zemiak, huby, kôpor
  • Hovädzí vývar – pečeňová raviola, vaječná omeleta, koreňová zelenina, ligurček
  • Krém z bielej fazule – klobása, piroh, nakladaný kel

HLAVNÉ JEDLÁ

  • Fermentované krúpy – vyprážané vajíčko, hliva, Hiadlovec, nakladaná tekvica
  • Sivoň – karfiol, zemiaky, repa, feniklová omáčka, kaviár
  • Teľací viedenský rezeň – baby zemiaky na masle, zemiaková espuma, pikantný uhorkový šalát, citrón
  • Kuracie supreme – párance, tvaroh, kuracie kože, papriková omáčka
  • Bravčová kotleta – vafľa z fermentovaných zemiakov, kôprovka, jablko
  • Teľacie líčka – paštrnákové pyré, zemiaky, koreňová zelenina, čierne pivo
  • Tafelspitz – hovädzí vývar, špik, pečené zemiaky, špenátové pyré, chlebová majonéza, chrenové jablko, pažítka

DEZERTY

  • Horká čokoláda – kyslé višne, vanilková espuma, kakaový čips
  • Medová panna cotta – gaštanový krém, slivky, kávový likér
  • Salzburské noky – sorbet z lesného ovocia
Kaštieľ Pálffy-Hostinec Palatín
Hostinec Palatín či ARTE Restaurant, dva koncepty, ktoré nájdete za bránami Kaštieľa Pálffy. ARTE ponúka fine dining a zážitkovú gastronómiu, Hostinec Palatín sa inšpiruje tradičnou rakúsko-uhorskou kuchyňu. Obe však bazírujú na kvalite, sezónnosti a tradičných surovinách v modernom prevedení.

 

Kaštieľ Pálffy nájdete aj na Facebooku a Instagrame.

Text: Dominika Noskovičová
Foto: archík kávičkári.sk a Kaštieľa Pálffy

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Dominika Noskovičová

http://www.kavickari.sk

Tvor tvorivý s vášňou k písaniu, foteniu a iným kreatívnym aktivitám. Svoje študijné kroky smerovala k štúdiu divadelných, filmových a mediálnych vied na Viedenskej univerzite. A vďaka Kávičkárom mohla tieto svoje vášne spojiť s ďalším pôžitkom, akým je kvalitná káva. Inšpiráciu a múzu hľadá vo všedných veciach. Svet rada objavuje cez hľadáčik fotoaparátu, zaznamenáva s perom v ruke a vychutnáva s kvalitnou kávou v ruke. Ako každá žena a mama sa točí v nekonečnom kolotoči. Preto vyhľadáva činnosti, ktoré ju bavia a napĺňajú. Na Kávičkári.sk má Dominika na starosti najmä sekciu "Pražiarne", ktorej dodáva jej osobitý ráz a vzhľad. Ako autorka románu však svoju kreatívnu dušu potešuje aj tvorbou rozhovorov, či iných článkov na našom portáli.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články