ARTE Restaurant vo Sv. Jure – umenie na tanieri

 ARTE Restaurant vo Sv. Jure – umenie na tanieri

Podkarpatská oblasť posledné roky rozkvitá. Nie je to len šikovnými vinármi, ale i projektami, ktoré kultivujú túto oblasť. S úctou k histórii, dobrému vínu a jedlu sa svetu začiatkom októbra predstavil i nový projekt ARTE restaurant, nachádzajúci sa v Kaštieli Pálffy vo Svätom Jure. My sme na jeho otváracej večeri nemohli chýbať.

ARTE restaurant sa nachádza v Kaštieli Pálffy vo Svätom Jure. Svoje brány otvorí 19.10.2023. Reštaurácia bude len na rezervácie.

Vážme si to, čo je naše

Kaštieľ Pálffy vo Svätom Jure odkazuje na silný príbeh významného šľachtického rodu Pálffyovcov. Budova v mestečku pod Karpatmi sa spája najmä so silným príbehom Kataríny Pálffy. Tá, so svojim manželom Štefanom Ilešházi (Illésházy), stála za najväčším rozmachom kaštieľa. Katarína prerobila pôvodnú zemepánsku kúriu na skutočné renesančné sídlo. A hoci doba bojovala proti nej i kaštieľ si prešiel ťažkými rokmi a postupnou devastáciou, dnes zažíva obdobie renesancie. A pozýva vás na návštevu.

Najnovšie do novinky medzi slovenskými fine dining reštauráciami, ARTE Restaurant, ktorá svoje brány oficiálne otvára 19.10.2023. My sme ako zástupcovia médii dostali možnosť zúčastniť sa jednej z prvých degustácii. Ste zvedaví? Čítajte ďalej, radi vás prevedieme večerom.

ARTE restaurant ponúka umenie nielen na tanieri. A je jedným z mála miest na Slovensku, kde sa aktívne pracuje aj s históriou daného miesta.

ARTE restaurant ponúka umenie na tanieri

A hoci Kaštieľ Pálffy disponuje príjemnou reštauráciou Hostincom Palatín, ktorý ponúka Rakúsko – Uhorské špeciality, svoj priestor si v rozľahlej historickej budove našiel i unikátny fine diningový koncept – ARTE restaurant. Snúbenie vína z vlastných vinohradov značky VIAJUR a skvelého jedla prebieha v komornejšej atmosfére určenej len pre 26 osôb. Celkom zaujímavé je, že v ARTE dokážu tak varietne pracovať s vínnom pod jednou značkou a, že ho vedia skutočne k rôznym chutiam a chodom napárovať.  Počas večera sme mali barikované, aj panenské vína, aj vyzreté v rôznych sudoch, ktoré v pohári ukázali svoj charakter.

ARTE restaurant sa nachádza v nám už známych priestoroch, ktoré boli pôvodne naplánované na príležitostné fine dining večere. Eleganciu na tanieri, ladnosť pohybov personálu a chuť skvelého vína  však manažment hotela chcel dopriať hosťom častejšie. A tak vznikla ARTE restaurant, ktorá vdýchla tejto časti kaštieľa život a ukázala, že po kvalitnom fine diningu je v okolí Bratislavy dopyt.

V okolí Bratislavy je po kvalitno fine diningu dopyt. Najnovšou lastovičkou je ARTE restaurant, na ktorej degustačnej večeri určenej pre média sme sa aj my zúčastnili.

Večera sa začína v podobe servírovania amouse bouche priestoroch historického salónika. Obrazy Františka Jozefa a Sissi nejak podvedome zvyšujú výnimočnosť tohto okamihu. A mne teraz napadá, ako málo je takýchto miest, ktoré sa úctivo správajú aj k našej histórii. S odkazom na doby minulé, ktoré boli tak iné, než tie, ktoré teraz žijeme. A navyše, my ich tak veľa na Slovensku nemáme, o to viac by sme si mali vážiť tie, ktoré nám ostali a boli následne citlivo zrekonštruované.

Amouse bouche bolo servírované na mohutnom kameni. Ak by sme mali dať hodnotenie len za riad, ARTE restaurant by obstálo na jednotku.

ARTE restaurant len na rezervácie

Moderných konceptov je veľa a mnohé sú naozaj skvelé. V ARTE restaurant holistický štýl však nehľadajte. Obklopení obrazmi, starožitým (avšak vkusným) nábytkom a krbom po amouse bouche servírovanom na efektnom kameni prechádzame do druhej miestnosti. Vo víre debát, ktoré vďaka skvelému vínu a príjemnej spoločnosti prichádzajú na jazyk. V zlatej komnate nás už čaká otvorená kuchyňa, ktorá je srdcom ARTE restaurant. Tá bude pre hostí otvorená len na rezervácie od štvrtka do soboty, v čase od 18:00 hodiny.

Umenie nielen na tanieri. Novinka medzi fine dining reštauráciami má čo povedať.

Myslím si, že ľudia by sa mali obklopovať krásnom. Podvihne im to ducha. A menu v ARTE restaurant také je. Elegantné. Asi tak sa dajú opísať kreácie skúseného Head Chefa, Jirka Zajíčka. Jeho umenie sme mali možnosť zažiť už v nádherne vyladenom koncepte Selaví v centre Bratislavy, ktoré žiaľ už neexistuje. Ale všetko zlé je pre niečo dobré, a to je aj tento prípad. Aspoň mohla vzniknúť ARTE restaurant.

Jirka Zajíček (v strede) sa po pauze vracia späť na Slovensko a predviedol sa v top forme.

Šéfkuchár Jirka Zajíček

Jirka Zajíček je ďalší zo šikovných Čechov, ktorý si zamiloval Slovensko a pracuje, dá sa povedať, na svojom životnom projekte v priestoroch ARTE restaurant. Autor kuchárskej knihy “Život”, ktorá vznikala v spolupráci so známou reštauráciou “Kohout na víne” prináša do svetiel historickej budovy jednoduchosť na tanieri. Z úcty ku krajine vyberá suroviny ladiace k miestu, spolupracuje s mikrofarmármi, ako napríklad nám už známi dodávatelia húb @drž_huby. Nosným dodávateľom je však vlastná farma skupiny, Farma VIAJUR Agricultura vo Farnej.

Elegancia a sofistikovanosť. Keď nás jedlo pozýva k umeleckému zážitku, nikdy to neodmietneme.

Jirka Zajíček nezaťažuje svoje publikum premotivovaným foodstylingom. Ten je síce sofistikovaný, ale aj ľahunký. A hoci mali sme moment, kedy preddezert niesol závan jemného gýču v podobe servírovania so suchým ľadom, výsledok bol znamenitý. Servírovanie spravilo príjemný chuťový efekt a granita sa príjemne rozplývala na jazyku.

Ryby zaujali. Na tanieri jeseter, beurre noisette, kuracia koža a koreňová zelenina.

Skupina ZAR dokáže stále prekvapiť

Skupina ZAR invest ukrýva pod sebou viac precíznych konceptov, ako aj Hotel Lomnica, Kuzsmannov Bazár,  balón Kuulinair, vinárstvo ViaJur, i najnovšie ARTE restaurant. Projektov je však omnoho viac a my sme veľmi radi, že v každom jednom, ktorý vzniká, je rovnaký rukopis – precíznosť i štipka prekvapenia. Tú sme mali aj na tanieri v podobe degustačného menu. Prekvapili ryby. Druhý amouse bouche v podobe úhora s chrenom, či jeseter, ktorý bol na predjedle. Podobne perfektný chod plný nečakaných textúr bol v hubovom hlavnom chode, kde naozaj len jemne dochucovali a minimálne pracovali s kvalitnou surovinou, aby vynikla jej podstata.

Knedličky s pivom, sladom a údený lalok. Prítomnosť vlastného pivovaru Pálffy Brauerei v Kaštieli sa podpísala aj na tomto chode.

Jirka úzko spolupracuje s Tomášom Ševčíkom, executive šéfkuchárom skupiny ZAR invest a je to vidieť. A keďže sme len nedávno boli v sesterskom podniku Kuzsmannov Bazár v Tatrách, oslovil nás aj bravčový lalok, ktorý je súčasťou tamojšieho menu. V ARTE restaurant bol poňatý, samozrejme, absolútne inak.

Elegancia a spolupráca. Tak vyzeralo nasadenie majstrov kuchyne, najmä šéfkuchára ARTE Jirka Zajíčka a executive chefa skupiny ZAR, Tomáša Ševčíka (napravo).

Holub bol tradičným jedlom minulosti, môj dedko ho mával v detstve na tanieri a kolegu redaktora Rudka dedko ich dokonca aj choval. Je krásne, keď vidíme, ako sa vraciame aj prostredníctvom jedla k tradíciám.

Holuby boli v minulosti slovenských domácnostiach na vidieku bežné. Je krásne, že prevádzky sa pomaly vracajú aj k tomuto druhu mäsa. V nás to vyvolalo aj príjemné spomienky na starých rodičov.

Jedlo i hodovanie vždy patrilo do útrob kaštieľa a obzvlášť počas prítomnosti majiteľky Kataríny Pálffy. Ktovie čo by dnes povedala na možnosti fine dining menu? My si povieme, že znamenité a vám prezradíme, že hostia ho majú na výber v dvoch variantoch – 8 chodové Classic a 11 chodové Maestro menu. K dispozícii majú samozrejme aj skúseného someliéra a napárované vínka od sesterskej spoločnosti Kaštieľa Pálffy, VIAJUR. Cena sa bude pohybovať v sumách od 80 € za8 chodové menu, 11 chodové menu bude v sume 110 €. Párovanie vína k 8 chodovému menu bude v sympatickej sume 35€ a pri 11 chodovom menu v sume 50€.

Základom úspechu je team. Súdržný a profesionálny. Tak sa nám odprezentoval ten z ARTE restaurant.

 

Ďakujeme za pozvanie na večeru ARTE restaurant a tešíme sa na ďalšie stretnutia v prekrásnych historických priestoroch vo Svätom Jure.

 

Text: Simona Budinská a Rudolf Sládkovský

Foto: Rudolf Sládkovský

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Simona Budinská

Vášnivý gurmán, mama troch detí, dvoch kníh a niekoľkých bedekrov. Náhody sú jej osudom, a tak pred rokmi vznikol projekt Kávičkári.sk. S nadšením sa venuje najmä víziám, kreovaniu na portáli, ale aj new biznis. Srdcovkou je aj vzdelávanie v oblasti gastronómie v rámci projektu Gastrolove a tvorbe osobnostného PR.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články