ARTE Restaurant – zažite degustačnú večeru s vinárstvom Champagne Charles Heidsieck

 ARTE Restaurant – zažite degustačnú večeru s vinárstvom Champagne Charles Heidsieck

Kaštieľ Pálffy je miestom, kde ožíva dávny duch minulosti a umenie cítiť vo viacerých rovinách. Najnovšie sa pôvabné priestory rozšírili o unikátny prírastok, ARTE Restaurant, ktorá sa zameriava na zážitkové fine dining večere s hostiteľmi významných vinárstiev z distribúcie Selaví. Zážitková degustačná večera s vinárstvom Champagne Charles Heidsieck, patriacim medzi top 3 najlepšie hodnotené Champagne na svete, sa koná už 14.11.2023. A prečo sa zúčastniť večere pozostávajúcej zo šiestich chodov doplnených pairingom šumivých vín? Pretože je to zážitok všetkých zmyslov. Presvedčte sa o tom sami!

Degustačné menu vám dovolí okúsiť bežné potraviny, ktoré sa vyskytujú v jedálničku každého z nás, avšak v jedinečných kombináciách a prevedeniach. A tie sa nedá nemilovať. Spojenie tradícií z obdobia Rakúsko-Uhorska a trendu fine dining, v súlade s lokálnymi surovinami, musí byť zárukou úspechu.

ARTE Restaurant – fine dining s puncom elegancie a exkluzivity

ARTE Restaurant je koncept zameraný na fine dining a degustačné večere. Unikátne zostavené menu spárované s vínami rôznych vinárstiev je prísľubom jedinečného zážitku. Najbližšie sa zážitková degustačná večera koná už v utorok 14.11.2023 o 18:00. Šumivé vína z vinárstva Champagne Charles Heidsieck, z ponuky distribúcie Selaví, si budete môcť vychutnať v kombinácii so špičkovým menu Head Chefa Jirka Zajíčka. Súčasťou je aj prednáška k vínam, a to priamo od profesionálov z vybraného vinárstva a tímu someliérov. Spojenie unikátnych pokrmov, správne spároveného vína a príjemných chvíľ si žiada komornú atmosféru. Preto je kapacita ARTE Restaurant, fungujúcej výhradne na rezervácie, iba pre 25 osôb. Tak akurát, aby ste si vychutnali večer naplno, spoločensky, no bez zbytočných rušivých prvkov.

ARTE-Restaurant-degustačné-menu-Kaštieľ-Pálffy
Kaštieľ Pálffy vo Svätom Jure je skvostom, ktorý spája viacero konceptov. K apartmánom, eventovým priestorom, pivovaru, vinárstvu a á la carte reštaurácii najnovšie pribudla aj ARTE Restaurant zameraná na fine dining a degustačné večere.

Jedlá sú zostavené na mieru presne podľa zvolených vín, avšak to, čo si pre vás šéfkuchár prichystá, ostáva až do poslednej chvíle zahalené rúškom tajomstva. Presne tak, aby bolo celé menu prekvapením a chuťovým zážitkom. A ako vznika také degustačné menu? „Všetko začína v hlave, potom sa to dá na papier a následne sa spraví plán. Určí sa, čo má byť hlavná surovina, ktorá sa volí so zreteľom na aktuálne sezónne suroviny. Potom spolu s kolegami spravíme nástrel jedál a spoločne dolaďujeme detaily a menu vylepšujeme,“ vysvetľuje šéfkuchár Jirka Zajíček.

ARTE Restaurant sľubuje nečakaný zážitok i prekvapenie. Menu s dôrazom na lokálne suroviny a tradičnosť, so štipkou rebélie a v nečakaných variáciách, nie je dopredu známe

Vinárstvo Champagne Charles Heidsieck – à votre santé!

Milé dámy, vážení páni, tak teda „à votre santé“, alebo aj „na zdravie“! Vinárstvo Champagne Charles Heidsieck, založené v roku 1851, je prestížnym producentom šumivého vína v oblasti Champagne vo Francúzsku. Sú známi svojou kvalitou a tým, že ich šumivé vína sú vysoko oceňované. Ani v tomto prípade nemožno poprieť prítomnosť historického ducha. Šampanské tohto prestížneho vinárstva totiž tieklo potokom aj na oslavách organizovaných Winstonom Churchillom po víťazstve v 2. svetovej vojne. Okrem toho mi nedá nespomenúť fakt, že vína tohto vinárstva môžete nájsť vo viac ako 25 michelinských reštauráciách. Vy ich však budete môcť ochutnať priamo v Kaštieli Pálffy, a to konkrátne: Brut Reserve NV, Brut rosé Reserve, Millesíme 2006 Brut, Blanc De millenaires 2007, Blanc de Blancs Brut a Crayeres collection Millesime 1981 Brut.

Šéfkuchár Jirka Zajíček – záruka kvality 

Degustačná večera s vinárstvom Champagne Charles Heidsieck je pokračovaním večerí so svetovými vínami. Jednej z takýchto degustačných večerí ARTE restaurant v štýle rakúsko-uhorskej kuchyne, avšak s jemným dotykom moderny, sme mohli byť súčasťou aj my. Zúčastnili sme sa degustačného menu, ktoré bolo vytvorené tak, aby dokonale ladilo k vybratým vínam, v našom prípade z vinárstva Marchese Mazzei. A čo prinieslo spojenie ikonických vín a fine dining večere v podaní šéfkuchára Jirka Zajíčka? Prijmite pozvanie k stolu a poďte spolu s nami nasať atmosféru elegancie prostredia a umenia na stole. 

Head Chef Jirka Zajíček rád siaha po tradičných surovinách, na ktoré sú slováci zvyknutí, a dodáva im punc inovatívnosti: „Snažíme sa voliť tie chute, ktoré všetci poznáme a máme radi, no pridať tam niečo menej obvyklé.“

Rovnako ako každý maliar zanecháva jedinečný rukopis vo svojich dielach, aj jedlá nesú autorský rukopis šéfkuchára. Tak je to aj v prípade Jirka Zajíčka. Prechováva úctu k lokálnym surovinám, ktoré tvoria stavebný prvok jeho menu. Taktiež sa riadi tým, že varí pre hostí, preto sa snaží rešpektovať chute, ktoré majú Slováci a Česi v obľube. A tým sú práve klasické suroviny a jedlá, jednoduché a lokálne chute, ktoré má náš národ v sebe už odmala. 

Nech sa páči, usaďte sa

Večer, od ktorého sme mali veľké očakávania, odštartoval skutočne sľubne, a to v lobby salónika Habsburgovcov. Ten vás vďaka svojej atmosfére, dobovému nábytku, starožitnostiam a umeleckým dielam visiacim na stenách prenesie do dôb jednej z najmocnejších šľachtických rodín. 

Zo snívania o dobách minulých ma však vytrhla obsluha, ktorá začala servírovať amouse bouche, a príhovor šéfkuchára Jirka Zajíčka, ktorý nám odprezentoval menu. To znelo viac ako skvelo, preto sme sa s nadšením premiestnili do hlavného priestoru celej večere. Čakal na nás stôl s obálkou, ktorá skrývala už spomínané menu. Prestieranie či poháre na víno však na stole nečakajte. Tie vám obsluha prinesie až priamo pred príchodom jedla. Vďaka tomuto minimalizmu na stole vám nebude na stole prekážať nepotrebné prestieranie. Taktiež nemusíte riešiť, či príbor, ktorý ste vzali do rúk, je určený na dané jedlo. 

ARTE-Restaurant-degustačné-menu-Kaštieľ-Pálffy
Menu bolo v duchu rakúsko-uhorskej kuchyne, ale v ľahšom, modernejšom podaní. Ťažký dizajn prostredia sa snažili odľahčiť, preto zvolili smer bistro zážitkovej gastronómie.

Degustačné zážitkové menu ARTE Restaurant – vstupenka do gastro neba? 

Menu bolo zostavené skutočne lákavo a v jednotlivých pokrmoch sa skrývala rozmanitosť: ryba sivoň, paštéta, huby, jeleň, knedlíky, holub, ale i sladká bodka v podobe tradične netradinčej štrúdle a petit four. Oceňujem aj čistotu a jednoduchosť názvov jedál. Jednoduché, stručné, výstižné, bez akýchkoľvek skrytých významov a slov, pri ktorých musia podaktorí siahať po slovníku cudzích významov. Avšak lákavé a s priestorom na predstavivosť, čo ešte viac zvyšovalo nedočkavosť a očakávanie. Práve fantázia fungovala po celý čas na plné obrátky, keďže tradičné suroviny boli častokrát spracované spôsobom, ktorý by ste nečakali.

Holub, cesnak, pšenica a foie gras – skvele vyladená kombinácia, ktorá nás dostala. Nebudem klamať, ak poviem, že toto jedlo bolo jedným z favoritov večera.

Línie, tvary, formy, farby a textúra. Food Styling a sofistikované servírovanie k fine diningu skrátka patria. Jedlá, ktoré vznikli pod rukami Jirka Zajíčka sú na tanieroch naservírované tak, že príslovie „jeme aj očami“, platí na 100 %. Styling je efektný, jednoduchý, s dôrazom na detaily, no zároveň bez akejkoľvek prekombinovanosti. Dojem zo stylingu jedla však bez pochýb dopĺňa aj elegantný riad. Taniere, misky, rôzne podstavce či podnosy – čo pokrm, to skvosty, ktoré, mimochodom, nutne potrebujem aj do svojej kuchyne. 🙂

ARTE Restaurant ponúka umenie na tanieri i pred očami 

Čo sa týka nášho stolu, musím uznať, že sme získali žolíka. Mali sme totiž výhľad priamo na chef’s table. Počas celého večera sme tak mohli neprestajne sledovať majstrov priamo pri práci. Ostrieľaný profesionál Jirka Zajíček so svojím tímom sú profesionáli na slovo vzatí. Zohratosť by im mohli závidieť aj manželské páry oslavujúce diamantové výročie svadby. A to aj napriek tomu, že išlo o prvý event v novom prostredí. Na ich tímovej práce to veru badať nebolo. 

Chef’s table, na ktorý sme mali počas celej večere výhľad, bol príjemnou vsuvkou gastronomického zážitku.

Menu, ktoré sa trafí do chutí každému

O každom jednom chode by som sa dokázala rozpísať na desiatky viet. I keď sa pri takejto fine dining degustačnej večeri kladie dôraz práve na pôžitok a spomalenie, toľko času vám mojím opisom ukrojiť nechcem. Každý chod však pozostával z jednej dominantnej ingrediencie, ktorá bola citlivo doplnená tak, aby výsledný celok spolu ladil, no zároveň nechal vynikať jednotlivé chute i textúry. Pri našom stole sa stretla skupinka ľudí, ktorá preferovala rozdielne chute, spracovania i druhy jedál. Pomerne veľká výzva, pomyslela som si na začiatku. O to prekvapivejšie bolo zistenie, že menu je zostavené priam zázračne a každý jeden pokrm zapasoval všetkým chuťovým preferenciám. Ako je to možne? Netuším. Žeby tajomstvo šéfkuchára?

 

ARTE-Restaurant-degustačné-menu-Kaštieľ-Pálffy
Ďalší, možno dokonca absolútny favorit večera, na ktorom sme sa jednohlasne zhodli. Paštéta, slivka, mandle a majorán servírované v efektívnej tartaletke, ktorá zanechala príjemnú sladkastú dochuť.

Jedlá sme si vychutnávali všetkými zmyslami. Najprv v tichosti, potom v družnej diskusii. Keď som sa rozhliadla po miestnosti, rovnako to bolo aj pri iných stoloch. Chvíľami vládlo hrobové ticho, po chvíli ho však vystriedali náruživé diskusie. Pri stole sme si zostavili aj pomyselný rebríček jedál a jednohlasne sme sa zhodli, že na piedestál patrí paštéta. Ako mi neskôr prezradil Jirka Zajíček, toto jedlo bodovalo u všetkých zúčastnených. Príjemne však prekvapil aj holub. I keď holub je u nás doma na tanieri pomerne bežne, keďže môj svokor je vášnivým holubárom, toto spracovanie a vyladené chute prekvapili aj mňa. 

To najlepšie na koniec?

Čerešnička na torte. Sladká bodka. Alebo to najlepšie na koniec? Ja ako milovník, no i veľký kritik sladkého, som sa tešila práve na dezert, ktorý sľuboval jablkovú štrúdľu tak trochu inak. Jablková štrúdľa s orechmi je dezertom, ktorý pozná každý z nás. Nie však v takomto prevedení. Servírovanie so zabaglione, krémom, ktorý je typickým prvkom talianskej kuchyne a pri jeho príprave sa používa i víno, bol pekným symbolom slovensko-talianskeho charakteru celého večera. Petit four, domáce pralinky rôznorodých príchutí a kombinácií boli druhou sladkou bodkou.

 

ARTE-Restaurant-degustačné-menu-Kaštieľ-Pálffy
Petit four, ručne robené pralinky rôznych príchutí, boli skvelým ukončením delikátnej degustačnej večere. Ako ich chuť, tak aj servírovanie, potešilo.

Ľudský faktor zaváži

Jedlo, vína, priestor, spoločnosť. To sú dôležité predpoklady príjemného večera. Celkový dojem však do veľkej miery ovplyvňujú práve ľudia. A tím v Kaštieli Pálffy je vždy zárukou profesionality. Nechýba im pritom však niečo dôležité – úsmev, ochota a ľudský prístup. Ak sa aj sem-tam vyskytla nejaká organizačná nezrovnalosť, keďže ARTE Restaurant iba teraz otvára svoje brány, málokto by si niečo všimol. Každý chod nám podrobne opísali, odpovedali na zvedavé otázky, zavtipkovali a dokonca mali božiu trpezlivosť, keď som si jednotlivé chody potrebovala nafotiť. Z každej strany a uhla. Veď uznajte, že také umelecké diela by bolo hriechom nezachytiť.

ARTE-Restaurant-degustačné-menu-Kaštieľ-Pálffy
Okrem samotných chodov musíme vyzdvihnúť aj prístup celého tímu ARTE Restaurant. Nielen obsluha, ale aj samotný šéfkuchár Jirka Zajíček sa zapájal do diania. Osobne nám naservíroval posledný chod v podobe petit four či ochotne sa pustil do priateľskej debaty.

Chute a pocity, ktoré zarezonujú

Ak sa vám zdá byť výber jedál a surovín na prvý pohľad obyčajný, nenechajte sa oklamať prvotným pocitom. Pretože v tomto prípade platí, že zdanie klame. Vyladené chute a na prvý pohľad obyčajné jedlá sa snúbili v dokonalý chuťový pôžitok. Nesmieme zabudnúť ani na vína, ktoré boli neodmysliteľnou súčasťou celého večera. Výklad Anny Paclet z Marchese Mazzei nemal iba informačný charakter, ale veľmi príjemne dotvoril atmosféru celého večera. A my sme sa po neuveriteľných 4 hodinách, ktoré ubehli rýchlejšie ako voda, vracali domov s príjemným pocitom nielen na duši, ale aj na jazyku. Pretože chute a dozvuky vín a jedál, ale aj spoločenského zážitku a príjemných chvíľ, v nás budú rezonovať ešte dlho.

ARTE-Restaurant-degustačné-menu-Kaštieľ-Pálffy
Za múrmi Kaštieľa Pálffy sme strávili hodiny v spoločnosti výborného jedla a kvalitného vína. Bol to malý únik z každodenného ruchu, ktorý odporúčam každému. Degustačné menu v ARTE Rastaurant je navyše zostavené tak, že ulahodí skutočne každému, nech sú vaše chute ladené akýmkoľvek smerom.

Dopyt po fine diningu je čoraz väčší. Ľudia začínajú uprednostňovať zážitky pred materiáliami a investovať do pôžitkov, a to aj tých gastronomických. Tak teda, pripíjam na tento príjemný koncept, ktorý v sebe nesie nielen gurmánsky zážitok s degustáciou vín, ale aj príjemnú spoločenskú udalosť s dávkou spomalenia. A to je v dnešnej dobe mimoriadne dôležité a žiadúce.

Zážitkové degustačné večere s degustáciou vín sa budú každý mesiac opakovať, avšak vždy s iným, exkluzívnym hosťom.

 

Zarezervuj si miesto na šesťchodovej degustačnej večeri s párovaním vín Champagne Charles Heidsieck už 14.11.2023 o 18:00 hodine v reštaurácii ARTE, Kaštieľ Pálffy vo Svätom Jure. Cena pre jednu osobu je 169 EUR, pričom kapacita je len 25 osôb.

 

ARTE Restaurant nájdete aj na Instagrame a Facebooku.

Text a foto: Dominika Noskovičová

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Dominika Noskovičová

http://www.kavickari.sk

Tvor tvorivý s vášňou k písaniu, foteniu a iným kreatívnym aktivitám. Svoje študijné kroky smerovala k štúdiu divadelných, filmových a mediálnych vied na Viedenskej univerzite. A vďaka Kávičkárom mohla tieto svoje vášne spojiť s ďalším pôžitkom, akým je kvalitná káva. Inšpiráciu a múzu hľadá vo všedných veciach. Svet rada objavuje cez hľadáčik fotoaparátu, zaznamenáva s perom v ruke a vychutnáva s kvalitnou kávou v ruke. Ako každá žena a mama sa točí v nekonečnom kolotoči. Preto vyhľadáva činnosti, ktoré ju bavia a napĺňajú. Na Kávičkári.sk má Dominika na starosti najmä sekciu "Pražiarne", ktorej dodáva jej osobitý ráz a vzhľad. Ako autorka románu však svoju kreatívnu dušu potešuje aj tvorbou rozhovorov, či iných článkov na našom portáli.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články