Včelovina v Smoleniciach je areál plný chutí, histórie a možností
![Včelovina v Smoleniciach je areál plný chutí, histórie a možností](https://kavickari.sk/wp-content/uploads/2024/03/Vcelovina-Smolenice-Rudolf-Sladkovsky-1-850x560.jpg)
Včelárstvo má vo svete bohatú históriu, ktorá siaha niekoľko tisíc rokov dozadu. S medovinou sa stretávame v mnohých literárnych prameňoch, mýtoch a legendách. Často si ju vybavujeme v spojitosti s Vikingami či gréckou alebo rímskou kultúrou. Jej dejiny sú však ešte staršie. Podobne, ako sa vedie debata, čo bolo skôr – sliepka alebo vajce, vedie sa aj debata, či bolo skôr víno, pivo alebo medovina. Svoju históriu má toto staré remeslo aj na Slovensku a vďaka ideálnym geografickým podmienkam sa jej v posledných desaťročiach mimoriadne darí. Dôkazom toho sú krásne, úspešné a oceňované projekty, ktoré sa s včelárstvom spájajú. A práve v Trnavskom kraji, kde pokladal v devätnástom storočí jeho základy Juraj Fándly, nájdeme pod Smolenickým zámkom výnimočný areál Včelovina, o ktorom si teraz povieme viac.
![Včelovina-Smolenice-areál](https://kavickari.sk/wp-content/uploads/2024/03/Vcelovina-Smolenice-Rudolf-Sladkovsky-22.jpg)
Traja kamaráti (a včela)
Tak trochu ako zo známeho románu od E.M. Remarquea Traja kamaráti. Za projektom Včeloviny stoja traja priatelia, spolužiaci zo včelárskeho krúžku na ZŠ, ktorých láska k remeslu a tejto krajine spája už od študentských čias. Spolu v roku 2007 založili firmu, ktorá sa v priebehu rokov stala lídrom vo svojom segmente a získala nejedno ocenenie. Za takmer dvadsať rokov svojej činnosti neustále posúvajú hranice pojmu „včelárstvo“. V ich portfóliu okrem tradičných včelích produktov a medoviny nájdete aj skvelé sajdre či pivo.
Čo ponúka areál Včelovina?
Malebná dedinka Smolenice, ktorú z návršia chráni ikonický Smolenický zámok, je sídlom areálu Včelovina. Je to magické miesto plné možností a zážitkov, skrývajúce na svojej ploche množstvo tajomných zákutí a hravých momentov, ktoré potešia ako malých, tak aj veľkých. V areáli sa nachádza aj výroba, prezentačné priestory s degustačnou miestnosťou a predajňou a tiež krásna medová kaviareň. Samotný areál je edukačným centrom. Po jeho prejdení spoznáte a precítite históriu včelárstva, ale aj jeho procesy, prácu včiel a ich produkty.
![Včelovina-Smolenice-včelie produkty](https://kavickari.sk/wp-content/uploads/2024/03/Vcelovina-Smolenice-Rudolf-Sladkovsky-32.jpg)
Krásy a klenoty Smoleníc
Obec Smolenice patrí medzi menšie dedinky, avšak jej potenciál je veľký a rozhodne stojí za návštevu. Dominantou obce je rozhodne Smolenický zámok. Ten ponúka okrem panoramatického výhľadu z hradnej veže aj veľký areál so zámockým parkom a možnosťami aktívneho oddychu v celom svojom okolí. Neďaleko sa nachádza historické hradisko Molpír, Jaskyňa Driny, vodná nádrž či kaštieľ v Dolnej Krupej. A, samozrejme, nádherná príroda Malých Karpát.
Včelovina a jej široké portfólio produktov
Na začiatku sme hovorili o posúvaní hraníc pojmu „včelárstvo“. Medovina je produkt, ktorý pozná snáď každý a málokto ho neochutnal. Tu si vychutnáte medoviny s desiatkami tuzemských aj medzinárodných ocenení. Bez preháňania môžeme povedať, že jedna z najlepších medovín sveta pochádza práve zo Slovenska. Avšak včelie produkty Včelovina už dávno nie sú len o mede a medovine. V ich portfóliu nájdete aj propolisové výrobky, kozmetiku a čoraz viac populárnejšie medové pivo, sajdre či medové destiláty. A mnoho iného.
![Včelovina-Smolenice-včelie produkty](https://kavickari.sk/wp-content/uploads/2024/03/Vcelovina-Smolenice-Rudolf-Sladkovsky-29.jpg)
Medobeer – pivo, ktoré musíte ochutnať
Aj vám v hlave skrsla otázka, prečo práve pivo? Nuž, odpoveď od samotných majiteľov je jasná: „Čo padne po celom dni práce na včelnici lepšie ako vychladené pivko“? A keďže včelári sa nezaprú, rozhodli sa zlúčiť tieto dva elementy a vzniklo „Medobeer“, pivo, ktoré spája to najlepšie z dvoch svetov. V štýle belgických pív so sekundárnou fermentáciou priamo vo fľaši sa netreba báť prílišnej sladkosti medu, ktorá sa stráca v procese fermentácie a zanecháva len príjemnú medovú dochuť. Pre milovníkov piva je to rozhodne niečo, čo stojí za vyskúšanie, pretože vďaka jedinečnosti medu a tradičným postupom prináša unikátny chuťový profil, ktorý v pive inak nenájdete.
![Včelovina-Smolenice-medové pivo-Medobeer](https://kavickari.sk/wp-content/uploads/2024/03/Vcelovina-Smolenice-Rudolf-Sladkovsky-6.jpg)
Včelárstvo a ekológia idú ruka v ruke
Kvalita je viac než kvantita. Aj tak by sa dala charakterizovať práca troch včelárov stojacich za celým projektom: „Viac než na ocenenia sa dnes už sústredíme na to, aby sme dosiahli stopercentnú energetickú sebestačnosť a nulovú uhlíkovú stopu.“ Okrem tepelných čerpadiel a solárnych panelov pracujú aj s exteriérom, kde vďaka vhodne zvoleným materiálom dokážu zadržiavať dažďovú vodu, s ktorou ďalej pracujú. Včelárstvo je ekologické remeslo, a taká by podľa majiteľov mala byť aj jeho prevádzka a výroba.
Medová kaviareň a včelárska záhrada
Najväčím lákadlom pre návštevníkov je okrem obchodíku s možnosťou degustácií rozhodne Medová kaviareň a Včelárska záhrada s množstvom kvetov, byliniek a dizajnových umeleckých inštalácií. Kvalitná káva z pražiarne Zlaté Zrnko poteší každého milovníka dobrej kávy. Posedenie na terase vychutnávajúc si cappuccino s medovým koláčikom od šikovných cukrárok, navyše v objatí prírody s výhľadom na zámok, je na nezaplatenie. Romantické rande, výlet s deťmi, ale aj kvalitne strávený čas osamote je v Medovej kaviarni výnimočný.
![Včelovina-Smolenice-medová kaviareň](https://kavickari.sk/wp-content/uploads/2024/03/Vcelovina-Smolenice-Rudolf-Sladkovsky-53.jpg)
Rovnako ako budova, v ktorej sa nachádza srdce celého areálu. Schátranú, vyše dvestoročnú budovu farskej stodoly, citlivo znovu postavili. Zachovali prvky, ktoré bolo možno zachovať, a zvyšok vystavali s maximálny dôrazom na historický odkaz. Dnes tak máte možnosť vychutnávať si tento zlatý mok v „staronových“ priestoroch. Medová kaviareň disponuje veľkou terasou a bohatým vnútorným priestorom, takže ak uvažujete napríklad nad netradičnou degustáciou, toto je rozhodne miesto pre vás
Včelárstvo a jej nespočetné množstvo prínosov
Pokiaľ vás téma včelárstva láka a túžite preniknúť hlbšie do jej tajomstiev, je to jednoduché. Stačí prísť a vyskúšať jednu z možností degustácie medoviny spojenej s prehliadkou priestorov a výroby. Spoznať kus slovenskej histórie, ale aj bližšie porozumieť tomuto remeslu, ktoré okrem produkcie skvelej medoviny a iných výrobkov spoluzodpovedá za biodiverzitu a život na tejto planéte. Len vďaka usilovnej práci včiel pochádza až 30 % našej konzumácie z rastlín, ktoré opelil práve tento vzácny hmyz. Okrem degustácií sa vo Včelárskej záhrade konajú pravidelné akcie, ktoré vás do sveta včiel pritiahnú ešte viac. Stačí návštíviť ich web vcelovina.sk a bude to láska na prvý pohľad.
![Včelovina-Smolenice-záhrada](https://kavickari.sk/wp-content/uploads/2024/03/Vcelovina-Smolenice-Rudolf-Sladkovsky-21.jpg)
V priestoroch Včelovina viete zorganizovať váš vlastný event. Kapacita ponúkaných priestorov:
- Skupinová degustácia: 10 – 35 osôb (možnosť doobjednania drobného záhryzu).
- Prehliadky výroby: 25 – 50 osôb.
- Školské exkurzie: min. počet detí 20.
+421 949 305 315
Továrenská 10A, 919 04 Smolenice
Článok bol vytvorený v spolupráci s Krajskou organizáciou cestovného ruchu Trnavský kraj.
Včelovinu nájdete aj na Instagrame.
Text a foto: Rudolf Sladkovský