Kaštieľ Pálffy vo Svätom Jure – návrat do čias Rakúsko-Uhorska v modernom štýle
Zrekonštruovaný Kaštieľ Pálffy vo Svätom Jure, je jedinečným zjavom na našej HoReCa scéne. Ukrýva v sebe reštauráciu s rakúsko-uhorskými špecialitami Hostinec Palatín, exkluzívne historické apartmány, vinárstvo ViaJur, pivovar Pálffy Brauerei, ale i originálny fine dining koncept v Salóniku Habsburgovcov. Je miestom pre všetkých milovníkov histórie, tradícii, ale najmä gurmánov.
Novinkou v Kaštieli Pálffy je to, že otvára svoje ubytovacie kapacity aj pre širšiu verejnosť. Doteraz boli exkluzívne apartmány, nesúce mená uhorských šľachticov, k dispozícii len v rámci eventov konajúcich sa v kaštieli. Upravené boli aj otváracie hodiny charizmatického Hostinca Palatín, originálnej á la carte reštaurácie kaštieľa.
S odkazom na históriu
Koncept, aký by ste v hlavnom meste márne hľadali, našiel svoje miesto v starobylom mestečku blízko Bratislavy, vo Svätom Jure. A hoci by sa neznalému návštevníkovi obce mohlo zdať, že sa nachádza v dedinke povýšenej na mesto, nie je to tak. Prvá písomná zmienka pochádza už z roku 1209, kedy kráľ Ondrej II. povýšil Svätý Jur z osady na trhové mesto. Ale späť ku kaštieľu. Ten históriou dýcha. Odkazuje najmä na šľachtický rod Pálffyovcov a kráľovský rod Habsburgovcov, ktoré do osudov našej krajiny významne zasiahli.
Kaštieľ Pálffy a jeho apartmány
Hoci kaštieľ nie je klasickým hotelom, poskytuje aj ubytovanie. A to formou exkluzívnych apartmánov. Ako sme si už u značiek rodiny ZAR (pod ktoré patrí aj špičkový Hotel Lomnica ) zvykli, kvalita a prevedenie sa nedá odoprieť. Apartmány sú krásne nielen kvôli precíznej rekonštrukcii.
Je to aj detailami, ako sú názvy apartmánov. Tie sú po novom k dispozícii aj na rezerváciu pre bežných hostí počas celého týždňa. Ubytovanie v historických apartmánoch bolo totiž doteraz možné len pre individuálnych hostí, ktorí prichádzali v súvislosti s eventami, či svadbami.
Dnes si môžete vybrať, kde strávite svoje voľné chvíle. V špičkovo vybavených apartmánoch, ktoré nesú názvy šľachticov významného uhorského rodu Pálffy. Nás zaujal apartmán Kataríny Pálffy, ktorý je sklom prepojený s kúpeľňou, ale jednoduchým klikom sa dokáže sklo zmatniť a stáva sa nepriehľadným. Súkromie v kúpeľni je teda na požiadanie.
Odkaz na Katarínu Pálffy je takmer všade. Táto silná žena, ktorá so svojim manželom Štefanom Ilešházi (Illésházy), stála za najväčším rozmachom kaštieľa, prerobila zemepánsku kúriu na skutočné renesančné sídlo. A hoci doba bojovala proti nej, spomienku na jej odvahu a tvrdú prácu nájdete dnes práve vo Svätom Jure.
Hostinec Palatín kde sa najete v štýle Rakúsko – Uhorska
Ak ste gurmán, ktorý by rád sebe, či svojim hosťom doprial jedlo s nádychom našej histórie, skúste Hostinec Palatín. A hoci som to už spomínala, miesto, aké je toto, by si zaslúžilo aj naše hlavné mesto. Svätý Jur však nie je od Bratislavy ďaleko a viete seba, či hostí vziať na menší výlet pod Malými Karpatmi. Hostinec Palatín má navyše aj upravené otváracie hodiny a viete sa v ňom najesť od štvrtka do nedele. Odporúčame však rezerváciu.
Hostiť vás bude uhorský palatín, barón Štefan Ilešházi spolu s habsburským plukom. Naozaj. Budú sa totiž na vás dívať zo stien, kým vy budete, tak ako voľakedy, hodovať. Len v modernom šate a prispôsobené sezóne. V týchto dňoch si viete vychutnať predjedlo z kapra, skvelú hríbovú polievku, či hovädziu kvetovú špičku.
Páči sa mi, že sa pozerajú na tradíciu miesta. Hríbov sú plné Jurské lesy, chodievame tam na ne od môjho detstva. Kapor, síce nemá až takú dlhú tradíciu v našich dejinách, ale predsa k nám patrí a dá sa nazvať tradičnou rybou. V kuchyni preferujú aj princíp zero waste – čo sa dá, zakonzervujú, premenia na prach, fermentujú. To nie je len moderný výmysel, ale vracajú sa k tradíciám. K jedlu sa pristupuje s úctou, rovnako ako aj výnimočným surovinám z ich vlastnej farmy vo Farnej.
Niektoré jedlá, však v menu nájdete stále – takým je napríklad Viedenský teľací rezeň, ktorý patrí k najobľúbenejším jedlám Slovákov. Prepojenie s vinárstvom a pivovarom je praktické, a vy si viete vychutnať jedlo i s remeselným pivom PaB. Prípadne vám skúsený someliér poradí, ktoré víno zvoliť, ku ktorému pokrmu- to však máte naznačené i priamo v menu.
Špičkový servis zaručuje i to, že rezervácie sa plnia a zatiaľ čo pracovný týždeň patrí prevažne biznisovým obedom, víkendy sú o oslavách a rodine. Prijať pozvanie do Kaštieľa Pálffy, do Hostina Palatín, či do apartmánov je niečo výnimočné.
A dovolím si aj menšiu poznámku – je radosť vidieť, že tento pocit výnimočnosti v sebe má aj personál. Keď sa totiž pracuje dobre zamestnancom, vytvára to jemnú auru, ktorú hostia pocítia. A to je ten najlepší pridaný bonus k celkovej atmosfére.
Text: Simona Budinská
Foto: Ondrej Bobek