MINI (ne)konferencia Gastrolove na Gemeri: Spojenie chutí, inšpirácie a tradície na jednom mieste
Existuje krajšie ráno, ako zobudiť sa za zvuku kravských zvoncov v lone Muránskej planiny? Samozrejme, že áno. Stačí to skombinovať s naším menším súrodencom (ne)konferencie Gastrolove a skvelý program na úžasnom mieste, ako je Salaš Zbojská, je na tanieri. MINI (ne)konferencia Gastrolove Gemer je síce maličké podujatie, no opäť prinieslo veľké posolstvá, nové priateľstvá a veľa inšpirácií. Poďte spolu s nami do zákulisia tejto milej akcie.
Bohatý program MINI (ne)konferencie Gastrolove Gemer
MINI (ne)konferencia Gastrolove Gemer má za sebou už druhý ročník. Ako môžete od nás očakávať, na inšpiratívnom programe sme skutočne nešetrili. Čo by to predsa bolo za konferenciu o gastre, ak by prednášky a diskusie neboli poriadne výživné?
Tento rok sme sa rozhodli celý program tematicky rozdeliť do troch celkov, ktoré považujeme za dôležité pre správne budovanie cestovného ruchu v regióne.
Odštartovali sme hneď na plný plyn s trojicou naozaj inšpiratívnych príbehov. Projekty ako KC Kláštor, Madeleine Café & Lounge z Tornale alebo VegStyle Bistro z Lučenca nám dokázali, že svetové nápady môžu úspešne fungovať aj v menej známych regiónoch.
„V Tornali sme vyrastali a vedeli sme, že sa chceme vrátiť do mesta, odkiaľ pochádzame. Bol to náš malý sen, aby sme boli tým dôvodom, prečo ľudia prídu do regiónu,“ povedali sestry Anitta a Bettina, ktoré stoja za Madeleine Café & Lounge.
Keď sme spomenuli výživný program, mysleli sme to doslova. Vďaka Lukášovi Heuserovi z reštaurácie Origin v Lučenci sme mohli nielen nahliadnuť, ale aj ochutnať ich nezameniteľný prístup k zero waste filozofii pri varení. Pripravil pre nás naozaj chutnú degustáciu v podobe dvoch chodov. Hlavnú úlohu v nich zohrávala červená repa v rôznych predvedeniach. Okrem toho nám porozprával o dôležitosti podpory lokálnych farmárov a využívania sezónnych surovín.
Nechýbalo chutné občerstvenie a, samozrejme, KÁVA
Hádam ste si nemysleli, že na kávičkárskom podujatí by chýbala káva? To je prakticky nemožné! Okrem skvelej kávy od Mlsnacava sme si pochutnali aj na sladkých koláčikoch z Breznianskej cukrárne.
Nasledovala ďalšia časť nášho programu, kde sme sa pri diskusiách o projektoch v regióne Gemer a o regionálnych produktoch viac ponorili do témy udržateľného cestovného ruchu. Naozaj plodné diskusie sa nezaobišli ani bez chutného obeda v réžii Salaša Zbojská v kombinácii s fermentovanými nápojmi Oppio.
V hlavnej úlohe MINI (ne)konferencie Gastrolove bol marketing
Plní energie sme sa pustili do poslednej témy, ktorá sa týkala najhorúcejšej témy roku 2024 – marketingu. Marketing a sociálne siete hýbu svetom. Otázka, či influenceri patria do cestovného ruchu, aby promovali váš región, je stále aktuálna. Jakub Mařík, ktorý sa dlhodobo venuje českému aj slovenskému influencer marketingu, na to mal jednoznačnú odpoveď. Práve mikroinfluenceri môžu byť vstupnou bránou k úspešnému zviditeľneniu aj vášho regiónu.
Na Jakuba nadviazal Imrich Kovaľ, ktorý sa pozrel na to, či cestovný ruch môže prežiť bez sociálnych sietí. Obe prednášky boli bohaté nielen na informácie, ale aj na otázky od hostí.
Za portál Kávičkári patrí veľká vďaka OOCR Gemer za spoluprácu na tomto krásnom podujatí, kde sa spoločne snažíme prísť na to, ako žiť a prežiť s láskou ku gastronómii aj v regiónoch.
Už teraz sa tešíme na ďalšie stretnutie na tomto čarovnom mieste v objatí gemerskej prírody!
Text: Martin Papai
Fotografie: Rudolf Sladkovský