Origin: nový originálny koncept v Lučenci, ktorý si vás získa kvalitou
![Origin: nový originálny koncept v Lučenci, ktorý si vás získa kvalitou](https://kavickari.sk/wp-content/uploads/2023/07/Origin_Lucenec-1-850x560.jpg)
![](https://kavickari.sk/wp-content/uploads/2022/09/rudo-sladkovsky-2-150x150.jpg)
Lukáš a Dominika sú nielen životní partneri a rodičia, ale aj obchodní partneri. Koncom jari si v Lučenci otvorili spoločnú reštauráciu s názvom Origin. V nádhernom dizajnovom priestore ponúkajú v regióne nevídanú kvalitu a nápaditosť receptov, za ktorou sa oplatí vycestovať. Vysoké štandardy a kvalita služieb, ktorej sa naučili počas dlhého pôsobenia vo Švajčiarsku, sú pre ich reštauráciu typické. Poďte spolu s nami objaviť toto nádherné miesto, ktoré bezpochyby patrí medzi najväčšie prekvapenia tohto roka.
![Origin Lučenec](https://kavickari.sk/wp-content/uploads/2023/07/Origin_Lucenec-46.jpg)
Reštaurácia Origin nemá široko-ďaleko konkurenciu
Na Slovensku dlhodobo chýba množstvo kvalitných ľudí v gastronómii. Pozitívnom faktorom je, že naša gastronómia sa pomaly, ale isto približuje európskej. Bratislava, Košice a ďalšie mestá sú svedkami dynamického rozvoja celého sektora. Dnes už máme niekoľko reštaurácií, ktoré by bez problémov splnili aj náročné kritériá michelinských hodnotiteľov. V tomto smere trocha zaostávajú regióny a menšie mestá, kde sa s kvalitnou gastronómiou stretávame veľmi sporadicky.
![Origin Lučenec](https://kavickari.sk/wp-content/uploads/2023/07/Origin_Lucenec-16.jpg)
O to viac nás teší, keď sa šikovní ľudia vracajú na Slovensko a do rodných miest, kde pomáhajú rozvíjať celý gastronomický segment. To je aj prípad Lukáš a Dominiky, ktorí sa po vyše desiatich rokoch prežitých a odpracovaných vo Švajčiarsku rozhodli vrátiť do Lučenca. Otvorili si reštauráciu Origin, ktorá široko-ďaleko nemá konkurenciu a kvalitou by sa mohla porovnávať s tými najlepšími u nás.
Silná dvojka reštaurácie Origin
Lukáš je talentovaný šéfkuchár, ktorý vo Švajčiarsku prešiel tvrdou školou a pracoval v tých najlepších hoteloch a reštauráciách pod vedením renomovaných šéfkuchárov. Tam núdza o hviezdy a ocenenia rozhodne nebola. Osvojil si filozofiu kvality bez kompromisov a využívania lokálnych surovín.
![Origin Lučenec](https://kavickari.sk/wp-content/uploads/2023/07/Origin_Lucenec-54.jpg)
Dominika vyštudovala ekonomiku a riadenie podnikov v Banskej Bystrici. Po štúdiách išla rovno do Švajčiarska, kde absolvovala Swiss Hospitality Academy. Celú kariéru zasvätila práci v gastronómii a hotelierstve. Končila na pozícii asistentky majiteľa hotela, kde mala na starosti chod celého hotela a hotelovej reštaurácie. Veľmi silná dvojka, talentovaný kuchár a skúsená manažérka, je pilierom úspešného konceptu reštaurácie Origin.
![Origin Lučenec](https://kavickari.sk/wp-content/uploads/2023/07/Origin_Lucenec-5.jpg)
Reštaurácia v bývalej smaltovni
Reštaurácia Origin je situovaná v priestoroch historickej smaltovne. Citlivo zrekonštruovaná budova, ktorá počas viac než dvestoročnej histórie toho zažila viac než dosť. Historický ráz jej dávajú vysoké priznané stropy, veľa železa, pôvodného dreva a hlavne odhalené tehly. Budova je zvonku impozantná a ťahá zrak, takže si ju nemôžete nevšimnúť. Komplexná rekonštrukcia, ktorej súčasťou je reštaurácia Origin, zahŕňa aj byty a lofty na krátkodobý prenájom. Ak milujete gastroturistiku, nie je problém zarezervovať si ubytovanie a k tomu aj degustačnú večeru v Origine.
![Origin Lučenec](https://kavickari.sk/wp-content/uploads/2023/07/Origin_Lucenec-56.jpg)
Dizajn reštaurácie Origin očarí detailmi
Interiér reštaurácie Origin mnohých prekvapí, pretože v ňom nenájdete jedinú stenu. Otvorený priestor, ktorý je rozdelený len barom a kuchyňou, pojme len okolo 20 hostí. Vysoké stropy, obrovské oblúkové okná, príjemné zladené farby nábytku a baru. V reštaurácii nájdete len niekoľko stolov pre 14 hostí a Chef’s Table priamo pri kuchyni pre ďalších šesť hostí. V dizajne prevádzky aj servisu nájdete kopu drobných detailov, ktoré sú typické pre tie najkvalitnejšie prevádzky a úplne sa vymykajú bežnému štandardu. Servírovanie chleba v Origine patrí medzi tie najkrajšie, aké je možné u nás nájsť.
![Origin Lučenec](https://kavickari.sk/wp-content/uploads/2023/07/Origin_Lucenec-15.jpg)
Reštaurácia, akých je na Slovensku málo
Koncept kuchyne je veľmi atypický pre daný región a podobných konceptov nájdeme na celom Slovensku ako šafranu. Počas obeda Origin ponúka veľmi obmedzené a pevne dané menu a počas večere je na výber len z dvoch foriem degustačného menu. Kratšie a dlhšie (prípadne prekvapenie od šéfkuchára) a k tomu párovanie vín. Kratšie menu má 3 + 2 chody a dlhšie 5 + 3 chodov. Krásny dizajnový servis aj taniere spolu s precíznym platingom a kvalitnými surovinami by sa nestratil ani v našom hlavnom meste. K tomu veľmi príjemné párovanie vína, kde sa striedajú známe slovenské aj zahraničné vinárstva. Za menej ako 70 eur za dlhšie menu spolu s párovaním vín dostanete naozaj výnimočný zážitok, ktorý stojí za to. Samozrejme, nejaké muchy by sa našli, tak ako pri každej novej prevádzke, kde chvíľu trvá, kým sa nastavia procesy.
![Origin Lučenec](https://kavickari.sk/wp-content/uploads/2023/07/Origin_Lucenec-33.jpg)
Origin dbá na kvalitu a lokálnosť
Origin je veľmi zaujímavý koncept, kde kvalita a precíznosť sú na prvom mieste. Rozhodne zamieša kartami nielen v Lučenci, ale aj v celom kraji. Lukáš si dáva záležať, aby všetky jeho suroviny boli vždy čerstvé a takmer výlučne z bio alebo farmárskych zdrojov. Nechce robiť kompromisy v kvalite, preto si po ne často chodí sám. Nie každý dodávateľ totiž vie reálne dodávať svoje suroviny aj do regiónov.
![Origin Lučenec MlsnaCava](https://kavickari.sk/wp-content/uploads/2023/07/Origin_Lucenec-104.jpg)
A neplatí to len pri jedle. Aj vo víne či v káve hľadá to najlepšie a lokálne. Na mlynčeku nájdete banskobystrickú MlsnuCavu a v chladničke vína z Tajnej, od vinárstva Velkeer či z biovinárstva Domin & Kušický. Týmto prístupom sa Origin radí medzi tie najlepšie podniky ako v Banskobystrickom kraji, tak v celoslovenskom meradle. Určite ich odporúčame navštíviť.
Degustačné menu reštaurácie Origin:
Amuse
kaleráb, pohánka, kimči
Chlieb
žemlička, pagáčik, údené jogurtové maslo, jarná cibuľka, soľ – Crémant de Bourgogne, brut
Amuse „2“
zelená špargľa, horčičné semienka, kôpor – Sauvignon Blanc BIO, suché (Domin & Kušický)
Predjedlo
jeseter z Ľubietovej, fenikel, cmar – Rizling vlašský fresh 2022 (Tajná)
Medzichod
sivoň z Ľubietovej, hrášok, bryndza – Soave Classico DOC 2021, suché (Inama)
Hlavné jedlo
bôčik, karfiol, quinoa, rozmarínový jus – Romanico 2020, suché (Teso La Monja)
Dezert
mrkva, bazalka, mandle, baza – Tri Ruže, 2022, polosuché (Velkeer)
Petit four
brownie, rebarbora, slaný citrón
Viac informácií o reštaurácii Origin nájdete aj na ich Facebooku a Instagrame.
Text a fotografie: Rudolf Sladkovský