Michelin na Slovensku? Očakávaný bedeker je k nám bližšie

 Michelin na Slovensku? Očakávaný bedeker je k nám bližšie

Začiatok týždňa sa niesol v prekrásnom Kaštieli Pálffy na tému michelinských hviezd. Konala sa totiž diskusia Hospodárskych novín o tom, či toto prestížne ocenenie niekedy zažiari aj na Slovensku. Pozvanie prijal aj Enrico Bartolini, šéfkuchár, ktorý patrí medzi TOP 5 najlepších na svete. Dozvedeli sme sa, kedy budú na Slovensku michelinské hviezdy?

Zažiari na Slovensku Michelinská hviezda? Konferencia na túto tému s hosťom Enricom Bartolinim sa konala 21. októbra 2024 v krásnych priestoroch Kaštieľa Pálffy.

Zlepšenie služieb na Slovensku

Za 12 rokov fungovania nášho portálu sme mali možnosť precestovať toho mnoho. Aj zahraničné prémiové koncepty ocenené hviezdou z najznámejšieho gurmánskeho bedekra na svete – Michelin Guide. A hoci sme pred 12 rokmi mohli o hviezdach len snívať, keďže projektov, ktoré by na ňu mohli mať, bolo žalostne málo, dnes je situácia iná. Z roka na rok pribúdajú koncepty, ktoré na to majú a zaslúžia si zaradenie do tohto prémiového bedekra.

Enrico Bartolini (vpravo) sa na Slovensku cíti veľmi dobre. Oceňuje najmä skvelú kvalitu našich surovín.

Slovensko a Michelin: Enrico Bartolini verí v potenciál našej gastronómie

Hosťovanie výnimočného šéfkuchára Enrica Bartoliniho na diskusii o michelinských hviezdach nie je náhodné. Bartolini získal svoju prvú michelinskú hviezdu už vo veku 29 rokov a otvoril reštaurácie nielen v rodnom Taliansku, ale aj v Dubaji, Hongkongu a na Bali. Bol tiež jediným šéfkuchárom, ktorý získal naraz štyri michelinské hviezdy.

Panelová diskusia s ministrom cestovného ruchu a športu SR, Dušanom Keketim, s 13-hviezdičkovým michelinským šéfkuchárom Enricom Bartolinim, s generálnou riaditeľkou Slovakia Travel, Ivanou Vala Magátovou, a s prezidentom Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov, Vojtom Artzom (zľava). Prispieť do diskusie mali možnosť aj účastníci v publiku, a to prostredníctvom aplikácie Slido umožňujúcej anonymné pridávanie otázok.

Napriek niektorým kritikám sprievodcu Michelin si aj Enrico myslí, že ide o najlepší spôsob, ako môže turista zažiť kvalitnú gastronómiu danej krajiny. Pri návšteve Slovenska bol príjemne prekvapený našimi vínami, lokálnymi surovinami a samotnými reštauráciami.

„Keď cestujem, hľadám pozitívne stránky, aby som sa mohol inšpirovať. Na Slovensku som našiel impozantnú kvalitu surovín,“ povedal Bartolini. Podľa neho by sa malo v každej reštaurácii variť kvalitne, bez ohľadu na ocenenie. Michelin je diskrétny, a to si na ňom váži, pretože každý hosť je vlastne potenciálnym porotcom. Reštaurácie nikdy nevedia, kto je inšpektor, a preto je dôležité neustále udržiavať konzistentnú kvalitu.

Maroš a Monika Baľovci

Maroš a Monika Baľovci z Boutique hotel & spa Doma u nás: „Dobré gastro si zaslúži každý kút Slovenska“

Čítať viac >

Nechýbal ani čas na neformálne stretnutia s možnosťou nadviazania nových kontaktov či výmeny skúseností.

Minister dal prísľub

Michelin na Slovensku je témou už niekoľko rokov. Minister cestovného ruchu a športu Dušan Keketi uviedol, že už prebehli dve rokovania s Parížom, ale Slovensko neuspelo. Keketi však plánuje vyvinúť úsilie, aby sa do konca jeho mandátu podarilo získať slovenského sprievodcu. Je to po prvýkrát, čo sa zodpovedná osoba vyjadrila oficiálne pozitívne na túto tému. Pre mnohé prémiové podniky, ktoré nájdete aj u nás na Kávičkári.sk, je to obrovskou nádejou.

Postarané bolo aj o catering a pitný režim. Niečo dobré pod zub, káva, ale aj hroznová šťava PIJUR, víno z vinárstva VIAJUR či remeselné pivo PaB.

Prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov, Vojto Artz, dodáva, že aj napriek doháňaniu zahraničných štandardov máme silné kvality, ktoré majú čo ponúknuť. Najväčšia výzva však spočíva v investícii do mladých ľudí. Nedostatok motivácie v gastronómii považuje za vážny problém.

Po diskusiách na pódiu bol priestor aj na rozhovory do médií.

Ak sa chceme mať lepšie, musíme pomôcť mládeži

„Ak chceme oživiť slovenské gastro, musíme investovať do mládeže,“ tvrdí Artz.

Zmysel úspechu a spolupráce tkvie v pomoci a vzdelávaní mládeže. To silno vnímame aj my, i preto školy podporujeme vstupenkami na (ne)konferenciu Gastrolove. Aby boli študenti bližšie k praxi.

Enrico Bartolini nadviazal na túto tému a opísal, ako pracuje s mladými ľuďmi vo svojich reštauráciách. Podľa neho je dôležité, aby mladí kuchári mali vzory.

„Ak niekto z mojich zamestnancov povie, že je unavený, nemal by som ho kritizovať, ale radšej mu umožniť si odpočinúť,“ dodáva Bartolini.

Po ukončení konferencie začali súkromné diskusie okorenené chuťovkami pripravené tímom reštaurácie ARTE.

Tešiť sa môžete aj na samostatný rozhovor s michelinskou hviezdou Enricom Bartolinim, ktorý vám prinesieme čoskoro.

Aj nám sa podarilo spraviť rozhovor so samotným majstrom Enricom Bartolinim, na ktorý sa môžete tešiť už čoskoro.

 

Text: Martin Papai
Foto: Ondrej Bobek a Dominika Noskovičová

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Martin Papai

Večne spontánny a zapálený pre vec. Dobrovoľník, nadšenec pre média. Urobí vám aj skvelú kávu, keďže pracuje aj ako barista. Do svojej prenosnej šálky si vždy nechá spraviť kávu len z tých najlepších zŕn. Gastro má už v krvi od malička aj vďaka svojmu otcovi, ktorý sa v nej už dlhodobo pohybuje. Pri svojich článkoch môžte vidieť jeho pohľad na vec z iných perspektív a samozrejme aj štipku svojho svojského humoru.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články