Európske kolo súťaže Bocuse d’Or už zajtra. Slovenský šéfkuchár Marek Minarič je pripravený.
Hlavným mestom gastronómie, kde sa zíde celá európska kulinárska špička, je tento rok nórsky Trondheim, ktorý bude hostiť víťazov národných kôl prestížnej súťaže Bocuse d’OR a ich tímy už 19. a 20. marca. Slovensko reprezentuje šéfkuchár Marek Minarič.
Slovenský víťaz Bocuse d’Or šéfkuchár Marek Minarič
Ak sme v minulosti čakali na účasť našich kuchárov na najprestížnejšej kuchárskej súťaži viac ako 10 rokov, tentokrát pokračujeme bez prestávky. V minulom roku sa uskutočnilo národné kolo Bocuse súťaže Bocuse d’Or v Bratislave, ktorého víťazom sa stal Marek Minarič, asistent Márk Janák a tréner Peter Vajgel. Mark Janák sa ako asistent ocitol vo víťaznom tíme už po druhýkrát, rovnako i Peter Vajgel sa zúčasťňuje po druhýkrát.
Témy jedla na európskom kole súťaže Bocuse d’Or
Témy jedla sú výsostne regionálne, s mnohými surovinami sa súťažiaci stretli vôbec po prvýkrát. Témou pre rybu je treska Skrei, špecialita, ktorá je dostupná len od januára do apríla, kedy sa z hlbín Barentsovho mora tresky vracajú k pobrežiu severného Nórska. Pri svojom putovaní prekonajú takmer 1000 km a vďaka tomu má ich mäso výnimočnú konzistenciu. Ďalšími surovinami sú sušená treska Stockfish a nórske hrebenatky.
„Ryby sú pre Nórov typické, rovnako aj ich úpravy, takže vôbec som sa nečudoval, keď organizačný tím vybral práve tresku a jej sušenú verziu. Aj my sme sa s ňou stretli po prvýkrát, bolo to náročné, ale zároveň aj výzva, ako sa s ňou popasovať“ vysvetľuje Peter Duranský, víťaz národného kola Bocuse súťaže Bocuse d’Or 2021 a aktuálne prezident súťaže Bocuse d’Or Slovakia.
Tréner zo severu a sobie mäso
Druhou témou je mäso, opäť nič, čo by ostatných nechalo na pochybách, kde sa bude súťaž konať. Súťažiaci si svoje prezentácie na tanier pripravia zo soba (jazyk, nožina, stehno) a pri príprave musia použiť aquavit (alkohol zo zemiakov a obilia), ktorý má v Škandinávii tradíciu výroby už od 15. storočia. „Sob je veľmi podobný našej divine, štruktúru mäsa a jeho vlastnosti nám boli známe. Viac času, štúdia a práce sme však venovali téme ryba. Rozhodilo nám to trochu plán tréningov, keďže sme pracovali so surovinou, ktorú nikto z nás nepoznal. Mali sme trénera zo Švédska, čo nám veľmi pomohlo“ dopĺňa Marek Minarič.
Tím Mareka Minariča je už v nórskom Trondheime, kde sa ich čaká súťažný deň Bocuse d’Or v stredu, 20. marca.
Kto je Marek Minarič?
Šéfkuchár Marek Minarič sa narodil a vyštudoval na Slovensku. Jeho otec pracoval ako šéfkuchár v Senci a hoci sa on sám chcel vydať inou cestou, nakoniec namiesto gymnázia zvolil odbornú školu. Niekoľko rokov pracuje v zahraničí. Momentálne v reštaurácii Marv & Ben v Kodani. je slovenským víťazom súťaže Bocuse d’Or Slovakia.
Držíme palce!
Text: Simona Budinská
Foto: archív súťaže a Kavickari.sk