9 Grams Coffee – 13 rokov poctivého praženia

ǀ Foto: Ondrej Bobek
Dnes už ikonická pražiareň zo Žiliny v sebe spája rešpekt k tradícii, chuť skúšať nové veci a vyťažiť z každého zrnka maximum. 9 Grams Coffee prešla za trinásť rokov cestu plnú učenia, experimentovania a vytrvalého hľadania ideálneho profilu pre každý druh zrna. Nahliadnite so zakladateľom tejto pražiarne Mariánom „Mayom“ Galuškom na neustále trvajúci maratón za chuťou skvelej kávy.

Z kaviarne až k vlastnej pražiarni
Marián podniká v gastronómii viac než 20 rokov. Bol jedným z prvých baristických šampiónov Slovenska. Jeho pôsobenie v zahraničí i osobitý elán sa odrazili na tom, že bol vždy naklonený inováciám. Ako prvý umiestnil pražičku priamo do priestorov podniku, začal testovať akrylamidy v káve či urobil uzatvárateľné a plne recyklovateľné kávové obaly.
Ako sa dostal k vlastnej pražiarni? „Káva je môj život,“ odpovedá Marián Galuška. Ale za všetko môže asi jeho prvá kaviareň, keď po čase nebol spokojný s dodávateľom kávy, pretože sa im dostatočne nevenoval.


Ďalší, nemej dôležitý impulz prišiel od samotných zákazníkov, ktorí káve rozumeli a pýtali si kvalitnú a výberovú kávu. To rozhodlo a začal realizovať myšlienku vlastnej pražiarne. Kávou sa začali zaoberať omnoho viac a pustili sa do vlastnej distribúcie. Vyskúšali rôzne druhy zŕn aj praženia. Toto všetko predchádzalo zrodeniu 9 Grams Coffee, pražiarne, kde sa tradícia a precíznosť stretáva s remeslom.
„Káva je živý produkt, pracuje,“ hovorí Marián Galuška s pokorou, ktorá presne vystihuje jeho prístup k praženiu. „Každá várka je iná a každé praženie je príležitosťou lepšie chápať každučké zrnko kávy,“ dodáva.

Experimentovanie prepojené s precíznosťou
V 9 Grams Coffee nejde o rýchle trendy, ich prístup je v podstate jednoduchý. S kávovými zrnami sa má pracovať s rešpektom. Od výberu zeleného zrna cez precízne kontroly až po viacnásobné skúšky praženia. Marián a jeho tím sa neboja experimentovať, barrel-aged edície a sezónne zmesi ako slivka, banán či čokoláda sú toho dôkazom. Nikdy však nezabúdajú na otázku, či je výsledok poctivý. Dôkazom ich dôslednosti je neustále testovanie hladín akrylamidov. Je pre nich veľmi dôležité, aby káva, ktorú predávajú, bola nielen chutná, ale aj „zdravá“.


Remeslo a presnosť
Cesta ku kvalite zahŕňala veľa skúšania a aj niekoľko neúspešných dávok. Investície do technológie a času priniesli výsledok: dnes pracujú s pražičkami, ktoré umožňujú nastaviť profily s vysokou presnosťou. Výsledkom sú stabilné a čisté chute, ktoré si získali miesto na pultoch kaviarní, ale aj v domácnostiach. Ich prvou pražičkou bola TOPER, neskôr AMBEX a dnes pracujú so značkou Giesen.


Sortiment s príbehom
V ponuke nájdete od single origin kávy aj pestré zmesi. Real Gentleman Blend reflektuje tradíciu značky. Chuťovo konzistentná káva, no nikdy nie nudná. Zmesi a limitované edície, ktoré sú dôkazom odvahy skúšať nové textúry a arómy. Tím 9 Grams Coffee však stále necháva priestor klasike, ktorá ľudí nikdy nezradí.


Škola kávy – káva nie je sólo disciplína
Baristické kurzy, škola kávy a tvorba obsahu, ktorý pomáha spotrebiteľom pochopiť rozdiely v mlyncoch, ich nastavení či v samotnej príprave espressa, predaj a servis technológií pre kaviarne, firmy, a dokonca aj domácnosti. To všetko patrí k práci pražiarne 9 Grams Coffee. Chcú byť spoločníkom pre kaviarne, no zároveň aj pre kávoholikov, ktorí si kávu pripravujú doma sami. Presne v tom spočíva ich „džentlmenstvo“ — úcta k zákazníkovi, k partnerom a k samotnému remeslu.



9 Grams Coffee a jej miesto na slovenskej kávovej scéne
Za trinásť rokov na trhu si pražiareň 9 Grams Coffee vybudovala povesť poctivej a spoľahlivej pražiarne. Drží si svoju hravosť a kreativitu, je neustále in, čo vidieť napríklad v dizajne obalov. Dokáže zaujať gastroklientelu, no zároveň upútať domácich nadšencov. Produkty sú dostupné na e-shope, v kaviarňach a často sú súčasťou lokálnych projektov, kde kvalitná káva, kultúra a poctivosť tvoria perfektnú kombináciu.

9 Grams Coffee nájdete aj na Instagrame a ich webe.
Text: Alexandra Vroclavjaková
Fotografie: Ondrej Bobek

