Gurmán Award 2023: Kto je najlepší šéfkuchár a ktorá je najlepšia reštaurácia na Slovensku?
Slávnostný večer Gurmán Award 2023 sa konal 24. apríla 2023 v bratislavskom hoteli Carlton a my sme boli pri tom. Odborné ocenenia získali tí najlepší z najlepších z oblasti gastronómie na Slovensku. Atmosféra bola príjemná, víťazi neskrývali radosť a organizátor Radoslav Nackin, ktorý stojí za bedekrom Gurmán na Slovensku, nešetril chválou. Slovenské gastro rozhodne má čo ukázať!
Gurmán na Slovensku opäť odovzdal ceny Gurmán Award tým najlepším na gastroscéne
Ocenenia Gurmán Award, pod záštitou bedekra Gurmán na Slovensku, sú slovenskou obdobou Michelina vo svete. Gurmán na Slovensku vznikol, aby pozdvihol gastronómiu na Slovensku a aby ľudia mali možnosť vychutnať si jedlo v kvalitných reštauráciách. Bedeker na čele s jeho vydavateľom Radoslavom Nackinom sa snaží prezentovať tých zo slovenskej gastroscény, ktorí našli odvahu a robia gastro kvalitne, poctivo a s víziou.
Odovzdávanie cien Gurmán Award 2023 aj tentoraz združilo na jednom mieste špičkových šéfkuchárov, someliérov, vinárov a reštaurácie, ktorým sa za uplynulý rok mimoriadne darilo. Na raute sa mnohí radi zvítali a spoločne sa tešili z progresu a z vlastných úspechov. Niektoré reštaurácie si polepšili, iné mierne klesli a na výslnie sa dostalo aj zopár nováčikov. A my sme videli, predovšetkým vzhľadom na úctyhodný počet ocenených, že slovenská gastronómia sa zase posunula o (k)rok vpred.
Namiesto michelinských hviezd Zlaté vidličky
„Gurmán Award je ocenenie za dlhoročné a výnimočné zásluhy o rozvoj a reprezentáciu slovenskej gastronómie a vinárstva,“ píše sa na webe gurmannaslovensku.sk. Ako zdôraznil Radoslav Nackin už na začiatku podujatia Gurmán Award, všetky reštaurácie, ktoré sú v bedekri Gurmán na Slovensku, patria medzi slovenskú špičku. Aj preto sú Zlaté vidličky už 18 rokov mimoriadne prestížnym ocenením tých najlepších.
Tento rok prekvapila aj nová kategória ocenení – Zelená vidlička – ktorá odráža udržateľnosť, zero waste a ekologický prístup danej reštaurácie.
Ocenenie Gurmán Award 2023 získal najlepší kuchár a reštaurácia na Slovensku
Ocenenie Gurmán Award odovzdal najlepším slovenským šéfkuchárom Oriol Castro, ktorý patrí medzi špičku španielskych šéfkuchárov. Jeho reštaurácia je 3. najlepšia na svete. Víťazom kategórie kuchár roka sa stal Lukáš Hesko z bratislavskej reštaurácie Irin. Organizátor Radoslav Nackin o ňom povedal: „Víťaz kategórie kuchár roka založil koncept reštaurácie na zaujímavých surovinách a najnovších poznatkoch zo sveta gastronómie. Jedlo je také znamenité, ako je aj šéfkuchár.“
Na 2. mieste v kategórii kuchár roka sa umiestnil Daniel Tilinger z reštaurácie ECK Restaurant, ktorá sídli v Devíne a zvíťazila v kategórii najlepšia reštaurácia roka. Ide o mimoriadny úspech, ktorý potešil víťaza aj jeho kolegov veľmi potešil.
Kuchár Jozef Breza z reštaurácie Gašperov mlyn sa umiestnil na 3. mieste.
Niektorí slovenskí šéfkuchári vyslali na prevzatie cien Gurmán Award 2023 svojich mladých kolegov kuchárov, čo sa stretlo so záujmom organizátora. Ten podotkol, že je očividné, že nám rastie nová šikovná generácia, ktorá sa pod taktovkou svojich „učiteľov“ postupne môže prepracovať medzi najlepších.
Odovzdávanie ocenení Gurmán Award 2023 pokračovalo na druhý deň sympóziom o modernej gastronómii a svetových trendoch – Gastronomy Slovakia.
Odovzdané ocenenia na Gurmán Award 2023:
Najlepšie prémiové reštaurácie:
1. miesto ECK Restaurant
2. miesto Gašperov mlyn
3. miesto Irin
Najlepšie hotelové reštaurácie:
1. miesto Art Hotel Pezinok
2. miesto Grand Hotel Kempinski High Tatras
3. miesto Reštaurácia Sissi Hotela Lomnica
Najlepšie tematické reštaurácie:
1. miesto IASAI food bar
2. miesto Penzión a reštaurácia Villa Rosa
3. miesto Wabi Sabi
GURMÁN TOP 25 reštaurácií Slovenska – powered by S. Pellegrino:
1. miesto ECK Restaurant
2. miesto Gašperov mlyn
3. miesto Irin
Dve Zlaté vidličky:
Irin, Bratislava; ECK, Bratislava; Reštaurácia Pálffy, Palace Art Hotel, Pezinok
Jedna Zlatá vidlička:
Bistronomy, Bratislava; Carnevalle, Bratislava; MenJu, Bratislava; Semillon, Vráble; OhniskO Fire Dining & Brew Bar, Košice; Da Andrea, Bratislava
Zelená vidlička:
Gašperov mlyn, Batizovce
Villa Rosa, Dunajská Streda
Vinárstvo roka:
Zámocké vinárstvo, Pezinok
Someliér roka:
Eduard Hybler
Hospitality Award 2023:
Grand Hotel Kempinski High Tatras
Kuchár roka:
Lukáš Hesko, Irin, Bratislava
Grand Prix – cena za celoživotné dielo:
Ivan Vozár
Text: Katarína Kántorová
Fotografie: archív Gurmán na Slovensku, Rudolf Sladkovský