NA PARE: Aj parené buchty môžu byť hitom všetkých generácií

 NA PARE: Aj parené buchty môžu byť hitom všetkých generácií

Založiť svoj biznisplán len na jednom produkte sa môže zdať na prvý pohľad riskantné. Navyše keď ide o jedlo. Keď však ide o niečo, čo všetci poznajú, často sa im to spája so spomienkami na detstvo a vy to dokážete urobiť tak, že už prvý hlt tieto vyvolá spomienky – máte „zarobené“ na úspech.

S myšlienkou vyrábať parené buchty a knedle presne také, aké voľakedy vyrábali naše mamy a babky, prišiel takmer pred dvoma desaťročiami Ľuboš Boczek. Odvtedy spolu s bratom vyrábali v Svätom Jure buchty a knedle do početných predajní a reštaurácií a znalci vedeli, že si ich možno kúpiť aj v ich výrobni. Stačí zaklopať na dvere… Keďže ich vždy robili tak, ako sa robia parené buchty aj doma, a aj tak chutia, značka NA PARE sa stala synonymom tejto tradičnej slovenskej pochúťky najvyššej kvality.

NA PARE
Návšteva prevádzky NA PARE vás vôňami aj chuťami tradičných kysnutých buchiet vráti do detstva.

NA PARE: Buchty, ktoré chutia ako domáce

Už rok si môžu na ich parených buchtách pochutnávať, pripadne si ich zobrať so sebou aj návštevníci Tržnice Nivy. V prevádzke, ktorá sa volá, ako inak, NA PARE. Jej manažér Dominik Bila hovorí, že hoci začiatky, keďže začínali ešte v čase koronových obmedzení, neboli jednoduché, ako sa skončili a tržnica sa „rozbehla“, o zákazníkov nemajú núdzu.

NA PARE
Na výber máte rôzne príchute buchiet a rovnako širokú škálu posýpok a tiež polevy. Každý si svoju buchtu môže vyskladať podľa chuti.

„Parené buchty, keď sú poctivo robené, sú úžasný produkt. Je to jedlo, ktoré pozná takmer každý od mám a babiek a má s ním spojené príjemné spomienky. Takže veľa ľudí nám hovorí, že keď vidia našu prevádzku, vyslovene sa potešia, že niečo také existuje. Niektorí sa tu zastavia na sladký obed, iní si dajú buchtu ako dezert po obede, ale aj v hociktorú časť dňa, napríklad ku káve. A teší nás, keď nám povedia, že chutia presne takisto, ako voľakedy doma,“ hovorí D. Bila.

NA PARE
K sladkej buchte sa výborne hodí aj chutná káva 🙂

Turisti, staršie panie aj deti

Zloženie zákazníkov je veľmi pestré. Vyskúšať toto slovenské jedlo sem chodia návštevníci Bratislavy z celého sveta, ktorí prichádzajú do hlavného mesta autobusmi zo Schwechatu. V prevádzke NA PARE všetkým vysvetľujú, čo sú vlastne parené buchty, dokonca pre nich urobili aj maketu z marcipánu.
Prichádzajú sem aj staršie panie, ktoré okrem toho, že si prídu pochutiť na buchtách alebo kúpiť knedle, prídu aj na kus reči. Delia sa o svoje recepty a skúsenosti s prípravou a to, že chodia opakovane, je najlepším znakom, že NA PARE robia obidvoje naozaj dobre.

NA PARE
Ak chcete buchtičkami či domácou kysnutou knedľou potešiť aj vašu rodinu a blízkych, kúpte si ich na doma.

Tržnicu Nivy sme vždy videli ako priestor pre veľkých aj malých bez rozdielu

Čítať viac >

Parené buchty si však obľúbila aj najmladšia generácia, ktorá tie domáce už až tak nepozná, a teda nemá k nim ani taký citový vzťah. Tých sa snažia prilákať napríklad rôznymi trendovými posýpkami a topingmi – a darí sa im to.

NA PARE
NA PARE láka aj mladú generáciu, a to najmä lákavými posýpkami a sladkými topingmi.

Úspešné sezónne špeciály v prevádzke NA PARE

Dominik Bila je vyučený cukrár, ale po niekoľkých rokoch cukrárčiny trochu zmenil zameranie: prešiel od zákuskov ku kysnutému a parenému cestu. Než začal pracovať v prevádzke v Tržnici Nivy, robil vo výrobni vo Svätom Jure, takže produkty, ktoré v prevádzke NA PARE predávajú, pozná naozaj do detailu.

NA PARE
Cukrár Dominik Bila, manažér prevádzky NA PARE, vymýšľa nové príchute buchiet zo sezónnych surovín. Kým na jeseň si pochutíte na gaštanovej buchte, v zime vás zahreje jablkovo-škoricová buchta a v lete vás osviežia buchty s čerstvým ovocím.

Cukrára však v sebe nezaprie. Okrem klasických náplní, ktoré ponúkajú celoročne, vymýšľa sezónne kombinácie, ktoré majú u zákazníkov veľký úspech. V lete to boli napríklad buchty s čerstvým ovocím, na jeseň s gaštanovou plnkou, v zime s jablkovo-škoricovou náplňou. Okrem buchiet klasickej veľkosti vymyslel aj „minibuchty“, ktoré sa páčia deťom, ale nielen im. „Vo výrobe si najprv trochu zafrflú, čo som zase vymyslel, ale vždy nájdeme spoločnú reč a zákazníci majú takého oživenia sortimentu radi,“ konštatuje s úsmevom.

NA PARE plánuje prilákať aj zákazníkov s potravinovými intoleranciami

Ďalšou „métou“ , na ktorú sa momentálne aj s kolegami zameriavajú, je vytvorenie receptúry na kvalitné vegánske parené buchty a knedle. Veľa ľudí sa totiž pýta na bezlepkové výrobky. Zatiaľ ich majú od externého dodávateľa, ale ambíciou je predávať vlastné. „Rozmýšľali sme, že ak už máme vyvíjať bezlepkový produkt, tak potom sa zameriame na to, aby v ňom neboli ani vajcia či mlieko, takže by ho mohli jesť ľudia aj s týmito intoleranciami. Nie je to jednoduché, keď nechceme, aby tam boli rôzne prídavné látky a zachovala sa chuť a konzistencia. Myslím však, že už sme sa k tomu, čo chceme, veľmi priblížili,“ vysvetľuje D. Bila.

NA PARE
Ambíciou do budúcnosti sú vegánske buchty a knedle, ktoré by mohli zjesť aj ľudia s rôznymi intoleranciami.

A na záver malý kvíz: Viete uhádnuť, buchty s ktorou náplňou sa kupujú najviac? Odpoveď možno prekvapí a možno nie: so slivkovým lekvárom. Spomienky na chute detstva jednoducho „nepustia“.

Prevádzku NA PARE nájdete aj na Facebooku a Instagrame.

Text: Natália Horváthová
Fotografie: Ondrej Bobek

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Natalia Horváthová

Milovníčka gastronómie, ktorá ráno nezačne inak, než so šálkou kávy. Roky sa venuje sledovaniu trendov a hodnoteniu podnikov. Vždy v obraze, so skvelým prehľadom.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *