Daniel Tilinger a ECK Restaurant v Bratislave

Dlhoočakávaný projekt reštaurácie ECK Restaurant svoje brány otvorí už budúci týždeň, 14.12.2022. Šéfkuchárom v ňom je Daniel Tilinger, ktorý skúsenosti zbieral v michelinských reštauráciách v zahraničí. Na tvorbe nového konceptu, ktorý patrí do portfólia finančníka Patrika Tkáča, pracoval až 3,5 roka.
Daniel Tilinger začínal na Slovensku
Skúsenosti zbieral už na Slovensku, a to rovno medzi najlepšími. Začínal totiž v 5* hoteli Kempinski High Tatras, neskôr sa presunul do Bratislavy. V sieti však ostal. V roku 2012 zakotvil v Belgicku – 5* Hotel Duke´s Palace Brugge. Ten často navštevuje belgická aristokracia.Z Belgicka je už len kúsok do Veľkej Británie, kde pokračoval v michelinských reštauráciách Gordona Ramsayho a Jasona Athertona.

Daniel Tilinger načerpal skúsenosti aj v rakúskom Salzburgu, v 2 michelinskej reštaurácií Ikarus, ktorá patrí Red Bullu. V ikonickom Hangar 7 kde stravil 3 roky. A nakoľko čas plynul a i na Slovensku sa začala situácia s kvalitnými gastro projektami zlepšovať, nastal čas na návrat do domoviny. Jednou z ponúk bolo aj aj varenie pre privátnu klientelu, na čo padli práve trojročné skúsenosti z prestížnej rakúskej reštaurácie úplne vhod.
ECK Restaurant na Devíne
Je to prvá slovenská reštaurácia, ktorú skúsený šéfkuchár povedie. “Na Slovensku je čoraz viac hostí, ktorí majú radi dobré jedlo a veľmi dobre sa orientujú vo výbere reštaurácií“, vysvetľuje svoje rozhodnutie prísť späť. Koncept ECK Restaurant sa rodil takmer 3,5 roka a je tu premyslený skutočne každý detail.

Kto pozná okolie Devínskej Kobyly, vie, že ide o skutočne malebný kraj. Vinohrady, fascinujúca zrúcanina hradu Devín či sútok Moravy a Dunaja. Ťažko by sme pre reštauráciu hľadali miesto, ktoré by malo takúto bohatú ponuku výhľadov a čarovných západov slnka. A prečo ECK? Názov dostala reštaurácia podľa pomenovania honu(časť poľnohospodárskej pôdy, pozn.red.) Gold Eck, na ktorom stojí a ktorý sa objavil už na mapách z 18. storočia. Dokonca sa nachádza aj na jeho rohu, takže iné meno by ani nemohlo viac vystihovať začiatok jej príbehu. Ďaleko viac než len výhľady však reštaurácia ponúka v svojom srdci, a to kuchyni.
Varenie na otvorenom ohni v ECK Restaurant
Kľúčovým hráčom v kuchyni bude otvorený oheň, na ktorom sa bude pripravovať jedlo priamo pred očami hostí. Lokálnosť nie je len trendom, ale takmer nutnosťou. Aká je však na hraniciach troch štátov? „Devín sa nachádza v blízkosti Rakúska, Maďarska a Čiech. Naše kultúry a kuchyne mali predovšetkým rovnaké podnebiu a pôdu. Okrem iného je dnes veľmi ťažké určiť, ktorá ingrediencia patrí do tej ktorej kuchyne“, objasňuje šéfkuchár Daniel Tilinger pojem regiónu a koreňov, ktorým dali v ECKu nový dych.

Dôraz na detail, rešpekt a úcta k prirodzenej chuti budú poznávacími znameniami menu. Hostia sa môžu tešiť na zážitkové, 7 chodové degustačné menu, ktoré sa bude meniť niekoľkokrát do roka podľa sezónnosti a dostupnosti surovín.
K dobrému jedlu, dobré víno
„K dobrému jedlu patrí prirodzene aj skvelé víno, ktoré dokáže jeho chuť zvýrazniť a umocniť. Preto je dôležitou súčasťou menu aj párovanie s vínami“, pokračuje Daniel Tilinger. Práve na tom si dali v reštaurácii záležať. Jej vínna pivnica obsahuje viac ako 8000 fliaš z celého sveta. O vína je tu postarané skutočne precízne. Vo vínotéke je udržiavaná konštantná teplota 15,5°C a vlhkosť 65%.

Vína sú uložené v horizontálnej polohe a slnečné svetlo tam neprenikne. Vo vínnej karte nájdete predovšetkým malých, butikových výrobcov.
Zariadenie a kapacita reštaurácie
Okrem výnimočného okolia a vysokého gastronomického zážitku sa môžete tešiť aj na súhru ďalších malých detailov. Svojim kúskom prispeli slovenskí majstri dreva, porcelánu, kovu či výtvarného umenia. „Krásu sveta by sme mali vnímať cez všetky zmysly. Preto chceme, aby naši hostia mali skutočný pôžitok nielen z jedla, ale aj obrazu, sochy či prestierania“, dodáva Daniel Tilinger.

Reštaurácia má kapacitu 34 miest. Hostia však môžu využiť aj samostatný salónik, kde sa nikým nerušená zmestí skupina 10 ľudí. Je teda ideálna pre oslavy, či menšie eventy s dôrazom na hosťa. Cena degustačného menu je 90 EUR na osobu, k tomu si môžu hostia vybrať párovanie so svetovými vínami (75 EUR na osobu), s lokálnymi vínami (50 EUR na osobu) alebo nealkoholické párovanie (40EURna osobu).
Len na rezervácie a skôr pre dospelých, než deti
ECK je určený primárne dospelým hosťom, len veľmi málo detí by zvládlo večeru, ktorá by trvala približne 3 hodiny. Práve toľko času je potrebného na vychutnanie si všetkých chutí a vôní v podaní skvelého tímu. Na Slovensku je čoraz rozšírenejší koncept reštaurácií fungujúcich len na rezervácie. To isté platí aj o ECKu. Otvorené bude od stredy do soboty, len vo večerných hodinách a bez vopred rezervovaného miesta sa tu jednoducho nenajete.

„Ak si hostia spravia rezerváciu, kuchyňa a servis o nich vedia a dokážu sa o nich patrične postarať. Nemôžete mať zvládnutých množstvo malých detailov, ak neviete, koľko ľudí bude večer v reštaurácii. O kvalitu prichádza predovšetkým hosť“, vysvetľuje Daniel Tilinger význam rezervácií, ktoré sú slovenskou Achillovou pätou, aj keď sa to už výrazne lepší. Slovenská gastroscéna na konci roku opäť ožíva a to je dôkaz, že nielen domáci hostia majú o jednu možnosť viac, kam sa môžu vybrať za unikátnym jedlom a vínom.
Text: Simona Budinská
Foto: archív Kavickari.sk a ECK Restaurant