Daniel Tilinger a ECK Restaurant v Bratislave

 Daniel Tilinger a ECK Restaurant v Bratislave

Dlhoočakávaný projekt reštaurácie ECK Restaurant svoje brány otvorí už budúci týždeň, 14.12.2022. Šéfkuchárom v ňom je Daniel Tilinger, ktorý skúsenosti zbieral v michelinských reštauráciách v zahraničí. Na tvorbe  nového konceptu, ktorý patrí do portfólia finančníka Patrika Tkáča,  pracoval až 3,5 roka.

ECK Restaurant

Daniel Tilinger začínal na Slovensku

Skúsenosti zbieral už na Slovensku, a to rovno medzi najlepšími. Začínal totiž v 5* hoteli Kempinski High Tatras, neskôr sa presunul do Bratislavy. V sieti však ostal. V roku 2012 zakotvil v Belgicku – 5* Hotel Duke´s Palace Brugge. Ten často navštevuje belgická aristokracia.Z Belgicka je už len kúsok do Veľkej Británie, kde pokračoval v michelinských reštauráciách Gordona Ramsayho a Jasona Athertona.

Daniel Tilinger
Daniel Tilinger sa vrátil, aby otvoril reštauráciu, ktorá by mala zarezonovať medzi gurmánmi nielen na Slovensku.

Daniel Tilinger načerpal skúsenosti aj v rakúskom Salzburgu, v 2 michelinskej reštaurácií Ikarus, ktorá patrí Red Bullu. V ikonickom Hangar 7 kde stravil 3 roky. A nakoľko čas plynul a i na Slovensku sa začala situácia s kvalitnými gastro projektami zlepšovať, nastal čas na návrat do domoviny. Jednou z ponúk bolo aj  aj varenie pre privátnu klientelu, na čo padli práve trojročné skúsenosti z prestížnej rakúskej reštaurácie úplne vhod.

ECK Restaurant na Devíne

Je to prvá slovenská reštaurácia, ktorú skúsený šéfkuchár povedie. “Na Slovensku je čoraz viac hostí, ktorí majú radi dobré jedlo a veľmi dobre sa orientujú vo výbere reštaurácií“, vysvetľuje svoje rozhodnutie prísť späť. Koncept ECK Restaurant sa rodil takmer 3,5 roka a je tu premyslený skutočne každý detail.

ECK Restaurant Devín
Malebné okolie, i tvorba vlastného vinohradu. Názov dostala reštaurácia podľa pomenovania honu, Gold Eck.

Vianočné recepty na 1. adventnú nedeľu: Netradičné menu podľa Martina Nováka

Čítať viac >

Kto pozná okolie Devínskej Kobyly, vie, že ide o skutočne malebný kraj. Vinohrady, fascinujúca zrúcanina hradu Devín či sútok Moravy a Dunaja. Ťažko by sme pre reštauráciu hľadali miesto, ktoré by malo takúto bohatú ponuku výhľadov a čarovných západov slnka. A prečo ECK? Názov dostala reštaurácia podľa pomenovania honu(časť poľnohospodárskej pôdy, pozn.red.) Gold Eck, na ktorom stojí a ktorý sa objavil už na mapách z 18. storočia. Dokonca sa nachádza aj na jeho rohu, takže iné meno by ani nemohlo viac vystihovať začiatok jej príbehu. Ďaleko viac než len výhľady však reštaurácia ponúka v svojom srdci, a to kuchyni.

Varenie na otvorenom ohni v ECK Restaurant

Kľúčovým hráčom v kuchyni bude otvorený oheň, na ktorom sa bude pripravovať jedlo priamo pred očami hostí. Lokálnosť nie je len trendom, ale takmer nutnosťou. Aká je však na hraniciach troch štátov?  „Devín sa nachádza v blízkosti Rakúska, Maďarska a Čiech. Naše kultúry a kuchyne mali predovšetkým rovnaké podnebiu a pôdu. Okrem iného je dnes veľmi ťažké určiť, ktorá ingrediencia patrí do tej ktorej kuchyne“, objasňuje šéfkuchár Daniel Tilinger pojem regiónu a koreňov, ktorým dali v ECKu nový dych.

ECK Restaurant oheň
Varenie na otvorenom ohni. Aj to robí z ECK Restaurant miesto kam sa bude chodiť za zážitkami.

Dôraz na detail, rešpekt a úcta k prirodzenej chuti budú poznávacími znameniami menu. Hostia sa môžu tešiť na zážitkové, 7 chodové degustačné menu, ktoré sa bude meniť niekoľkokrát do roka podľa sezónnosti a dostupnosti surovín.

K dobrému jedlu, dobré víno

„K dobrému jedlu patrí prirodzene aj skvelé víno, ktoré dokáže jeho chuť zvýrazniť a umocniť. Preto je dôležitou súčasťou menu aj párovanie s vínami“, pokračuje Daniel Tilinger. Práve na tom si dali v  reštaurácii záležať. Jej vínna pivnica obsahuje viac ako 8000 fliaš z celého sveta. O vína je tu postarané skutočne precízne. Vo vínotéke je udržiavaná konštantná teplota 15,5°C a vlhkosť 65%.

Peter Lunter someliér ECK Restaurant
„Vína sme vyberali precízne. Hostia u nás ochutnajú fľašky, ktoré ešte na Slovensku nie sú“, pokračuje Peter Lunter, hlavný someliér reštaurácie ECK.

Vína sú uložené v horizontálnej polohe a slnečné svetlo tam neprenikne. Vo vínnej karte nájdete predovšetkým malých, butikových výrobcov.

Zariadenie a kapacita reštaurácie

Okrem výnimočného okolia a vysokého gastronomického zážitku sa môžete tešiť aj na súhru ďalších malých detailov. Svojim kúskom prispeli slovenskí majstri dreva, porcelánu, kovu či výtvarného umenia. „Krásu sveta by sme mali vnímať cez všetky zmysly. Preto chceme, aby naši hostia mali skutočný pôžitok nielen z jedla, ale aj obrazu, sochy či prestierania“, dodáva Daniel Tilinger.

ECK Restaurant
Kapacita reštaurácie je menšia, radí sa medzi komorné. K dispozícii je však aj salónik. Bez rezervácie sa sem nedostanete.

Reštaurácia má kapacitu 34 miest. Hostia však môžu využiť aj samostatný salónik, kde sa nikým nerušená zmestí skupina 10 ľudí. Je teda ideálna pre oslavy, či menšie eventy s dôrazom na hosťa.  Cena degustačného menu je 90 EUR na osobu, k tomu si môžu hostia vybrať párovanie so svetovými vínami (75 EUR na osobu), s lokálnymi vínami (50 EUR na osobu) alebo nealkoholické párovanie (40EURna osobu).

Len na rezervácie a skôr pre dospelých, než deti

ECK je určený primárne dospelým hosťom, len veľmi málo detí by zvládlo večeru, ktorá by trvala približne 3 hodiny. Práve toľko času je potrebného na vychutnanie si všetkých chutí a vôní v podaní skvelého tímu. Na Slovensku je čoraz rozšírenejší koncept reštaurácií fungujúcich len na rezervácie. To isté platí aj o ECKu. Otvorené bude od stredy do soboty, len vo večerných hodinách a bez vopred rezervovaného miesta sa tu jednoducho nenajete.

ECK jedlo
Nový, výnimočný koncept vznikal dlho a je najmä pre dospelú klientelu.

„Ak si hostia spravia rezerváciu, kuchyňa a servis o nich vedia a dokážu sa o nich patrične postarať. Nemôžete mať zvládnutých množstvo malých detailov, ak neviete, koľko ľudí bude večer v reštaurácii. O kvalitu prichádza predovšetkým hosť“, vysvetľuje Daniel Tilinger význam rezervácií, ktoré sú slovenskou Achillovou pätou, aj keď sa to už výrazne lepší. Slovenská gastroscéna na konci roku opäť ožíva a to je dôkaz, že nielen domáci hostia majú o jednu možnosť viac, kam sa môžu vybrať za unikátnym jedlom a vínom.

 

 

Text: Simona Budinská

Foto: archív Kavickari.sk a ECK Restaurant

 

 

 

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Simona Budinská

Vášnivý gurmán, mama troch detí, dvoch kníh a niekoľkých bedekrov. Náhody sú jej osudom, a tak pred rokmi vznikol projekt Kávičkári.sk. S nadšením sa venuje najmä víziám, kreovaniu na portáli, ale aj new biznis. Srdcovkou je aj vzdelávanie v oblasti gastronómie v rámci projektu Gastrolove a tvorbe osobnostného PR.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články