Gourmettalk: Európske kolo súťaže Bocuse d’Or

 Gourmettalk: Európske kolo súťaže Bocuse d’Or

 

Európske kolo súťaže @bocusedor sa konalo tento rok v Budapešti. My sme tam nemohli chýbať, aby sme podporili nás skvelý slovenský tím na čele s Petrom Duranským.

 

Slovenský tím v zložení @peterduransky, @janak_mark (commis) a @peter_vajgel (tréner) sa uchopili príležitosti a v Budapešti predviedli úžasný výkon, na ktorý trénovali dlhé mesiace s pomocou @vojtoartz_cookingshow a @jaroslav_zidek_official.

 

Peter Duranský

Šéfkuchár Peter Duranský o súťaži Bocuse d‘Or: ,, Človek musí na takúto súťaž dozrieť“

Čítať viac >

 

 

Európske kolo súťaže @bocusedor sa konalo tento rok v Budapešti. My sme tam nemohli chýbať, aby sme podporili nás skvelý slovenský tím na čele s Petrom Duranským.

 

 

Tak isto, ako v každej súťaži ani táto sa nezaobišla bez komplikácií. Problémy začali hneď od začiatku kedy porotcovia zakázali použiť jablkový a cviklový džús kvôli zlej etikete, ktorú pravidlá neschvaľovali. Džúsy totiž musia mať nalepenú etiketu z obchodu aj napriek tomu, že boli čerstvo vyštavené v obchode ju ten náš nemal.

 

Pokračovalo to problémami s elektrinou, vďaka ktorej prestala fungovať niektorá technika. Celé to zavŕšil podľa Petra pridelený pomocník. Komunikácia s ním tiež nebola ľahká nakoľko vedel iba po maďarsky, a teda náš commis Márk bol jediná komunikačná spojka.

 

Peter Duranský

 

Petrovi a jeho tímu sa však podarilo spraviť priam umelecké diela či už na tanieri alebo na mise, ktorú pomáhali vyrábať drotári zo Slovenska, aby odrážala a prezentovala Slovensku tradíciu.

 

Jaroslav Židek na tomto kole nezohrával len veľkú úlohu v prípravách Petra a Márka. Zasadol aj na stoličku porotcov. Z jeho reakcie a prvotných pocitov sa chlapcom ich diela podarili a môžu byť na seba patrične hrdí.

 

 

O tom či sa slovenský tím pozrie aj do francúzskeho Lyonu sa rozhodne už o niekoľko hodín. My držíme palce a ďakujeme Petrovi a jeho tímu za ukázanie svetu, že Slovensko na svetovú gastromapu určite patrí.

 

Gastro Oscar Bocuse d’Or pozná víťazov. Na prvom mieste skončilo Dánsko. Za ním nasleduje tím z Maďarska a stupienok víťazov završuje Nórsko na treťom mieste. Slovenský tím aj napriek skvelému výkonu žiaľ nepostupuje ďalej do svetového kola. Umiestnili sme sa na 12. mieste. Nič to však nemení na fakte, že Peter a jeho tím postavili skvelý základ na ktorom sa dá pracovať do budúcich ročníkov.

 

Chalani ďakujeme!

 

Text: Martin Papai

 

Foto: daren&curtis, Dušan Křístek a SZKC

 

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Martin Papai

Večne spontánny a zapálený pre vec. Dobrovoľník, nadšenec pre média. Urobí vám aj skvelú kávu, keďže pracuje aj ako barista. Do svojej prenosnej šálky si vždy nechá spraviť kávu len z tých najlepších zŕn. Gastro má už v krvi od malička aj vďaka svojmu otcovi, ktorý sa v nej už dlhodobo pohybuje. Pri svojich článkoch môžte vidieť jeho pohľad na vec z iných perspektív a samozrejme aj štipku svojho svojského humoru.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články