Gourmettalk: Európske kolo súťaže Bocuse d’Or

Európske kolo súťaže @bocusedor sa konalo tento rok v Budapešti. My sme tam nemohli chýbať, aby sme podporili nás skvelý slovenský tím na čele s Petrom Duranským.
Slovenský tím v zložení @peterduransky, @janak_mark (commis) a @peter_vajgel (tréner) sa uchopili príležitosti a v Budapešti predviedli úžasný výkon, na ktorý trénovali dlhé mesiace s pomocou @vojtoartz_cookingshow a @jaroslav_zidek_official.

Tak isto, ako v každej súťaži ani táto sa nezaobišla bez komplikácií. Problémy začali hneď od začiatku kedy porotcovia zakázali použiť jablkový a cviklový džús kvôli zlej etikete, ktorú pravidlá neschvaľovali. Džúsy totiž musia mať nalepenú etiketu z obchodu aj napriek tomu, že boli čerstvo vyštavené v obchode ju ten náš nemal.
Pokračovalo to problémami s elektrinou, vďaka ktorej prestala fungovať niektorá technika. Celé to zavŕšil podľa Petra pridelený pomocník. Komunikácia s ním tiež nebola ľahká nakoľko vedel iba po maďarsky, a teda náš commis Márk bol jediná komunikačná spojka.
Petrovi a jeho tímu sa však podarilo spraviť priam umelecké diela či už na tanieri alebo na mise, ktorú pomáhali vyrábať drotári zo Slovenska, aby odrážala a prezentovala Slovensku tradíciu.
Jaroslav Židek na tomto kole nezohrával len veľkú úlohu v prípravách Petra a Márka. Zasadol aj na stoličku porotcov. Z jeho reakcie a prvotných pocitov sa chlapcom ich diela podarili a môžu byť na seba patrične hrdí.
O tom či sa slovenský tím pozrie aj do francúzskeho Lyonu sa rozhodne už o niekoľko hodín. My držíme palce a ďakujeme Petrovi a jeho tímu za ukázanie svetu, že Slovensko na svetovú gastromapu určite patrí.
Gastro Oscar Bocuse d’Or pozná víťazov. Na prvom mieste skončilo Dánsko. Za ním nasleduje tím z Maďarska a stupienok víťazov završuje Nórsko na treťom mieste. Slovenský tím aj napriek skvelému výkonu žiaľ nepostupuje ďalej do svetového kola. Umiestnili sme sa na 12. mieste. Nič to však nemení na fakte, že Peter a jeho tím postavili skvelý základ na ktorom sa dá pracovať do budúcich ročníkov.
Chalani ďakujeme!
Text: Martin Papai
Foto: daren&curtis, Dušan Křístek a SZKC