Nochino – slovenský nealkoholický aperitív, ktorý zamiešal karty
Predvianočný čas, ako aj jeho vyvrcholenie v podobe najkrajších sviatkov roka, sú plné osláv, stretnutí a príjemných chvíľ. Spoločnosť rodiny, blízkych či priateľov si radi užívame s pohárikom v ruke. Pripíjame si na zdravie, na budúcnosť či iba bilancujeme predošlý rok. Avšak na to, aby ste si dopriali stopercentný chuťový zážitok, nemusíte nutne siahnuť po alkoholickom drinku. VLČIE sirupy, slovenská firma vyrábajúca poctivé výrobky, sa môže pochváliť husárskym kúskom, s ktorým prerazila na slovenskej barovej scéne. A tým je práve bylinný nealkoholický aperitív Nochino. Tak prijmite pozvanie na pohárik miešaného drinku.
Nochino – 0 % alkoholu a 100 % chuti v elegantnom dizajne
Trend nealkoholických nápojov nevykazuje známky spomalenia, práve naopak. Preto sa Miroslav Telehanič a Juraj Kovaľ chopili príležitosti a svojím produktom Nochino zaplátali dieru na slovenskom trhu. Reč je o sofistikovanom nealkoholickom aperitíve, ktorý sa vyrovná chuti klasického aperitívu s obsahom alkoholu. Či už sa alkoholu vyhýbate úplne, chcete jeho spotrebu znížiť, alebo iba konkrétna situácia konzumáciu alkoholu nedovoľuje, Nochino je v každom z týchto prípadov skvelou voľbou. Pretože užiť si príjemný večer, dobrú spoločnosť a zábavu, je možné aj bez alkoholu. Nochino a jeho sladká likérová chuť je perfektným základom pre miešané drinky. Na to, aby ste si užili miešaný drink, už nemusíte siahať po alkohole. Veď uznajte, že zabaviť sa dá aj s čistou hlavou. Tá sa vám navyše na ďalší deň poďakuje.
Drinková alchýmia vytvorená majstrami
Miroslav Telehanič a Juraj Kovaľ z Vlčích sirupov sú v tom, čo robia, dôslední. Sú odborníci v remesle, a preto nespia na vavrínoch. Svoje produkty a receptúry neustále inovujú a posúvajú na vyššiu úroveň. Až 15 druhov byliniek a korenia spojili do nealkoholického aperitívu, ktorý sa v kombinácii s tonicom či sódou postará o svieži drink, ktorý si získa milovníkov miešaných nápojov. V tejto hre vydláždili cestu pešiakovi, ktorý zaútočil na chuťové poháriky a dal pritom jasný šach mat alkoholu.
Cesta Nochina však nebola bez tŕňa a prekážok. Vývoj bol noazaj dlhý a kým uzrelo svetla sveta Nochino vo svojej finálnej podobe, ubehli 3 roky a pretieklo veľa litrov nie práve vydarených verzií. „Keď sme konečne docielili finálnu verziu, za ktorú sme nakoniec získali aj ocenenie, povedal som si, že to je ono! Nakoniec to za to stálo. Hlavne tie reakcie ľudí, keď si s Nochinom namiešali či ochutnali drink,“ dodáva s hrdosťou v hlase Miroslav.
A ako vlastne chutí Nochino? Jedinečne! Základ chutí aperitívu Nochino Ruby tvoria tri ovocné šťavy, a to granátové jablko, arónia a brusnica. Komplexnosť a jedinečnosť tohto nealkoholického aperitívu dotvára vodná destilácia a macerácia 21 bylín doplnených o rôzne druhy korenia. „Chuť nášho Ruby je spočiatku príjemne ovocno – sladkastá, no následne prechádza do korenistej chuti a ukončuje sa pomerne dlhou výraznou horkou chuťou, pričom sa vám v ústach na jazyku mieša nespočetne veľa rôznych, drobných chutí. Jeho chuť je natoľko jedinečná a unikátna, že vám ju zrejme nedokážeme k ničomu prirovnať. Jednoducho ho treba ochutnať,“ snaží sa slovami podchytiť chuť tohto nealkoholického aperitívu Juraj.
Vo víre barovej scény, ale aj v pohodlí domova
Prvý slovenský nealkoholický bylinný aperitív Nochino si môžete vychutnať v mnohých moderných baroch a reštauráciách, ktoré chcú svojim hosťom ponúknuť plný chuťový zážitok bez alkoholu. Ten si však môžete preniesť aj domov a drink si pripraviť jednoducho a rýchlo aj v domácom prostredí. VLČIE sirupy si totiž našli cestu aj do bežných domácností. Nochino s 0 % obsahom alkoholu, no so 100 % chuťovým pôžitkom, si môžete zakúpiť nielen v mnohých obchodoch, kaviarňach či iných prevádzkach, ale napríklad aj v ich e-shope.
Premýšľate, ako vyťažiť z aperitívu Nochino čo najviac? Nechajte si poradiť priamo od Miroslava. Okrem štandardnej kombinácie s ľadom a tonicom, prípadne sódou, odporúča vyskúšať grepovú alebo pomarančovú šťavu. Nochinu to však ladí aj s kávou, a to viac ako dokonale. Kombinácia s výberovou kávou, ktorú dokáže ozvlášniť, je veľmi obľúbená u mnohých baristov. Coldbrew či espresso tonic s Nochinom otvárajú novú dimenziu chuti a ulahodia nejednému nadšenenému kávičkárovi.
Vlajková loď značky VLČIE sirupy
Okrem Nochina sú to však predovšetkým ich sirupy, mimochodom, prvé slovenské sirupy ocenené gastro Oscarom „Great Taste Awards“, ktoré utkveli mnohým ľuďom v pamäti. Ani tam však ich ponuka nekončí. „Okrem našich remeselných sirupov do limonád pribudli za posledné dva roky do nášho portfólia aj Ginger Shoty v troch príchutiach, NEBO cocktail premix v troch príchutiach, Nochino v dvoch príchutiach, ako aj sirupy na ochutenie káv, rovnako v troch rôznych príchutiach. Aktuálne sme na trhu spustili aj sirupy do cocktailov,“ približuje nám ich portfólio Juraj.
Široká je však aj paleta príchutí, a to od klasických, tradičných chutí, až po menej tradičné, ba nevšedné kombinácie. Vyvinuli okolo 40 kombinácií, z ktorých je aktuálne v obehu 22 ovocných príchutí, 3 kávové, 3 príchute ginger shotov, 3 cocktailové sirupy a 3 Nebo cocktail príchute. Niekoľko ich však ešte leží „v šuflíku“ a čaká na svoj čas. „Napríklad taká kombinácia Ananás – Teryiaky. Už teraz sa teším, keď uzrie svetlo sveta,“ prezrádza nám zákulisné informácie Miroslav.
Ocenenia na medzinárodnom poli, lokálpatriotizmus a stop chémii
Aj takto nejako by sme mohli v krátkosti zhrnúť VLČIE sirupy. Poctivé remeslo, lokálnosť, ručná výroba a prírodné zloženie je to, čo je pre nich typické. Príchute, ktoré nejdú vyrobiť poctivo z prírodných zdrojov, bez použitia ochucovadiel a aróm, budete totiž hľadať márne. Spoločným znakom všetkých ich produktov je práve poctivosť. Ich sirupy a ostatné produkty sú bez konzervantov, aróm a dochucovadiel – vo svete sirupov pomerne rarita.
Ďalším, nemenej dôležitým stavebným kameňom ich firemnej politiky, je aj rozvoj regiónu, z ktorého pochádzajú. Napriek tomu, že by bolo jednoduchšie presťahovať firmu smerom k hlavnému mestu, oni si zvolili tú kľukatejšiu cestu. „Pochádzame z tohto regiónu, a preto sme mu chceli pomáhať a robiť mu dobré meno. Jednou z priorít, ktoré sme si hneď v začiatkoch vytýčili, bolo, že vždy ostaneme vyrábať naše produkty tam, odkiaľ pochádzame. Aby sme vedeli ďalej rozvíjať región a zamestnávať čo najviac ľudí,“ približujú nám svoje zásady Juraj s Mirom.
VLČIE sirupy nájdete aj na Facebooku a Instagrame.
Text a foto: Dominika Noskovičová