Svet Šéfkuchárov – Daniel Tilinger
Pochádza z Horných Salíb. Po škole zbieral svoje prvé skúsenosti s prácou v kuchyni v lokálnej reštaurácii. Po dvoch rokoch si Daniel Tilinger namieril rovno hotela Kempinski na Štrbskom plese, ktorý bol vtedy prvý 5* hotel na Slovensku. Tatry majú svoje čaro a náročnú medzinárodnú klientelu, ale vyskúšať si to v hlavnom meste je nová skúsenosť. Takže tentokrát len zmenil mesto, značka Kempinski ostala.
Luxusné hotely i michelinské reštaurácie
Najviac skúseností sa dá získať v zahraničí, kde bola gastronómia pred 10 rokmi niekde úplne inde ako u nás. Ak už raz pracujete v medzinárodnej sieti hotelov, váš životopis je o niečo zaujímavejší a môžete sa dostať oveľa jednoduchšie do lepších reštaurácií. Tak to bolo aj v Danielovom prípade. V roku 2012 zakotvil v jednom z najznámejších hotelov v Belgicku – 5* Hotel Duke´s Palace Brugge, ktorý je častým miestom návštev belgickej aristokracie. Odtiaľ je už len kúsok do Veľkej Británie, kde pokračoval v michelinských reštauráciách Gordona Ramsayho a Jasona Athertona .
Ikarus a Red Bull
Ďalej putoval do Rakúskeho Salzburgu 2 michelinskej reštaurácií Ikarus, ktorá patrí Red Bullu v ikonickom Hangar 7 kde stravil 3 roky. Aj keď skúseností nie je nikdy dosť, situácia na Slovensku sa zlepšovala každý deň a zaujímavé projekty tu začali rásť ako huby po daždi. Jedným z nich bolo aj varenie pre privátnu klientelu, na čo padli práve trojročné skúsenosti z prestížnej rakúskej reštaurácie úplne vhod.
Aby hosť pochopil a ocenil kvalitné jedlo v reštaurácii, tak musíme začať od podlahy. Teda od nákupov pre domácnosť. Táto idea nebola Danielovi vzdialená, preto je pevnou súčasťou inovatívneho konceptu potravín a pekárne Od našich. Tento projekt je v našich končinách výnimočný a je postavený nielen na kvalitných surovinách pre domácu kuchyňu a fantastickej pekárni, ale predovšetkým na top ponuke vín z celého sveta.
Aktuálne ho zamestnáva príprava novej reštaurácie na kopci nad Devínom. Tam budeme môcť ochutnať jeho kuchyňu už na prelome rokov.
Držím palce!
Text: Zuzana Kvočeková
Foto: Ondrej Bobek