Gurmán Award 2023: Kto je najlepší šéfkuchár a ktorá je najlepšia reštaurácia na Slovensku?

 Gurmán Award 2023: Kto je najlepší šéfkuchár a ktorá je najlepšia reštaurácia na Slovensku?

Slávnostný večer Gurmán Award 2023 sa konal 24. apríla 2023 v bratislavskom hoteli Carlton a my sme boli pri tom. Odborné ocenenia získali tí najlepší z najlepších z oblasti gastronómie na Slovensku. Atmosféra bola príjemná, víťazi neskrývali radosť a organizátor Radoslav Nackin, ktorý stojí za bedekrom Gurmán na Slovensku, nešetril chválou. Slovenské gastro rozhodne má čo ukázať!

Gurmán Award 2023
Podujatie moderoval organizátor Gurmán Award 2023 a vydavateľ bedekra Gurmán na Slovensku Radoslav Nackin.

Gurmán na Slovensku opäť odovzdal ceny Gurmán Award tým najlepším na gastroscéne

Ocenenia Gurmán Award, pod záštitou bedekra Gurmán na Slovensku, sú slovenskou obdobou Michelina vo svete. Gurmán na Slovensku vznikol, aby pozdvihol gastronómiu na Slovensku a aby ľudia mali možnosť vychutnať si jedlo v kvalitných reštauráciách. Bedeker na čele s jeho vydavateľom Radoslavom Nackinom sa snaží prezentovať tých zo slovenskej gastroscény, ktorí našli odvahu a robia gastro kvalitne, poctivo a s víziou.

Gurmán Award 2023
Ocenenia Gurmán Award sú slovenskou obdobou michelinských hviezd.

Odovzdávanie cien Gurmán Award 2023 aj tentoraz združilo na jednom mieste špičkových šéfkuchárov, someliérov, vinárov a reštaurácie, ktorým sa za uplynulý rok mimoriadne darilo. Na raute sa mnohí radi zvítali a spoločne sa tešili z progresu a z vlastných úspechov. Niektoré reštaurácie si polepšili, iné mierne klesli a na výslnie sa dostalo aj zopár nováčikov. A my sme videli, predovšetkým vzhľadom na úctyhodný počet ocenených, že slovenská gastronómia sa zase posunula o (k)rok vpred.

Namiesto michelinských hviezd Zlaté vidličky

„Gurmán Award je ocenenie za dlhoročné a výnimočné zásluhy o rozvoj a reprezentáciu slovenskej gastronómie a vinárstva,“ píše sa na webe gurmannaslovensku.sk. Ako zdôraznil Radoslav Nackin už na začiatku podujatia Gurmán Award, všetky reštaurácie, ktoré sú v bedekri Gurmán na Slovensku, patria medzi slovenskú špičku. Aj preto sú Zlaté vidličky už 18 rokov mimoriadne prestížnym ocenením tých najlepších.

Gurmán Award 2023
Takto vyzerá ocenenie dvoch Zlatých vidličiek, ktoré získali tri najlepšie reštaurácie na Slovensku – Irin, Bratislava, ECK, Bratislava, a Reštaurácia Pálffy, Pezinok.

 

Daniel Tilinger a ECK Restaurant v Bratislave

Čítať viac >

Tento rok prekvapila aj nová kategória ocenení – Zelená vidlička – ktorá odráža udržateľnosť, zero waste a ekologický prístup danej reštaurácie.

Ocenenie Gurmán Award 2023 získal najlepší kuchár a reštaurácia na Slovensku

Ocenenie Gurmán Award odovzdal najlepším slovenským šéfkuchárom Oriol Castro, ktorý patrí medzi špičku španielskych šéfkuchárov. Jeho reštaurácia je 3. najlepšia na svete. Víťazom kategórie kuchár roka sa stal Lukáš Hesko z bratislavskej reštaurácie Irin. Organizátor Radoslav Nackin o ňom povedal: „Víťaz kategórie kuchár roka založil koncept reštaurácie na zaujímavých surovinách a najnovších poznatkoch zo sveta gastronómie. Jedlo je také znamenité, ako je aj šéfkuchár.“

Gurmán Award 2023
Reštaurácia ECK sa môže pýšiť dvomi Zlatými vidličkami a získala aj ocenenie najlepšia prémiová reštaurácia roka.  Šéfkuchár reštaurácie ECK, Daniel Tilinger, získal 2. miesto v kategórii kuchár roka.

Na 2. mieste v kategórii kuchár roka sa umiestnil Daniel Tilinger z reštaurácie ECK Restaurant, ktorá sídli v Devíne a zvíťazila v kategórii najlepšia reštaurácia roka. Ide o mimoriadny úspech, ktorý potešil víťaza aj jeho kolegov veľmi potešil.

Kuchár Jozef Breza z reštaurácie Gašperov mlyn sa umiestnil na 3. mieste.

Niektorí slovenskí šéfkuchári vyslali na prevzatie cien Gurmán Award 2023 svojich mladých kolegov kuchárov, čo sa stretlo so záujmom organizátora. Ten podotkol, že je očividné, že nám rastie nová šikovná generácia, ktorá sa pod taktovkou svojich „učiteľov“ postupne môže prepracovať medzi najlepších.

Odovzdávanie ocenení Gurmán Award 2023 pokračovalo na druhý deň sympóziom o modernej gastronómii a svetových trendoch – Gastronomy Slovakia.

Aj sympózium Gastronomy Slovakia sa tešilo bohatej účasti a nieslo sa vo výbornej atmosfére.

Odovzdané ocenenia na Gurmán Award 2023:

Najlepšie prémiové reštaurácie:

1. miesto ECK Restaurant
2. miesto Gašperov mlyn
3. miesto Irin

Gurmán Award 2023
Najlepšia prémiová reštaurácia – ECK, Bratislava

Najlepšie hotelové reštaurácie:

1. miesto Art Hotel Pezinok
2. miesto Grand Hotel Kempinski High Tatras
3. miesto Reštaurácia Sissi Hotela Lomnica

Gurmán Award 2023
Najlepšia hotelová reštaurácia – Reštaurácia Pálffy, Palace Art Hotel, Pezinok

Najlepšie tematické reštaurácie:

1. miesto IASAI food bar
2. miesto Penzión a reštaurácia Villa Rosa
3. miesto Wabi Sabi

Gurmán Award 2023
Najlepšia tematická reštaurácia roka – IASAI Food Bar, Bratislava

GURMÁN TOP 25 reštaurácií Slovenska – powered by S. Pellegrino:

1. miesto ECK Restaurant
2. miesto Gašperov mlyn
3. miesto Irin

Dve Zlaté vidličky:

Irin, Bratislava; ECK, Bratislava; Reštaurácia Pálffy, Palace Art Hotel, Pezinok

Jedna Zlatá vidlička:

Bistronomy, Bratislava; Carnevalle, Bratislava; MenJu, Bratislava; Semillon, Vráble; OhniskO Fire Dining & Brew Bar, Košice; Da Andrea, Bratislava

Gurmán Award 2023
Jedna Zlatá vidlička – Da Andrea, Bratislava

Zelená vidlička:

Gašperov mlyn, Batizovce
Villa Rosa, Dunajská Streda

Gurmán Award 2023
Zelená vidlička – Gašperov mlyn, Batizovce

Vinárstvo roka:

Zámocké vinárstvo, Pezinok

Someliér roka:

Eduard Hybler

Gurmán Award 2023
Someliér roka – Eduard Hybler

Hospitality Award 2023:

Grand Hotel Kempinski High Tatras

Kuchár roka:

Lukáš Hesko, Irin, Bratislava

Grand Prix – cena za celoživotné dielo:

Ivan Vozár

Grand Prix – Ivan Vozár

 

Text: Katarína Kántorová

Fotografie: archív Gurmán na Slovensku, Rudolf Sladkovský

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Katka Kántorová

Zanietená jazyková redaktorka, ktorej hlavnou pracovnou náplňou je mať oči na stopkách, len čo sa na obzore objaví nejaká chybička. Od štúdia na vysokej škole až dodnes prešla rôznymi redakčnými profesiami, no s určitosťou vie, že okrem korigovania sa v živote nezaobíde ani bez písania. A, samozrejme, bez dobrej kávy a milej mačacej spoločníčky Ellie.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články