Zažite michelinovskú kuchyňu vo Svätom Jure na podujatí KULT(J)URA

 Zažite michelinovskú kuchyňu vo Svätom Jure na podujatí KULT(J)URA

Ak ste gurmáni, predstavujeme vám event, na ktorom by ste v žiadnom prípade nemali chýbať. Keď sa snúbi kvalitná gastronómia a exkluzívne vína, môžete očakávať naozaj prvotriedny kulinársky zážitok. Jedinečnú atmosféru vo forme štrnástich degustačných chodov a špeciálneho výberu vín môžete zažiť už 14. a 15. novembra 2022 vo Svätom Jure na podujatí KULT(J)URA. Vo výsledku sa spoja dva tímy – slovenský a český – a to Kaštieľ Pálffy a reštaurácia Salabka, aby pre vás vytvorili elegantnú harmóniu chutí a kvalitného vína.

Čarovné prostredie Kaštieľa Pálffy už v novembri privíta návštevníkov degustačných večerov KULT(J)URA.

Nazrite spolu s nami do zákulisia pripravovaného podujatia KULT(J)URA a nenechajte si ujsť fine dining s dokonale zostaveným degustačným menu. Čaká vás hotová oáza chutí, vôní a vizuálov hodná michelinovskej hviezdy! A to všetko v prekrásnom prostredí historického kaštieľa pod Karpatmi.

Skryté paralely, ktoré spojili dve značky

Dva štáty, dve značky, dva tímy, dve cesty dal dokopy spoločný cieľ… Hoci na prvý pohľad možno nevidno paralely medzi známym českým konceptom Salabka a slovenským Kaštieľom Pálffy, opak je pravda. Sú si v mnohom podobné. Salabka má vlastné vinárstva a históriu výroby vína, ktorá siaha až do 13. storočia. Ale ani náš Svätý Jur sa nedá zahanbiť. Disponuje 600-ročnými pivnicami so 600-ročným príbehom. A aj tieto paralely budú tvoriť základ novembrového podujatia KULT(J)URA.

Na podujatí KULT(J)URA zažijete fine dining, o ktorí sa postarajú špičkoví šéfkuchári zo Slovenska aj z Česka so svojimi tímami.

Oba tímy spája tiež vlastný degustačný autorský projekt založený na lokálnych surovinách a návrate k tradíciám. Tradícia sa však prelína s modernosťou. A nechýba ani kreativita, vášeň, štipka hravosti a ambicióznosti. Oba tímy neustále posúvajú svoje hranice a vytvárajú sofistikované a hravé gurmánske zážitky. Na podujatí KULT(J)URA jednoducho zažijete fine dining, o akom sa vám ani nesnívalo! 🙂

KULT(J)URA – exkluzívna súhra vín a degustačných chodov

Dva tímy Salabky a Kaštieľa Pálffy budú prísne aj s láskou dohliadať na dokonalú harmóniu jedál a nápojov. Zužitkujú vlastné skúsenosti a poznatky z vinohradov a pivníc vlastných vinárstiev. Na podujatí KULT(J)URA sa teda bude prelínať kuchárske aj someliérske umenie v harmonickom celku vyladených chutí.

KULT(J)URA prinesie najvyššiu formu zážitkovej gastronómie, ktorá bude nielen chuťovým zážitkom, ale aj pastvou pre oči.

O navodenie atmosféry ako v michelinovskej reštaurácii sa budú starať špičkoví šéfkuchári. Salabka sa popýši šéfkuchárom Petrom Kuncom, ktorý má dlhoročné skúsenosti z michelinovských reštaurácií, Kaštieľ Pálffy zasa creative chefom Tomášom Ševčíkom, ktorý má dokonalý zmysel pre detail. Táto silná dvojka podujatia KULT(J)URA chystá pre návštevníkov zážitkovú gastronómiu z prvotriednych surovín.

Súčasťou večerí bude špeciálne párovanie vín z lokálneho svätojurského vinárstva ViaJur. Alternatívou k vínu bude ochutnávka špeciálneho výberu slovenských a českých minerálnych vôd.

Samozrejme, na podujatí KULT(J)URA nebudú chýbať ani exkluzívne vína – či už zo Svätého Jura, alebo z viníc pri reštaurácii Salabka – ktoré podčiarknú gastronomické zážitky.

Salabka s michelinovským pokladom

Ak niekedy zavítate do Prahy, určite neobíďte reštauráciu Salabka situovanú v butikovej vinici v kopcoch mestskej časti Praha-Trója. Už od 13. storočia sa tu pestuje vinič a dorába sa víno či destiláty, ktoré majú naozaj dlhú tradíciu. Šéfkuchár Petr Kunc kladie dôraz najmä na lokálne ingrediencie a produkty. Jeho jedlá sú sezónne, nápadité, plné chutí, textúr, jednoducho „vyšperkované“ do dokonalosti. Petr je totiž perfekcionista a jeho životnou métou je michelinovská hviezda.

Skúsenosti získal v Spojenom kráľovstve po boku michelinovských šéfkuchárov, takže jeho méta má silné korienky. Podieľal sa napríklad na vianočnom večierku kráľovnej Alžbety II. či narodeninách Eltona Johna. Improvizácia je mu cudzia, potrpí si na stopercentnej príprave a precíznej kontrole. Nečudo, že reštaurácia Salabka je zaradená v sprievodcovi Michelin. Petrovo kulinárske umenie si môžete vychutnať na podujatí KULT(J)URA.

Šéfkuchár Petr Kunc z pražskej reštaurácie Salabka predstaví svoje umenie a skúsenosti z michelinovských reštaurácií na podujatí KULT(J)URA.

Kaštieľ Pálffy a jeho jedinečný fine dining

Kaštieľ Pálffy sa nachádza blízko Bratislavy, vo Svätom Jure, ktorý je „rodiskom“ špičkových vín. Toto miesto zároveň spája históriu s kultúrou a so zážitkom. Umenie vína, ktoré vzniká vo viac ako 600-ročných pivniciach, sa elegantne prepája s umením zážitkovej gastronómie. Tá je inšpirovaná poctivou rakúsko-uhorskou kuchyňou aj tradičnými jedlami z regiónu Malých Karpát s espritom modernosti.

Tím vedie Tomáš Ševčík, ktorý sa postupne vypracoval až na pozíciu creative chef. Spolu so svojím tímom vám v Kaštieli Pálffy na podujatí KULT(J)URA predvedie kulinárskej umenie priamo pred vašimi očami. V exkluzívnych reprezentačných priestoroch Salónu Habsburgovcov, ktoré sú určené pre fine diningové večery, si budete môcť vychutnať zážitkovú gastronómiu a rozmanité symfónie chutí z prvotriednych surovín vo vizuálnom ladení. Bude to potešenie pre všetky zmysly!

Svoj zmysel pre detail ukáže návštevníkom aj Tomáš Ševčík, creative chef v reštaurácii Kaštieľa Pálffy.

Organizátori podujatia KULT(J)URA sa na vás tešia v týchto termínoch:

1. degustačný večer – 14. november 2022 o 17.30
2. degustačný večer – 15. november 2022 o 17.30
Cena: 250 €

Lístky na degustačné podujatie KULT(J)URA si môžete kúpiť na webovej stránke Kaštieľa Pálffy.


Text:
Katarína Kántorová

Fotografie: Kaštieľ Pálffy, Salabka

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Katka Kántorová

Zanietená jazyková redaktorka, ktorej hlavnou pracovnou náplňou je mať oči na stopkách, len čo sa na obzore objaví nejaká chybička. Od štúdia na vysokej škole až dodnes prešla rôznymi redakčnými profesiami, no s určitosťou vie, že okrem korigovania sa v živote nezaobíde ani bez písania. A, samozrejme, bez dobrej kávy a milej mačacej spoločníčky Ellie.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články