Tvarohové knedličky s jahodami, prepáleným maslom a perníkom od Jaroslava Žídeka

 Tvarohové knedličky s jahodami, prepáleným maslom a perníkom od Jaroslava Žídeka

 

Na sezónnej tabuli, na nábreží Dunaja v Grand Hoteli River Park v Bratislave nájdete aj aktuálne tvarohové knedličky s jahodami tak, ako ich pripravovala mama Jaroslava Žídeka. Keďže má šéfkuchár ešte troch súrodencov, mame sa nechcelo plniť veľký počet knedličiek jahodami. Roztlačené jahody zmiešala s cukrom, a túto zmes podávala k samotným tvarohovým knedličkám. Takto vznikol unikátny recept a dokonalá kombinácia teplých knedličiek a studených jahôd. Pripraviť si ich môžete podľa jeho receptu doma, alebo si nenechajte újsť možnosť navštíviť letnú terasu na nábreží Dunaja v Grand Hoteli River Park v Bratislave. 

jaroslav-zidek

 

 

 

pavlova-kavickarisk

Sladká mlsnotka k nedeľnej kávičke: Pavlove tortičky

Čítať viac >

 

Ingrediencie:

250 g mäkkého tučného tvarohu

1 vajce

2 lyžice roztopeného masla

80 – 100 g hrubej múky

80 – 100 g krupice

1 lyžica kryštálový cukor

Štipka soli

 

Postup:

Do misky dajte tvaroh, vajce, soľ a maslo. Dôkladne premiešajte a potom postupne pridávajte múku. Nechajte približne 20 minút odležať a vytvarujte knedličky. Cesto môžete vyvaľkať a vykrojiť kolieska a do cesta zabaliť celú jahodu, ale moja mamka vygúľala knedličky.

Knedličky vložíme do horúcej vody a varíme približne 10 minút. U nás doma sa vždy podávali s jahodovou omáčkou, posypané hrudkovým tvarohom, nastrúhaným perníkom a preliate prepáleným maslom.

 

jaroslav-zidek
Tvarohové knedličky s jahodami tak, ako ich pripravovala mama Jaroslava Žídeka

 

Jahodová omáčka:

Čerstvé mäkké jahody rozmačkáme vidličkou (vždy nechajte aj väčšie kúsky jahôd) a na 250 g jahôd pridajte približne 2 lyžice sladeného mlieka salko, môžete zameniť aj za cukor a jogurt alebo za kyslú smotanu.

 

Tip: čím viac múky pridáte, tým budú knedličky tuhšie a tiež hnetenie. Treba pracovať rýchlo, aby sa nemohol rozvinúť lepok a knedličky neboli tuhé a „gumené.“

 

Oáza pokoja na terase.

 

Recept pripravil Jaroslav Žídek, šéfkuchár Grand Hotel River Park v Bratislave.

 

Foto: archív Grand Hotel River Park

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Portál Kávičkári.sk vznikol v roku 2011 ako priestor pre všetkých nadšencov a milovníkov pôžitkov - dobrej kávy, jedla, zaujimavých miest a podujatí. Počas desaťročia pôsobenia priniesol stovky zauijímavých informácii, v ktorých sa rozoberala káva, slovenské pražiarne kávy, výrobcovia produktov, majitelia a prevádzkovatelia reštaurácii, šéfkuchári, ale i pomoc celému segmentu HoReCa.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články