Tvarohové knedličky s jahodami, prepáleným maslom a perníkom od Jaroslava Žídeka
Na sezónnej tabuli, na nábreží Dunaja v Grand Hoteli River Park v Bratislave nájdete aj aktuálne tvarohové knedličky s jahodami tak, ako ich pripravovala mama Jaroslava Žídeka. Keďže má šéfkuchár ešte troch súrodencov, mame sa nechcelo plniť veľký počet knedličiek jahodami. Roztlačené jahody zmiešala s cukrom, a túto zmes podávala k samotným tvarohovým knedličkám. Takto vznikol unikátny recept a dokonalá kombinácia teplých knedličiek a studených jahôd. Pripraviť si ich môžete podľa jeho receptu doma, alebo si nenechajte újsť možnosť navštíviť letnú terasu na nábreží Dunaja v Grand Hoteli River Park v Bratislave.
Ingrediencie:
250 g mäkkého tučného tvarohu
1 vajce
2 lyžice roztopeného masla
80 – 100 g hrubej múky
80 – 100 g krupice
1 lyžica kryštálový cukor
Štipka soli
Postup:
Do misky dajte tvaroh, vajce, soľ a maslo. Dôkladne premiešajte a potom postupne pridávajte múku. Nechajte približne 20 minút odležať a vytvarujte knedličky. Cesto môžete vyvaľkať a vykrojiť kolieska a do cesta zabaliť celú jahodu, ale moja mamka vygúľala knedličky.
Knedličky vložíme do horúcej vody a varíme približne 10 minút. U nás doma sa vždy podávali s jahodovou omáčkou, posypané hrudkovým tvarohom, nastrúhaným perníkom a preliate prepáleným maslom.
Jahodová omáčka:
Čerstvé mäkké jahody rozmačkáme vidličkou (vždy nechajte aj väčšie kúsky jahôd) a na 250 g jahôd pridajte približne 2 lyžice sladeného mlieka salko, môžete zameniť aj za cukor a jogurt alebo za kyslú smotanu.
Tip: čím viac múky pridáte, tým budú knedličky tuhšie a tiež hnetenie. Treba pracovať rýchlo, aby sa nemohol rozvinúť lepok a knedličky neboli tuhé a „gumené.“
Recept pripravil Jaroslav Žídek, šéfkuchár Grand Hotel River Park v Bratislave.
Foto: archív Grand Hotel River Park