Rasty Kasár priniesol do Hotela Thermia Palace kúsok svetovej kávovej scény

 Rasty Kasár priniesol do Hotela Thermia Palace kúsok svetovej kávovej scény

Do malého kúpeľného mesta s komornou atmosférou, promenádou a históriou sálajúcou z každého smeru priniesol kúsok veľkého sveta. Minulý rok vyhral baristickú súťaž Coffee Masters na londýnskom festivale kávy. Tento rok národný UK šampionát v kategórii Coffee in Good Spirits. A minulý mesiac? Z Londýna si odskočil do Piešťan, aby nám priblížil svoju inšpiratívnu kávovú cestu za úspechom. Keďže je však Rastislav Kasár, známy aj ako Rasty, muž činu, neostalo iba pri slovách. V hoteli Thermia Palace, ktorý má viac ako 100-ročnú históriu, nám totiž namiešal unikátne kávové drinky. Prijmete pozvanie na pohárik?

Vďaka svojej ctižiadostivosti, chtíču a ochote vydať zo seba viac, ako sa od neho čaká, sa dostal do najlepších londýnskych barov. Rasty Kasár žnie úspech za úspechom, a to aj napriek svojmu mladému veku. Rodák z Banskej Bystrice má totiž ešte len 27 rokov.

Klenot piešťanského Kúpeľného ostrova

Hotel Thermia Palace v secesnom štýle patrí k najstarším stavbám na piešťanskom Kúpeľnom ostrove, ktorý môžeme bez pochýb označiť ako klenot mesta. Päťhviezdičkový hotelový komplex spojený s kúpeľným domom Irma, vybudovaný v roku 1912 rodinou Winterovcov, tento dojem iba podčiarkuje. Doslova dýcha históriou, ktorá je všadeprítomná. Napríklad aj v podobe originálneho obrazu Alfonsa Muchu, ktorý je dominantou veľkej jedálne. Okrem toho je však Thermia Palace miestom mnohých kultúrnych či gastronomických podujatí. A jedným z takých bol aj Masterclass miešaných kávových drinkov s Rastym Kasárom, ktorý sa začal moderovanou diskusiou a vyvrcholil večernou kávovou show.

Hotel Thermia Palace je klenotom piešťanského Kúpeľného ostrova. Ducha minulosti a návrat do histórie neevokuje iba veľkolepá architektúra samotného hotela, ale príjemný dojem vytvára aj personál. Hneď po príchode vám otvorí dvere portier v uniforme, s úsmevom na perách a vystupovaním džentlmena.

Rasty Kasár a jeho kávová cesta na vrchol

American Bar v hoteli Savoy, ktorý navštevujú nielen svetové celebrity, ale aj členovia kráľovskej rodiny, je ikonou. Dostanú sa tam iba tí najlepší barmani spĺňajúci vysoké nároky. Rasty Kasár je profesionál a džentlmen zároveň, s eleganciou a pokorou v každom pohybe. Niet preto divu, že sa tam dostal práve on. Rodený Bystričan, ktorý odišiel do Londýna s jedným kufrom, a prerazil v takej miere, ako zrejme ani nedúfal.

Z Londýna na skok do Piešťan

Rasty Kasár vystúpil na pódiu aj v rámci (ne)konferencie Gastrolove, kde si svojou osobnosťou získal publikum. Ďalší deň vymenil pódium za komornejšie priestory a v piešťanskom hoteli Thermia Palace, konkrétne v Café Alexander, pokračoval kávovým Masterclassom.

Masterclass miešaných kávových drinkov v Café Alexander v Thermia Palace začal moderovanou show. Nechýbalo množstvo informácií, ale aj zábavné príhody a iné zaujímavosti z Rastyho cesty za úspechom.

Lucia Maier zo Sola Switzerland: Rovnako sa tešíme, keď zariaďujeme fine dining koncepty, ako aj jednoduchú kantínu

Čítať viac >

Nebolo to však iba o skvelých drinkoch, ale aj o príjemnej debate, ktorú v priateľskom duchu viedla ostrieľaná Andrea Poláčková. Dozvedeli sme sa, kedy v sebe objavil vášeň ku káve, aká bola jeho cesta na vrchol, ale aj to, či sa vidí viac ako barista alebo barman. Bola to skrátka inšpiratívna diskusia so všetkým, čo k tomu patrí. Čas medzi moderovanou a kávovou show pokryla slovenská pražiareň Mlsnacava, ktorá sa postarala o všetkých prítomných.

Čas medzi moderovanou a kávovou show patril coffee breaku v podaní slovenskej pražiarne Mlsnacava.

Na káve záleží!

Keď sa spomenie spojenie kávy a koktailu, zrejme každý si vybaví drink ako espresso martini či írska káva. Využitie kávy v drinkoch však ponúka oveľa viac možností. A práve na vyššiu úroveň, alebo priam do inej dimenzie, posunul Rasty toto spojenie v rámci svojho Masterclassu miešaných kávových nápojov v Thermia Palace.

Rastyho kávové drinky boli jedinečné a nápadité. S využitím rôznych druhov prípravy káv namiešal chute, ktoré si získali návštevníkov hotela a baru.

 

A aká je vlastne podľa Rastyho dôležitosť kávy v koktailovom bare? Veľmi dôležitá. Káva je vec, ktorá vie dojem spraviť, no zároveň ho aj ľahko pokaziť. Ak dostanete v reštaurácii po skvelom jedle nekvalitnú kávu, celý gastro zážitok utrpí. Rovnako je to aj v koktailovom bare. Ak je kvalita koktailov vysoká, mala by byť rovnako vysoká aj kvalita kávy.

Kávovú show odštartoval Rasty welcome drinkom, ktorý všetkých prítomných navnadil na ďalšie drinky.

 

Rasty Kasár namiešal drinky a zamiešal karty

Po výdatnej diskusii sa plynule prešlo od slov k činom. A to lahodným. Masterclass vyvrcholil práve predstavením jednotlivých drinkov. Ostrieľané pohyby, ktorých výsledkom boli jedinečné drinky. Všetky však mali niečo spoločné. A tým elementom bola práve káva, ktorá tvorila základ každého drinku.

Negroni Arabica – Campari, gin, vermut, cold brew a ako sladká bodka – gumený medvedík.

 

Drinky s vhodne zvoleným typom kávy sa dokonale snúbili a otvorili dvere novým chuťovým pôžitkom. Welcome drink, na báze klasického bamboo, doliaty tonikom zo stredomorských bylín, bol prísľubom chuťového pôžitku. Nasledoval drink Negroni Arabica, ktorý bol upraveným variantom klasického Negroni, a to predovšetkým použitím cold brew.

Írska káva je Rastyho signature drink. Nájdete v nej bourbon, tmavý cukrový sirup, sladkú smotanu, filtrovanú kávu a “pozlátko” v podobe malinového prachu.

Rastyho signature drink, Írska káva, má s klasickou írskou kávou, ako ju všetci poznáme, spoločnú iba smotanovú penu. Ostatné je Rastyho kombinácia chutí a detailov. Úspech mali aj brazílsky kávový koktail či posledný drink S&T, ktorý bol zároveň jediným nealkoholický nápojom.

Brazílsky kávový koktail – Nochino, orechový sirup, grepová sóda, nitrogen a espresso.

Apropo, detaily. Malé drobnosti, ktoré dokážu veľké veci. Pozdvihnú vás na vyššiu úroveň a odlíšia od ostatných. Rasty kladie dôraz na detail, čo je zrejmé už na prvý pohľad. Práve v detailoch sa skrýva tajomstvo jeho drinkov. Každý krok, ingredienca i pohyb majú svoje opodstatnenie. Ako aj malé detaily v podobe prachu, gumených medvedíkov či iných maličkostí, ktoré pozdvihnú výsledný efekt a chuť.

Seedlip spice, gastrique, hruškový sirup, bazový tonic a doťuknutie v podobe mäty a bitters. To je S&T, posledný a zároveň jediný nealkoholický drink večera.

 

Víchor barmanskej a baristickej scény

Jeho vystupovanie nezaujme iba mladých. Osloví aj staršiu generáciu. A aké je tajomstvo toho, že si dokáže získať všetky vekové skupiny? Nuž, my by sme vsadili na to, že je to spojenie profesionality, nazbieraných skúseností, cieľavedomosti, elegancie a pokory. Ak niekto povie, že dnešná mládež nevie, čo sú pokora a tvrdá práca, pošleme ho za Rastym.

Hostí hotela a baru nezaujali iba výsledný drinky, ale aj ich samotná príprava. Všetci chceli vidieť majstra pri práci, preto nečudo, že pri bare bolo celý čas plno.

Bez cieľavedomosti a zmyslu pre detail by určite nebol tam, kde je. Vďaka tomu sa pohybuje vpred, doslova míľovými krokmi, a neustále sa zdokonaľuje. Podmaňuje si svet, no i tak ho to ťahá späť na Slovensko, kam sa plánuje vrátiť a svoje získané vedomosti a skúsenosti odovzdať ďalej. Koniec koncov, Rasty Kasár by bol pre našu kávovú a baristickú scénu rozhodne nesmierným prínosom.

V Savoy dosiahol svoj vrchol, preto sa vydáva ďalej. A to konkrétne až do Atén, kde bude pôsobiť v podnikoch Teddy´s Speakeasy a Elixir s jedinečným prístupom k pohostinstvu. Pre riaditeľa Thermia Palace (vľavo vedľa R. Kasára), ako aj celý personál hotelového baru, bola Rastyho účasť poctou.

Text a foto: Dominika Noskovičová

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Dominika Noskovičová

http://www.kavickari.sk

Tvor tvorivý s vášňou k písaniu, foteniu a iným kreatívnym aktivitám. Svoje študijné kroky smerovala k štúdiu divadelných, filmových a mediálnych vied na Viedenskej univerzite. A vďaka Kávičkárom mohla tieto svoje vášne spojiť s ďalším pôžitkom, akým je kvalitná káva. Inšpiráciu a múzu hľadá vo všedných veciach. Svet rada objavuje cez hľadáčik fotoaparátu, zaznamenáva s perom v ruke a vychutnáva s kvalitnou kávou v ruke. Ako každá žena a mama sa točí v nekonečnom kolotoči. Preto vyhľadáva činnosti, ktoré ju bavia a napĺňajú. Na Kávičkári.sk má Dominika na starosti najmä sekciu "Pražiarne", ktorej dodáva jej osobitý ráz a vzhľad. Ako autorka románu však svoju kreatívnu dušu potešuje aj tvorbou rozhovorov, či iných článkov na našom portáli.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články