Rasty Kasár priniesol do Hotela Thermia Palace kúsok svetovej kávovej scény
Do malého kúpeľného mesta s komornou atmosférou, promenádou a históriou sálajúcou z každého smeru priniesol kúsok veľkého sveta. Minulý rok vyhral baristickú súťaž Coffee Masters na londýnskom festivale kávy. Tento rok národný UK šampionát v kategórii Coffee in Good Spirits. A minulý mesiac? Z Londýna si odskočil do Piešťan, aby nám priblížil svoju inšpiratívnu kávovú cestu za úspechom. Keďže je však Rastislav Kasár, známy aj ako Rasty, muž činu, neostalo iba pri slovách. V hoteli Thermia Palace, ktorý má viac ako 100-ročnú históriu, nám totiž namiešal unikátne kávové drinky. Prijmete pozvanie na pohárik?
Klenot piešťanského Kúpeľného ostrova
Hotel Thermia Palace v secesnom štýle patrí k najstarším stavbám na piešťanskom Kúpeľnom ostrove, ktorý môžeme bez pochýb označiť ako klenot mesta. Päťhviezdičkový hotelový komplex spojený s kúpeľným domom Irma, vybudovaný v roku 1912 rodinou Winterovcov, tento dojem iba podčiarkuje. Doslova dýcha históriou, ktorá je všadeprítomná. Napríklad aj v podobe originálneho obrazu Alfonsa Muchu, ktorý je dominantou veľkej jedálne. Okrem toho je však Thermia Palace miestom mnohých kultúrnych či gastronomických podujatí. A jedným z takých bol aj Masterclass miešaných kávových drinkov s Rastym Kasárom, ktorý sa začal moderovanou diskusiou a vyvrcholil večernou kávovou show.
Rasty Kasár a jeho kávová cesta na vrchol
American Bar v hoteli Savoy, ktorý navštevujú nielen svetové celebrity, ale aj členovia kráľovskej rodiny, je ikonou. Dostanú sa tam iba tí najlepší barmani spĺňajúci vysoké nároky. Rasty Kasár je profesionál a džentlmen zároveň, s eleganciou a pokorou v každom pohybe. Niet preto divu, že sa tam dostal práve on. Rodený Bystričan, ktorý odišiel do Londýna s jedným kufrom, a prerazil v takej miere, ako zrejme ani nedúfal.
Z Londýna na skok do Piešťan
Rasty Kasár vystúpil na pódiu aj v rámci (ne)konferencie Gastrolove, kde si svojou osobnosťou získal publikum. Ďalší deň vymenil pódium za komornejšie priestory a v piešťanskom hoteli Thermia Palace, konkrétne v Café Alexander, pokračoval kávovým Masterclassom.
Nebolo to však iba o skvelých drinkoch, ale aj o príjemnej debate, ktorú v priateľskom duchu viedla ostrieľaná Andrea Poláčková. Dozvedeli sme sa, kedy v sebe objavil vášeň ku káve, aká bola jeho cesta na vrchol, ale aj to, či sa vidí viac ako barista alebo barman. Bola to skrátka inšpiratívna diskusia so všetkým, čo k tomu patrí. Čas medzi moderovanou a kávovou show pokryla slovenská pražiareň Mlsnacava, ktorá sa postarala o všetkých prítomných.
Na káve záleží!
Keď sa spomenie spojenie kávy a koktailu, zrejme každý si vybaví drink ako espresso martini či írska káva. Využitie kávy v drinkoch však ponúka oveľa viac možností. A práve na vyššiu úroveň, alebo priam do inej dimenzie, posunul Rasty toto spojenie v rámci svojho Masterclassu miešaných kávových nápojov v Thermia Palace.
A aká je vlastne podľa Rastyho dôležitosť kávy v koktailovom bare? Veľmi dôležitá. Káva je vec, ktorá vie dojem spraviť, no zároveň ho aj ľahko pokaziť. Ak dostanete v reštaurácii po skvelom jedle nekvalitnú kávu, celý gastro zážitok utrpí. Rovnako je to aj v koktailovom bare. Ak je kvalita koktailov vysoká, mala by byť rovnako vysoká aj kvalita kávy.
Rasty Kasár namiešal drinky a zamiešal karty
Po výdatnej diskusii sa plynule prešlo od slov k činom. A to lahodným. Masterclass vyvrcholil práve predstavením jednotlivých drinkov. Ostrieľané pohyby, ktorých výsledkom boli jedinečné drinky. Všetky však mali niečo spoločné. A tým elementom bola práve káva, ktorá tvorila základ každého drinku.
Drinky s vhodne zvoleným typom kávy sa dokonale snúbili a otvorili dvere novým chuťovým pôžitkom. Welcome drink, na báze klasického bamboo, doliaty tonikom zo stredomorských bylín, bol prísľubom chuťového pôžitku. Nasledoval drink Negroni Arabica, ktorý bol upraveným variantom klasického Negroni, a to predovšetkým použitím cold brew.
Rastyho signature drink, Írska káva, má s klasickou írskou kávou, ako ju všetci poznáme, spoločnú iba smotanovú penu. Ostatné je Rastyho kombinácia chutí a detailov. Úspech mali aj brazílsky kávový koktail či posledný drink S&T, ktorý bol zároveň jediným nealkoholický nápojom.
Apropo, detaily. Malé drobnosti, ktoré dokážu veľké veci. Pozdvihnú vás na vyššiu úroveň a odlíšia od ostatných. Rasty kladie dôraz na detail, čo je zrejmé už na prvý pohľad. Práve v detailoch sa skrýva tajomstvo jeho drinkov. Každý krok, ingredienca i pohyb majú svoje opodstatnenie. Ako aj malé detaily v podobe prachu, gumených medvedíkov či iných maličkostí, ktoré pozdvihnú výsledný efekt a chuť.
Víchor barmanskej a baristickej scény
Jeho vystupovanie nezaujme iba mladých. Osloví aj staršiu generáciu. A aké je tajomstvo toho, že si dokáže získať všetky vekové skupiny? Nuž, my by sme vsadili na to, že je to spojenie profesionality, nazbieraných skúseností, cieľavedomosti, elegancie a pokory. Ak niekto povie, že dnešná mládež nevie, čo sú pokora a tvrdá práca, pošleme ho za Rastym.
Bez cieľavedomosti a zmyslu pre detail by určite nebol tam, kde je. Vďaka tomu sa pohybuje vpred, doslova míľovými krokmi, a neustále sa zdokonaľuje. Podmaňuje si svet, no i tak ho to ťahá späť na Slovensko, kam sa plánuje vrátiť a svoje získané vedomosti a skúsenosti odovzdať ďalej. Koniec koncov, Rasty Kasár by bol pre našu kávovú a baristickú scénu rozhodne nesmierným prínosom.
Text a foto: Dominika Noskovičová