(ne)konferencia Gastrolove 2023: opäť otvorila veľa tém, zanechala silné odkazy a spojila odborníkov aj milovníkov gastronómie
Gastronomické podujatie jesene, (ne)konferencia Gastrolove 2023, ktorá sa počas posledných septembrových dní konala opäť v unikátnom priestore Elektrárňa Piešťany, nezostala nič dlžná svojej povesti. Zaujímaví hostia a ich príbehy, dôležité témy, užitočné workshopy, úchvatné jedlo, chutná káva aj nápoje. To je len malá ochutnávka toho, čím všetkým to dva dni vo výbornej spoločnosti žilo.
Ideálne miesto, kde sa dajú objavovať unikátne biznis príbehy slovenského gastra. Aj tak by sa dala opísať (ne)konferencia Gastrolove 2023. Podujatie nesúce rukopis portálu kavickari.sk a dušu jeho zakladateľky Simony Budinskej, vzniklo pod záštitou župana Trnavského samosprávneho kraja Jozefa Viskupiča.
S vôňou rannej kávy
Ráno robí deň. A presne tak tomu bolo aj vo štvrtok, kedy sa v Piešťanoch začala miešať vôňa kávy s prvými lúčmi slnka, pozdravy striedali úsmevy. Príjemnú atmosféru dotváral čulý ruch a snaha, aby bolo všetko do príchodu gastro nadšencov a hostí pripravené do posledného detailu. Podarilo sa! Prvý deň (ne)konferencie Gastrolove 2023 si nenechali ujsť ani desiatky zvedavých študentov netrpezlivo čakajúcich pred vstupom. Odštartoval ho a oficiálne otvoril župan TTSK Jozef Viskupič. „Verím, že táto (ne)konferencia naplní svoj účel, niečo sa dozviete, poprepájajú sa ľudia, nadviažu sa nadregionálne či medzinárodné vzťahy. Držím vám palce a nech láska ku gastru – Gastrolove vyjde.“
Úspešní muži = úspešné príbehy
Po úvodnom slove sa inšpiratívna a pôžitkárska jazda, ktorá bola tento rok zameraná predovšetkým na budúcnosť gastronómie mohla nerušene začať. Ako prvý vystúpil taliansky podnikateľ na Slovensku – Fabio Bortollini, ktorý priblížil tému enogastronómie a jej dôležitosť. Zaujímavé rozprávanie priblížilo aj to, prečo je dôležité objavovať a komunikovať príbeh výroby, spracovania a predaja vína – a nielen jeho.
Nádych a výdych, bez prestávky pokračujeme ďalším mužom, ktorý je unikátom. A to nielen v tom, čo robí a ako to robí, ale aj v tom, kde to robí. Vojtech Végh, ktorého vyspovedal šéfredaktor VisitChef, Ján Chovanec. Vojtech je autorom prvej vegánskej zero-waste reštaurácie, ktorú vlastnil prekvapivo nie na Slovensku, ale v ďalekej Kambodži. Muž, pre ktorého je najväčšou inšpiráciou smetný kôš, ukázal, ako na zero-waste v profesionálnej kuchyni nielen teoreticky, ale aj prakticky. Workshopom priamo na mieste. A hoci podľa jeho slov „žiadne skutočné zero neexistuje, lebo nula to nebude nikdy, je to o tom, aby sme boli čo najbližšie k tomu.“
Po výživných prednáškach bol ideálny čas na mini prestávku. Zvuk kávových mlynčekov sa striedal so štrngotom tanierov, o ktorých obsah sa postarali študenti Hotelovej Akadémie Ľudovíta Wintera z Piešťan. Pohladenie pre všetky zmysly vyšlo na výbornú. Svedčil o tom fakt, že v priebehu pár desiatok minút sa spokojní účastníci z rautových priestorov premiestnili opäť do sály. Tam už bol pripravený ďalší zaujímavý hosť.
Michelinovská hviezda aj budúcnosť gastronómie
Jeho meno je nielen v gastro priestore „vytesané do kameňa“. Peter Duranský totiž nie je len šéfkuchárom viedenskej reštaurácie Das Loft. Ako prvý Slovák získal Michelinovskú hviezdu a cestu k nej opísal s dávkou pokory, ktorá je skutočne obdivuhodná. Rovnako, ako celý príbeh o tom, o čom snívajú šéfkuchári a majitelia mnohých reštaurácii. Nadšené a obdivné pohľady z hľadiska svedčia o tom, že inšpirácia je dôležitá a budúcnosť slovenského gastra nie je stratená.
Okrem silných osobností slovenskej a českej gastroscény, ktoré žijú pre toto odvetvie a svoju vášeň a lásku s radosťou posúvajú ďalej, netreba zabudnúť ani na ľudí, ktorí sú svojimi radami podstatnou skladačkou akéhokoľvek úspechu. Aj preto sa na pódium postavil Ján Ráclavský – vedúci organizačného oddelenia TTSK, ktorý otvoril tému „Ako na dotácie od štátu v praxi.“
Outdoor „reštaurácia“ a ľahký obed na (ne)konferencia Gastrolove
Počasie ani zďaleka nenasvedčovalo tomu, že je jeseň. Slnkom zaliata záhrada v priestoroch Elektrárňa Piešťany sa preto premenila na ideálne miesto, kde si vychutnať ľahký obed v podaní Hotelovej Akadémie Ľudovíta Wintera z Piešťan a spoločnosti KEMA. Osviežení ľadovcovou vodou Aqua Angels, prémiovou kávou, nealko drinkami či pohárom fantastického vína sa všetci zvedaví poslucháči presunuli na záverečnú prednášku prvého dňa.
A keďže jednou z misií (ne) konferencie Gastrolove 2023 je zlepšovať budúcnosť gastronómie a cestovného ruchu na Slovensku, zamerali sa organizátori na študentov. Poslední, veľmi vzácni spíkri diskutovali práve na tému „Študenti ako nosný artikel”. Slovo si vzali tí najpovolanejší. Pri zaujímavých postrehoch a užitočných odpovediach na otázky, ako pracovať so študentami, si mikrofón podávali riaditeľ Šimák Zámok Pezinok – Lukáš Špilák a Michaela Budáčová, majiteľka Collette, ktorá tento rok pre študentov vytvorila jedinečný projekt Next Chef. Pridal sa k nim Ladislav Blaškovič, riaditeľ piešťanskej hotelovej akadémie.
Hoci sa krátko po popoludní prvý deň originálneho gastro eventu končil a jeho program bol naplnený, len málo komu sa chcelo odísť. Doznievali slová, vznikali nové prepojenia, rástla chuť a zvedavosť, čo ponúkne deň druhý.
Druhý deň (ne) konferencie odštartoval vo veľkom štýle
O tom, že dôležitých tém stále pribúda a špeciálnych hostí nikdy nie je dosť netreba absolútne pochybovať. Aj to bol dôvod, prečo sa mimoriadne obľúbená (ne) konferencia Gastrolove 2023 konala po prvý krát dva dni. Po úvodných slovách moderátora a organizátorky tohto výnimočného konceptu, Simony Budinskej, praskala sála vo švíkoch.
Cesta na výslnie tria šéfkuchárov
A niet sa čomu čudovať! Na zvedavé otázky Jána Chovanca z VisitChef sa už chystalo trio momentálne najoceňovanejších šéfkuchárov Slovenska, a to Daniel Tilinger, Lukáš Hesko a Martin Novák. Spoločne si zaspomínali na úplne začiatky, zhodnotili dôležitosť skúseností zo zahraničia, vyzdvihli svoje vzory a úprimne odpovedali aj na to, aká bola ich cesta za úspechom a čo samotný úspech v gastronómii pre nich znamená. Niekoľko krát rozosmiali publikum, zodpovedali zvedavé a otázky a dodal nádej, že vždy sa nájde cesta, ako všetko zvládnuť. Slovami Martina Nováka: „Čínsky múr hlavou prebijem, keď niečo chcem.“
K dobrému podniku, jedlu aj spoločnosti patrí delikátne víno. A keďže s jeho výberom to stále nie je to pravé orechové, o sériu rád sa podelil someliér Miroslav Balla zo Selaví. Rečník par excellence upozornil na chyby, ktorým sa treba pri tvorbe vínnej karty pre podnik vyvarovať a čomu, naopak, venovať pozornosť.
Prestávka nielen na kávu, ktorá chutí každému
Po druhej prednáške piatkového doobedia bol priestor na prvý coffee break. Stoly sa prehýbali pod záplavou chutí, farieb a nápaditých kombinácii, pod ktoré sa v rámci cateringu podpísalo bistro J58 Sandwich Bar. Pôžitok vo všetkých smeroch, to je presne to, čo na tento typ gastro eventu bez pochýb patrí. O lahodné degustácie kávy, pitia a jedla sa starali partneri a vystavovatelia Casa del Caffé, Mlsnacava, Spojkaroastery, BROWN&Co, Gastrovia group, Barovňa Čarovňa, vinárstvo Selaví, Gin Toison či Mini Mila.
Stánok Dish by Metro sa postaral o poradenstvo o výhodných a najmä jednoduchých online platformách pre podniky, medzi ktoré patrí aj jednoduchá tvorba vlastnej stránky, objednávkového systému, či rezervácie. Javorsky Atelier ohúril prekrásnymi dielami z keramiky a zaujímavou voľbou bola aj možnosť zajazdiť si na luxusných elektro Mercedesoch.
Zoznam zvučných mien sa na Gastrolove zďaleka nekončí
Aj prednáška Lucie Meškovej, ktorá nie je na Gastrolove žiadnym nováčikom, priniesla veľa odpovedí v prezentovanej téme – „Ako motivovať kľúčových zamestnancov v gastronómii?“ Podľa jej slov si ešte stále predstavujeme čašníka ako osobu, ktorá prestiera stôl a zvládne odniesť na ruke 6 tanierov a zabúdame na to, že ide o najrôznorodejšiu pozíciu, kde sa človek dokáže oveľa viac naučiť, ako keď je napríklad barista. „Prepáčte baristi, my potrebujeme povzniesť čašníkov na piedestál, lebo chceme zdokonaliť zákaznícky servis a zvýšiť predaj,“ vyzdvihla dôležitosť pozornosti ostrieľaná lektorka.
Ešte predtým, ako sa o slovo prihlásila pauza na chutný obed, ktorý pripravil tentokrát 5* kúpeľný Hotel Thermia Palace so svojimi ikonickými starters&desserts. Hostia tak tematicky ochutnali aj “piešťanské bahno” na tanieri s efektným foodstylingom. Vonku sa zatiaľ odprezentovali profesionáli zo spoločnosti KEMA, ktorá odprezentovala našlapané technológie.
Publikum mimoriadne zaujala prednáška – „Ako na dobrý web prevádzky?“ Katka Ďurčová a Imrich Kováľ z firiem Axim a Merineo. Energická dvojica, ktorá svojím zápalom „zdvihla každého zo stoličky“. Rozprávali aj o identite značky a o tom, že vytvoriť dobrý web nie je vôbec žiadna jadrová fyzika.
„Keď sa web správa ako prezentácia bez emócií, ľudia naozaj nemajú prečo prísť. Naopak, ukážme, že firma žije, že podporuje aktivity. Nehanbime sa ukázať to, na čo sme hrdí a na čo sme pyšní. Čo sa nám darí a aké máme spolupráce,“ vysvetlila Katka, ktorá je presvedčená, že to isté treba ukazovať aj v komunikácii na sociálnych sieťach.
Buďte autentickí, avšak profesionálni
Ďalšou časťou piatkovej (ne)konferencie bola Simona Myslkovjanová, TOP CEO žena v Českej republike v kategórii Interim & HR Managment. Povenovala sa téme „Autentický leader“. Veľmi príjemná, hodnotná prednáška s množstvom posolstiev. Tým najvýraznejším a paradoxne najjednoduchším bolo „Stojte nohami pevne na zemi”.
Jednu úspešnú ženu vystriedala druhá. Tatiana Nevolná z KOCR Piešťany moderovala úsmevnú a zaujímavú diskusiu s riaditeľom hotela Thermia Palace 5* Branislavom Igasom, executive managerom Hotela Lomnica 5* Petrom Mudrým a riaditeľkou Double Tree by Hilton Bratislava 4*, Petrou Ďurčekovou. Pokora a úcta k povolaniu týchto managerov bola nesmierne inšpirujúca. Zároveň skúsení riaditelia poukázali aj na netradičné požiadavky hostí, s ktorými sa stretli a museli sa profesionálne vysporiadať.
Aj v podzemí to na (ne)konferencia Gastrolove žilo
Diskusia prebiehala súbežne so zaujímavými a praktickými workshopmi, ktoré si svojich poslucháčov našli v suteréne, vo Vedeckom Brlohu. Predstavil sa tu napríklad Milan Markovič zo spoločnosti Effectix, ktorý nadviazal na tému z minulého roka. Niekoľkokrát na praktických príkladoch zdôraznil, prečo sú správne nastavenie Google a celkovo digitálny marketing pre podniky dôležité.
Organizátorka eventu, zakladateľka portálu Kávičkári a neuveriteľne energická, nápadmi a dobrou náladou sršiaca Simona Budinská, sa so svojím publikom v rámci workshopu rozprávala aj o tom, ako na dokonalé PR podniku, alebo ako zaujať média. A ak by sme okrem rád hľadali aj posolstvo na záver vystihli by ho tri slová – profesionálnosť, promptnosť a vďačnosť.
Sladký sen s nádychom Francúzska a poobedné gastro príbehy
Posledná a exkluzívna prestávka sa vydarila skutočne na výbornú. Keď začala Barbora Martinusová z trnavskej Rebarbory pripravovať sladký candy bar, chuťové poháriky sa roztancovali aj tým, ktorí namiesto dezertu uprednostnia čokoľvek iné. Blesky fotoaparátov, nedočkavé pohľady aj rad tvoriaci sa okolo stolov. Ak toto nehovorí za všetko, potom už zostáva len dodať, že za desať minúť „bolo po všetkom.“
Panelová diskusia, ktorú viedla Google certifikovaná trénerka, koučka a taktiež finalistka Masterchef, Michaela Králiková priniesla tému „Ako vytvoriť podnik, ktorý prežije – a možno aj nie?” Svoje skúsenosti či zdolávanie prekážok nielen v čase pandémie priblížili Ivet Novotná z Ivet.sk, Idka Topinková z Barovňa Čarovňa a Marek Benikovský z Aurelica. A hoc každý z nich si prešiel buď nezmyselnou byrokraciou, osobnými, priam krutými výzvami života a skúškou priniesť niečo nové a uspieť, nikdy im nechýbalo odhodlanie a chuť zdolávať prekážky. Na čom sa rovnako všetci traja zhodli, že nielen v začiatkoch ale aj počas pandémie ich podržali zákazníci, rodina či priatelia, ktorí „vyhrnuli rukávy“ a pomáhali, ako sa dalo.
Exkluzívny hosť z Londýna
Pomyselnou čerešničkou na torte bol hosť, ktorý neváhal merať cestu priamo z Londýna. Na (ne) konferencii Gastrolove 2023 predstavil nielen seba, inšpiratívny príbeh kávovej cesty ale predovšetkým svoje baristické umenie víťaz Coffee Masters – Rastislav „Rasty“ Kasár. Svetový baristický šampión pútavo vyrozprával cestu na vrchol baristického olympu a predstavil tiež niekoľko drinkov či ingrediencií, ktoré stoja za úspechom. Jeho aj jeho tímu.
Charitatívny rozmer (ne)konferencie Gastrolove
„Jedine vďaka partnerom podujatia sme tu v krásnej Elektrárňa Piešťany. Vďaka nim môžeme mať event v hodnote 300 – 400 € na osobu v sume 35 – 45 €. Dokonca 50 % z nich dávame na podporu malého chlapčeka Adamka Mončeka, ktorý trpí ochorením achondroplázia,“ zopakovala niekoľkokrát počas dňa organizátorka. Adamkovi tak poputuje cez 1 200 € na jeho transparentný účet v najbližších dňoch.
(ne)konferencia Gastrolove, ktorá je nielen pre ľudí z gastronómie a cestovného ruchu, ale pre všetkých, ktorí mu fandia a chcú objavovať a ochutnávať jeho nepoznané zákutia, opäť raz splnila svoj účel.
Svoje miesto si tu našli aj drobci. Mali vyčlenený a zariadený tichý kútik a miestnosť na prebaľovanie vďaka Babyknihy.sk a dm drogerie markt.
Text: Michaela Krivdová
Foto: Ondrej Bobek