Peter Ruman z Profile: Prežiť v menšom meste bolo vďaka režijným nákladom ľahšie

 Peter Ruman z Profile: Prežiť v menšom meste bolo vďaka režijným nákladom ľahšie

 

Keď Peter Pepe Ruman v decembri 2018 otváral v Krupine kaviareň Profile, mal jasnú ambíciu: okrem miestnych prilákať do podniku aj ľudí z okolitých miest. Ako človek s bohatými skúsenosťami v gastre – od Francúzska cez Prahu až po Bratislavu – stavil na dobré produkty, skvelý servis a jedinečnú atmosféru podniku. Do cesty mu však vstúpila koronakríza, napriek tomu sa Petrovi jeho ambície podarilo naplniť. Je ľahšie prežiť pandémiu v malom meste, prečo sa rozhodol otvoriť požičovňu elektrobicyklov a čomu vďačí, že Profile stále funguje?

 

profile-kaviaren-krupina-10
Peter Ruman sa pohyboval za barom kaviarní dlhé roky, pomáhal rozbiehať podniky v Bratislave, Košiciach i Prahe.

 

Čo vám robí v týchto dňoch najväčšiu radosť?

profile-kaviaren-krupina-54

Kaviareň Profile v Krupine: Pandémiu sme prežili vďaka zákazníkom aj našej požičovni elektrobicyklov

Čítať viac >

Určite sú to naši zákazníci, ktorých sme po dlhej dobe konečne mohli opäť privítať v našich priestoroch. A tiež je to počasie, pretože to bolo v ostatných týždňoch šialené – pršalo, bola zima. A vtedy je chuť posedieť si na terase predsa len menšia – aj po dlhotrvajúcej pandémii. Slnko ma vždy dokáže potešiť.

 

profile-kaviaren-krupina-10

 

Posledné uvoľnenie opatrení prišlo dosť náhle, niektorých ľudí z gastra až zaskočilo – nečakali také rýchle rozvoľňovanie. Ako ste to vnímali vy? Boli ste pripravení, alebo vás to tiež prekvapilo?

Ani ma to veľmi nezaskočilo. Správy som pozeral denno-denne, večer som si vždy sadol k telke, takže som s tým trochu počítal. Predtým sme fungovali prostredníctvom okienkového výdaja, takže sme našu kaviareň udržiavali stále aspoň v akej-takej prevádzke. Keď sa opatrenia uvoľnili, preradili sme len na vyššiu rýchlosť a vyrazili do akcie. Situácia ma teda neprekvapila, ale práve naopak, potešila. Bolo pre mňa veľkým impulzom, že sa konečne do toho môžeme pustiť. Síce sme sedeli v zimných bundách a pod dekami na terase, no po takej dlhej dobe ani to zákazníkov neodradilo.

 

profile-kaviaren-krupina-41
Správy som pozeral denno-denne.

 

Malo pre vás okienko ekonomický zmysel?

Hlavne sme túžili ostať v kontakte so zákazníkmi. Chceli sme im dopriať kávu z profi stroja a tiež čapované pivo v džbáne. Vďaka pandémii o toto potešenie väčšina ľudí prišla. Ekonomický to až taký veľký zmysel nemalo, ostať v kontakte so zákazníkmi bolo pre nás to hlavné.

 

profile

 

Momentálne máte novú letnú ponuku, čo z nej je vaša srdcovka?

V týchto horúčavách to je určite espresso tonic a tiež cold brew tonic. Alebo samostatné cold brew, podľa toho, koľko káv mám za sebou. (smiech) Je to príjemné, osviežujúce a myslím, že to je to, čo ľudia počas leta potrebujú.

 

profile-kaviaren-krupina-21
Letné menu.

 

profile-kaviaren-krupina-35

 

To, že tu dnes sedíme, znamená, že Profile prežil. Čo bolo pre vás kľúčové?

Áno, pomohli nám aj dotácie od štátu, či už od ministerstva hospodárstva na nájmy, alebo ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny, od ktorého sme poberali dotáciu z poklesu tržieb. V prvom rade to však boli naši stáli zákazníci, ktorí nám nesmierne pomohli. Hoci sme tu mali pandémiu, do kaviarne si aj tak našli cestu. Prišli si do krabičky po svoj obľúbený cheesecake alebo po pivo do džbánika. Aj touto cestou by som sa im chcel veľmi poďakovať, že stáli pri nás a podržali nás v ťažkých časoch. A tiež by som im rád odkázal, že to berieme ako motiváciu odplatiť sa im ešte lepšími produktmi a servisom. Ešte raz veľká vďaka.

 

profile-kaviaren-krupina-13

 

Myslíte si, že prežiť pandémiu bolo jednoduchšie v malom meste, alebo vo veľkom? Alebo je to o niečom úplne inom ako o veľkosti mesta?

Skôr si myslím, že v menších mestách sa dalo ľahšie ustáť. Dôvod je jasný: vo väčších mestách sú náklady na réžiu prevádzky výrazne vyššie. V menších mestách, keď mali zákazníkov ako my, prevádzky prežili. Samozrejme, závisí to aj od kvality poskytovaných služieb – koronkríza poslúžila aj akýsi očistec. Tvrdý, nekompromisný, no prežili najmä tí, ktorí dbali na kvalitu a mali dobre nastavené fungovanie. Takže je to aj o veľkosti mesta, resp. výške režijných nákladov, ale tiež nemalú rolu v tom hrajú aj ďalšie faktory, primárne kvalita poskytovaných služieb.

 

profile-kaviaren-krupina-2
Kvality kaviarne Profile sme už spomínali v prvom článku, je však pre nás zadosťučinením vidieť, že ľudia ich vedia a hlavne túžia oceniť.

 

Zmenil sa po tejto skúsenosti váš pohľad na podnikanie v gastronómii? Ovplyvnilo vás to napríklad pri myšlienkovom nastavení či nastavení priorít?

Áno, ešte viac si vážime zákazníkov a celkovo život, zdravie, možnosť stretávania sa s kamarátmi, kolegami, zákazníkmi, rodinou. Ako sa hovorí, všetko zlé je aj na niečo dobré, a pandémia nám ukázala, že veci, ktoré považujeme za samozrejmé, nemusia byť večné. Nechcem povedať, že mi koronakríza otvorila oči, no začal som si tieto drobné samozrejmosti, ktoré robia život životom, vážiť viac.

 

kavickari
Peter Ruman priznáva, že dotácie od štátu mu pomohli, no pomocnú ruku mu podali najmä verní zákazníci. „Hoci sme tu mali pandémiu, do kaviarne si aj tak našli cestu. Prišli si do krabičky po svoj obľúbený cheesecake alebo po čapované pivo do džbánika,“ rekapituluje Peter.

 

V kariére ste si už preskákali všeličím, bola to pre vás doteraz naťažšia skúška?

Určite áno. Čo sa týka podnikania v gastronómii, ešte nič takéto som nezažil. Bolo nutné udržať kaviareň v behu a čo najlepšej kondícii. Nebolo to jednoduché, rovnako ako v celom cestovnom ruchu, dalo nám to zabrať. Ale verím, že nás to urobili odolnejšími a získali sme cenné skúsenosti.

 

profile
Kaviareň Profile fungovala počas pandemických opatrení v okienkovom móde. „Hlavne sme chceli ostať v kontakte so zákazníkmi. Ekonomický to až taký veľký zmysel nemalo,“ rekapituluje Pepe.

 

Hovorí sa, že každá negatívna situácia so sebou prináša aj príležitosti, nové možnosti. Čo priniesla vám?

Mne, spoločne s dvomi kamarátmi, sa naskytla príležitosť otvoriť požičovňu elektrobicyklov. Mali sme viac času na rozmýšľanie, prípravu, tak sme sa do toho pustili. Počas procesu prípravy sme zistili, že je možné vypracovať projekt a získať podporu z eurofondov na cykloturizmus. Vrhli sme sa do toho a nakoniec sa nám to podarilo. Takže hneď vedľa Profilu, dostanete sa tam aj dverami z kaviarne, sme si otvorili požičovňu e-bikov.

 

profile-kaviaren-krupina-52
Ku káve sa pridružili aj elektrobicykle.

 

Ako sa rodila táto myšlienka?

Všetci traja sme nadšenci cykloturistiky a zároveň sme v tejto oblasti chceli pomôcť Krupine ako takej a tiež regiónu Hont. Kdesi vzadu v hlave sme to mali dlhšie, no ako sme mali viac času, začali sme nášmu projektu dávať reálne kontúry. Túžili sme, aby aj ostatní mohli spoznať náš kraj.

 

Čo tu stojí za poznávanie?

V regióne Hontu je toho až prekvapivo mnoho na objavovanie a spoznávanie. Napríklad je to vyhliadková veža Vartovka, odkiaľ máte krásny výhľad nielen na Krupinu, ale celé okolie. Pôvodne to bola strážna veža, postavili ju už v 16. storočí, no dnes sa odtiaľto namiesto zbrojnošov môže pozrieť každý. Hont je tiež bohatý na prírodné pamiatky, ako Sixova stráň, Štangarígeľ, čo sú krásne kamenné bralce. Samotná Krupina je rodiskom Andreja Sládkoviča, tvoril tu aj Eugen Suchoň. Blízko je priehrada, ktorá je na cyklovýlet ako stvorená. Myslím si, že Krupina a okolie má veľký potenciál. Aj preto sme sa rozhodli pre požičovňu elektrobicyklov – aby ho mohli ľudia i s naším prispením objavovať.

 

krupina

 

A čo vy a bicykel – kde ste boli naposledy?

Naposledy sme boli s partiou na  takom okruhu, prešli sme 42 kilometrov: zo Sixovej stráne cez Pliešovce a okolité dediny a popozerali sme aj naše lazy. Bolo to príjemné. Hoci je to môj rodný kraj, stále tu mám čo objavovať.

 

profile-kaviaren-krupina-52

 

Máte aj vysnívanú destináciu, kam by ste sa chceli pozrieť na bicykli?

Fú, momentálne mám v hlave trošku iné veci, ale istotne by som sa veľmi rád pozrel do Slovinska.  Už sme tam boli s kamarátmi raftovať a bol to veľký zážitok. Opäť by som sa tam rád vrátil, no tentokrát by som vymenil vodu za pevnú zem a raft za bicykel.

 

Ako vnímajú vašu iniciatívu ľudia, majú záujem spoznávať Hont?

Majú, dokonca som bol prekvapený, ako sa to rozbehlo. Stále sa dostávame do povedomia, takže verím, že to ešte bude lepšie. Konečne nám začína počasie priať, zajtra máme deň otvorených dverí (19. júna 2021, pozn. red.), kde chceme záujemcom ukázať, ako fungujú elektrobicykle, v čom im to uľahčí výlet. Pre rodiny s deťmi tiež dokážeme poskytnúť sedačku, ale aj vozík za bicykel.

 

profile-kaviaren-krupina-51
Rodiska Andreja Sládkoviča – Krupina.

 

Keď sme tu pred dvomi rokmi sedeli, vašou ambíciou bolo pritiahnuť do kaviarne nielen Krupinčanov, ale aj ľudí z okolia. Podarilo sa to, aj keď situácia bola taká, aká bola?

Za tie dva roky som mohol odsledovať, že k nám chodia aj ľudí z okolia. Najčastejšie to sú zákazníci z Banskej Bystrice, Dudincov, Banskej Štiavnice. Mám veľkú radosť, že sme sa dokázali dostať do povedomia aj za hranice nášho mesta. Aj týmto ľuďom by som rád poďakoval, lebo i vďaka nim môžeme ďalej rásť. Mám z toho veľkú radosť.

 

profile-kaviaren-krupina-31
Návšteva kaviarne Profile by pre vás mala byť povinnou zástavkou.

 

A čo o vás hovoria, prečo sem idú?

Čo som odpozoroval a odpočul, je to najmä  kvôli atmosfére, dobrej káve a službe. Veľký ohlas má náš priestor: kamenné steny, keramické kachle, drevené trámy na strope. Je to teda spojenie dobrej služby a produktu a priestoru kaviarne.

 

profile-kaviaren-krupina-8

 

A aké máte ambície teraz?

Užiť si leto, slnko a zákazníkov. Tiež sa chcem sústrediť na požičovňu elektrobicyklov, ktorú mám v pláne rozbehnúť podľa predstáv. Už minule som spomínal, že by som mal rád ďalší Profile niekde v okolí. A momentálne mnohé nasvedčuje tomu, že by sa to mohlo podariť. Keď sa vecí pohnú a proces bude rozbehnutý, rád prezradím viac.

 

profile-kaviaren-krupina-8

 

Profile nájdete aj na instagrame.

 

 

Text: Tomáš Turek

 

 

Foto: Tomáš Turek

 

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Tomáš Turek

Nadaný, so svojským humorom. Jeho články sú skutočným pokladom a jeho rozhovory sú románom na pokračovanie. Vďaka nemu sa dokážete preniesť na miesta, o ktorých s ľahkosťou píše. A možno ostanete aj trošku hladní. To je riziko Tomášových článkov. No a ešte fotí. Parádne!

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články