Nedeľné varenie: Vianočné dezerty Prvej dámy Tatier
Kaviareň Mozart v hoteli Lomnica je populárna svojimi špičkovými dezertmi, ktoré pripravuje šéfcukrár Matúš Reľovský. Prezradil nám tipy na sviatočné dezerty, ktoré potešia malých i veľkých.
1.Maková torta
16 porcií, torta s priemerom 28 cm
Suroviny:
Cesto:
7 vajec
140g kryštálového cukru
140g mletého maku
Postup:
Bielky vyšľaháme s cukrom na tuhý sneh. Pridáme žĺtky a mletý mak. Vylejeme do formy. Pečieme pri teplote 190 stupňov cca 21 minút.
Plnka:
300g mletého maku
300 ml mlieka
250g masla
250g práškového cukru
0,5 dl rumu
Postup:
Mletý mak zalejeme prevareným mliekom a necháme vychladnúť. Maslo vyšľaháme s cukrom a potom pridáme do vychladnutého maku. Nakoniec pridáme trocha rumu. Upečenú tortu prekrojíme na polovicu a naplníme krémom. Ozdobíme čokoládou.
2.Zázovorvé pralinky
Suroviny:
400g čokolády ako základ praliniek
200g smotany
15g zázvoru
Kôra z jedného citróna
25g kryštálového cukru
150g čokolády 70%
150g čokolády 33%
30g masla
Postup:
Čokoládu rozpustíme a vylejeme do pralinkovej formy. Smotanu, zázvor, cukor a kôru privedieme do varu. Necháme odstáť na cca 5 minút a potom prepasírujeme. Pridáme rozpustené čokolády a nakoniec mäkké maslo a pomaly vymiešame.
Recepty pre dnešné Nedeľné varenie pripravil Matúš Reľovský, šéfcukrár kaviarne Mozart, v tatranskom hoteli Lomnica.
Text: Kávičkári
Foto: Ondrej Bobek