Nedeľné varenie: Vianočné dezerty Prvej dámy Tatier

 Nedeľné varenie: Vianočné dezerty Prvej dámy Tatier

 

Kaviareň Mozart v hoteli Lomnica je populárna svojimi špičkovými dezertmi, ktoré pripravuje šéfcukrár Matúš Reľovský. Prezradil nám tipy na sviatočné dezerty, ktoré potešia malých i veľkých.

1.Maková torta

16 porcií, torta s priemerom 28 cm

Suroviny:

Cesto:

7 vajec

140g kryštálového cukru

140g mletého maku

maková torta

maková torta

Postup:

Bielky vyšľaháme s cukrom na tuhý sneh. Pridáme žĺtky a mletý mak. Vylejeme do formy. Pečieme pri teplote 190 stupňov cca 21 minút.

Plnka:

300g mletého maku

300 ml mlieka

250g masla

250g práškového cukru

0,5 dl rumu

Postup:

Mletý mak zalejeme prevareným mliekom a necháme vychladnúť. Maslo vyšľaháme s cukrom a potom pridáme do vychladnutého maku. Nakoniec pridáme trocha rumu. Upečenú tortu prekrojíme na polovicu a naplníme krémom. Ozdobíme čokoládou.

maková torta

maková torta

2.Zázovorvé pralinky

Suroviny:

400g čokolády ako základ praliniek

200g smotany

15g zázvoru

Kôra z jedného citróna

25g kryštálového cukru

150g čokolády 70%

150g čokolády 33%

30g masla

príprava

výroba

tuhnutie

Postup:

Čokoládu rozpustíme a vylejeme do pralinkovej formy. Smotanu, zázvor, cukor a kôru privedieme do varu. Necháme odstáť na cca 5 minút a potom prepasírujeme. Pridáme rozpustené čokolády a nakoniec mäkké maslo a pomaly vymiešame.

pralinky

pralinky

pralinky Hotel Lomnica

Recepty pre dnešné Nedeľné varenie pripravil Matúš Reľovský, šéfcukrár kaviarne Mozart, v tatranskom hoteli Lomnica.

Matúš Reľovský

Text: Kávičkári

Foto: Ondrej Bobek

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Portál Kávičkári.sk vznikol v roku 2011 ako priestor pre všetkých nadšencov a milovníkov pôžitkov - dobrej kávy, jedla, zaujimavých miest a podujatí. Počas desaťročia pôsobenia priniesol stovky zauijímavých informácii, v ktorých sa rozoberala káva, slovenské pražiarne kávy, výrobcovia produktov, majitelia a prevádzkovatelia reštaurácii, šéfkuchári, ale i pomoc celému segmentu HoReCa.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články