Medolandia v Dolnej Krúpej – medovina, jedlo a história

Po rokoch písania o gastronómii naozaj len málokedy zažijete prekvapenie. A to sa nám teraz stalo. Na sever od Trnavy, na mieste zvanom Medolandia. Poďte sa s nami pozrieť.

Medolandia v Dolnej Krupej nie je len o medovine
Príbehy. To je to, čo máme radi, čo láka a čo koniec koncov predáva. A dedinka Dolná Krupá ich má veru na rozdávanie. Vedeli ste napríklad, že v miestnom kaštieli vraj zložil Ludwig van Beethoven svoju slávnu mesačnú sonátu? A že bol zamilovaný do jednej z grófskych dcér, ktorej v bútľavom pni nechával zamilované listy? Aj to som sa dozvedela pri prehliadke Medolandie. Hoci, Medolandia by si pokojne vystačila s vlastnými príbehmi. Pretože ich tiež nie je najmenej.

Medolandia je príjemný areál pozostávajúci z Villy Apimed, reštaurácie Mária Henrieta, Rozária M.H. Chotekovej, medovinotéky, degustačnej pivnice, degustačnej miestnosti Ambrozianum s veľkým včelím plástom a Salónika ružovej grófky. A hoci sme boli pripravení na zážitok, samotná návšteva v nás pozitívne dojmy len umocnila. Pretože, človek tak nejak automaticky neočakáva niečo podobného charakteru na vidieku. A pritom sa to práve sem najviac hodí.

Rozárium na počesť grófky
Medolandia vo veľkej miere prezentuje meno zaujímavej a na svoju dobu veľmi emancipovanej ženy, grófky Márie Henriety Chotekovej, ktorá zakladateľov Medolandie inšpirovala v mnohých smeroch. Grófka bola totiž veľká filantropka, pomáhala miestnym, podporovala vznik a činnosť mládežníckych organizácií a venovala sa botanike – najmä ružiam. Svojej vášni prepadla až tak, že jej boli ruže darované aj ako dedičstvá po iných botanikoch. Napriek tomu, že koniec jej života bol bolestný a dedinčania, ktorých tak veľmi milovala, sa jej obrátili chrbtom, dnes sa na ňu aj vďaka práci historikov a najmä zakladateľov medovinárstva Apimed, ktorým Medolandia patrí, nezabudlo.

I preto na jej počesť vybudovali rozárium, ktoré postupne zveľaďujú a dopĺňajú, ako aj reštauráciu pomenovanú Mária Henrieta či symbolický Salónik ružovej grófky. Rozárium je spoplatnené, avšak zisk zo vstupného znovu putuje na jeho zveľaďovanie a dopĺňanie nových odrôd ruží. Je to príjemná zmena, keďže rozária boli chátrajúce budovy. A dnes je tam príjemný park, kde sa často konajú aj svadobné fotenia.

Reštaurácia Mária Henrieta
Reštaurácia Mária Henrieta sa nachádza v zadnej časti Villy Apimed. Vysoká tehlová budova sa nedá prehliadnuť už z cesty a poskytuje návštevníkom viac možností. Ale späť do reštaurácie, ktorá poskytuje príjemný a reprezentatívny priestor pod historickými klenbami.

Reštaurácia je ukrytá pod 200-ročnými, čiastočne odhalenými klenbami, prostredníctvom ktorých poskytuje hosťom príjemný vizuálny zážitok. Ten počas našej návštevy posilnila ešte aj nenútene milá, avšak veľmi profesionálna obsluha. À la carte menu je zostavené s dôrazom na lokálne suroviny a najmä sa v ňom s jedlami snúbi medovina. Kuracie supreme obsahuje demi-glace omáčku s medovinou, dusené bravčové líčka sú nielen na overenom červenom víne, ale aj mede, a prekrásne ladia s paštrnákovým pyré. Rovnako aj rybu – restovaný filet zo zubáča podliaty Ambroziou Citrus, si vychutnáte na šalviovo-medovej omáčke. A hoci sme si kvôli intoleranciám nadiktovali viac zmien, než by niekto očakával, čašník nemihol brvou a všetko zaznamenal. No a deťom priniesol jedlo najskôr! Neviem, či to bola náhoda, alebo naplánované, ale tak by to malo byť.

Jedlo prekvapilo, bolo vyladené, správne pripravené, líčka sa priam rozsypávali na jazyku. A hoci sme šli na výlet na vidiek, na tanieri sme dostali naservírované jedlo ako z prémiovej reštaurácie. A to som ešte nespomenula moju limonádu z ruží. Bola síce na môj vkus trošku sladká, ale perfektne zapadala do celého konceptu Medolandie.

Medolandia – oceňovaná medovina, degustácie i pivnica
Po jedle sme sa vybrali na prehliadku, ktorá mala trvať hodinu. Ten, kto by očakával, že hodinu sa bude rozoberať “iba” medovina, je na omyle. Práve na prehliadke objektu Villy Apimed sa začali rozuzlovať príbehy. Od patróna včelárov, cez degustačnú miestnosť so sklenenými medovými plástami, reprezentatívny ružový salónik až po najväčšiu kvapku medu, terasu a pivnicu so zaujímavou históriou.

Videli sme aj prvé a historické medoviny rodiny Petra Kudláča, zakladateľa medovinárstva Apimed, ktoré boli uzamknuté. V barikových sudoch oddychovala oceňovaná Bariková medovina, kde dozrieva jeden rok. Po trojnásobnom využití sudov na medovinu v nich ešte 2 roky dozrieva medový destilát pálený v Jelšovciach. Vďaka neobyčajnej aróme, ktorou sudy za roky vďaka medovine “napáchnu”, vzniká originálny destilát pod názvom Tisícročná včela.
Až sa pýtame sami seba, či to nie je veľa. Prepojenie myšlienok, histórie, kulinárskeho zážitku, kvetov. No a, samozrejme, medoviny! Veď bez nej by to na tomto mieste nebolo ono. Ale veď sa choďte sami do Medolandie pozrieť a dajte si aj rezerváciu v reštaurácii. Nezabudnite nám napísať, ako vám bolo. Lebo my sme si to skutočne užili.

Medolandiu nájdete aj na Instagrame a Facebooku.
Text: Simona Budinská
Foto: Archív Medolandie