Medolandia v Dolnej Krúpej – medovina, jedlo a história

Medolandia v Dolnej Krúpej – medovina, jedlo a história

Po rokoch písania o gastronómii naozaj len málokedy zažijete prekvapenie. A to sa nám teraz stalo. Na sever od Trnavy, na mieste zvanom Medolandia. Poďte sa s nami pozrieť.

Medolandia-medovina-včelárstvo-výrobky
Medolandia – miesto, kde vládne poctivá včelárska práca spojená s láskou a úctou k jednému z najstarších remesiel na svete.

Medolandia v Dolnej Krupej nie je len o medovine

Príbehy. To je to, čo máme radi, čo láka a čo koniec koncov predáva. A dedinka Dolná Krupá ich má veru na rozdávanie. Vedeli ste napríklad, že v miestnom kaštieli vraj zložil Ludwig van Beethoven svoju slávnu mesačnú sonátu? A že bol zamilovaný do jednej z grófskych dcér, ktorej v bútľavom pni nechával zamilované listy? Aj to som sa dozvedela pri prehliadke Medolandie. Hoci, Medolandia by si pokojne vystačila s vlastnými príbehmi. Pretože ich tiež nie je najmenej.

Medolandia-medovina-včelárstvo-salónik-ružovej-grófka
Salónik ružovej grófky ponúka nielen exkluzívny priestor pre rokovania za okrúhlym stolom, ale aj degustácie v úzkom kruhu.

Medolandia je príjemný areál pozostávajúci z Villy Apimed, reštaurácie Mária Henrieta, Rozária M.H. Chotekovej, medovinotéky, degustačnej pivnice, degustačnej miestnosti Ambrozianum s veľkým včelím plástom a Salónika ružovej grófky. A hoci sme boli pripravení na zážitok, samotná návšteva v nás pozitívne dojmy len umocnila. Pretože, človek tak nejak automaticky neočakáva niečo podobného charakteru na vidieku. A pritom sa to práve sem najviac hodí.

Medolandia-Villa-Apimed-reštaurácia-medovinotéka-degustácie-rozárium
Villa Apimed v sebe skrýva rôzne zákutia a možnosti vyžitia. Reštauráciu, medovinotéku, degustačnú pivnicu, miestnosť Ambrozianum s veľkým včelím plástom či Salónik Ružovej grófky. Areál je skutočne krásny a rôznorodý.

Rozárium na počesť grófky

Medolandia vo veľkej miere prezentuje meno zaujímavej a na svoju dobu veľmi emancipovanej ženy, grófky Márie Henriety Chotekovej, ktorá zakladateľov Medolandie inšpirovala v mnohých smeroch. Grófka bola totiž veľká filantropka, pomáhala miestnym, podporovala vznik a činnosť mládežníckych organizácií a venovala sa botanike – najmä ružiam. Svojej vášni prepadla až tak, že jej boli ruže darované aj ako dedičstvá po iných botanikoch. Napriek tomu, že koniec jej života bol bolestný a dedinčania, ktorých tak veľmi milovala, sa jej obrátili chrbtom, dnes sa na ňu aj vďaka práci historikov a najmä zakladateľov medovinárstva Apimed, ktorým Medolandia patrí, nezabudlo.

Medolandia-Apimed-rozárium
Zachovať pamiatku grófky Márie Henriety Chotekovej sa majiteľom podarilo najmä vytvorením najväčšieho súkromného rozária na Slovensku. Príďte sa pokochať nádherou tisícky ruží a nasať atmosféru tohto miesta, ktoré dýcha minulosťou.

I preto na jej počesť vybudovali rozárium, ktoré postupne zveľaďujú a dopĺňajú, ako aj reštauráciu pomenovanú Mária Henrieta či symbolický Salónik ružovej grófky. Rozárium je spoplatnené, avšak zisk zo vstupného znovu putuje na jeho zveľaďovanie a dopĺňanie nových odrôd ruží. Je to príjemná zmena, keďže rozária boli chátrajúce budovy. A dnes je tam príjemný park, kde sa často konajú aj svadobné fotenia.

Medolandia-včelárstvo-reštaurácia-konferencie-degustácie
Okúzľujúce prostredie areálu Medolandie v sebe skrýva rôzne zákutia. Či už priestor na oslavy, komorné posedenia, konferencie, exkurzie alebo prehliadky. Návšteva tohto miesta bude pre vás určite zážitkom.

Reštaurácia Mária Henrieta

gastrolove nekonferencia

(ne)konferencia Gastrolove bude už o mesiac v Piešťanoch

Čítať viac >

Reštaurácia Mária Henrieta sa nachádza v zadnej časti Villy Apimed. Vysoká tehlová budova sa nedá prehliadnuť už z cesty a poskytuje návštevníkom viac možností. Ale späť do reštaurácie, ktorá poskytuje príjemný a reprezentatívny priestor pod historickými klenbami.

Medolandia-medovina-včelárstvo-reštaurácia
Príďte potešiť svoje chuťové bunky. Reštaurácia Márie Henriety v 200-ročných priestoroch v klasickom štýle s modernými prvkami sa postará o príjemný gastronomický zážitok.

Reštaurácia je ukrytá pod 200-ročnými, čiastočne odhalenými klenbami, prostredníctvom ktorých poskytuje hosťom príjemný vizuálny zážitok. Ten počas našej návštevy posilnila ešte aj nenútene milá, avšak veľmi profesionálna obsluha. À la carte menu je zostavené s dôrazom na lokálne suroviny a najmä sa v ňom s jedlami snúbi medovina. Kuracie supreme obsahuje demi-glace omáčku s medovinou, dusené bravčové líčka sú nielen na overenom červenom víne, ale aj mede, a prekrásne ladia s paštrnákovým pyré. Rovnako aj rybu – restovaný filet zo zubáča podliaty Ambroziou Citrus, si vychutnáte na šalviovo-medovej omáčke. A hoci sme si kvôli intoleranciám nadiktovali viac zmien, než by niekto očakával, čašník nemihol brvou a všetko zaznamenal. No a deťom priniesol jedlo najskôr! Neviem, či to bola náhoda, alebo naplánované, ale tak by to malo byť.

Medolandia-reštaurácia-a-la-carte
Zladené chute, profesionálna obsluha a ponuka jedál, z ktorých si vyberie každý – nielen deti, ale aj ľudia s intoleranciami.

Jedlo prekvapilo, bolo vyladené, správne pripravené, líčka sa priam rozsypávali na jazyku. A hoci sme šli na výlet na vidiek, na tanieri sme dostali naservírované jedlo ako z prémiovej reštaurácie. A to som ešte nespomenula moju limonádu z ruží. Bola síce na môj vkus trošku sladká, ale perfektne zapadala do celého konceptu Medolandie.

Medolandia-rozárium-ruže-limonáda
Medolandia nie je iba svetom medu a medoviny, ale aj vône ruží. Tieto vznešené kvety si však môžete vychutnať aj prostredníctvom limonády, ktorá jednoznačne stojí za ochutnanie.

Medolandia – oceňovaná medovina, degustácie i pivnica

Po jedle sme sa vybrali na prehliadku, ktorá mala trvať hodinu. Ten, kto by očakával, že hodinu sa bude rozoberať “iba” medovina, je na omyle. Práve na prehliadke objektu Villy Apimed sa začali rozuzlovať príbehy. Od patróna včelárov, cez degustačnú miestnosť so sklenenými medovými plástami, reprezentatívny ružový salónik až po najväčšiu kvapku medu, terasu a pivnicu so zaujímavou históriou.

Medolandia-medovina-včelárstvo-pivnica
Bariková pivnica ukrýva kvalitné dubové sudy s medovinou. Navštívte ju a vychutnajte si tento čarovný nápoj v rámci prehliadok a degustácií. Súčasťou degustácie je aj krátka prezentácia firmy a jej produktov.

Videli sme aj prvé a historické medoviny rodiny Petra Kudláča, zakladateľa medovinárstva Apimed, ktoré boli uzamknuté. V barikových sudoch oddychovala oceňovaná Bariková medovina, kde dozrieva jeden rok. Po trojnásobnom využití sudov na medovinu v nich ešte 2 roky dozrieva medový destilát pálený v Jelšovciach. Vďaka neobyčajnej aróme, ktorou sudy za roky vďaka medovine “napáchnu”, vzniká originálny destilát pod názvom Tisícročná včela.

Až sa pýtame sami seba, či to nie je veľa. Prepojenie myšlienok, histórie, kulinárskeho zážitku, kvetov. No a, samozrejme, medoviny! Veď bez nej by to na tomto mieste nebolo ono. Ale veď sa choďte sami do Medolandie pozrieť a dajte si aj rezerváciu v reštaurácii. Nezabudnite nám napísať, ako vám bolo. Lebo my sme si to skutočne užili.

Medolandia-medovina-včelárstvo-medovinotéka
V predajni Medovinotéka si môžete medovinu a med značky Apimed nielen zakúpiť, ale aj ochutnať. Okrem toho tam však nájdete aj širokú škálu prírodných včelích produktov a kozmetických prípravkov.

 

Medolandiu nájdete aj na Instagrame a Facebooku.

Text: Simona Budinská
Foto: Archív Medolandie

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Simona

Simona Budinská

Vášnivý gurmán, mama troch detí, dvoch kníh a niekoľkých bedekrov. Náhody sú jej osudom, a tak pred rokmi vznikol projekt Kávičkári.sk. S nadšením sa venuje najmä víziám, kreovaniu na portáli, ale aj new biznis. Srdcovkou je aj vzdelávanie v oblasti gastronómie v rámci projektu Gastrolove a tvorbe osobnostného PR.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články

0
Budeme radi za vaše názory, prosím zanechajte nám komentár.x