Dominik a Zuzana Čírovci z Cremì gelato & caffè: „Gelato nám zmenilo životy“

 Dominik a Zuzana Čírovci z Cremì gelato & caffè: „Gelato nám zmenilo životy“

Foto: Ondrej Bobek

Cremì gelato & caffè, rodinná prevádzka manželov Dominika a Zuzany Čírových, sa stala obľúbeným miestom pre milovníkov kvalitného talianskeho gelata v Trnave. Ich príbeh sme si už pred rokmi na našom portáli predstavili. Začína sa v Ríme, kde Dominik strávil dlhé roky a naučil sa tajomstvá remeselnej talianskej zmrzliny, a pokračuje v srdci historickej Trnavy, kde dvojica každým dňom ukazuje kvalitu a svoju lásku k pohostinnosti.

Cremì gelato & caffè
Foto: Ondrej Bobek

Cremì gelato & caffè – ako sa to celé začalo

V roku 2009 Dominik, ešte ako študent, narazil na zmrzlináreň Cremì v historickej štvrti Trastevere. Vtedy netušil, že v nej strávi nasledujúce roky. Po rokoch v Taliansku sa rozhodol, že vytvorí na Slovensku vlastný podnik. Medzičasom sa ešte venoval svojej vyštudovanej profesii v televízii, kde stretol aj svoju manželku Zuzku. A hoci ich práca oboch napĺňala, vízia a sen mať niečo vlastné ich poháňali vpred. Chýbalo im totiž klasické a kvalitné gelato, ktorého bolo v našich končinách bolo ako šafranu.

Dominika zároveň inšpirovali recepty Roberta Iacozzilliho, majiteľa materskej zmrzlinárne v Ríme, ktoré sú známe svojou výnimočnosťou a získali rôzne ocenenia na zmrzlinárskych festivaloch v Taliansku. A tak v roku 2020 vzniklo v Trnave Cremì gelato & caffè.

Cremì gelato & caffè Trnava
Inšpirované Talianskom, usídlené v Malom Ríme. Cremì gelato&caffè Trnava je na trhu už 5 rokov. Foto: Ondrej Bobek

Prečo Trnava? „Za tým je toho trošku viac,“ približuje Dominik, ktorý býva s manželkou v dedinke pri Bratislave. „Trnava je moje rodné mesto,“ zasmeje sa. „Je aj nesmierne krásna a má svoj špecifický historický šarm,“ dodáva jeho manželka Zuzana. „No a aby sme doplnili skladačku, prezývaná je aj ako ‚Malý Rím‘. Tak teda nebolo o čom,“ dopĺňa Dominik. Dlhé a poctivé hľadanie priestorov vystriedala náhoda.

Prázdny priestor, ktorý si manželia v centre Trnavy všimli, vyzeral tak, že má potenciál. A tak sa skúsili spojiť s majiteľom. Tomu sa predstava kvalitného podniku zapáčila a stal sa manželom viac než nápomocným. „Podpísali sme zmluvu a šli sme do kovidového obdobia. Raz sa dalo prerábať, raz nie, raz sme čakali na nábytok z Talianska, pretože taliani to klasicky vzali vážne. Jednoducho počas kovidu nepracovali,“ spomína Dominik. „Pán majiteľ bol naozaj taký zlatý, že nám pomohol spočiatku aj s nájomným, ktoré malo len symbolickú hodnotu. Tento jeho ľudský prístup si doteraz veľmi ceníme,“ približuje Zuzana.

Cremì gelato&caffè Trnava
Začínali v dobe kovidu, ale to ich od práce v gastronómii vôbec neodradilo. Foto: Ondrej Bobek

Najlepší v meste, ale i v blízkom okolí

Trnava krásnie a s ňou aj prevádzky. Cremì gelato & caffè nezaostáva. Kvalita gelata v Cremì je postavená na originálnej talianskej receptúre, ktorú Dominik priniesol z Talianska. Používajú len tie najlepšie suroviny, ako farmárske mlieko z Majcichova a čokoládu od Lyra Chocolate, čím zabezpečujú výnimočnú chuť a textúru svojej zmrzliny. „Chuť kvalitného gelata je vyskladaná z detailov.

Momentálne Čírovcov trápi situácia spojená so slintačkou a krívačkou, keďže ohrozená môže byť aj Farma Majcichov, z ktorej odoberajú nie najmenšie množstvá mlieka. „Nájsť dodávateľa v tejto kvalite je náročné a veľmi myslíme na našich priateľov z Majcichova. Veríme, že ich táto choroba obíde,“ pridáva sa Zuzana.

Cremì gelato & caffè
Foto: Ondrej Bobek
gelato Trnava
Foto: Ondrej Bobek

Gro podniku Cremì gelato & caffè v Trnave je stále gelato. Hoci skúšali do ponuky zaradiť aj koláčiky v spolupráci so známou koláčikovňou Rebarborou, zistili, že tento smer im veľmi nejde. Ľudia skrátka stále hľadajú gelato a kávu. Tá je v Cremì gelato & caffè mimoriadne kvalitná. Od otvorenia gelaterie ju má pod palcom uznávaný odborník Stanislav Cibuľa z Cippolla caffé. Stanislav je známy aj ako zakladateľ Školy Baristu a vyškolil stovky slovenských baristov.

„Vážime si jeho prístup. Často z jeho firmy chodievajú kolegovia a kontrolujú kávostroj, či všetko funguje, ako má, a rovnako dozorným očkom mrknú aj na prípravu kávových nápojov od našich kolegov,“ približuje Zuzana a pokračuje „asi by bolo blbé, ak by v Talianskom inšpirovanej prevádzke bola zla káva. Sme radi, že za tú našu vieme dať ruku do ohňa. Aj naši hostia si ju veľmi chvália.“

Cremì gelato & caffè Trnava Dominik Číra
Foto: Ondrej Bobek

S úspechom Cremì gelato & caffè prišli i ťažšie chvíle

Už počas kovidových prestávok sa ukázalo, ako veľmi je trnavské gelato obľúbené. Dlhočízne rady pred prevádzkou neboli výnimkou ani v chladnejších mesiacoch. Stačilo, že len trošku vykuklo slniečko a maškrtníci z okolia sa hneď poschádzali. Potenciál miesta využili i ďalšie podniky, napríklad hneď vedľa Cremì gelato & caffè vznikla prevádzka, ktorá sa pomerne okato ponáša na podnik Čírovcov.

I preto sa stane, že sa hostia z iných miest, ktorí plánujú ísť do Cremì gelato & caffè , vyberú vedľa. „Aj to prinieslo naše podnikanie, museli sme sa s tým jednoducho vyrovnať,“ hovorí Zuzana. “Na druhej strane, ak vás ale začnu kopírovať ostatní, je to dobré znamenie. Potom sme zrejme trendsetteri”, dodáva.

Cremì gelato & caffè
Foto: Ondrej Bobek

Strata kolegu zasiahla všetkých

„Ale niektoré životné situácie vás jednoducho nastavia premýšľať inak. Pre nás nič nie je a nebolo také zlé, ako keď sme minulý rok uprostred leta stratili nášho kolegu Andreja, ktorý zahynul na Seneckých jazerách,“ spomína Dominik.

„Obrovský šok, slzy, nesmierny smútok. Prvé dni sme mali zatvorené a následne sme sa pomaly vracali do práce. Sme malý, ale silný team, a našich zamestnancov i brigádnikov vnímame ako rodinu. Aj oni sami sa tak navzájom vnímajú a berú. I preto, keď odrazu navždy tragicky odišiel jeden z nich, sme nevedeli, čo bude. A ani sme nemali chuť nad tým premýšľať. Tak, ako si každý rok so smiechom vravíme, že kedy už bude zima, aby sme si oddýchli, teraz to bola len jedna obrovská ťažoba. Kedy už tá zima príde. Kedy konečne. Ani sme nevedeli, ako sme prežili druhú polovicu roka.“

Cremì gelato & caffè Andrej
Minulý rok im tragicky zahynul mladučký kolega Andrej. Celý tím to veľmi zasiahlo, no napriek tomu všetci, vrátane jeho najlepšieho kamaráta, ostali v Cremì gelato & caffè pracovať.

„Na striedačku sme chodili plakať dozadu a následne sme hosťom dávali zmrzlinu. V takýchto situáciách musíte byť mama a aj manager naraz. Dovoliť pustiť emócie, ale na druhej strane sa postarať  i o to, aby ste na druhý deň mali kompletnú zmenu. V tom čase k nám prišlo veľa nových kolegov, ktorých sme ani nemali silu zaučiť, len sme im povedali: ‚My vás teraz nesmierne potrebujeme.‘ A oni to dali, pričom sú mnohí s nami až doteraz,“ približuje najťažšie chvíle podnikania Zuzana.

Z tímu, ktorý tvorila časť Andrejových kamarátov, sa nakoniec do práce vrátili všetci. I jeho najlepší kamarát, ktorý to podčiarkol slovami: „Andrej to tu miloval.“

Cremì gelato & caffè Trnava
Foto: Ondrej Bobek

Dominik sa pridáva: „Všetkým našim brigádnikom za to patrí obrovská vďaka! Za to, ako celé toto smutné obdobie, napriek veľkej bolesti, prekonali. Vieme, že viacerí z nich potrebovali viac času na návrat pred zákazníkov. Bolo to pochopiteľné a rátali sme s tým, že sa možno už do kolektívu nevrátia. To sa nestalo a naopak, získali sme do tímu ďaľších, ktorým patrí vďaka za to, že sa rýchlo dokázali adaptovať a zaučiť počas plnej letnej sezóny. Bez nášho personálu by sme ani zďaleka neboli tam, kde sme.”

Cremi gelato Trnava
Foto: Ondrej Bobek

Expanzia do ďalších miest

Hoci ponuky na odber gelata dostávajú takmer neustále, pri nových spoluprácach sú opatrní. Môžu za to aj prísna slovenská hygiena či fakt, že prenos zmrzliny musí byť logisticky dokonale zvládnutý, aby sa zachovali kvalita a výsledná chuť. I preto prvé povolenie na odber a predaj obľúbeného gelata dostala práve Dominikova sestra Agnes Tóthová s manželom v Seredi. A tak vzniklo BUONO by Cremì gelato & caffè. S rozšírením gelata do iného mesta prišla aj potreba zväčšiť výrobné kapacity.

gelato manželia Čírovci
S rozšírením gelata do iného mesta prišla aj potreba zväčšiť výrobné kapacity. Dnes dodávajú gelato do Serede, Nitry i Púchova. Foto: Ondrej Bobek

A tak sa výroba z prevádzky v historickom centre presťahovala do logistickej časti Trnavy. „Prvé dni boli pre mňa náročné. Z ruchu podniku, kde sa neustále niečo dialo, som odrazu ostal v obrovskej hale s prístrojom a sám. Musím sa priznať, až som sa toho celého zlakol. Aj vtedy mi najviac pomohla moja manželka Zuzka,“ priznáva Dominik. „Pre komunikatívneho človeka, ako je Dominik, takáto zmena nebola jednoduchá. Prvý deň, keď prišiel šok, som zbalila seba i kolegyňu a šli sme makať do haly. Na prevádzke sa míňalo gelato a nemohli sme si dovoliť prestoje. Už sme to raz zažili v našich začiatkoch, kedy nás úspech zaskočil a my sme reálne nemali čo predávať. Čakali sme na dokončenie gelata a ja som zatiaľ komunikovala s úsmevom so zákazníkmi,“ smeje sa Zuzana.

Dominik jej sekunduje: „Tu by som rád vydvihol ľudí, ktorých zákazník možno tak často nevidí. Ale sú základom. Nakoľko vo výrobe si už nevystačím sám a potrebujem spoľahlivých a šikovných ľudí, musím vydvihnúť najmäa našu Oľgu. Už tretí rok je mojou pravou rukou a doslova ťahúňom pri výrobe zmrzlín. Jej “rukopis” môžu zákazníci spoznať v tom, ako zmrzlinu začala formovať a ako naše vaničky v pulte vyzerajú dnes.”

gelato Trnava
Foto: Ondrej Bobek

Nová výrobňa, nové možnosti

Nová výrobňa ukázala aj nové možnosti. A tak sa z Trnavy okrem Serede gelato dostalo aj do Nitry, kde ho môžu ľudia nájsť v nezvyčajnej prevádzke Ryba v srdci Nitry. Novinkou v prevádzkach s gelatom od Čírovcov je aj mesto Púchov, ktoré je prekvapením pre všetkých. „Púchov sa rozbehol a ide riadne. Pomaly nestíhame vyrábať. Novinka Gelato spot je vysnená prevádzka jednej dámy a sme radi, že sme k jej snu mohli dopomôcť aj naším gelatom,“ dodáva Dominik.

Cremì gelato & caffè
Gelato im zmenilo životy, svorne hlásajú manželia Čírovci. Foto: Ondrej Bobek

Cremì gelato & caffè je unikát. Nepoužili sme náhodou toto slovo, o ktorom je aj pieseň Dominikovej známej sestry, Márie Čírovej. Hodnoty a ľudskosť sú cítiť aj v materskej prevádzke v Trnave. Cremì gelato & caffè je miestom pre lahodnú zmrzlinu, ale aj symbolom rodinnej súdržnosti, vášne a kvalitnej tradičnej výroby, ktorá sa teší stále rastúcej popularite nielen v Trnave, ale aj v Púchove, Seredi či Nitre. „Gelato nám zmenilo životy,“ uzatvárajú rozhovor manželia. A ja im to úplne verím.

 

Text: Simona Budinská

Foto: Ondrej Bobek

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Simona Budinská

Vášnivý gurmán, mama troch detí, dvoch kníh a niekoľkých bedekrov. Náhody sú jej osudom, a tak pred rokmi vznikol projekt Kávičkári.sk. S nadšením sa venuje najmä víziám, kreovaniu na portáli, ale aj new biznis. Srdcovkou je aj vzdelávanie v oblasti gastronómie v rámci projektu Gastrolove a tvorbe osobnostného PR.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články