Reštaurácia Bistronomy sa presťahovala do novovznikajúcej štvrte Vydrica neďaleko Bratislavského hradu

 Reštaurácia Bistronomy sa presťahovala do novovznikajúcej štvrte Vydrica neďaleko Bratislavského hradu

Foto: Rudolf Sladkovský

Bratislava sa v posledných rokoch profiluje ako dynamicky sa rozvíjajúca gastronomická destinácia. Jedným z hlavných hráčov a trendsetterov na tejto scéne je reštaurácia Bistronomy. Po úspešnom etablovaní na Einsteinovej ulici sa rozhodla pre významný strategický krok – presťahovanie do prestížnej novovznikajúcej štvrte Vydrica, ktorá sa nachádza v tesnej blízkosti Bratislavského hradu. Tento presun nie je len zmenou adresy, ale predstavuje aj výrazný posun v koncepte smerom k sofistikovanejšiemu a ešte prepracovanejšiemu kulinárskemu zážitku.

Bistronomy
Obľúbené reštaurácia Bistronomy sa rozhodla pre významný krok a presťahovala sa z Einsteinovej ulice do prestížnej bratislavskej štvrte Vydrica v blízkosti Bratislavského hradu. ǀ Foto: Rudolf Sladkovský

Charakteristické prvky a filozofia Bistronomy

Bistronomy si za roky pôsobenia vybudovalo povesť reštaurácie, ktorá s precíznosťou spája uvoľnenú atmosféru s vysokou gastronómiou. Tento prístup zostáva zachovaný aj v nových priestoroch, ktoré reflektujú vyšší štandard fine diningu – elegantný, ale nie strojený; luxusný, no stále pohostinný. Interiér navrhli s dôrazom na estetickú čistotu, nadčasovosť a funkčnosť. Prírodné materiály ako tmavé drevo, kameň a kov spolu s množstvom obrazov vytvárajú harmonické a zmyselné prostredie. Detaily v podobe dizajnových tanierov, prémiového skla či na mieru robených svietidiel dotvárajú celkovú vizuálnu identitu a podčiarkujú remeselnú prepracovanosť konceptu.

Bistronomy
Foto: Rudolf Sladkovský
Bistronomy
Poznávacím znamením reštaurácie Bistronomy je otvorená kuchyňa, ktorá stiera anonymitu medzi hosťom a celým procesom tvorby jedla. ǀ Foto: Rudolf Sladkovský

Jedným z charakteristických prvkov Bistronomy zostáva otvorená kuchyňa, ktorá v novom priestore získala ešte výraznejšie miesto. Tento formát umožňuje hosťom sledovať precíznu prácu tímu kuchárov v reálnom čase a vytvára autentické spojenie medzi hosťom a procesom tvorby jedál. Filozofia postavená na sezónnosti a prvotriednych surovinách sa tu dostáva do popredia. Využívajú sa lokálne farmárske produkty, prémiové mäso z welfare chovov, vajcia z voľných výbehov či biodynamická zelenin. Dôraz sa kladie na čistotu chutí a prepracovanú kompozíciu jedál.

Chuťový profil Bistronomy

Za celkovým konceptom Bistronomy stojí dvojica majiteľov Denis Benek a Tatiana Marčeková, ktorí vedenie kuchyne zverili šéfkuchárovi Jakubovi Röderovi. Jeho rukopis je zreteľný v premyslene komponovaných degustačných chodoch, kde sa spája technická brilantnosť s estetickým minimalizmom. Pokrmy sú postavené na kontraste textúr, harmonickom balansovaní chutí a využívaní progresívnych kulinárskych techník, ktoré však nikdy neprekračujú hranicu samoúčelnosti. Každý chod je výsledkom precíznej práce tímu, kde sa snúbi remeselná zručnosť s citom pre detail.

Bistronomy
Foto: Rudolf Sladkovský
Bistronomy
Rukopis šéfkuchára Jakuba Rödera je zreteľný v premyslene komponovaných degustačných chodoch, kde sa spája technická brilantnosť s estetickým minimalizmom. ǀ Foto: Rudolf Sladkovský

Aj na novej adrese pokračuje Bistronomy vo svojej filozofii, ktorej je verná od svojho vzniku. Pracovať s lokálnymi chuťami a so stredoeurópskymi receptami. Pridávať im „svetovosť“ a tým vytvárať niečo, čo by sme mohli nazvať modernou slovenskou kuchyňou. Stačí si len pozrieť ich menu, kde aktuálne nájdete kapra, bravčové rebrá, hovädzie plece, ale tiež jesetera, kimči alebo hľuzovku. Spájanie dvoch svetov vytvára novú zaujímavú cestu, ktorá je chuťovo výnimočná, s nádhernými textúrami, ale stále pochopiteľná a otvorená širšej verejnosti.

Špička na Slovensku v párovaní vín s jedlom

Reštaurácia Colette oslávila tri roky s makrónkami

Čítať viac >

Napriek posunu k vizuálne noblesnejšiemu fine diningu si Bistronomy zachováva istú dávku hravosti. To sa odráža aj v ikonickom vyprážanom syre – jedle, ktoré sa stalo súčasťou DNA reštaurácie. Má však rafinovanú, gastronomicky vyšperkovanú podobu. Degustačné menu pozostáva z piatich chodov. Hosťom je  však k dispozícii aj à la carte ponuka, ktorá reflektuje sezónne ingrediencie a aktuálne inšpirácie šéfkuchára.

Bistronomy
Foto: Rudolf Sladkovský
Bistronomy
Párovanie vín s jedlom patrí v Bistronomy medzi najlepšie, aké si v Bratislave, ale aj na Slovensku môžete vychutnať. V ich karte nájdete až približne 200 rôznych fliaš. ǀ Foto: Rudolf Sladkovský

Súčasťou Bistronomy je aj precízne zostavená vínna karta, kde dominujú naturálne a biodynamické vína s dôrazom na slovenský terroir. Párovanie vín a jedál je výsledkom úzkej spolupráce medzi šéfkuchárom Jakubom Röderom a someliérom Matejom Demčákom. Ten sa stará o to, aby každý dúšok vína umocňoval komplexnosť chutí servírovaných pokrmov. Musíme podotknúť, že párovanie vín tu patrí medzi tie najlepšie, aké v Bratislave, ale aj na Slovensku možno ochutnať. V ich karte nájdete okolo 200 rôznych fliaš, od veľkých svetových až po malé remeselné vinárstva. Je skvelým mixom toho najlepšieho z našich aj zo zahraničných viníc a uspokojí aj toho najnáročnejšieho hosťa.

Bistronomy – atraktívna destinácia pre všetkých

Vydrica ako nová gastronomická destinácia poskytuje Bistronomy jedinečné zázemie, no zároveň prináša aj isté výzvy. Lokalita sa stále nachádza vo fáze výstavby, čo dočasne ovplyvňuje dostupnosť a infraštruktúru. Na druhej strane umiestnenie pod Hradom a plánované prepojenie so Starým Mestom či s nábrežím Dunaja otvárajú perspektívu mimoriadne atraktívnej destinácie pre gurmánov aj náročnejších hostí.

Bistronomy
Foto: Rudolf Sladkovský
Bistronomy
Interiér navrhli s dôrazom na estetickú čistotu, nadčasovosť a funkčnosť. Prírodné materiály ako tmavé drevo, kameň a kov spolu s množstvom obrazov vytvárajú harmonické a zmyselné prostredie. ǀ Foto: Rudolf Sladkovský

Bistronomy tak svojím presunom posilňuje pozíciu na mape bratislavskej gastronómie. Ukazuje, že fine dining nemusí byť len o formálnosti a striktných pravidlách, ale aj o uvoľnenosti, pohode a autentickom zážitku. S jasne definovanou filozofiou, remeselnou precíznosťou a so zmyslom pre moderný kulinársky prístup má ambíciu zaradiť sa medzi najvýraznejšie gastronomické podniky na Slovensku.

Bistronomy nájdete aj na Facebooku a Instagrame.

Text a fotografie: Rudolf Sladkovský

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Rudolf Sladkovský

Po rokoch sledovania portálu Kávičkári.sk sa k nám Rudolf pridal a začal pre nás fotiť. Akčný, s veľkým úsmevom, talentom a nasadením pokrýva Rudi celé Slovensko. Najnovšie sme objavili jeho nadanie pre písanie článkov. Veď posúďte sami!

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články