Dominik a Zuzka Čírovci z Cremì gelato & caffè : “Z Ríma do Malého Ríma”
Za roky písania o podnikoch sme sa naučili, že tí najlepší nemusia mať vôbec školy, alebo pochádzať z gastronomického prostredia. Stačí, ak máte v sebe kus lásky k práci, ktorú ste si vysnívali robiť. A neprejde vás to. Tak ako manželia Dominik a Zuzka Čírovci, ktorí si v Trnave otvorili vysnívanú prevádzku Cremì gelato & caffè.
Dominik, vaše meno rezonuje v mediálnej oblasti a roky ste pôsobili ako kameraman. Vaša manželka je tiež z médií, roky bola vizážistka v spravodajskej televízií TA3. To sa ako stane, že máte odrazu svoju vlastnú prevádzku? A odvážim sa povedať, na takej dobrej úrovni. Čo môžeme za tým hľadať?
Dominik: Keby som mal začať rozprávať hneď všetko od začiatku, boli by sme tu asi do druhého rána. (smiech) Po rokoch strávených v médiách a za kamerou sme sa po manželkinej materskej dovolenke rozhodli, že sa nechceme vracať do sveta televízie, ale radi by sme skúsili niečo, po čom sme vždy túžili. A to bolo vrhnúť sa do sveta gastronómie. Hoci spočiatku som plánoval jeden špecifický typ pizze – pizza al taglio, ktorý u nás na Slovensku nie je.
Zuzka: Ale nakoniec vyhralo gelato. (úsmev)
Lenže gelato je veľmi špecifické a mnohí, ktorí ho na Slovensku robia majú svoje vlastné školy. Máte ju aj vy?
Dominik: Mám, volá sa škola života. (smiech) Taliansko mám v krvi. V Ríme som totiž študoval masmédiá a následné som pracoval ako kameraman pre tv agentúru RomeReports. No a vo voľnom čase som pomáhal s marketingom pre jednu zmrzlináreň, kde som postupne skončil najprv za pultom a neskôr aj vo výrobnom laboratóriu. Volala sa Cremì gelateria artigianale.
Tak isto ako táto vaša prevádzka v Trnave. Ste teda frančíza?
Dominik: Niečo také. V Taliansku som pre Cremì robil logá, vizuálnu identitu, staral som sa o sociálne siete, ale i naberal zmrzlinu. Často som asistoval pri výrobe zmrzliny, kde som uvidel, že to nie je až také jednoduché a naozaj sa pri tom človek môže namakať. Napriek tomu ma to však dostalo.
Zuzka: Dominik totiž nikdy zmrzlinu nejedával, kým neprišiel do Talianska.
Dominik: To je pravda. A napriek tomu, že som sa z Talianska vrátil domov na Slovensko na gelato som nezanevrel. Mám v Ríme syna a Cremì je i vďaka majiteľom mojou veľkou súčasťou života. A keď sme sa rozhodovali, že začneme podnikať v tomto odvetví, bolo jasné, že sa obrátim na tých, s ktorými mám už skúsenosti a ktorí majú dokonalý produkt.
Súhlasili s tým talianski majitelia rímskej prevádzky Cremì gelato?
Dominik: Áno, boli radi. Dohodli sme sa na podmienkach a potom sme plánovali školenie u nás na Slovensku. Lenže prišla prvá vlna korony a školenie muselo prebiehať cez telefón. Ale aspoň sme boli hodení do vody a museli sme sa naučiť plávať. Do slova a do písmena.
Takže ste otvárali v prvom roku korony, v roku 2020. Aké to bolo?
Zuzka: Korona nás zabrzdila v tom, že sme veľa vecí brali priamo z Talianska a oni mali všetko pozatvárané, jednoducho nepracovali. Čakali sme na stroje, pulty, a nepohli sme sa.
Dominik: Prevádzka už bola nachystaná na 99%, ale stále nám napríklad chýbal pult z Talianska.
Zuzka: Už som nechcela čakať, povedala som, že otvoríme aj s kasou na palete, bolo teplo, ľudia v meste sa začali pohybovať. Už sme naozaj nemohli čakať na Talianov.
Dominik: A tak aj bolo. Otvorili sme s kasou na palete. (smiech)
Nevadilo to klientom?
Zuzka: Zrejme si to ani neuvedomili. Odrazu sme sa dostali do šialeného tempa. Bolo to úplne iné, než sme očakávali. Mysleli sme si, že budeme mať pohodku, vyšperkujeme prevádzku a pomalinky naučíme ľudí na našu zmrzlinu. Lenže odrazu začali chodiť ľudia a odrazu tu ich stáli desiatky v jednom rade!
Dominik: A odrazu len spredu počujem, „Dominik dones zmrzlinu!“ A ja sa pýtam – akú? Zuzka, že hocijakú! Niečo už dones, nič nemáme! (smiech)
Zuzka: A tak som sa ospravedlňovala. Lenže tí naši zlatí zákazníci si naozaj počkali na zmrzlinku, ktorá práve tuhla a bolo im jedno, aká to bude. Oni nám ukázali, že to asi robíme dobre a nás to neskutočne posunulo.
Dominik: No a potom dorazil i pult. (smiech)
Čo ste si odniesli z tých dní?
Dominik: To, že nič nemôžeme brať ako samozrejmosť. Samozrejme sme zapracovali na time manažmente a spoznali sme hranice našich možností i samotnej prevádzky. Už vieme, odhadnúť čas, máme výpomoc, ale gastro je veda, stále sa učíme.
Zuzka: A robíme viac zmrzliny! (smiech)
Prevádzka je na zmrzlináreň veľmi štedrá. Ponúka niekoľko miestností, z ktorých je každá zariadená v inom štýle a predsa k sebe ladia. Kto vám pomáhal s návrhom?
Dominik: Mať takúto veľkú prevádzku nebolo v pláne, ale bolo to skôr osudom. Dlho sme hľadali, a to nielen v Trnave. Ale nakoniec sme sa ocitli tu, keď sa celá budova prerábala a nám pán majiteľ ponúkol tento priestor. Nuž a my sme zbadali oblúk a bolo rozhodnuté. Pripomínalo nám to Taliansko a tam niekde vznikol i náš slogan ukrývajúci náš príbeh- „ Z Ríma do Malého Ríma“.
Zuzka: Veľmi nám pomohol i samotný majiteľ Jozef Adamec, rovnako i architektky z Mi.Luj Design. Veľa vecí sme do prevádzky zháňali následne sami. Máme tu originálne kreslá od dizajnéra Halabala, ktoré sme našli v jednom bazáre pri Nitre, ale i obrazy na stenách, ktoré sú na predaj z neďalekej galérie.
A ľudia si tak môžu vychutnať zmrzlinárske umenie s tým ozajstným… a niekomu sa páči najviac práve prostredná časť podniku, kde je vidno priamo do laboratória.
Zuzka: Tak nejak to bolo myslené, i keď neplánovane. Zmrzline sa venujeme poctivo, mnoho ľudí až nechápe, že čo to robíme, na čo je nám toľko citrónov, či jabĺk? No veď na zmrzlinu!
Dominik: Rovnako do krémových zmrzlín používame to najlepšie – smotanu a mlieko z neďalekej farmy, či produkty od môjho spolužiaka a priateľa, Karola Stýbla z Lyra Chocolates. Toho asi nemusím predstavovať. (úsmev)
Veru nie, Karolov príbeh sme znovu nedávno priniesli na našich stránkach. Zrejme kvalita je pre vás mimoriadne dôležitá.
Dominik: Samozrejme. Obaja sme dali výpoveď, vrhli sme sa do pomerne neznámych vôd a investovali sme do prevádzky sumu cez 90.000 €.
Čo je veľa.
Dominik: Veľa. Nemôžeme si teraz dovoliť podávať niečo, čomu neveríme, musíme to robiť na 100%. Rovnako ako i zmrzlina, i káva musí byť tip top. Pomáhal nám s ňou Stanko Cibuľa, ktorý je skúsený barista a vyškolil stovky ľudí na celom Slovensku. Rovnako i na vode záleží – i preto ponúkame talianske minerálky a nápoje svetovej kvality.
Lenže všetko by bolo nanič, ak by ste nemali dobrý personál…
Dominik: Pravda. Na ňom nám nesmierne záleží. Sami sme veľmi komunikatívni a to isté očakávame od našich zamestnancov a brigádnikov. A navyše sme talianska prevádzka, u nás musí hrať nahlas hudba a hostia sa musia prekrikovať. Teda tak to máme radi.
Zuzka: Aj naši hostia. Cítia, že nás to baví, a že to robíme s láskou. A za to sme nesmierne vďační.
Dominik: Tak snáď ich to s nami bude baviť ešte velmi velmi dlho. (smiech)
Cremì gelato & caffè nájdete aj na instagrame.
Text: Simona Budinská
Foto: Ondrej Bobek