Aké sú najčastejšie chyby espressa

 Aké sú najčastejšie chyby espressa

S vývojom kávovej kultúry vo svete sa často stretávame s pojmom “zlé” espresso. Väčšinou prvú vinu hodíme na zmes kávy. Viete však, že samotná káva za to často ani nemôže?

 

Najčastejšie chyby espressa:

 

1. Zomletie:

Kávovníkové zrná na espresso musia byť zomleté na jemno, avšak nie na prach.

10 rokov ikony zvanej Thalmeiner - kaviareň v Trnave stvorená nie na zisk

Čítať viac >

 

mletie kávy
Správne mletie kávy je tiež alfou a omegou. Ani doplna nasypaný zásobník nie je výhrou, káve je lepšie v jej pôvodnom obale. Správne je ak barista nasype kávu do zásobníka tesne pred jej zomletím.

 

2. Teplota držiaka

Kávovar by mal byt v dostatočnom predstihu nahriaty ako aj jeho súčasti (držiak na filter, hlava kávovaru)

 

hlava páky

 

3. Nízka teplota stroja

Každý prístroj má svoju časovú dobu, počas ktorej by sa mal zahriať. Tento časový artikel treba dodržiavať.

 

4.  Vyprchaná káva

Mletie kávy otvára bunky zrniek, uvoľňuje éterické oleje a plyny, ktoré však rýchlo vyprchávajú. Káva by preto mala byť zomletá tesne pred prípravou espressa. Preto uprednostňujeme mlynčeky bez zásobníka, nech nám zomletá káva padne rovno do páky.

 

mletie espressa

5. Tlak

Pri príprave espressa by tlak mal byť 9 barov. 

 

6. Pokazené tesnenie

Tak ako všetko, aj tesnenie má svoju životnosť. Pokiaľ je staré a popraskané, môže mať na príčine zle zatočené páky na stroji, či pokvapkanú šálku.

zlé tesnenie
Pokvapkaná šálka? Príčinou chybného espressa môže byť aj puknuté tesnenie.

pokazene tesnenie

 

7. Staré filtre

Nesprávnou údržbou často prichádza k rýchlejšiemu starnutiu filtrov. Vodný kameň ktorý môže byt uložený na častiach kávovaru vplýva nielen na kvalitu vody, ale aj ovplyvňuje aj samotnú teplotu v kávovare.

 

zlé filtre
Filtre nie sú len na parádu, majú tiež svoju životnosť.

 

8. Voda

Až 98% espressa je voda. Preto treba vodu upravovať, najčastejšie zmäkčovať podľa regiónu.   

 

nánosy vodného kameňa
Nánosy vodného kameňa dokážu prekvapiť nejedného technika, opravára, ale aj milovníka kávy. Asi nikomu by po takomto zistení káva nechutila.

 

9. Tamper

Príprava espressa bez tampera a jeho správneho použitia je nezmysel. Tlak pri zatlačení by mal byť 20 kg.

 

správna práca s tamperom je dôležitá

10. Čistenie

Je dôležité denne čistiť držiak na filter + filter (páku a sitko), trysky, hlavu kávovaru i zbernú nádobu čistiacimi prostriedkami na to určenými.

 

Článok bol pripravený v spolupráci so Školou Baristu.

škola baristu logo

Foto: Ondrej Bobek

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Portál Kávičkári.sk vznikol v roku 2011 ako priestor pre všetkých nadšencov a milovníkov pôžitkov - dobrej kávy, jedla, zaujimavých miest a podujatí. Počas desaťročia pôsobenia priniesol stovky zauijímavých informácii, v ktorých sa rozoberala káva, slovenské pražiarne kávy, výrobcovia produktov, majitelia a prevádzkovatelia reštaurácii, šéfkuchári, ale i pomoc celému segmentu HoReCa.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články