10 rokov ikony zvanej Thalmeiner – kaviareň v Trnave stvorená nie na zisk

10 rokov ikony zvanej Thalmeiner – kaviareň v Trnave stvorená nie na zisk

Popísalo sa už o nej veľa. Kaviareň Thalmeiner s prívlastkami – najlepšia, najkrajšia a najpríjemnejšia. Bola súčasťou i bedekrov, ktoré sme vydali. Príjemné retro v centre Trnavy sa na počet hostí nemôže sťažovať. A to už desať rokov.

História Kaviarne Thalmeiner je s Trnavou spojená už viac ako storočie. Pôvodná prevádzka, ktorú Trnavčania poznali ako U Thalmeinera, sa nachádzala na inom mieste, ako tá súčasná sídliaca na Trojičnom námestí. Viedla ju rodina kaviarnikov Thalmeinerovcov. Podnik sa stal domovom trnavskej bohémy, intelektuálov a umelcov. Stretnutia tu mali radní páni, továrnici, lekári, bankári či právnici. Chodievali na kávu, prečítať si dennú tlač v drevených rámoch, alebo si zahrali šach či karty. Pravidelným hosťom bol aj skladateľ Mikuláš Schneider Trnavský, ktorý mal v kaviarni svoje vyhradené miesto, či maliar Július Balogh.

Thalmeiner
Podnik býval domovom trnavskej bohémy, intelektuálov a umelcov. Stretnutia tu však mali aj radní páni, továrnici, lekári, bankári či právnici. I dnes tomu nie je inak. Kaviareň je tu pre všetkých už desať rokov.

Neskoršie generácie si kaviareň pamätajú pod názvom Krym, no aj potom si udržala vysoký štandard. Naďalej ju totiž prevádzkovali odchovanci školy Ferdinanda Thalmeinera. Zanikla v roku 1992.

Návrat noblesy vďaka rodine Trnkovcov

O znovuzrodenie a návrat elegancie medzirepublikovej noblesy kaviarne Thalmeiner sa postarala rodina Miroslava Trnku presne pred desiatimi rokmi. Trnkovci chceli do Trnavy priniesť koncept kaviarne, ktorá sa nebude sústreďovať iba na vysoký zisk, ale na to, aby poskytovala poctivé kaviarenské remeslo a výnimočnú atmosféru. „Aby sme tu mali koláčiky napečené priamo u nás, aby sme ponúkali produkty podľa starých, ale dobrých receptov. Neviem, či sa mi tento koncept podarí, ale chcem to skúsiť. Myslím si, že o tom, či bude tento koncept úspešný, rozhodnú obyvatelia tohto mesta,” povedal pri otvorení v roku 2011 Miroslav Trnka.

Thalmeiner interiér
Pred piatimi rokmi prešla kaviareň rekonštrukciou a jej priestory sa rozšírili.

Kaviareň si získala srdcia Trnavčanov unikátnym konceptom raňajok, na ktoré dovtedy neboli zvyknutí. Stal sa z nich víkendový rituál, výberová káva a raňajkové menu bolo niečo, na čo sa častokrát čakalo v rade.

raňajky
Na raňajky u Thalmeinera sa často čaká.
stol-rebarbora

Rebarbora v Trnave – Paríž uprostred Malého Ríma

Čítať viac >

brunch thalmeiner

František Thalmeiner v Thalmeiner

Hoci pandémia odkrojila kus z pôvodného zámeru osláv, pre návštevníkov bolo pripravených množstvo prekvapení. Dobrú kávu si mohli vychutnať pri živej hudbe v podaní Peter Letovanec Trio až do neskorých večerných hodín. Na účet kaviarne sa ako poďakovanie za spoločne strávených desať rokov podával prípitok Mimosa.

Peter Letovanec Trio
Peter Letovanec Trio spríjemňoval hosťom slávnostný čas v ich obľúbenej kaviarni.

V spolupráci s dizajnérom Julom Nagyom vytvorila kaviareň Thalmeiner limitovanú sériu 100 kusov tlačených grafík. Tie v sebe spojili nielen esenciu Trnavy, ale aj ducha doby. Inšpirované elegantnou dobou art deco, na grafikách je okrem dominánt Trnavy aj neodmysliteľná káva a koláč z Thalmeineru. Grafiky nie sú k predaju, ale budú sa dať vyhrať- odporúčame sledovať sociálne siete Thalmeiner.

V nedeľu 21. novembra 2021 sa už oslavovalo oficiálne, v tento deň pred desiatimi rokmi sa totiž vynovený Thalmeiner otváral. Podával sa slávnostný brunch, servírovanie legendárnych produktov a narodeninové koktejly. Pozvanie prijal František Thalmeiner, syn Ferdinanda Thalmeinera, vďaka ktorému sa z kaviarne stala legenda, na ktorú sa v Trnave nikdy nezabudlo.

hostia Thalmeiner

Thalmeiner majiteľ Trnka
Známy barman Róbert Šajtlava s Miroslavom Trnkom a jeho partnerkou Slávkou.

Takmer milión káv

Za dekádu existencie kaviarne Thalmeiner sa naservírovalo 332 500 raňajok. Najpredávanejšími sa stali legendárne chlebíky s nátierkami. Návštevníci kaviarne zjedli neuveriteľných 194 000 porcií. Najviac porcií brunch menu padlo na úžitok hosťom 2. septembra 2019, v priebehu jedného dňa sa v kaviarni podalo 345-krát.

 

 

Text: Simona Budinská + upravená tlačová správa Trnka gastronomy

Foto: Ondrej Bobek a archív Trnka gastronomy

 

Facebook Comments

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Simona

Simona Budinská

Vášnivý gurmán, mama dvoch detí a dvoch kníh. Náhody sú jej osudom, a tak pred rokmi vznikol projekt Kavickari.sk. S nadšením sa venuje najmä víziiam, kreovaniu na portáli, ale aj new biznis. Srdcovkou je aj vzdelávanie v oblasti gastronómie v rámci projektu Gastrolove a tvorbe osobnostného PR.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články