Chernomorka: Závan čerstvého morského vzduchu v centre mesta

 Chernomorka: Závan čerstvého morského vzduchu v centre mesta

Predstavte si prímorskú reštauráciu: zapadajúce slnko oblieva miestnosť príjemným teplom, na ľadových pultoch sú uložené tie najčerstvejšie ryby a morské plody, priestorom sa vinie tichý bublavý zvuk filtrov z nádob s vodou, v ktorých čakajú kraby či homáre. Pokojná atmosféra je pretkaná vzrušenou vravou ľudí, ktorí sa prišli stretnúť s priateľmi, ochutnať niektoré dobroty prvýkrát či na prvé rande. Ak si myslíte, že vás pozývame na ďalekú cestu do dovolenkovej destinácie, mýlite sa. Stačí prekročiť prah dverí na Mýtnej ulici v Bratislave a otvorí sa pred vami celkom iný svet. Vitajte v reštaurácii Chernomorka.

Chernomorka
Chernomorka je ukrajinská sieť reštaurácií, ktorá sa stala legendou. Ako už prezrádza názov, ponuka je orientovaná predovšetkým na ryby z Čierneho mora.

Názov reštaurácie Chernomorka odkazuje na Čierne more, odkiaľ pochádzajú ryby a morské plody v menu. Začať môžete napríklad ustricami, na výber je zo štyroch druhov a viacerých akostí. Tí (menej) odvážni si ich môžu dochutiť citrónovou či malinovou omáčkou. A ochotný personál („ustričník”) vás rád naučí, ako sa ustrice otvárajú. Vraj tu už našli aj perlu! Tak skúste svoje šťastie.

Výnimočné menu – ustrice, hrebenatky, morský čert, krab či homár?

Menu je zostavené z výnimočných rýb a receptov, ktoré u nás len tak nenájdete. Aj koncept reštaurácie je práve zameraný na dostupnejšie ryby a morské plody pre všetkých. Ochutnať tak môžete ryby ako napríklad: sultánka karmínová, kranas, morský vlk, sebastes červený či pražma. Z morských plodov si určite nenechajte (z taniera) ujsť kalamáre, baby chobotnicu, homára, kraba alebo hrebenatky. Zvoliť si môžete aj spôsob prípravy, vyprážané či grilované, prípadne s omáčkou – cesnakovou, smotanovou, paradajkovou.

Chernomorka
Chladiaci pult ponúka množstvo rýb a morských plodov. Všetko si môžete obzrieť zblízka, kúpiť na váhu a pripraviť doma.

Medzi hlavnými jedlami nájdete aj „tradičnejšie” rizoto s morskými plodmi, tagliatelle s lososom, prípadne burger s tigrími krevetami. Taktiež všetky šaláty a predjedlá v sebe nesú závan morskej exotiky. O čiernomorskej rybacej juške a červenom boršči s rybou nehovoriac. Tradičnú jušku si dokonca môžete v pracovné dni počas obeda dať zadarmo. Reštaurácia tiež ponúka možnosť všetky čerstvé ryby a morské plody kúpiť na váhu v surovom stave a môžete si ich pripraviť u seba doma. Pripomína to rybí trh v prímorskom mestečku, ale nájdete ho v centre Bratislavy.

Viac ako 50 pobočiek 

Koncept reštaurácie Chernomorka je franšízou pôvodom z Ukrajiny. Majiteľkou tohto úspešného nápadu je Oľga Kopylová, ktorá začínala v gastronómii na Kryme. Neskôr sa presťahovala do Kyjeva, kde pracovala ako čašníčka. V roku 2013 rozbehla spolu s manželom Volodymyrom vlastný biznis Chernomorka a dodnes sa koncept rozšíril na vyše 50 pobočiek v rôznych krajinách od Ukrajiny, Moldavska, Poľska až na Slovensko. V pláne sú pobočky v Nemecku a Veľkej Británii.

Jedným z hesiel Chernomorky je: „Rybu len vyprážame.” Slovo vyprážať (smazhyty) sa však v ukrajinčine, na rozdiel od slovenčiny, používa pre viaceré tepelné úpravy.

Chernomorka dostupná pre každého – ušetri vďaka špeciálnym ponukám

Chernomorka je pre vás otvorená každý deň a má pripravené aj špeciálne ponuky podľa dodávky rýb, ako napríklad v pondelok slávky tretia porcia zdarma, v stredu zľava na všetky jedlá z kreviet, vo štvrtok na jedlá z kalamárov.

Chernomorka
Chernomorka sa snaží priblížiť čo najviac ľuďom, preto si pripravila množstvo špeciálnych ponúk, vďaka ktorým môžete ušetriť.

A teraz práve prebieha „ustricový február”, počas ktorého nájdete zľavy na ustrice či špeciálne ustricové menu s viacerými druhmi ustríc, proseccom a rybacím chodom. Ustrice je dôležité jesť čerstvé, cestujú k nám niekoľko hodín a hneď ako dorazia, putujú opäť do vody. V menu nájdete niekoľko druhov s rôznymi názvami, pri ktorých je označenie “№” s číslom, ktoré naznačuje veľkosť ustríc. Čím väčšia ustrica, tým staršia, pričom tá môže ukrývať aj perlu. Otvorenú ustricu treba zjesť do 20 minút, potom jej kvalita klesá a neodporúča sa jesť. Každý deň o 19:00 je „ustricová päťminútovka” – všetky ustrice, ktoré si počas nej sami otvoríte, môžete zjesť.

Otváranie ustríc si môžete aj sami vyskúšať. Chernomorka sa tak postará nielen o chuťový pôžitok, ale poskytne aj zážitok.

Tím ľudí spolu s Oľgou Kopylovou práve cestuje po severnom pobreží Francúzska a Holandska, ochutnávajú a vyberajú ustrice aj pre vás. Aj ich cestu môžete sledovať na sociálnych sieťach Chernomorky.

Reštauráciu Chernomorka nájdete aj na Facebooku a Instagrame.

Text: Branislava Hronská
Foto: Chernomorka

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Odporúčané články