Zlaté Zrnko – tri kreatívne recepty na osviežujúce kávové nápoje

Zlaté Zrnko – tri kreatívne recepty na osviežujúce kávové nápoje

Milovníci kávy a leto – to je kombinácia, ktorá praje novým chutiam, kombináciám a experimentom. I keď šálka dobrého espressa ulahodí aj počas horúcich dní, osviežujúce kávové nápoje nie sú nikdy na zahodenie. Práve naopak! Poďte si spolu s nami pripraviť kávové nápoje, vďaka ktorým bude leto plné nielen zážitkov, ale aj chuťových potešení. Klasický espresso tonik podľa baristky Anne Lunell, jedinečný signature drink Moniky Matúšovej či svieže perníkové ľadové cappuccino. Neveríte? Ochutnajte a uveríte!

Ľadové, osviežujúce, lahodné, hrajúce mnohými chuťami. Aj také sú ľadové kávové nápoje, ktoré sme si spoločne pripravili a ochutnali.

Základom dobrého kávového nápoja je, ako inak, kvalitná káva. Tá je primárnou ingredienciou, na ktorej stojí výsledný efekt. Po akej odrode siahnuť a ako si tieto svieže nápoje pripraviť, nám porozprávala a ukázala baristka Monika Matúšová z pražiarne Zlaté Zrnko.

Monika Matúšová je profesionálna baristka z pražiarne Zlaté Zrnko, ktorá vzdeláva verejnosť v oblasti kávy, no zároveň rada skúša, objavuje a hľadá nové chute.

Espresso tonik má čoraz viac priaznivcov a z tohto osviežujúceho kávového nápoja sa stáva doslova hit. Prekvapí vás nielen jeho chuť, ale aj vzhľad. Vrstva tmavého espressa, priezračného toniku, k tomu tancujúce bublinky a medená farba na mieste, kde sa tieto dva, na prvý pohľad odlišné, nápoje spoja. A citrón. Nezabudnime na plátok čerstvého citróna.

Svieži drink espresso tonik je hitom medzi kávovými nápojmi. Zrodil sa vlastne vďaka zhode šťastných okolností v hlave švédskej baristky Anne Lunell.

Espresso tonik podľa baristky Anne Lunell

O espresso toniku ste už zrejme počuli, ale vedeli ste, kto je jeho autorom? S týmto osviežujúcim drinkom prišla švédska pražiareň kávy Koppi. Jej spoluzakladateľka Anne Lunell sa inšpirovala na zamestnaneckej oslave, kde jednému z jej kolegov napadlo zmiešať espresso, tonik a ešte nejaký sirup. Pražiareň Koppi bola prvou prevádzkou, ktorá ponúkla tento nápoj zákazníkom. Ten sa stal veľmi obľúbeným, a to aj vďaka jeho fotogenickosti. Sama Anne Lunell už vyskúšala rôzne variácie espresso toniku, no tu je recept, ktorý jej doteraz chutil najviac. A verte či nie, ten rozdiel oproti bežným espresso tonikom pocítite hneď. Základom je použiť kávu z Etiópie Zlaté Zrnko, ktorá dodá drinku ovocnosť a sladkosť v kombinácii s jemným a citrusovým Fever Tree Mediterranean tonikom s kúskami ríbezlí. Monika vyskúšala mnoho variantov, no jednoznačne vyhlásila, že s Anne Lunell sa nedá inak ako súhlasiť. A my sa pridávame, tento recept je naozaj chuťovo najlahodnejší.

Tajomstvom dokonalého výsledku je ovocná káva. Etiópia zo slovenskej pražiarne Zlaté Zrnko je ideálnou voľbou – drinku dodá ovocnosť a sladkosť.

 

Ingrediencie:

  • 30 ml espresso 
  • 200 ml tonik Fever Tree Mediterranean
  • ľad
  • ríbezle
Nie je káva ako káva. A nie je tonik ako tonik. Ak si chcete pripraviť espresso tonik podľa Anne Lunell, siahnite po toniku Fever Tree Mediterranean. Iba tak docielite želaný výsledok.

Postup:

Pohár s objemom 300 ml naplňte ľadom a zalejte tonikom Fever Tree Mediterranean. Zvlášť si pripravte do pohára espresso z kávy Etiópia. Espresso cez lyžičku jemne vlievajte do pohára. Tento krok nepreskočte a naozaj espresso vlievajte pomaličky cez lyžičku. Docielite tak krásne oddelené vrstvy. Hotový drink dozdobte ríbezľami, prípadne plátkom citróna. Pred konzumáciou nezabudnite zľahka premiešať, aby sa chute dokonale spojili.

Trpezlivosť a čas. Espresso je potrebné nalievať pomaly a po troške cez lyžičku. Vrstvy toniku a espressa tak ostanú oddelené a vy si vychutnáte tonik nielen chuťou, ale aj pohľadom.

Espresso tonik levanduľa-ruža

Anne Lunell Moniku inšpirovala natoľko, že tiež trocha zaexperimentovala a popustila uzdu fantázii. A tak vymyslela svoju vlastnú verziu espresso toniku. Miešala, chutnala, vylievala, prelievala a opäť ochutnávala. Vyskúšala mnoho druhov káv, sirupov, kombinácií. Až vznikla tá pravá kombinácia chutí, ktorú pretavila do vlastného signature drinku. 

Espresso tonik so sirupom s príchuťou levanduľa-ruža je možno prekvapivou, no zaujímavou a lahodnou kombináciou.

Ingrediencie:

  • 30 ml espresso
  • 200 ml tonik Schweppes
  • 20 ml Vlčieho sirupu s príchuťou levanduľa-ruža
  • ľad
  • plátok citróna
Rozmanitá Guatemala so strednou ovocnosťou výborne dopĺňa horko-sladkú chuť toniku a aromatický, sladký sirup.

Postup:

Do klasického toniku Schweppess pridajte 20 ml Vlčieho sirupu s príchuťou levanduľa-ruža. Ten dodá toniku zaujímavú vôňu a jemnejšiu chuť. Tento súzvuk chutí doplňte espressom z kávy Guatemala Zlaté Zrnko. Monika vyskúšala aj iné druhy káv, no táto najlepšie prepojila a doplnila všetky chute. Sladkou bodkou na záver je sirup s jemnou chuťou ruže a aromatickou levanduľou. A výsledok? Na jazyku sa vám roztancujú chute, ktoré by ste od tohto drinku prvotne nečakali. 

Monika Matúšová spojila jednotlivé ingrediencie, ktoré sa chuťovo dopĺňajú, a vytvorila tak svoju vlastnú verziu espresso toniku.

Ľadové perníkové cappuccino

Perníkové cappuccino v lete? Jednoznačne áno! V pražiarni Zlaté Zrnko ho pripravujú aj v teplej verzii, a je to hit. Vtedy používajú skôr chuťovo výraznejšie kávové zmesi v kombinácii s kvalitným mandľovým mliekom. Toto je však letná verzia, a tá má byť ľahká a osviežujúca. Preto Monika vymenila výrazné horké kávy za jemné a lahodné. Najlepšie im zafungovala káva Zlaté Zrnko Kuba v kombinácii s ľahkým ovseným mliekom. No a Vlčím sirupom s názvom Spicy (koreniny), ktorý však chutí a vonia presne ako perník.

Perníkové cappuccino v lete? Prečo nie! Pridajte ľad a máte osviežujúci nápoj ako stvorený na letné dni. Presvedčili sme sa a môžeme iba odporučiť.

Ingrediencie:

  • 30 ml espresso
  • 200 ml ovsené mlieko
  • 20 ml Vlčieho sirupu s príchuťou Spicy
  • ľad
Spojenie horkastej Kuby, koreneného sirupu, ovseného mlieka a kociek ľadu vytvorilo zaujímavú hru chutí, ktoré zaručene schladia a osviežia.

Postup:

Do 300-mililitrového pohára nasypte ľad. Potom si do zvlášť pohára pripravte espresso. Do konvičky na mlieko nalejte 20 ml perníkového sirupu a 200 ml ovseného mlieka. Speňte pomocou vrtulky alebo trysky. Pokiaľ peníte mlieko pomocou trysky, snažte sa, aby nebolo veľmi teplé. Do pohára s ľadom potom vylejte espresso a následne aj spenené ovsené mlieko so sirupom. Pred pitím zľahka premiešajte.

Prípravu perníkového ľadového capuccina, ale i predošlých drinkov espresso tonik, zvládnete hravo aj doma. Stačí sa riadiť našimi tipmi a postupmi.

Tak, čo poviete? Navnadili sme vás na tieto osviežujúce ľadové nápoje? Minimalistické ingredienciami, maximalistické chuťou. Presvedčte sa sami, že aj kávové nápoje s minimálnym počtom ingrediencií dokážu vyčarovať taký rozmanitý a bohatý koncert chutí.

 

Recepty: Monika Matúšová
Text: Monika Matúšová a Dominika Noskovičová
Foto: Dominika Noskovičová

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Dominika Noskovičová

Dominika Noskovičová

http://www.kavickari.sk

Tvor tvorivý s vášňou k písaniu, foteniu a iným kreatívnym aktivitám. Svoje študijné kroky smerovala k štúdiu divadelných, filmových a mediálnych vied na Viedenskej univerzite. A vďaka Kávičkárom mohla tieto svoje vášne spojiť s ďalším pôžitkom, akým je kvalitná káva. Inšpiráciu a múzu hľadá vo všedných veciach. Svet rada objavuje cez hľadáčik fotoaparátu, zaznamenáva s perom v ruke a vychutnáva s kvalitnou kávou v ruke. Ako každá žena a mama sa točí v nekonečnom kolotoči. Preto vyhľadáva činnosti, ktoré ju bavia a napĺňajú. Na Kávičkári.sk má Dominika na starosti najmä sekciu "Pražiarne", ktorej dodáva jej osobitý ráz a vzhľad. Ako autorka románu však svoju kreatívnu dušu potešuje aj tvorbou rozhovorov, či iných článkov na našom portáli.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články

0
Budeme radi za vaše názory, prosím zanechajte nám komentár.x