Uvoľňovanie opatrení, dobré správy pre kaviarne, reštaurácie, bistrá aj ubytovacie zariadenia

 Uvoľňovanie opatrení, dobré správy pre kaviarne, reštaurácie, bistrá aj ubytovacie zariadenia

 

Od dnešného dňa sa uvoľňujú ďalšie opatrenia, ktoré iste potešia všetkých milovníkov posedenia na terasách v obľúbených prevádzok. Povolené je tiež krátkodobé ubytovanie s donáškou jedla na izbu.  Všetky zverejnené opatrenia nájdete na webe UVZ SR a ich výber aj priamo tu. Držíme vám palce.

– vstup a pobyt v prevádzke (vo vonkajších aj vnútorných priestoroch) umožniť len s prekrytými hornými dýchacími cestami (rúško, šál, šatka); táto povinnosť sa nevzťahuje na čas potrebný na konzumáciu nápojov a pokrmov v prevádzkach verejného stravovania.

– pri vchode do prevádzky aplikovať dezinfekciu na ruky alebo poskytnúť jednorazové rukavice.

– zachovávať odstupy v radoch osôb minimálne 2 m.

– počet zákazníkov v prevádzke v jednom okamihu nesmie prekročiť koncentráciu jeden zákazník na 25 m2 z predajnej plochy prevádzky, táto podmienka sa nevzťahuje na deti.

– na všetky vstupy do prevádzky viditeľne umiestniť oznam o povinnosti dodržiavať vyššie uvedené hygienické opatrenia aoznam o maximálnom počte zákazníkov v jednom okamihu.

– vykonávať časté vetranie priestorov prevádzky a pravidelne vykonávať dezinfekciu dotykových plôch, kľučiek, nákupných vozíkov a košíkov, používaných prístrojov, nástrojov a pomôcok, na dezinfekciu použiť dezinfekčné prostriedky s virucídnym účinkom.

– zabezpečiť umývanie podláh každý deň na vlhko.

burger

Prevádzky verejného stravovania sú súčasne povinné dodržiavať nasledovné:

– zakazuje sa prítomnosť verejnosti vo vnútorných priestoroch týchto prevádzok, okrem návštev hygienických zariadení prevádzky.

– otváracie hodiny týchto prevádzok spôsobom predaja mimo donáškovej služby sa obmedzujú na hodiny od 6:00 hod. do 20:00 hod.

– medzi stolmi vo vonkajších priestoroch musia byť zachované odstupy minimálne 2 m.

– za jedným stolom môžu byť prítomné iba 2 osoby, alebo rodičia s deťmi.

– vykonávať dezinfekciu stolov a dotykových plôch po každom zákazníkovi (vrátane úchopových častí stoličiek a kresiel).

– obsluhujúci personál terasy používa tvárové rúška a medzi obsluhou jednotlivých stolov vykonáva dezinfekciu rúk.

– hygienické zariadenia prevádzky musia byť vybavené tekutým mydlom a papierovými utierkami.

– zabezpečiť nefunkčnosť prístrojov, ktoré vytvárajú aerosól (napr. sušiče rúk).

– vykonávať dezinfekciu hygienických zariadení každú hodinu.

bistro-chef-vo-zvolene

Prevádzky ubytovacích zariadení sú súčasne povinné dodržiavať nasledovné:

– zakazuje sa prevádzka wellness centier, fitness centier, bazénov a iných vnútorných priestorov voľnočasových aktivít v priestoroch ubytovacích zariadení.

– zakazuje sa podávať pokrmy a nápoje vo vnútorných priestoroch ubytovacích zariadení, s výnimkou donášky na izbu.

– ubytovávať zákazníkov iba v ubytovacích priestoroch so samostatnou kúpeľňou a WC.

– zachovať časový odstup medzi ubytovaním zákazníkov do tých istých ubytovacích priestorov minimálne 24 hodín.

hotelová izba

Zdroj: http://www.uvzsr.sk/docs/info/covid19/opatrenie_UVZ_SR_prevadzky_2_faza_05_05_2020.pdf?fbclid=IwAR3bvUOHCwbvmVRA0HCxO-43mnsvG8tVImeu9k4uu3x7921uoPVSg2Ye1wA

Foto: archív Kávičkári

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Guťka Markocsyová

Pôžitkárka, instaguru a organizačný mozog celého portálu. Naša Guťka plánuje všetky cesty, fotenia i články. A vďaka jej citlivému oku je výsledná podoba článkov taká, aká je. I sociálne siete také, aké sú.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články