Uvoľňovanie opatrení, dobré správy pre kaviarne, reštaurácie, bistrá aj ubytovacie zariadenia

 

Od dnešného dňa sa uvoľňujú ďalšie opatrenia, ktoré iste potešia všetkých milovníkov posedenia na terasách v obľúbených prevádzok. Povolené je tiež krátkodobé ubytovanie s donáškou jedla na izbu.  Všetky zverejnené opatrenia nájdete na webe UVZ SR a ich výber aj priamo tu. Držíme vám palce.

– vstup a pobyt v prevádzke (vo vonkajších aj vnútorných priestoroch) umožniť len s prekrytými hornými dýchacími cestami (rúško, šál, šatka); táto povinnosť sa nevzťahuje na čas potrebný na konzumáciu nápojov a pokrmov v prevádzkach verejného stravovania.

– pri vchode do prevádzky aplikovať dezinfekciu na ruky alebo poskytnúť jednorazové rukavice.

– zachovávať odstupy v radoch osôb minimálne 2 m.

– počet zákazníkov v prevádzke v jednom okamihu nesmie prekročiť koncentráciu jeden zákazník na 25 m2 z predajnej plochy prevádzky, táto podmienka sa nevzťahuje na deti.

– na všetky vstupy do prevádzky viditeľne umiestniť oznam o povinnosti dodržiavať vyššie uvedené hygienické opatrenia aoznam o maximálnom počte zákazníkov v jednom okamihu.

– vykonávať časté vetranie priestorov prevádzky a pravidelne vykonávať dezinfekciu dotykových plôch, kľučiek, nákupných vozíkov a košíkov, používaných prístrojov, nástrojov a pomôcok, na dezinfekciu použiť dezinfekčné prostriedky s virucídnym účinkom.

– zabezpečiť umývanie podláh každý deň na vlhko.

burger

Prevádzky verejného stravovania sú súčasne povinné dodržiavať nasledovné:

– zakazuje sa prítomnosť verejnosti vo vnútorných priestoroch týchto prevádzok, okrem návštev hygienických zariadení prevádzky.

– otváracie hodiny týchto prevádzok spôsobom predaja mimo donáškovej služby sa obmedzujú na hodiny od 6:00 hod. do 20:00 hod.

– medzi stolmi vo vonkajších priestoroch musia byť zachované odstupy minimálne 2 m.

– za jedným stolom môžu byť prítomné iba 2 osoby, alebo rodičia s deťmi.

– vykonávať dezinfekciu stolov a dotykových plôch po každom zákazníkovi (vrátane úchopových častí stoličiek a kresiel).

– obsluhujúci personál terasy používa tvárové rúška a medzi obsluhou jednotlivých stolov vykonáva dezinfekciu rúk.

– hygienické zariadenia prevádzky musia byť vybavené tekutým mydlom a papierovými utierkami.

– zabezpečiť nefunkčnosť prístrojov, ktoré vytvárajú aerosól (napr. sušiče rúk).

– vykonávať dezinfekciu hygienických zariadení každú hodinu.

bistro-chef-vo-zvolene

Prevádzky ubytovacích zariadení sú súčasne povinné dodržiavať nasledovné:

– zakazuje sa prevádzka wellness centier, fitness centier, bazénov a iných vnútorných priestorov voľnočasových aktivít v priestoroch ubytovacích zariadení.

– zakazuje sa podávať pokrmy a nápoje vo vnútorných priestoroch ubytovacích zariadení, s výnimkou donášky na izbu.

– ubytovávať zákazníkov iba v ubytovacích priestoroch so samostatnou kúpeľňou a WC.

– zachovať časový odstup medzi ubytovaním zákazníkov do tých istých ubytovacích priestorov minimálne 24 hodín.

hotelová izba

Zdroj: http://www.uvzsr.sk/docs/info/covid19/opatrenie_UVZ_SR_prevadzky_2_faza_05_05_2020.pdf?fbclid=IwAR3bvUOHCwbvmVRA0HCxO-43mnsvG8tVImeu9k4uu3x7921uoPVSg2Ye1wA

Foto: archív Kávičkári

Facebook Comments

Mohlo by sa vám páčiť