Sviatočný dezert z Grand Hotel Kempinski High Tatras

 Sviatočný dezert z Grand Hotel Kempinski High Tatras

Spolu so sviatkom Troch kráľov prichádza pre mnohých z nás aj koniec vianočného obdobia. Kým však naplno skočíme do kolotoča povinností alebo začneme s novoročnými predsavzatiami, oslaďme si ešte tieto sviatočné chvíle. Upečte si spolu s nami famózny dezert, ktorý si pre vás pripravil šéfkuchár Miroslav Zamiška z Grand Hotel Kempinski High Tatras. Ak si chcete užiť čarovnú atmosféru tohto miesta a jeho okolia, datľový koláč spájajúci chute datlí, karamelu, kakaa, brusníc a čokolády, vás určite dostane.

Miroslav-Zamiška-šéfkuchár-Grand Hotel Kempinski High Tatras
Miroslav Zamiška, šéfkuchár v hoteli Grand Hotel Kempinski High Tatras, vie vyskladať chute tak dokonale, že ich kombinácia ulahodí skutočne každému. Pozrite si viac jeho receptov, ktoré pre vás vykúzlil naposledy.

Datľový koláč

Potrebujeme:

  • 4 ks vajcia
  • 250 g cukru dark demerara
  • 125 g masla
  • 300 g hladkej múky
  • 500 ml vody alebo čierneho čaju
  • 400 g datlí
  • 1 kávová lyžička sódy bikarbóny

Karamel

  • 200 g kryštálového cukru
  • 250 ml smotany na šľahanie 33 %
  • 80 g masla

Čokoládový sorbet

  • 200 ml vody
  • 30 g kryštálového cukru
  • 150 g bielej čokolády

Brusnicový kompót

  • 200 g brusníc
  • 200 g cukru
  • 250 ml červeného vína
  • hŕstka bobúľ ružového korenia
Miroslav Zamiška Kempinski

Šéfkuchár Miroslav Zamiška: ,,Za najväčšiu inšpiráciu v kuchyni považujem moju starú mamu“

Čítať viac >

Kakaová poleva

  • 100 g vody
  • 100 g smotany na varenie
  • 160 g kryštálového cukru
  • 60 g kakaa
Dezert-datľový-koláč-Grand Hotel Kempinski High Tatras
Datľový koláč spája chute datlí, karamelu, čokoládového sorbetu, brusnicového kompótu a kakaovej polevy. Kombinácia, ktorá je prísľubom chuťového pôžitku.

Postup:

Vajcia s cukrom vyšľaháme do peny. Medzitým si rozpustíme na panvici maslo a pridáme ho do vaječnej peny. Zľahka premiešame a pridáme uvarené datle aj s tekutinou. Nakoniec pridáme preosiatu múku a zľahka spolu zmiešame. Cesto vylejeme na vymastenú a múkou vysypanú formu s priemerom 25-30 cm a pečieme pri teplote 180 °C približne 30-35 minút. Po upečení popicháme špajdľou a prelejeme horúcim karamelom, ktorý si pripravíme, kým sa nám koláč pečie v rúre.

Karamel: Karamel si pripravíme tak, že si na miernom ohni rozpustíme cukor a pridáme smotanu. Chvíľku povaríme, odstavíme a pridáme maslo.

Čokoládový sorbet: Vodu s cukrom zohrejeme na 60 °C, pridáme čokoládu, rozmiešame a dáme zmraziť. Počas mrazenia premiešavame, aby nám vznikla na konci mrazenia hladká hmota.

Brusnicový kompót: Víno s cukrom si zvaríme, pridáme ružové korenie a chvíľu povaríme, aby sa nám víno zredukovalo. Potom pridáme brusnice a ešte chvíľu povaríme.

Kakaová poleva: Všetky suroviny spolu krátko povaríme a odstavíme. Vznikne nám tak poleva, ktorá sa dá použiť teplá aj studená.

Grand Hotel Kempinski High Tatras

Grand Hotel Kempinski High Tatras-reštaurácia-Grand Restaurant
Grand Hotel Kempinski High Tatras ponúka nielen dychberúce výhľady a krásy okolia, ale aj okúzľujúci interiér a oceňovanú reštauráciu Grand Restaurant.

Recept na datľový koláč pripravil šéfkuchár Miroslav Zamiška z Grand Hotel Kempinski High Tatras.

Grand Hotel Kempinski High Tatras-Miroslav Zamiška

Grand Hotel Kempinski High Tatras nájdete aj na Instagrame a Facebooku.

Recept: Miroslav Zamiška

Text: Dominika Noskovičová

Foto: Peter Staš

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Dominika Noskovičová

http://www.kavickari.sk

Tvor tvorivý s vášňou k písaniu, foteniu a iným kreatívnym aktivitám. Svoje študijné kroky smerovala k štúdiu divadelných, filmových a mediálnych vied na Viedenskej univerzite. A vďaka Kávičkárom mohla tieto svoje vášne spojiť s ďalším pôžitkom, akým je kvalitná káva. Inšpiráciu a múzu hľadá vo všedných veciach. Svet rada objavuje cez hľadáčik fotoaparátu, zaznamenáva s perom v ruke a vychutnáva s kvalitnou kávou v ruke. Ako každá žena a mama sa točí v nekonečnom kolotoči. Preto vyhľadáva činnosti, ktoré ju bavia a napĺňajú. Na Kávičkári.sk má Dominika na starosti najmä sekciu "Pražiarne", ktorej dodáva jej osobitý ráz a vzhľad. Ako autorka románu však svoju kreatívnu dušu potešuje aj tvorbou rozhovorov, či iných článkov na našom portáli.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články