Sviatočný dezert z Grand Hotel Kempinski High Tatras
Spolu so sviatkom Troch kráľov prichádza pre mnohých z nás aj koniec vianočného obdobia. Kým však naplno skočíme do kolotoča povinností alebo začneme s novoročnými predsavzatiami, oslaďme si ešte tieto sviatočné chvíle. Upečte si spolu s nami famózny dezert, ktorý si pre vás pripravil šéfkuchár Miroslav Zamiška z Grand Hotel Kempinski High Tatras. Ak si chcete užiť čarovnú atmosféru tohto miesta a jeho okolia, datľový koláč spájajúci chute datlí, karamelu, kakaa, brusníc a čokolády, vás určite dostane.
Datľový koláč
Potrebujeme:
- 4 ks vajcia
- 250 g cukru dark demerara
- 125 g masla
- 300 g hladkej múky
- 500 ml vody alebo čierneho čaju
- 400 g datlí
- 1 kávová lyžička sódy bikarbóny
Karamel
- 200 g kryštálového cukru
- 250 ml smotany na šľahanie 33 %
- 80 g masla
Čokoládový sorbet
- 200 ml vody
- 30 g kryštálového cukru
- 150 g bielej čokolády
Brusnicový kompót
- 200 g brusníc
- 200 g cukru
- 250 ml červeného vína
- hŕstka bobúľ ružového korenia
Kakaová poleva
- 100 g vody
- 100 g smotany na varenie
- 160 g kryštálového cukru
- 60 g kakaa
Postup:
Vajcia s cukrom vyšľaháme do peny. Medzitým si rozpustíme na panvici maslo a pridáme ho do vaječnej peny. Zľahka premiešame a pridáme uvarené datle aj s tekutinou. Nakoniec pridáme preosiatu múku a zľahka spolu zmiešame. Cesto vylejeme na vymastenú a múkou vysypanú formu s priemerom 25-30 cm a pečieme pri teplote 180 °C približne 30-35 minút. Po upečení popicháme špajdľou a prelejeme horúcim karamelom, ktorý si pripravíme, kým sa nám koláč pečie v rúre.
Karamel: Karamel si pripravíme tak, že si na miernom ohni rozpustíme cukor a pridáme smotanu. Chvíľku povaríme, odstavíme a pridáme maslo.
Čokoládový sorbet: Vodu s cukrom zohrejeme na 60 °C, pridáme čokoládu, rozmiešame a dáme zmraziť. Počas mrazenia premiešavame, aby nám vznikla na konci mrazenia hladká hmota.
Brusnicový kompót: Víno s cukrom si zvaríme, pridáme ružové korenie a chvíľu povaríme, aby sa nám víno zredukovalo. Potom pridáme brusnice a ešte chvíľu povaríme.
Kakaová poleva: Všetky suroviny spolu krátko povaríme a odstavíme. Vznikne nám tak poleva, ktorá sa dá použiť teplá aj studená.
Recept na datľový koláč pripravil šéfkuchár Miroslav Zamiška z Grand Hotel Kempinski High Tatras.
Grand Hotel Kempinski High Tatras nájdete aj na Instagrame a Facebooku.
Recept: Miroslav Zamiška
Text: Dominika Noskovičová
Foto: Peter Stas