Degustorium 2022: festival remeselných potravín venovaný dedičstvu našej krajiny

 Degustorium 2022: festival remeselných potravín venovaný dedičstvu našej krajiny

Téma kvalitných, čerstvých a lokálnych potravín sa skloňuje čoraz častejšie. Aj práve preto sa globálne hnutie Slow Food Pressburg vracia po dvoch rokoch s festivalom remeselných potravín. A na čo sa môžete tešiť? Tento ročník sa ponesie v duchu dedičstva našej krajiny, ktorým je pastierstvo a chovateľstvo.  

Degustorium
Okrem iného prinesie Degustorium moderované diskusie a rozhovory s odborníkmi a expertmi z daného odvetvia.

Veľkolepá oslava svetového dňa biodiverzity na Slovensku


Degustorium 2022 je podujatie, ktoré je venované lokálnym a výnimočným potravinám, produktom a ľuďom, ktorí za nimi stoja. Farmárom, remeselným výrobcom, profesionálom v gastronómii a expertom nielen v oblasti kvalitného jedla, ale aj tém súvisiacich s jeho výrobou. Uskutoční sa 22. mája v Bratislave v Starej tržnici na Námestí SNP 25. Čiže v deň, kedy slow food oslavuje svetový deň biodiverzity. Ak vyhľadávate kvalitné, remeselné, férové a racionálne potraviny a zaujímate sa o ich vplyv nielen na naše zdravie, ale aj na životné prostredie, nenechajte si toto podujatie ujsť.

Pri príležitosti tretieho ročníka tohto festivalu bude oznámený vstup gazdovského trhu v Bátovciach do svetovej siete Mercati della Terra združenia Slow Food. Gazdovský Dvor už od roku 2019 podporuje lokálnych výrobcov. Až 22 vystavovateľov pokračuje v tradícii slovenských potravín s ponukou lokálnych potravín od výmyslu sveta. A to od medu až po mliečne výrobky či bylinkové tinktúry. Konferencia bude venovaná desiatim rokom Slow Food na Slovensku a trhu bude udelený certifikát.

Degustorium
„Trh sa na jeden deň stane autentickým miestom stretnutí, zoznámení a získavania kontaktov medzi výrobcami a konzumentmi,“ približuje Petra Molnárová, manažérka podujatia Degustorium.

Pastierstvo a chovateľstvo – dedičstvo našej krajiny

Ako sme už naznačili v úvode, témou tohtoročného festivalu je vzácne dedičstvo našej krajiny – Pastierstvo a chovateľstvo. Petra Molnárová, zakladateľka a manažérka hnutia Slow Food Pressburg, vysvetľuje: „Je potrebné priblížiť širokej verejnosti tému pastierstva, ktoré pokladáme za naše najcennejšie kultúrne dedičstvo. Spoločne musíme urobiť všetko preto, aby sme zastavili úpadok chovu oviec v našej krajine.” Počet chovateľov oviec a s ním súvisiaca tradičná salašnícka výroba totiž v poslednej dobe klesajú. „Okrem vytvorenia povedomia o tomto probléme je cieľom tejto udalosti ponúknuť tiež širokej verejnosti, deťom i dospelým, odborníkom i laikom komplexnú a povzbudivú víziu remeselných potravín,” dodáva. Môžete sa tak tešiť na moderované diskusie, rozhovory s odborníkmi, konferencie, workshopy či varenie so známymi šéfkuchármi naživo. Nebude chýbať ani degustácia kvalitného, férového jedla a prírodných alkoholických či nealkoholických nápojov, ktorá je v cene lístka. Vznikne tak priestor plný inšpirácie, kvalitných produktov, milých stretnutí, no i možností získať nové kontakty v tejto oblasti.

Degustorium
Cieľom tohto podujatia je podporiť remeselné potraviny, ako aj tých, ktorí stoja za ich výrobou a pridávajú im na hodnote.

Okrem toho však na vás čakajú aj rôzne diskusie o úlohe potravín z pohľadu politiky, prednášky talianskeho syrára, ktorý vám priblíži postupy pri výrobe, alebo diskusia k príbehu malého reťazca predajní ponúkajúceho lokálne produkty Slow Yeme. Celý program nájdete na tomto odkaze.

Degustorium pod taktovkou hnutia Slow Food

Degustorium je event, ktorý je súčasťou The Road to Terra Madre, sériu iniciatív organizovanú sieťou Slow Food. Hnutie Slow Food, založené v roku 1989, je globálna sieť lokálnych komunít, ktorá podporuje lokálnych remeselných výrobcov s cieľom zachovať a chrániť biodiverzitu, kultúrne dedičstvo a tradície. V súčasnosti toto hnutie združuje milióny ľudí vo viac než 160 krajinách, ktorí majú jasný cieľ, a to sprístupniť všetkým ľuďom kvalitné, poctivé a čisté potraviny. Cieľom podujatia Degustorium je priblížiť pohľad na remeselné potraviny širokej verejnosti, profesionálom i laikom a vyzdvihnúť remeselné potraviny ako spoločenskú tému, o ktorú je potrebné sa viac zaujímať. A to nielen o samotné produkty, ale aj o ľudí, ktorí stoja za ich výrobou. 

Degustorium
Nezmeškajte príležitost ochutnať dobré, čisté a férové potraviny či nápoje. O degustácie nebude núdza.

 

Text: Degustorium 2022, Dominika Noskovičová

Foto: archív Degustorium

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Dominika Noskovičová

http://www.kavickari.sk

Tvor tvorivý s vášňou k písaniu, foteniu a iným kreatívnym aktivitám. Svoje študijné kroky smerovala k štúdiu divadelných, filmových a mediálnych vied na Viedenskej univerzite. A vďaka Kávičkárom mohla tieto svoje vášne spojiť s ďalším pôžitkom, akým je kvalitná káva. Inšpiráciu a múzu hľadá vo všedných veciach. Svet rada objavuje cez hľadáčik fotoaparátu, zaznamenáva s perom v ruke a vychutnáva s kvalitnou kávou v ruke. Ako každá žena a mama sa točí v nekonečnom kolotoči. Preto vyhľadáva činnosti, ktoré ju bavia a napĺňajú. Na Kávičkári.sk má Dominika na starosti najmä sekciu "Pražiarne", ktorej dodáva jej osobitý ráz a vzhľad. Ako autorka románu však svoju kreatívnu dušu potešuje aj tvorbou rozhovorov, či iných článkov na našom portáli.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články