Slovenský team postupuje na svetové kolo Bocuse d’Or do Lyonu!

 Slovenský team postupuje na svetové kolo Bocuse d’Or do Lyonu!

Slovenský team Bocuse d’Or sa v nórskom Trondheime umiestnil v prvej desiatke a vybojoval si tak cenný postup na svetové kolo do Lyonu.

Do Trondheimu sebaisto a vyrovnane

Obrovský úspech na európskom kole Bocuse d’Or pre slovenský team. Zatiaľ čo pred dvoma rokmi sme písali o silnom Dávidovi, ktorý v Maďarsku bojoval proti Goliášovi, dnes s hrdosťou píšeme tieto riadky o postupe slovenského tímu v najprestížnejšej svetovej súťaži šéfkuchárov. Nórsko nám prialo.

Nórsko, konkrétne Trondheim nám svedčal. Vyrovnanosť, primerané sebavedomie a istota. Bocus d’Or v Lyone čaká aj na náš team, zložený zo šéfkuchára Mareka Minariča, asistenta Márka Janáka a trénera Petra Vajgela. Víťaz spred dvoch rokov, prvý Slovák, ktorý získal michelinskú hviezdu, Peter Duranský sa súťaže zúčastnil ako prezident.

Slovensko na súťaži v nórskom Trodheime reprezentovali: (zľava) tréner Peter Vajgel, šéfkuchár Marek Minarič, prezident súťaže slovenského bocuse d’Or Peter Duranský a asistent Márk Janák. Prezident Peter Duranský, ktorý je zároveň prvým Slovákom, ktorého reštaurácia získala (obhájila) Michelinskú hviezdu, mal zastúpenie v porote.

 

Dokonale pripravení na netradičné suroviny

Témou pre rybu bola treska Skrei, špecialita, ktorá je dostupná len od januára do apríla, kedy sa z hlbín Barentsovho mora tresky vracajú k pobrežiu severného Nórska. Pri svojom putovaní prekonajú takmer 1000 km a vďaka tomu má ich mäso výnimočnú konzistenciu.

Zmysly - degustačná večera, ktorá prináša do Tatier nový trend

Čítať viac >

„Ryby sú pre Nórov typické, rovnako aj ich úpravy, takže vôbec som sa nečudoval, keď organizačný tím vybral práve tresku a jej sušenú verziu. Aj my sme sa s ňou stretli po prvýkrát, bolo to náročné, ale zároveň aj výzva, ako sa s ňou popasovať“ vysvetľuje Peter Duranský, víťaz národného kola Bocuse súťaže Bocuse d’Or 2021 a aktuálne prezident súťaže Bocuse d’Or Slovakia.

Druhou témou bolo sobie mäso, opäť nič, čo by ostatných nechalo na pochybách, kde sa bude súťaž konať. Súťažiaci pri príprave museli použiť aquavit (alkohol zo zemiakov a obilia), ktorý má v Škandinávii tradíciu výroby už od 15. storočia. „Sob je veľmi podobný našej divine, štruktúru mäsa a jeho vlastnosti nám boli známe. Viac času, štúdia a práce sme však venovali téme ryba. Rozhodilo nám to trochu plán tréningov, keďže sme pracovali so surovinou, ktorú nikto z nás nepoznal. Mali sme trénera zo Švédska, čo nám veľmi pomohlo“ dopĺňa Marek Minarič.

 

Gratulujeme k postupu šéfkuchárovi Marekovi Minaričovi a jeho slovenského teamu na svetové kolo naprestížnejšej súťaže šéfkuchárov, Bocuse d’Or!

Kto je Marek Minarič?

Šéfkuchár Marek Minarič sa narodil a vyštudoval na Slovensku. Jeho otec pracoval ako šéfkuchár v Senci a hoci sa on sám chcel vydať inou cestou, nakoniec namiesto gymnázia zvolil odbornú školu. Niekoľko rokov pracuje v zahraničí. Momentálne v reštaurácii Marv & Ben v Kodani. Je slovenským víťazom súťaže Bocuse d’Or Slovakia.

 

Text: Kávičkári

Foto: Bocuse d’Or archív

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Portál Kávičkári.sk vznikol v roku 2011 ako priestor pre všetkých nadšencov a milovníkov pôžitkov - dobrej kávy, jedla, zaujimavých miest a podujatí. Počas desaťročia pôsobenia priniesol stovky zauijímavých informácii, v ktorých sa rozoberala káva, slovenské pražiarne kávy, výrobcovia produktov, majitelia a prevádzkovatelia reštaurácii, šéfkuchári, ale i pomoc celému segmentu HoReCa.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články