Bocuse d’Or Slovakia 2025 má víťaza. Jeho meno nikoho neprekvapí.

 Bocuse d’Or Slovakia 2025 má víťaza. Jeho meno nikoho neprekvapí.

Bocuse d’Or Slovakia Patrik Pokrývka | Foto: kávičkári.sk

Banská Bystrica, 29. október 2025 – Slovenská gastronómia má nového hrdinu. Národné kolo prestížnej súťaže Bocuse d’Or Slovakia 2025, ktoré sa dnes konalo v Banskej Bystrici, prinieslo mimoriadne napínavý súboj troch šéfkuchárov. Víťazom sa stal skúsený head chef Hotela Lomnica vo Vysokých Tatrách. Pokrývka presvedčil porotu dokonalou technikou, harmóniou chutí a pokorou, ktorá je pre jeho prácu typická.

Bocuse d’Or Slovakia – súboj, v ktorom rozhodovali detaily

V moderných priestoroch R2N Business Center sa dnes stretli traja talentovaní kuchári, ktorí patria k špičke slovenskej gastronómie: Andrej Róth (Hotel Residence Donovaly), Stanislav Opold (Bistro Vink, Nitra) a Patrik Pokrývka (Hotel Lomnica).
Každý z nich mal päť a pol hodiny na prípravu dvoch súťažných jedál – taniera (14 porcií) a misky (14 porcií). Povinné suroviny: jeseter a daniel, spracované do podoby, ktorá musí byť nielen estetická, ale aj gastronomicky vyvážená.

Porota zložená z popredných slovenských a európskych šéfkuchárov hodnotila techniku, chuť, organizáciu práce i vizuálnu prezentáciu.

Bocuse d’Or Slovakia
Bocuse d’Or Slovakia je o perfektnej koordinácii celého súťažiaceho tímu. | Foto: kávičkári.sk

Víťaz s pokorou a víziou: Patrik Pokrývka

Patrik Pokrývka, niekdajší hokejista, ktorý sa premenil na gastronóma s víziou, reprezentuje novú generáciu slovenských šéfkuchárov.
V Hotel Lomnica vedie kuchyňu, ktorá spája lokálne suroviny s precíznou severskou technikou a modernou estetikou. Je držiteľom ocenenia Mladý talent roka podľa Gault & Millau a jeho menu často čerpá z tatranských inšpirácií – od foriem horskej vegetácie po čistotu chutí.

Pokrývka
Bocuse d’Or Slovakia a víťaz Patrik Pokrývka  Jeho tímu sa podarilo presne to, čo Bocuse d’Or symbolizuje: spájať tradíciu s inováciou.| Foto: kávičkári.sk

Andrej Róth – energia a technická brilantnosť

Patrik-Pokryvka

Patrik Pokrývka, head chef Hotela Lomnica: „Každý šéfkuchár je len taký dobrý, aký dobrý tím má v kuchyni“

Čítať viac >

Šéfkuchár Hotela Residence Donovaly, vstúpil do súťaže ako jeden z favoritov. Na kulinárskej scéne pôsobí od mladého veku – už v roku 2018/19 získal titul Majster kuchár SR a odvtedy pravidelne reprezentuje Slovensko v medzinárodných súťažiach.

Bocuse d’OrAndrej Roth
“Tak ako platí, že človek sa učí celý život, pri kuchároch a šéfkuchároch to platí dvojnásobne, každý deň je pre mňa výzvou naučiť sa niečo nové a posúvať sa o krok vpred,” tvrdí Andrej Roth. | Foto: kávičkári.sk

Gastronómia ke pre neho súhrn vedy, náuky o labužníctve, a kuchárskom umení, kde sa vždy snaží pozdvihnúť obyčajný pokrm na umeleckú úroveň. Získal krásne druhé miesto.

Stanislav Opold – pokojná sila z Nitry

Tretí úspešný, Stanislav Opold, vedie kuchyňu v nitrianskom Bistre Vink. Je známy svojou dôrazom na čisté chute a pracou so sezónnymi surovinami. V jeho kuchyni nič nie je náhoda – každý prvok má zmysel a rovnováhu.

Stanislav Opold
Popri šéfkuchároch dvoch veľkých hotelových reštaurácii sa súťaže účastnil aj šéfkuchár z menšieho nitrianskeho podniku s veľkým potenciálom. Šéfkuchár Stanislav Opold vedie bistro Vink. | Foto: kávičkári.sk

Bocuse d’Or: viac než len súťaž

Súťaž Bocuse d’Or je považovaná za „gastronómskeho Oscara“. Založil ju legendárny francúzsky šéfkuchár Paul Bocuse v roku 1987 s cieľom povýšiť kuchárske remeslo na umeleckú disciplínu.
Každá krajina organizuje svoje národné kolo, z ktorého víťaz postupuje do európskeho finále. Z neho sa len vybraní dostanú na svetové finále do Lyonu.

Bocuse d’Or Slovakia
Bocuse d’Or Slovakia | Foto: kávičkári.sk

 Z histórie Bocuse d’Or

  • založené v roku 1987 vo Francúzsku,
  • viac než 60 účastníckych krajín,
  • súťažné jedlá musia spájať tradíciu a inovácie,
  • hodnotí sa chuť, technika, prezentácia, tímová práca a čistota kuchyne.

Slovensko má chuť rásť

Víťaz Patrik Pokrývka bude reprezentovať Slovensko na Bocuse d’Or Europe 2026, kde sa stretne s najlepšími kuchármi kontinentu. Jeho dnešný úspech potvrdzuje, že slovenská gastronómia má nielen talent, ale aj smer. Minulý rok sa najúspešnejším Slovákom v histórii stal Marek Minarič, ktorý získal 15  miesto na svetovom kole Bocuse d’Or v Lyone.

 

článok bol aktualizovaný, 31.10. 2025 o 5:00 hod

 

Text: Simona Budinská

Foto: archív kávičkári.sk

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Portál Kávičkári.sk vznikol v roku 2011 ako priestor pre všetkých nadšencov a milovníkov pôžitkov - dobrej kávy, jedla, zaujimavých miest a podujatí. Počas desaťročia pôsobenia priniesol stovky zauijímavých informácii, v ktorých sa rozoberala káva, slovenské pražiarne kávy, výrobcovia produktov, majitelia a prevádzkovatelia reštaurácii, šéfkuchári, ale i pomoc celému segmentu HoReCa.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články