Bocuse d’Or Slovakia 2025 má víťaza. Jeho meno nikoho neprekvapí.

Bocuse d’Or Slovakia Patrik Pokrývka | Foto: kávičkári.sk
Banská Bystrica, 29. október 2025 – Slovenská gastronómia má nového hrdinu. Národné kolo prestížnej súťaže Bocuse d’Or Slovakia 2025, ktoré sa dnes konalo v Banskej Bystrici, prinieslo mimoriadne napínavý súboj troch šéfkuchárov. Víťazom sa stal skúsený head chef Hotela Lomnica vo Vysokých Tatrách. Pokrývka presvedčil porotu dokonalou technikou, harmóniou chutí a pokorou, ktorá je pre jeho prácu typická.
Bocuse d’Or Slovakia – súboj, v ktorom rozhodovali detaily
V moderných priestoroch R2N Business Center sa dnes stretli traja talentovaní kuchári, ktorí patria k špičke slovenskej gastronómie: Andrej Róth (Hotel Residence Donovaly), Stanislav Opold (Bistro Vink, Nitra) a Patrik Pokrývka (Hotel Lomnica).
Každý z nich mal päť a pol hodiny na prípravu dvoch súťažných jedál – taniera (14 porcií) a misky (14 porcií). Povinné suroviny: jeseter a daniel, spracované do podoby, ktorá musí byť nielen estetická, ale aj gastronomicky vyvážená.
Porota zložená z popredných slovenských a európskych šéfkuchárov hodnotila techniku, chuť, organizáciu práce i vizuálnu prezentáciu.

Víťaz s pokorou a víziou: Patrik Pokrývka
Patrik Pokrývka, niekdajší hokejista, ktorý sa premenil na gastronóma s víziou, reprezentuje novú generáciu slovenských šéfkuchárov.
V Hotel Lomnica vedie kuchyňu, ktorá spája lokálne suroviny s precíznou severskou technikou a modernou estetikou. Je držiteľom ocenenia Mladý talent roka podľa Gault & Millau a jeho menu často čerpá z tatranských inšpirácií – od foriem horskej vegetácie po čistotu chutí.

Andrej Róth – energia a technická brilantnosť
Šéfkuchár Hotela Residence Donovaly, vstúpil do súťaže ako jeden z favoritov. Na kulinárskej scéne pôsobí od mladého veku – už v roku 2018/19 získal titul Majster kuchár SR a odvtedy pravidelne reprezentuje Slovensko v medzinárodných súťažiach.

Gastronómia ke pre neho súhrn vedy, náuky o labužníctve, a kuchárskom umení, kde sa vždy snaží pozdvihnúť obyčajný pokrm na umeleckú úroveň. Získal krásne druhé miesto.
Stanislav Opold – pokojná sila z Nitry
Tretí úspešný, Stanislav Opold, vedie kuchyňu v nitrianskom Bistre Vink. Je známy svojou dôrazom na čisté chute a pracou so sezónnymi surovinami. V jeho kuchyni nič nie je náhoda – každý prvok má zmysel a rovnováhu.

Bocuse d’Or: viac než len súťaž
Súťaž Bocuse d’Or je považovaná za „gastronómskeho Oscara“. Založil ju legendárny francúzsky šéfkuchár Paul Bocuse v roku 1987 s cieľom povýšiť kuchárske remeslo na umeleckú disciplínu.
Každá krajina organizuje svoje národné kolo, z ktorého víťaz postupuje do európskeho finále. Z neho sa len vybraní dostanú na svetové finále do Lyonu.

Z histórie Bocuse d’Or
- založené v roku 1987 vo Francúzsku,
- viac než 60 účastníckych krajín,
- súťažné jedlá musia spájať tradíciu a inovácie,
- hodnotí sa chuť, technika, prezentácia, tímová práca a čistota kuchyne.
Slovensko má chuť rásť
Víťaz Patrik Pokrývka bude reprezentovať Slovensko na Bocuse d’Or Europe 2026, kde sa stretne s najlepšími kuchármi kontinentu. Jeho dnešný úspech potvrdzuje, že slovenská gastronómia má nielen talent, ale aj smer. Minulý rok sa najúspešnejším Slovákom v histórii stal Marek Minarič, ktorý získal 15 miesto na svetovom kole Bocuse d’Or v Lyone.
článok bol aktualizovaný, 31.10. 2025 o 5:00 hod
Text: Simona Budinská
Foto: archív kávičkári.sk

