Šéfkuchár s 8 michelinskými hviezdami varil na Slovensku. Enrico Bartolini očaril Hotel Lomnica

 Šéfkuchár s 8 michelinskými hviezdami varil na Slovensku. Enrico Bartolini očaril Hotel Lomnica

 

Chcel byť obuvníkom ako jeho otec, ten ho však kvôli hospodárskej kríze presvedčil, aby skúsil iné povolanie. Nakoniec sa stal šéfkuchárom – život v kuchyni ho okúzlil už ako 13-ročného chlapca, už vtedy mal však jasnú predstavu: pri práci nechce kričať. Enrico Bartolini získal svoju prvú michelinskú hviezdu v mladom veku, iba ako 29-ročný. Dnes, o desať rokov neskôr, má na konte so svojimi piatimi reštauráciami v Taliansku neuveriteľných 8 hviezd. Takým množstvom sa na Apeninskom polostrove nemôže pýšiť žiadny iný šéfkuchár. Keď sa verejnosť dozvedela, že Enrico so svojím tímom predvedie v Hoteli Lomnica 9-chodové degustačné menu, očakávania boli naozaj veľké.

Kým prišiel na Slovensko, získal ďalšie dve michelinské hviezdy

V čase oznámenia degustačnej večere Back to the Roots/Späť ku koreňom (8. a 9. novembra 2019) mal Enrico Bartolini na konte ešte „len“ 6 michelinských hviezd. Rovnako aj v čase, keď už bolo podujatie vypredané. Kým však zavítal na Slovensko, presne deň pred príchodom, získal ďalšie dve: v milánskej reštaurácii Mudec a benátskej reštaurácii GLAM.

enrico-bartolini-hotel-lomnica-kavickarisk-kavickari-vysoketatry

„Cítim sa, ako keby som vyhral olympijské zlato. Takýto úspech sa nedá naplánovať. Môžete sa oň usilovať, ale nikdy nie očakávať,“ opisuje svoje pocity po získaní ďalšieho prestížneho ocenenia stále len 39-ročný Enrico Bartolini.

I tento úspech bol dôvodom, prečo do Hotela Lomnica okrem Enrica, jeho tímu a špeciálneho rondónu, ktorý skončí vo vitríne, prišili z Talianska aj zástupcovia miestnych médií: Vysoké Tatry boli svedkom prvých rozhovorov, ktoré poskytol svetu najuznávanejší taliansky šéfkuchár súčasnosti. Pri našom prvom stretnutí počas raňajok bol tento muž drobnejšej postavy absolútne neprehliadnuteľný. Hoci sedel sám pri káve, občas si skontroloval telefón, charizma, ktorá z neho vyžarovala sa nedala nevšimnúť.

enrico-bartolini-hotel-lomnica-slovensko

Počas rozhovoru, ktorý sme s ním mali tú česť viesť, bolo jasné, že charizmu dopĺňa obrovská pokora, cieľavedomosť, skromnosť, profesionalita, obetovanie sa, chuť pracovať, byť neustále lepší a milimetrová presnosť, ktorú cítite nielen v kuchyni, ale aj v intonácii, voľbe slov, držaní tela, uvedomení si svojej pozície. Hotel Lomnica navštívil nielen špičkový šéfkuchár, ale hlavne veľká osobnosť, veľký človek.

Podujatie svetového formátu v Tatrách

Návšteva Enrica Bartoliniho v Tatrách by bola udalosťou európskeho, pokojne i svetového formátu sama o sebe. Z talianskej gastroscény však prišla ešte jedna hviezdna posila – markíz a majiteľ rovnomenného vinárstva Francesco Mazzei. Práve táto rodina patrí k jedným z najstarších vinárskych rodov na svete, pestovaniu viniča sa venuje už viac ako 25 generácií, pre lepšiu predstavu: od roku 1435.

enrico-bartolini-hotel-lomnica-slovensko

Vinárstvo Mazzei sa nachádza v regióne Toskánska, konkrétne v legendárnom Chianti. Práve sám markíz sa postaral o párovanie vína k jedlám 9-chodového degustačného menu. Francesco Mazzei so sebou do Tatranskej Lomnice priniesol aj raritné vína z vlastnej produkcie, počas večere Back to the Roots sa však chody párovali nielen s jeho vínom, ale aj vínom zo slovenskej produkcie vinárstva ViaJur.

Táto kombinácia špičiek svetovej gastroscény – Bartolini a Mazzei – sa postarala o to, že na večeru, a najmä samotného šéfkuchára, sú vyvíjané obrovské očakávania. Ako ich Enrico vníma?  „Očakávania hostí, ktorí prichádzajú, keď máte michelinskú hviezdu, sú prirodzene náročnejšie. A tým sa vlastne dostávate pod väčší tlak a musíte sa snažiť, aby ste vždy dodržali vysoký štandard a naplnili očakávania klientov,“ zároveň však dodal, že žiaden stres necíti, pretože sa na tento výnimočný večer dôkladne pripravili.

enrico-bartolini-hotel-lomnica-spojenie-vino-kavickarisk-kavickari

 Na príprave degustačného menu sa podieľali kuchári Hotela Lomnica

Degustačná večera Back to the Roots v réžii uznávaného šéfkuchára Enrica Bartoliniho sa niesla v znamení jedál, ktoré podávali v prvej reštaurácii pod jeho vedením, v Le Robinie – už od roku 2005. Samozrejme, niektoré sa v čase vyvíjali, menili, upravovali, v každom prípade nesú jedinečný rukopis.

enrico-bartolini-hotel-lomnica

Enricova filozofia je verná tradícii, nebojí sa však počúvať ani hlas súčasnosti, kreativita pri tvorbe jedál nie je samoúčelná, stojí za ňou túžba prekvapiť a ohromiť jedinečnými chuťami. V skratke: šéfkuchár Enrico Bartolini dôkladne skúma klasiku, aby ju zľahka mohol pretvoriť do moderny.

Zaujímavosťou a hlavne veľkým krokom pre celú slovenskú gastronomickú scénu je fakt, že Enrico  so svojím tímom nepripravovali degustačné menu sami (počas dvoch večerov), na tejto večeri sa podieľal aj kuchársky tím Hotela Lomnica. Ide tak o jedinečnú príležitosť vidieť jedného z najlepších šéfkuchárov v akcii, spoznať jeho know-how, pracovať pod jeho vedením, nasať z Enricovej charizmy, pokoja pri práci a pochopiť jeho filozofiu.

enrico-bartolini-hotel-lomnica-tim-kavickarisk-kavickari

Medzi týchto šťastlivcov patrí aj Pastry Chef Matúš Reľovský, počas rozhovoru s ním bolo cítiť obrovské nadšenie z tejto príležitosti a zároveň tiež veľké očakávania. Matúš mal totiž pod Enricovým vedením pripraviť dezert – dezert v tvare hríbu, ktorý vychádza z ranného mrazu. „Je to ako keby za vami do futbalovej šatne prišiel Messi,“ prezradil s radosťou a smiechom.

Ak sa má jedného dňa Slovensko pýšiť Michelinskou hviezdou, práve sme k tomuto dňu vďaka Hotelu Lomnica urobili veľký krok. Možno bude potrebné spraviť takýchto krokov ešte tri, štyri, päť, ale hýbeme – stačí sa obzrieť o niekoľko rokov dozadu a vieme, že ideme rýchlo a správnym smerom.

enrico-bartolini-hotel-lomnica-zuzana-semanova

Hotel Lomnica nájdete na instagrame aj facebooku.

Text: Tomáš Turek

Foto: Tomáš Turek

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Tomáš Turek

Nadaný, so svojským humorom. Jeho články sú skutočným pokladom a jeho rozhovory sú románom na pokračovanie. Vďaka nemu sa dokážete preniesť na miesta, o ktorých s ľahkosťou píše. A možno ostanete aj trošku hladní. To je riziko Tomášových článkov. No a ešte fotí. Parádne!

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články