Recepty z Castel Mierovo s nádychom leta

Recepty z Castel Mierovo s nádychom leta

Leto udrelo v plnej sile a stúpajúce teploty prajú ľahkým, sviežim jedlám. Zážitok z nich umocní príjemné prostredie, vďaka ktorému si jedlo vychutnáte všetkými zmyslami. K takým miestam s jedinečnou atmosférou a nádychom histórie patrí aj Castel Mierovo. Ich gurmánmi vyhľadávanej reštaurácii velí šéfkuchár Ladislav Gányovics, ktorý si pre vás pripravil predjedlo a hlavné jedlo ako stvorené na letné dni či večery. Aké by to však bolo menu bez sladkej bodky na záver? O tú sa zase postarala cukrárka z Castel Mierovo Bakery  Annamária Wurster Nagy.

Ladislav Gányovics je už viac ako 10 rokov šéfkuchárom reštaurácie v Castel Mierovo, ktoré je vyhľadávanou svadobnou lokáciou.

Husacia pečeň s jablkami na tokajskom víne

(recept na 4 porcie)

Dokonalá kombinácia rozličných chutí. Aj tak nejako by sa dal opísať tento predkrm.

Suroviny

  • 500 g husacia pečeň 
  • husacia masť podľa potreby
  • 1 ks jablko 
  • 200 ml tokajské víno 
  • soľ
  • čierne korenie
  • toastový chlieb
To, že jeme aj očami, je staré známe príslovie. Styling do kruhu s pridaním lístkov či kvietkov povýši husaciu pečeň s jablkami na tokajskom víne na vyšší level.

Postup

Husaciu pečeň dáme konfitovať, čiže pomaly varíme na masti. Po približne hodine pečienku vyberieme z masti a necháme vychladnúť. Jablko nakrájame na hrubšie plátky a marinujeme vo víne. Z toastového chlebu vykrojíme krúžky, prípadne ho nakrájame na štvorce či obdĺžniky. Tie opražíme do chrumkava a môžeme podávať.

exterier-castiel-mierovo

Castel Mierovo

Čítať viac >

 

Jeseter so špenátovým krémom, gratínom a parmezánovými chipsami

(recept na 4 porcie)

Pripravte si doma jedlo, ktoré v sebe spája vyladené chute. Ideálna kombinácia na letné dni či večery.

Suroviny:

  • 600 g filety z jesetera 
  • 200 g baby špenát 
  • 2 strúčiky cesnaku 
  • 100 g parmezán 
  • soľ 
  • čierne korenie
  • 50 g maslo 
  • 100 ml smotana 30 % 
  • 800 g zemiaky 
  • provensálske bylinky
  • zeleninový vývar
  • 150 ml olivový olej 
Ak si chcete vychutnať nielen chuť, ale aj atmosféru prostredia, reštaurácia v Castel Mierovo je otvorená formou rezervácií À la carte.

Postup

Rybu umyjeme, osušíme a narežeme na porcie. Potom ju osolíme, okoreníme a trochu potrieme olivovým olejom. Pečieme na panvici z každej strany 3-4 minúty. Baby špenát umyjeme pod tečúcou studenou vodou a necháme odkvapkať. Na oleji prudko opražíme, pridáme soľ, čierne korenie a najemno nakrájaný cesnak. Chvíľu podusíme a podlejeme malým množstvom zeleninového vývaru. Podusíme ešte minútu, pridáme trochu masla a nakoniec to celé rozmixujeme. Nastrúhaný parmezán dáme na papier na pečenie a vytvoríme z neho väčšie chipsy. Tie dáme do rúry rozohriatej na 170 °C a pečieme 10 minút. Zemiaky očistíme, narežeme na tenké plátky, osolíme ich, okoreníme, pridáme provensálske bylinky, podlejeme smotanou a premiešame. Takto pripravené zemiaky pečieme na 180 °C približne 30 minút.

New York Cheesecake

(26 cm tortová forma)

K reštaurácii v Castel Mierovo pribudla aj vlastná cukrárenská výrobňa. Kvety, čerstvé ovocie, čokoláda – ich sladké výrobky sa nesú v znamení kvalitných a prírodných surovín.

Suroviny

Cesto:

  • 200 g sušienky
  • 100 g maslo

Plnka:

  • 600 g  smotanový syr 
  • 200 g práškový cukor
  • 1 kl vanilková esencia
  • 1 kl citrónová šťava
  • 4 ks vajce
  • 200 g kyslá smotana

 

Koláčik sme si vychutnali na príjemnej terase v ešte príjemnejšej spoločnosti Júlie Végh Nagyovej, ktorá je Executive manažérkou a zároveň dcérou Kornélie Nagyovej, majiteľky tohto čarovného miesta.

Postup

Najprv si pripravíme sušienkové cesto. Sušienky rozmixujeme, prípadne pomelieme. Pridáme zmäknuté maslo a vypracujeme si hmotu, ktorú natlačíme na dno okrúhlej tortovej formy. Formu zvonku poriadne obalíme alobalom. V miske si zatiaľ zmiešame krémový syr a práškový cukor. Pridáme vanilkový extrakt, citrónovú šťavu, kyslú smotanu a nakoniec po jednom vmiešame vajíčka. Potom vylejeme na sušienkovú zmes.

Cheesecake vložíme do rúry a pečieme 50 minút pri 150 °C. Na dno rúry dáme plech s vodou, cheesecake nám vďaka tomu na vrchu nepopraská. Upečený cheesecake necháme v rúre vychladnúť a potom ho vložíme do chladničky. Môžeme dozdobiť ovocím, ktoré dodá cheesecaku sviežosť.

Reštaurácia sa nachádza v citlivo zrekonštruovanej historickej budove. Romantickú atmosféru cítiť všade naokolo, a to nielen z priestorov, ale aj z jedál, ktoré sa nesú v rovnako romantickom duchu.

 

Castel Mierovo nájdete aj na Instagrame a Facebooku.

Recepty: Ladislav Gányovics a Annamária Wurster Nagy

Text a foto: Dominika Noskovičová

 

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Dominika Noskovičová

Dominika Noskovičová

http://www.kavickari.sk

Tvor tvorivý s vášňou k písaniu, foteniu a iným kreatívnym aktivitám. Svoje študijné kroky smerovala k štúdiu divadelných, filmových a mediálnych vied na Viedenskej univerzite. A vďaka Kávičkárom mohla tieto svoje vášne spojiť s ďalším pôžitkom, akým je kvalitná káva. Inšpiráciu a múzu hľadá vo všedných veciach. Svet rada objavuje cez hľadáčik fotoaparátu, zaznamenáva s perom v ruke a vychutnáva s kvalitnou kávou v ruke. Ako každá žena a mama sa točí v nekonečnom kolotoči. Preto vyhľadáva činnosti, ktoré ju bavia a napĺňajú. Na Kávičkári.sk má Dominika na starosti najmä sekciu "Pražiarne", ktorej dodáva jej osobitý ráz a vzhľad. Ako autorka románu však svoju kreatívnu dušu potešuje aj tvorbou rozhovorov, či iných článkov na našom portáli.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články

0
Budeme radi za vaše názory, prosím zanechajte nám komentár.x
()
x