Pražiareň Zlaté Zrnko oslavuje dekádu na kávovej scéne

 Pražiareň Zlaté Zrnko oslavuje dekádu na kávovej scéne

Od rušných kaviarní v mestách až po útulné zákutia vlastného domova – káva Zlaté Zrnko si našla cestu do sŕdc a šálok širokého spektra milovníkov kávy. Táto pražiareň dosiahla počas svojho fungovania už mnoho míľnikov, etablovala sa ako druhá najväčšia pražiareň na slovenskom kávovom trhu a pozbierala tie najvýznamnejšie ocenenia. V januári však dosiahla špeciálny míľnik, a to dekádu od prvého puknutia kávového zrnka. Čo všetko sa im za 10 rokov podarilo? A čo všetko pre nás ešte chystajú?

Václav Faltus, majiteľ a zakladateľ pražiarne a značky Zlaté Zrnko, je príkladom toho, že niekedy nás osud nasmeruje úplne iným smerom. Stačí byť odhodlaný, zanietený a mať podnikateľského ducha. A presne s touto „výbavou“ zakladal Zlaté Zrnko.

Všetko sa začalo pred 10 rokmi jednoduchým snom – podeliť sa o radosť a chuť z čerstvo upraženej kávy. Václav Faltus, majiteľ a zakladateľ kávovej značky Zlaté Zrnko, si dal za cieľ prinášať zákazníkom tú najlepšiu kávu dostupnú pre každého. Kávu, ktorá bude chutiť každému.

Začiatky plné odhodlania

Prvé kroky Zlatého Zrnka neboli jednoduché. Snaha o praženie kávy na pražičke určenej na orechy vo výrobni čokolády LYRA priniesli viac otázok než odpovedí. Počiatočné neúspechy však Zlaté Zrnko nezlomili. Práve naopak, podnietili ich k hlbšiemu štúdiu správnej prípravy espressa a tajomstiev praženia. Ako keď umelec hľadá dokonalý odtieň na svojej palete, aj oni hľadali ideálnu chuť v každom zrnku. A tajomstvo ich úspechu? Okrem podnikateľského ducha a pracovných skúseností z rôznych odvetví to bolo predovšetkým načúvanie. Šli medzi ľudí, počúvali, čo im chutí, a to im dali. Takú kávu, aká im skutočne chutí. Nie takú, ako kážu svetové trendy, ktoré môžu byť často vrtkavé.

Či už ste skúsený kávový znalec, alebo len začínate svoju kávovú cestu, Zlaté Zrnko je káva, v ktorej si nájde každý to svoje. Kávová zmes Emília, ktorú vďaka vyváženej chuti ocení najširšie spektrum ľudí, je najpredávanejšia z 32 druhov.

Cesta k dokonalosti pretkaná náhodami i osudom

„Zlaté Zrnko vytvoril Václav Faltus, a práve bez neho by sme ako pražiareň nikdy neboli tam, kde sme,“ požičiame si slová, ktorými stručne a výstižne charakterizovala Zlaté Zrnko ich dvorná baristka a marketingová manažérka Monika Matúšová. Ako nám na svojho šéfa prezradila, od samého začiatku chcel s riadením firmy iba pomáhať, keďže mal aj iné pracovné aktivity. Sám kávu vlastne ani pražiť nechcel. Ako to však už býva, osud mieša karty, my hráme. Pánovi Faltusovi prišli na ruku tie správne karty a on presne vedel, ako túto hru rozhohrať tým správnym smerom.

Andrej Godina, expert pre výberovú kávu: „Specialty coffee by mala byť pre všetkých“

Čítať viac >

„Každý, s kým spolupracoval, mal problém spojiť kvalitu kávy s dostupnosťou pre široké spektrum ľudí. Najprv pracoval s ľuďmi, ktorí vôbec nevideli potenciál v prémiových zmesiach, a potom, naopak, s ľuďmi, ktorí chceli podkopávať kvalitu káv Zlatého Zrnka len preto, aby sa znížila jej cena,“ približuje cestu Zlatého Zrnka Monika. A tak sa pán Faltus rozhodol vsadiť na jednu hru – Zlaté Zrnko. Ostal sa jej naplno venovať a cez kávu sa snaží vysielať do spoločnosti, aj tej kávovej, odkaz o inklúzivnosti, o pestrosti chutí a o rôznorodosti požiadaviek. „Pokiaľ si človek udržiava kvalitu, tak môže experimentovať podľa požiadaviek ľudí. U nás si proste každý nájde svoju chuť! A tak by to malo byť 🙂,“ ukončí debatu Monika, z ktorej slov cítiť nielen oddanie značke Zlaté Zrnko, ale aj obdiv a rešpekt voči pánovi Faltusovi a tomu, čo vybudoval.

Prvé dve kávové zmesi sa volali Rómeo a Júlia. Ako sa ich sortiment zmesí rozširoval, rozhodli sa každú novú zmes pomenovať po osobnostiach Shakespearových hier. Každá kávová zmes je predsa „osobnosť“. Jedinečná, poetická, plná chuťových vlastností.

Zlaté Zrnko ponúka kávu pre všetkých

Horká, sladká či ovocná. Filter, espresso či mliečny nápoj. S cukrom či bez. Zlaté Zrnko razí cestu filozofie, že káva je pre všetkých. Pražiareň ponúka aktuálne až 32 druhov káv, rozdelených podľa pôvodu na single origin a zmesi, a podľa chuti na sladké, horké, ovocné a pestré. Aby dobrú, kvalitnú kávu mohli piť všetci a bola dostupná čo najviac ľuďom, rozhodli sa dodávať kávu nielen do reštaurácií, kaviarní či kancelárií, ale aj do predajní a obchodných reťazcov. Dnes ju tak nájdete takmer v každom väčšom i menšom obchodnom reťazci.

Výber káv doplnila trojica Specialty káv. Tieto ovocnejšie a svetlo pražené kávy vyberané podľa hodnotenia Specialty grade ponúkajú možnosť ochutnať aj svetlejšie upraženú kávu s ovocnejším profilom, vhodnú na filtrovanie, lúhovanie za studena či na prípravu moderného espressa.

Svetové trendy však neignorujú a napredujú aj v tomto smere, a tak do ich ponuky prémiových káv pribudol aj rad kávy Specialty. Táto svetlejšie upražená káva s ovocnejším profilom sa výborne hodí na filtrovanie, lúhovanie za studena, ale aj na prípravu moderného espressa. Týmto radom doplnilo Zlaté Zrnko posledný dielik skladačky, ktorý im chýbal k tomu, aby uspokojili naozaj každý profil kávičkára.

Monika Matúšová je nielen skúsená baristka a marketingová manažérka pražiarne Zlaté Zrnko, ale aj vášnivá cestovateľka. Práve poznatky zo svojich kávových ciest zúročuje v Zlatom Zrnku.

Zlaté Zrnko je „ivanská“ káva – lokálna káva od miestnych

Rad Specialty bol, okrem iného, inšpirovaný kávovými potulkami práve Moniky Matúšovej. Tá má za sebou návštevu kaviarní či plantáží po celom svete. V Zlatom Zrnku pracuje takmer od začiatku a rovnako ako ďalších zamestnancov, vietor ju sem privial priamo z ivanských vôd. Zlaté Zrnko razí filozofiu lokálnosti v mnohých smeroch, a tak nečudo, že tu nájdete samých miestnych. Rodinná firma si sama pritiahla Ivančanov, ktorí ju vnímajú ako „svoju“, ivanskú, pražiareň. A nedajú na ňu dopustiť. „Ivančania sú takí naši ambasádori, ktorí sú na náš pyšní a chvália sa miestnou pražiarňou Zlaté Zrnko. A my si túto ich oddanosť veľmi vážime,“ nešetrí vďačnosťou pán Faltus. Koniec koncov, ak vojdete do Ivanky pri Dunaji, alebo ňou budete iba prechádzať, zhlboka sa nadýchnite. Kávu tu skutočne ucítite vo vzduchu.

Zlaté Zrnko je rodinná, lokálna pražiareň, v ktorej pracujú, mimo predajní v iných mestách, práve miestni. Vladimír (hore) má na starosti výrobu a Patrik (dole) predajne.

Oceňovaná kvalita – prvá slovenská pražiareň, ktorá získala ocenenia v Great Taste Awards

Úsilie a vášeň vložené do každej šálky neostali bez povšimnutia. Od roku 2018 získava Zlaté Zrnko jedno ocenenia za druhým. Aktuálne je to spolu 30 ocenení a 70 nominácií. „Všetky ocenenia majú pre nás rovnakú váhu. Nie však preto, že sme získali nejaké ocenenie, ale ide predovšetkým o spätnú väzbu, ktorú sme dostali. Nie je dôležité, akú známku sme dosiahli, ale to, na základe čoho sme ju dostali. Lebo iba to nás vie posunúť ďalej. Raz sa nám stalo, konkrétne pri káve Mária, že sa dostala nie na jeden, ale až na 3 stoly porotcov. Každý stôl jej dal úplne iné vnímanie kávy, a vtedy sme pochopili, aká je premenlivá. Premenlivá ako žena, preto som ju aj nazval po manželke,“ vysvetľuje s úsmevom pán Faltus.

Kávová zmes Mária je káva, ktorá vás prekvapí svojím premenlivým chuťovým profilom. Zabodovala aj na súťaži Great Taste a meno nesie po manželke pána Faltusa.

Tieto úspechy sú dôkazom, že Zlaté Zrnko sa stalo synonymom pre kvalitu a inováciu v kávovom svete. Svoje študijné roky strávil pán Faltus v Taliansku, a i keď študoval IT, podarilo sa mu na základe tejto skúsenosti nadviazať mnohé obchodné vzťahy a dosiahnuť level, vďaka ktorému ponúkajú kávu, po ktorej je dopyt. Dnes sa môže pýšiť pražiareň práve prácou s rôznymi technológiami praženia a spoluprácou so svetovými odborníkmi, napríklad aj s uznávaným odborníkom na výberovú kávu, Andrejom Godinom.

Pohľad do budúcnosti

Desať rokov sa môže zdať ako dlhá doba, no pre Zlaté Zrnko je to len začiatok. Rozhodne sa nechystajú zaspať na vavrínoch či poľaviť, a to aj napriek tomu, že svet kávy čaká zrejme ťažký rok. Práve naopak, Václav Faltus a jeho tím sršia nápadmi, entuziazmom a odhodlaním pokračovať v objavovaní nových chutí a prinášať svojim zákazníkom jedinečné kávové zážitky. Vo všetkých jej formách. A áno, tým sme vám už trochu napovedali, že Zlaté Zrnko sa opäť chystá rozšíriť svoj sortiment o kávovo-nekávové produkty. Viac vám však prezradí priamo Václav Faltus v rozhovore, pri ktorom sme vypili niekoľko šálok espressa. Pretože rozhodne má čo povedať a vy sa máte na čo tešiť.

Od malej pražičky na oriešky až po špičkovú pražičku IMF 60 kg. Zlaté Zrnko napreduje vo všetkých smeroch, a tak sa môžete tešiť na ďalšie novinky, ktoré pre vás chystajú.

Zlaté Zrnko nájdete aj na Facebooku a Instagrame.

Text a foto: Dominika Noskovičová

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Dominika Noskovičová

http://www.kavickari.sk

Tvor tvorivý s vášňou k písaniu, foteniu a iným kreatívnym aktivitám. Svoje študijné kroky smerovala k štúdiu divadelných, filmových a mediálnych vied na Viedenskej univerzite. A vďaka Kávičkárom mohla tieto svoje vášne spojiť s ďalším pôžitkom, akým je kvalitná káva. Inšpiráciu a múzu hľadá vo všedných veciach. Svet rada objavuje cez hľadáčik fotoaparátu, zaznamenáva s perom v ruke a vychutnáva s kvalitnou kávou v ruke. Ako každá žena a mama sa točí v nekonečnom kolotoči. Preto vyhľadáva činnosti, ktoré ju bavia a napĺňajú. Na Kávičkári.sk má Dominika na starosti najmä sekciu "Pražiarne", ktorej dodáva jej osobitý ráz a vzhľad. Ako autorka románu však svoju kreatívnu dušu potešuje aj tvorbou rozhovorov, či iných článkov na našom portáli.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články