Nedeľné varenie: Vianočné pečenie s vôňou noblesy
Vianočné pečenie má svoju nezameniteľnú atmosféru – stretne sa celá rodina, rozhovory sú okorenené vykrajovaním či miesením cesta a domovom sa nesie nezameniteľná vôňa. Je to jasné – sú tu Vianoce. Ak by ste však chceli tento rok vyskúšať aj niečo nové, Pastry Chef z Hotelu Lomnica, Matúš Reľovský si pre vás pripravil 3 recepty na vianočné dezerty. Jednoduché, dokonalo vyladené a chuťovo dokonalé. Vďaka týmto dezertom vám domov zaleje vôňa noblesy a tak trochu aj Tatier. Ktorý z nich si vyskúšate upiecť vy: bude to zamatová roláda, medové rezy či vínové pečivo?
Zamatová roláda
Čo potrebujeme
Na cesto:
- 6 vajec
- 100 g kryštálového cukru
- ½ ČL sódy bikarbóny
- 40 g holandského kakaa
Na plnku:
- 200 ml mlieka
- 1 žĺtok
- 75 g hrubej múky
- 2 PL kakaa
- 250 g masla
- 170 g kryštálového cukru
- vanilkový cukor
- 0,2 cl rumu
- Začneme prípravou cesta: z bielok a cukru si mixérom vyšľaháme tuhý sneh, následne do tejto zmesi pridáme žĺtky, premiešame, pridáme sódu bikarbónu s kakaom a opäť premiešame.
- Rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie, rúru si vyhrejme na 180 °C a dáme piecť približne na 10 – 15 minút. Keď je plát upečený, vyberieme ho z rúry, necháme vychladnúť a následne ho odlepíme z papiera.
- Pokračujeme plnkou: mlieko s cukrom a žĺtkom privedieme do bodu varu, vtedy prisypeme hrubú múku a uvaríme kašu.
- Odstavíme ju z plameňa, necháme vychladnúť, následne pridáme maslo, vanilkový cukor a vyšľaháme na krém. Na záver pridáme ešte rum a premiešame.
- Krém rozdelíme na dve časti, do jednej z nich pridáme kakao a premiešame.
- Plát natrieme najprv svetlým, potom tmavým krémom. Zrolujeme do rolády a necháme stuhnúť.
- Na záver roládu polejeme roztopenou čokoládou.
Medové rezy
Čo potrebujeme
Na cesto:
- 300 g hladkej múky
- 100 g práškového cukru
- 2 vajcia
- 1 PL medu
- 1 ČL sódy bikarbóny
- štipka mletej škorice
- 0,2 cl rumu
Na plnku:
- 750 ml mlieka
- 200 g kryštálového cukru
- 110 g zlatého klasu
- 190 g masla
- 0,1 cl rumu
- Začneme prípravou cesta: z hladkej múky, práškového cukru, vajec, medu, sódy bikarbóny, škorice a rumu si vypracujeme cesto, ktoré necháme odpočívať v chladničke aspoň dve hodiny.
- Na pomúčenej doske si z neho vyvaľkáme 4 rovnaké pláty, ktoré dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a v rúre vyhriatej na 175 °C pečieme približne 5 minút.
- Kým pláty chladnú, môžeme si pripraviť plnku: z mlieka, cukru a zlatého klasu si uvaríme puding. Necháme ho vychladnúť a následne do neho začneme postupne pridávať maslo a mixovať ručným mixérom, až kým nevyšľaháme krém. Na záver do krému pridáme rum a premiešame.
- Na vychladené pláty, ktoré následne skladáme na seba, natierame plnku, na prvý plát môže ísť aj tenká vrstva džemu. Keď máme pláty spojené, necháme ich stuhnúť v chladničke.
- Na záver môžeme medové rezy poliať roztopenou bielou čokoládou.
Vínové pečivo
Čo potrebujeme
- 300 g hladkej múky
- 250 g masla
- 7 PL bieleho vína
- vanilkový cukor na obaľovanie
- práškový cukor na obaľovanie
- Z múky, zmäknutého masla a vína si vypracujeme cesto.
- Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske a vykrajujeme z neho napríklad malé kolieska, formičku si však môžete vybrať podľa vlastného uváženia.
- Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a v rúre vyhriatej na 175 °C pečieme približne 8 minút.
- Necháme trochu vychladnúť a obalíme v zmesi vanilkového a práškového cukru.
Recepty pre dnešné Nedeľné varenie pripravil Matúš Reľovský, pastry chef kaviarne Mozart, v tatranskom hoteli Lomnica.
Text: Tomáš Turek
Foto: Tomáš Turek