Nedeľné varenie: Vianočné pečenie s vôňou noblesy

 Nedeľné varenie: Vianočné pečenie s vôňou noblesy

 

Vianočné pečenie má svoju nezameniteľnú atmosféru – stretne sa celá rodina, rozhovory sú okorenené vykrajovaním či miesením cesta a domovom sa nesie nezameniteľná vôňa. Je to jasné – sú tu Vianoce. Ak by ste však chceli tento rok vyskúšať aj niečo nové, Pastry Chef z Hotelu Lomnica, Matúš Reľovský si pre vás pripravil 3 recepty na vianočné dezerty. Jednoduché, dokonalo vyladené a chuťovo dokonalé. Vďaka týmto dezertom vám domov zaleje vôňa noblesy a tak trochu aj Tatier. Ktorý z nich si vyskúšate upiecť vy: bude to zamatová roláda, medové rezy či vínové pečivo?

hotel-lomnica-dezerty-vianoce-kavickarisk

Zamatová roláda

Čo potrebujeme

Na cesto:

  • 6 vajec
  • 100 g kryštálového cukru
  • ½ ČL sódy bikarbóny
  • 40 g holandského kakaa

 

hotel-lomnica-dezerty-vianoce-prirpava

Na plnku:

  • 200 ml mlieka
  • 1 žĺtok
  • 75 g hrubej múky
  • 2 PL kakaa
  • 250 g masla
  • 170 g kryštálového cukru
  • vanilkový cukor
  • 0,2 cl rumu

 

hotel-lomnica-dezerty-vianoce-rolada-cokolada-kavickarisk

  1. Začneme prípravou cesta: z bielok a cukru si mixérom vyšľaháme tuhý sneh, následne do tejto zmesi pridáme žĺtky, premiešame, pridáme sódu bikarbónu s kakaom a opäť premiešame.
  2. Rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie, rúru si vyhrejme na 180 °C a dáme piecť približne na 10 – 15 minút. Keď je plát upečený, vyberieme ho z rúry, necháme vychladnúť a následne ho odlepíme z papiera.
  3. Pokračujeme plnkou: mlieko s cukrom a žĺtkom privedieme do bodu varu, vtedy prisypeme hrubú múku a uvaríme kašu.
  4. Odstavíme ju z plameňa, necháme vychladnúť, následne pridáme maslo, vanilkový cukor a vyšľaháme na krém. Na záver pridáme ešte rum a premiešame.
  5. Krém rozdelíme na dve časti, do jednej z nich pridáme kakao a premiešame.
  6. Plát natrieme najprv svetlým, potom tmavým krémom. Zrolujeme do rolády a necháme stuhnúť.
  7. Na záver roládu polejeme roztopenou čokoládou.

 

hotel-lomnica-dezerty-vianoce-rolada

hotel-lomnica-dezerty-vianoce-vinnovepecivo-kavickarisk

Medové rezy

Čo potrebujeme

Na cesto:

  • 300 g hladkej múky
  • 100 g práškového cukru
  • 2 vajcia
  • 1 PL medu
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • štipka mletej škorice
  • 0,2 cl rumu

 

hotel-lomnica-dezerty-vianoce-matusrelovsky

Na plnku:

  • 750 ml mlieka
  • 200 g kryštálového cukru
  • 110 g zlatého klasu
  • 190 g masla
  • 0,1 cl rumu

 

hotel-lomnica-dezerty-vianoce-medovyrez

  1. Začneme prípravou cesta: z hladkej múky, práškového cukru, vajec, medu, sódy bikarbóny, škorice a rumu si vypracujeme cesto, ktoré necháme odpočívať v chladničke aspoň dve hodiny.
  2. Na pomúčenej doske si z neho vyvaľkáme 4 rovnaké pláty, ktoré dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a v rúre vyhriatej na 175 °C pečieme približne 5 minút.
  3. Kým pláty chladnú, môžeme si pripraviť plnku: z mlieka, cukru a zlatého klasu si uvaríme puding. Necháme ho vychladnúť a následne do neho začneme postupne pridávať maslo a mixovať ručným mixérom, až kým nevyšľaháme krém. Na záver do krému pridáme rum a premiešame.
  4. Na vychladené pláty, ktoré následne skladáme na seba, natierame plnku, na prvý plát môže ísť aj tenká vrstva džemu. Keď máme pláty spojené, necháme ich stuhnúť v chladničke.
  5. Na záver môžeme medové rezy poliať roztopenou bielou čokoládou.

 

hotel-lomnica-dezerty-vianoce-62

hotel-lomnica-dezerty-vianoce-55

Vínové pečivo

Čo potrebujeme

  • 300 g hladkej múky
  • 250 g masla
  • 7 PL bieleho vína
  • vanilkový cukor na obaľovanie
  • práškový cukor na obaľovanie

 

vianoce-hotel-lomnica-dezert

  1. Z múky, zmäknutého masla a vína si vypracujeme cesto.
  2. Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske a vykrajujeme z neho napríklad malé kolieska, formičku si však môžete vybrať podľa vlastného uváženia.
  3. Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a v rúre vyhriatej na 175 °C pečieme približne 8 minút.
  4. Necháme trochu vychladnúť a obalíme v zmesi vanilkového a práškového cukru.

 

hotel-lomnica-dezerty-vianoce-vinnovepecivo-kavickarisk

hotel-lomnica-dezerty-vianoce-37

Recepty pre dnešné Nedeľné varenie pripravil Matúš Reľovský, pastry chef kaviarne Mozart, v tatranskom hoteli Lomnica.

hotel-lomnica-dezerty-vianoce-23

Text: Tomáš Turek

Foto: Tomáš Turek

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Tomáš Turek

Nadaný, so svojským humorom. Jeho články sú skutočným pokladom a jeho rozhovory sú románom na pokračovanie. Vďaka nemu sa dokážete preniesť na miesta, o ktorých s ľahkosťou píše. A možno ostanete aj trošku hladní. To je riziko Tomášových článkov. No a ešte fotí. Parádne!

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články