terasa-krupina-kaviaren-profile

Máme za sebou prvý deň opatrení. „Bojujeme!“ Odkazujú prevádzky z celého Slovenska.

 

Máme za sebou prvý deň, ktorý mnohí z nás nazvali pohrebom slovenského gastra. Na mnohých miestach sa však prekvapivo namiesto karu konal krst. Krst ohňom, plný noviniek, kreatívnych terás i ponuky. „Senec veľmi príjemne prekvapil. Hostia nás podržali už v stredu večer, kedy si dali bohatšiu „kapurkovú“, než inokedy. A dnes chodia od rána. Samozrejme, pripravili sme si pre nich príjemnú terasku, plnú diek, sviečok a obohatili sme menu. Vytiahla som rondon a varila polievku. Ideme bojovať“, tvrdí Lucia Ratkovská z Versh-u v Senci.

Mari Kocian, Bistro Špacírka, Bratislava

„Opäť nastala neľahká situácia, ktorá zasiala gastro segmet, a teda aj naše bistro. Je otvorené necelý rok, a z toho už druhý krát musíme fungovať v obmedzenom režime, nieje to vôbec jednoduché. No my sa nevzdávame, dali sme si 3 dni na prispôsobenie nového menu a už túto nedeľu otvoríme naše takeaway okienko na predaj so sebou, pri priaznivom počasí aj terasu. Spustíme vlastný rozvoz našich jedál. Budeme dúfať, že nás ľudia podporia tak, ako v prvej vlne pandemie a radi si vychutnajú všetko, čo im pripravíme.“ Povedala Mari Kocian.

kaviaren-spacirka-bratislava-67

Andrea Reichová, LAMPY coffee & club & culture, Bratislava

Vo štvrtok sme mali 40% tržbu, ale prišli milí ľudia popriať nám veľa síl. Do schránok sme porozhadzovali nové postery s info o take away. V pondelok pripravujeme ďalšie postery- tentokrát pre oslovovanie blízkych firiem s ponukou našej osobnej donášky odrodovej kávy, čaj, koláč, sendvič… a úsmev cez rúško zdarma. Vravím kolegom od rána, či bude otvorené je aj na vás – lebo všetci okoloidúci môže mat chuť na kávu a keď ju pripravíte s odhodlaním a najlepšie ako viete príde si po ňu určite opäť. Myslím, že má zmysel udržať kontakt s klientom, aj keď čísla vravia opak. Takže je to boj srdce verzus hlava. Ale to poznajú teraz aj väčší hráči.

lampy petržalka bratislava

Monika Galbavá, Elizabeth, Piešťany

„Počasie sa nám trochu pokazilo, ale našej jesennej nálade to neubralo – práve naopak. U nás zažijete kúzelnú atmosféru na najkrajšej terase v meste snov. Deky a ohrievače na ohriatie zvonku, punč skvelá kávička a samozrejme naše vychýrené koláčiky na zahriatie zvnútra. U nás si posedíte bez obáv, vonku, na vzduchu a samozrejme s povinnými rozostupmi.“ Napísala nám majiteľka romantickej kaviarne Elizabeth, Monika Galbavá.

monikagalbava-slovensko-kavickari-prisalkekavy-slovensko-piestany-elizabeth-cukraren-kaviaren

Juraj Beráts, Felka, Poprad

„Felka funguje zatiaľ počas jesenných otváracích hodín, každý deň od 8:00 do 19:00. Kávu si môžte zobrať so sebou, ideálne do vlastného KeepCup alebo je k dispozícii terasa, teplé deky a od soboty bude prekrytá s ohrievačmi. Okrem kávy si so sebou môžte vziať balíček kávy alebo belgické pivká, pripravili sme si aj službu drive in- obslúžime vás až do auta.“ Prezradil Juraj Beráts.

felka-poprad-velka-88

Luboš Rácz, Záhir, Nitra

Aj keď som v prvom rade barman a Záhir je naozajstný american bar, som práve v týchto dňoch rád, že súčasťou konceptu je aj denná prevádzka, ktorá sa vyvinula na naozaj kvalitnú kaviareň, pretože práve v týchto dňoch nám dáva aspoň maličkú nádej, že to pri všetkej skromnosti, ktorú sme si nastavili, nejako prežijeme. Silnými obmedzeniami práve utrpel večerný koncept, z neho nám prakticky zostala iba na ponuka drinkov so sebou, ktoré si pripravujeme dopredu a presúvame kvalitné pitie do domácností. Normálu sa teda nepriblížime hlavne kvôli chýbajúcim večerným víkendovým tržbám, preto rátame so 70% – 80 % poklesom. Ale nevzdávame sa, budúci týždeň by nám mali schváliť výrobu sendvičov a šalátov, tak budeme určite rozširovať našu ponuku, aby sme oslovili čo najviac ľudí. Veľmi ťažké je to však nastaviť personálne, preto že zatiaľ netuším, ako budú hostia reagovať, aj keď pri našich štamgastoch naozaj cítime ich podporu, Myslím, že po dvoch-troch týždňoch budeme múdrejší. Síce sme mohli tušiť, čo sa stane, ale na toto sa pripravuje veľmi ťažko…

Zatiaľ sme tu vždy do devätnástej, ale zostávame na telefóne a online, takže v prípade väčšej objednávky sme k dispozícii aj mimo tohto času. Výška tržieb bude veľmi závisieť od počasia, predsa len, ak sa dá ešte vonku sedieť, niektorí hostia to využijú, za čo sme vďační, ale keď prší, alebo je zima, nemá veľký význam vôbec otvárať. Zároveň nám veľmi klesá spotreba na jedného hosťa. V našom koncepte je dôležité predávať niečo navyše, čo človeku urobí radosť a zároveň neľutuje, že minul viac peňazí. Dnes je to o tom, že hosť príde a vie čo chce a nie je príležitosť mu dať ten extra čas a servis. Na tomto trpíme najviac. Ale bojujeme a vybavili sme sa aj my – deky samozrejme máme, objednali sme prvé dva elektrické ohrievače a kúpili dievčatám pekné svetríky, aby im nebola zima. Veľmi som sa tomu bránil, nechcel som aby behali z tepla do zimy, ale baby to úplne chápu za čo som im naozaj vďačný.

Zahir

Idka Topinková, Barovňa Čarovňa, Banská Bystrica

„Prvý deň opatrení sa na námestí Banskej Bystrice niesol v znamení chladného rána a najviac sa teda u nás predávali čaje a lattéčka, najmä obľúbené Matcha latté. Po 4 dňoch prestalo pršať, takže poobede sa dokonca sedelo na terase, ľudia sa zababušili do diek a posedeli si pri koláči, káve a najmä našej hrejivej Masale. Objednali sme cheesecaky, pripravili Matcha špeciality a dali napiecť aj Matcha buchty, našu špecialitu z Legedárnych buchiet Zbojská. Keď sa rýchlo nepredajú, podávame ich ako ochutnávky a zákazníci tak objavujú novinky v našej ponuke. Veríme, že sa na terase ešte dokonca mesiaca bude dať posedieť a zákazníci si ešte budú môcť užiť atmosféru na námestí. Do ponuky sme zaradili aj roznos našich nápojov do okruhu 1km od Barovne, ale keďže je to dnešná novinka, zatiaľ sme ju ešte neotestovali na priamom zákazníkovi. O čo ide? Nápoje sa rozviezť nedajú, ale doniesť áno. Firemný míting niekde na námestí? Alebo jednoducho bývate alebo pracujete blízko námestia? Vaše obľúbené Barovňa nápoje vám DONESIEME už do polhodiny. Pešo.“ Prezradila Idka Topinková.

Idka Topinková

Text: Guťka Markocsyová, Simona Budinská

Foto: Kávičkári, archív prevádzok

Facebook Comments

Mohlo by sa vám páčiť