Barovňa Čarovňa: Miesto, kde to za barom žije
Vznikla, aby ľuďom umožnila ochutnať čerstvé a kvalitné čaje, a aby priniesla radosť, nové chute a najmä život do staršej pasáže priamo na námestí v Banskej Bystrici. Hoci tu klasické espresso nenájdete, kávu rozhodne áno. Bar tvorí jej jadro a stredobod. Tu sa čaruje, aby vznikli nápoje, na ktoré tak skoro nezabudnete.
Barovňa Čarovňa je mladšou sestrou známej Čajovne Čarovne, ktorá je najstaršou bystrickou čajovňou. S čajom v nej pracujú už viac ako 18 rokov. Barovňa však vznikla za účelom priblížiť ľuďom – Bystričanom, študentom i turistom zo všetkých kútov sveta – kvalitný a čerstvý čaj v pravom slova zmysle.
Jej koncept by sa dal opísať anglickým slovom „brew bar“, v preklade: bar, kde sa lúhuje čaj, káva aj iné nápoje. Srdce prevádzky tvorí dizajnový drevený bar, spoločné dielo viacerých ľudí, ktorí majú s Čarovňou vybudovaný pevný vzťah. Priestor je prirodzene rozdelený hneď na niekoľko častí. Spomínané srdce prevádzky je zasklené, no obklopené vysokými barovými stoličkami, čo umožňuje návštevníkom sledovať prípravu všetkých nápojov. A že to je zážitok, vám garantujeme.
Ďalšiu možnosť sedenia ponúka biely drevený nábytok rozložený pozdĺž pasáže. Vojdete do nej cez klenutú historickú bránu, ktorá oddeľuje ruch pešej zóny od diania v Barovni. Ak vás však ruch fascinuje a chcete byť jeho súčasťou, čoskoro si budete môcť posedieť aj na plánovanej terase priamo na námestí. Pohodlným riešením je aj servis TO GO, avšak v tomto prípade ho považujeme za hriech! Do šálky síce dostanete čarovné nápoje, no nie atmosféru, akú Barovňa Čarovňa ponúka na mieste. Okrem chutného čaju a kávy vás zláka aj príjemná hudba a usmievavý ochotný personál.
Základ konceptu Barovne tvorí pravý čerstvý čaj. Čerstvosť je spojená najmä s jeho zberom – aby bol čaj nazývaný čerstvý, mal by byť najneskôr z posledného jarného zberu, ktoré na čajových záhradách prebiehajú každoročne od marca do apríla. Ak vás príbeh čaju zaujíma do hĺbky, baristi vám ho radi priblížia, či už počas všedných dní alebo na špecializovaných workshopoch.
Čaj obsahuje teín, podobnú kofeínu. Jeho nástup je však jemnejší a pôsobí dlhšie, než kávový kofeín. Okrem iného v sebe ukrýva aj iné látky, ktoré pôsobia na organizmus priaznivo, ako napríklad polyfenoly (antiaxidanty), triesloviny a aminokyseliny. V ponuke Barovne nájdete: biely, zelený, červený, žltý, čierny, oolong i oba druhy pu-erhu. Medzi obľúbené nápoje patria aj nečaje, výluhy z iných rastlín ako z čajovníka, napríklad rooibos, maté, či ajurvédske zmesi korenín. Iste vás zaujme aj kvalitná Matcha, japonský zelený obradový čaj, známy pre vysoký obsah vstrebateľných antioxidantov, z ktorého vám pripravia nielen tradičný horúci a ľadový čaj, ale aj čoraz populárnejšie latté.
Tradičné espresso v ponuke nenájdete. Za barom dominuje príprava výberových káv od malého banskobystrického pražiara Braňa Ondrejku. Všetky kávy sú pripravované cez moderný kónický filter s regulovateľným prietokom kávy. V šálke tak môžete objaviť zaujímavé chute s rôznorodým profilom, ktorý ovplyvňuje pôvod, spracovanie a praženie kávy. Priestor pre fantáziu a objavovanie – čarovné! Nám ulahodilo Barovňa Kafe, ktorého recept zostáva tajomstvom baristu, poctivý domáci Matcha cheesecake a samozrejme čerstvý prvozberový čaj. Počas letných dní si budete môcť dopriať aj ľadové čaje, limonády, cold brew i novinky, o ktorých vás Barovňa pravidelne informuje prostredníctvom sociálnych sieti.
Barovňa Čarovňa je tiež miestom, kde sa konajú zážitkové podujatia spojené s čajom a kávou. Medzi najobľúbenejšie patria čajové ochutnávky či tematický cupping výberových káv priamo s pražiarom. Do blízkej budúcnosti plánujú aj praktické čajové workshopy pre začiatočníkov i skúsenejších čajomilov. Všetky čajové poklady i keramiku ako šálky, čajníky a príslušenstvo si môžete zakúpiť aj prostredníctvom e-shopu.
Ak hľadáte to najlepšie z pravého čajového alebo alternatívneho kávového sveta, Barovňa je miestom, ktoré by ste rozhodne nemali obísť.
Barovňu Čarovňu nájdete na facebooku aj instagrame.
Text: Augustína Markocsyová
Foto: Ondrej Bobek