Madam Etiketa radí: #4 Ako zahviezdiť na silvestrovskej párty?

 Madam Etiketa radí: #4 Ako zahviezdiť na silvestrovskej párty?

Máme tu opäť to čarovné obdobie plné mnohofarebných trblietavých svetiel a neutíchajúcich vianočných piesní. Čas, kedy pripravujeme všetko potrebné na Vianoce aj niekoľko týždňov, a nakoniec nám tie tri dni ubehnú rýchlejšie ako padajúca hviezda. Čas, kedy sa po Štefanovi ako-tak spamätáme z toho, že ručička na váhe sa opäť raz zbláznila, a zrazu prídeme na to, že nás čaká ďalšia výzva roka – vyzerať tip-top na silvestrovskú párty! Lucia Sandrin Breznayová, ktorá je známa aj ako Madam Etiketa, vám prezradí, čo si obliecť, čo (ne)priniesť hostiteľom ako darček, ale aj to, ako správne držať pohár

Ak sa chystáte na párty, určite vás poteší tento článok, v ktorom zistíte, ako má vyzerať správny dress code, prečo nepriniesť kyticu či to, ako správne servírovať a držať šampanské.

Dress code na párty – čo si obliecť a čo radšej nechať visieť v skrini

Samozrejme, ako prvá sa natíska otázka, čo si obliecť? Najčastejší dress code je tzv. “cocktail attire”. Kokteilové dámske šaty môžu byť akejkoľvek farby, ale nemali by byť kratšie ako je dĺžka tesne nad kolená. Tu však musím poznamenať, že hlavne slečny majú väčší sklon toto pravidlo obchádzať, a preto by som pre mladšiu generáciu rada zdôraznila jedno zlaté pravidlo: Krátka sukňa – menší výstrih, dlhšia sukňa – väčší výstrih. Treba sa vyhnúť nevkusnej obnaženosti a radšej tento štýl prenechať iným “dámam”. A ak máte, milé dámy, pochybnosti o tom, čo na seba, vedzte, že “little black dress” s elegantnými lodičkami, trblietavými náušnicami a výraznejšou kabelkou sa na večernú udalosť vždy hodia. 

Naopak, páni by sa mali držať troch základných pravidiel:

  1. Tmavý oblek.
  2. Biela košeľa & kravata. 
  3. Čierne topánky & čierny opasok.

Rada by som zdôraznila tretí bod, pretože často vidím, že páni nosia na večerné akcie (nielen počas týždňa po práci, ale aj cez víkend) tmavý oblek a k nemu majú obuté hnedé topánky. Nie, na večerné akcie nosia páni len čierne topánky, žiadne svetlohnedé, hnedé, tmavohnedé. 

Vhodné darčeky – čo (ne)priniesť ako darček pre hostiteľov?

Fajn, otázku, čo si obliecť, by sme mali, ale čo potom? Určite si v niektorom z ďalších článkov rozoberieme aj tému, ako byť úžasnou hostiteľkou/hostiteľom, avšak teraz by som sa chcela zamerať na hosťa. Aj vám ako prvé napadne, či máte priniesť kvety? Nie, rezané kvety nenoste. Hostiteľke iba pridáte ďalšiu prácu, pretože musí zháňať x-tú vázu na x-tú kyticu kvetov. A popritom musí ešte rozmýšľať, či už treba tie pagáčiky vytiahnuť z rúry. Čo je teda vhodné priniesť? Značkovú sviečku, krabičku kvalitnej čokolády, fľašu francúzskeho “champagne”, krásnu knihu z vydavateľstva Taschen alebo Rizzoli. Vyhýbajte sa tiež darčekom ako sú parfumy, kozmetika a šperky, pretože ide o vysoko subjektívne veci závislé od vkusu a preferencií každého z nás. A len menší dodatok, ak prídete na párty a neotvorí vám hostiteľ/hostiteľka, ale niekto z iných hostí alebo personál, ako prvé vyhľadajte hostiteľov, aby ste ich pozdravili a POĎAKOVALI sa za pozvanie. 

Ak vás niekto pozve na párty, radšej prineste kvalitnú čokoládu ako kyticu rezaných kvetov. Hostiteľovi by ste kvetmi iba pridali ďalšiu prácu.

Ako správne servírovať šampanské? Dodržte tieto pravidlá!

Šampanské víno, alebo francúzsky “champagne”, patrí asi ku každej silvestrovskej párty v našom európskom regióne. Ale vieme ho správne podávať? Rada by som vám predostrela zopár základných faktov o jeho servírovaní. 🥂

  1. Poháre na šampanské vždy pred použitím opláchnite horúcou vodou a nechajte odkvapkať. Takto odstránite všetky zvyšky saponátu alebo „leštidla“, ktoré môžu spôsobiť, že bublinky budú ploché. Používanie utierky tiež môže zanechať zvyšky jemných vlákien a nežiadúce pachy. Mnohokrát je slabé šumenie nie chybou šampanského, ale práve znečisteného pohára. Malé bublinky, ktoré stúpajú zo spodnej časti pohára nahor, sú umocnené len veľmi čistým pohárom. 
  2. V súvislosti s pohármi sa uistite, že nie sú pri nalievaní ani príliš teplé, ani príliš studené. Mali by byť na dotyk chladné.
  3. Vaše šampanské má mať pri podávaní správnu teplotu. Príliš teplé šampanské vytvára prebytočnú penu a je ťažké pre paletu v ústach. Naopak, príliš studené šampanské nemá hĺbku a jeho nízka teplota bráni úplnému oceneniu arómy. Ideálna teplota podávania je medzi 8 a 10 stupňami.
  4.  Nikdy neplňte pohár šampanského až po jeho okraj. Naplňte flautu alebo tulipán (typ pohárov na šampanské) do polovice alebo dvoch tretín pohára. Tak nielenže bude ponechané miesto na úplné vyjadrenie arómy šampanského, ale zostane aj dlhšie chladným. Totižto, ak pijete svoje šampanské pomerne pomaly (pretože je to šampanské, a nie nealko), tekutina v dolnej časti bude teplejšia ako tá v hornej časti, čo znamená, že neprijímate konzistentnú chuť. Preto je lepšie častejšie dolievať vychladené šampanské iba do polovice pohára.

Viete správne držať pohár na šampanské, víno či vodu? 

A ako držíme poháre na šampanské, rôzne druhy vína a nealko? V zásade platí, že poháre držíme za stopku, avšak, čím je víno chladnejšie, tým tú stopku držíme nižšie. To znamená, že v prípade champagne držíme stopku dole pri základni, pohár na biele či ružové víno držíme zhruba v strede a stopku pohára s červeným vínom držíme vyššie, takmer pod kalichom.  

Viete, ako správne držať pohár? Poháre držíme za stopku, avšak záleží od toho, čo sa v pohári nachádza. Čím je víno chladnejšie, tým držíme stopku nižšie.

A ako je to s pohárom na vodu? Úplne jednoduché, spojíte všetky prsty dokopy a držíte ho v čo najnižšej časti. Je to opäť z dôvodu, aby sme vodu nielen nezohrievali, ale aby sme si zachovali pohár čistý, bez odtlačkov.

A čo pohár s vodou? Ten držíme v čo najnižšej časti prstami, ktoré sme spojili dokopy. Je to opäť z dôvodu, aby sme vodu nielen nezohrievali, ale aj preto, aby ostal pohár čistý.

Ďalšie párty tipy pre všetky dámy

Rúž vie byť čerešničkou silvestrovského outfitu. Ako však správne popíjať s narúžovanými perami? Platí tu jednoduché pravidlo, a to, že pijeme stále z toho istého miesta, aby sme sa vyhli odtlačkom pier po celom obvode pohára. To platí nielen v prípade pohára na šampanské, víno či nealko, ale aj v prípade šálky a kávy.

S narúžovanými perami pijeme vždy z toho istého miesta, aby sme sa vyhli odtlačkom pier po celom obvode pohára či šálky.

A čo v prípade, že držíte v pravej ruke pohár so šampanským, v ľavej vašu kabelku a podíde k vám niekto, s kým sa musíte zoznámiť a podať si ruku? Milé dámy, mám pre vás jednoduché riešenie. Ak máte kabelku “psaníčko” alebo “listovku“, tak tá vám môže poslúžiť aj ako tácka pre základňu pohára s tým, že palcom pridržiavate základňu pohára a ostatné prsty sú na spodnej strane “listovky”. Ak máte drahú kabelku, odporúčam vám položiť medzi kabelku a pohár ešte kokteilovú servítku, aby ste si ju nezašpinili. 

Ak si chcete s niekým podať ruku, no v jednej držíte kabelku a v druhej pohár, postačí vám tento malý trik. Kabelku využite ako tácku a hneď máte jednu ruku voľnú.

Pripíjame na rok 2024!

A ako je to so štrnganím? Neštrngáme. Samozrejme, je neslušné odtiahnuť pohár, ak sa k vám niekto nahne, aby si s vami štrngol. Vtedy naozj nemáte inú možnosť, len si čo najelegantnejším a najjemnejším spôsobom štrgnúť. Podľa etikety by ste však štrngnutie mali iba naznačiť. Takže, milí kávičkári, užite si posledné chvíle ROKU 2023 a všetko dobré v NOVOM ROKU 2024!

Milí kávičkári, veríme, že teraz vás už na párty nič neprekvapí. Majte krásny a úspešný rok 2024!

Nenechajte si ujsť ďalšie zo série článkov s Madam Etiketou, v ktorých sa venovala etikete podávania a pitia kávy,téme dress code v hoteloch či tomu, ako ako správne držať príbor.

Luciu Sandrin Breznayovú nájdete na Instagrame ako @madametiketa.

Text: PhDr., Mgr. Lucia Sandrin Breznayová
Fotografie: archív Lucie Sandrin Breznayovej a kávičkári.sk

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Lucia Sandrin

https://www.instagram.com/madametiketa

Volám sa Lucia, žijem v Paríži a na Instagrame ma nájdete ako @madametiketa. O etiketu a protokol som sa začala zaujímať už v detstve. Keď som ako 13-ročná navštívila Buckinghamský palác v Londýne, krása a precíznosť britskej kráľovskej etikety a protokolu ma celkom uchvátili. Naučila som sa naspamäť celý rodokmeň anglických kráľov a kráľovien. Od toho bol už len krôčik k tomu, že som touto cestou pokračovala aj v štúdiu. Študovala som diplomaciu, medzinárodné vzťahy a právo v Banskej Bystrici. Až počas môjho štúdia Pre-MBA na University of California San Diego som mala príležitosť absolvovať 5-hodinovú prednášku o protokole a etikete, po ktorej som bola presvedčená o tom, že prednášajúci je skutočný odborník... A tak etiketa a protokol dodnes napĺňajú môj profesijný život.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články