Hoci nie sú reštaurácie, korona ich v rámci gastra zasiahla už po druhýkrát. Včelár, barista, pražiar, dodávateľ sirupov i koučka tvrdia, že to nevzdajú bez boja.

 Hoci nie sú reštaurácie, korona ich v rámci gastra zasiahla už po druhýkrát. Včelár, barista, pražiar, dodávateľ sirupov i koučka tvrdia, že to nevzdajú bez boja.

 

„Spomínam si na dedka na Orave, ktorý mi hovoril, aby som jedla aj ohryzok z jablka, lebo aj za to sa platí. Rok bol v ruskom zajatí a dlho o tom nemohol hovoriť. Alebo na druhého starkého, ktorému komunisti znárodnili majetok a potom na rodičov pracujúcich v poľnohospodárstve, ktorí mali v 89tom 4 deti od 0 do 13 rokov…..Nechcem zľahčovať situáciu, všetci sme na jednej lodi, ale skúsme si otvoriť taký kufrík a určite tam nájdeme nový nástroj, ktorý nás posunie a ukáže nové možnosti, ktoré nám veľmi pomôžu, keď táto nepríjemná situácia pominie“, zamýšľa sa nad aktuálnou situáciou v gastronómii koučka Lucia Mešková.  Ako to vnímajú ľudia, ktorí sú súčasťou gastro reťaze? Svoje názory nám priblíži barista, včelár, pražiar, ale aj dodávateľ sirupov.

Šimon Staš, barista a majiteľ pražiarne www.mlsnacava.sk

Sú fotky a informácie, ktoré sa zdieľajú a píšu veľmi jednoducho. No a potom sú tu tieto. Myslím, že budem hovoriť za všetkých ľudí z našej firmy. Súčasná situácia nám NEUBERÁ chuť pracovať! To si povedzme hneď na začiatku. Sme tím mladých ľudí, ktorý má chuť niečo tvoriť, niekam posúvať svoje hranice, ale aj búrať stereotypy podnikania v slovenských podmienkach.

Práve preto máme úsmev na tvári, síce pod rúškom, aj tieto dni. Sme tu pre Vás, nachystaní pomocť so všetkým okolo kávy, kávovarov a množstva iných vecí. Samozrejme v súlade so všetkými nariadeniami. Vážime si Vaše zdravie, rovnako tak ako naše. Aj preto sa pravidelne každých 14 dní testujeme.

Už teraz sa tešíme z toho, že si spoločne v krátkej budúcnosti sadneme a zaspomíname na to, ako sme fungovali kedysi koncom roka 2020.

simon-stas

Lucia Mešková, lektorka a zakladateľka SOPHIRE ACADEMY

HORECA segment musí prijať nepríjemné opatrenia. Všade sú silné emócie, niekde zúfalé výroky, čo je pochopiteľné. Keď prišla prvá vlna, práve som bola v nemocnici po náročnej operácii. Samozrejme som vedela, že sa zruší väčšina našich kurzov a školení, ktoré boli naplánované do júna. Myslela som na svoju dcéru, že musím jej byť vzorom a najmä musíme byť zdravé…. Otvorila som tento pomyselný kufrík (účastníci mojich školení ho dobre poznajú ). Aké mám možnosti? Čo potrebujú teraz moji klienti? Ako im môžem pomôcť? Čo ja mám a oni potrebujú? Kto je môj ďalší zákazník?

Našla som si cestu k online komunikácii, zaškolila som sa na zoom a niektorí klienti absolvovali školenia online a veľmi sa z toho tešili. Prihlasovali sa aj mladí ľudia z iných segmentov, ktorí vidia hodnotu vzdelávania, lebo to nestratí na hodnote, neprejde amortizáciou a nikto nikdy nám to nevezme. Niektorí klienti využili čas na zavedenie štandardov kvality a na prípravu svojho tímu…. Ja si ďalej plánujem spraviť pedagogické minimum, možno doktorát, aby som mohla viac pomáhať nielen v praxi, ale priamo v školstve. A samozrejme, budem k dispozícii klientom na tréningoch a online poradenstvách.

Spomínam si na dedka na Orave, ktorý mi hovoril, aby som jedla aj ohryzok z jablka, lebo aj za to sa platí. Rok bol v ruskom zajatí a dlho o tom nemohol hovoriť. Alebo na druhého starkého, ktorému komunisti znárodnili majetok a potom na rodičov pracujúcich v poľnohospodárstve, ktorí mali v 89tom 4 deti od 0 do 13 rokov…..

Nechcem zľahčovať situáciu, všetci sme na jednej lodi, ale skúsme si otvoriť taký kufrík a určite tam nájdeme nový nástroj, ktorý nás posunie a ukáže nové možnosti, ktoré nám veľmi pomôžu, keď táto nepríjemná situácia pominie.

Lucia Mešková

Miroslav Telehanič, spolumajiteľ mMMm sirupov – www.vlciesirupy.sk

Všetci sme očakávali, že druhá vlna znova príde aj keď sme dúfali, že o trocha neskôr. Našu výrobu sme čiastočne, preto prerušili a preorientovali sa na výrobu zázvorových shotov. Je to náš záchranný projekt, veríme, že nám pomôže. Vo výrobe sa snažíme dokončiť niekoľko začatých projektov, ktoré sú v šuflíku a teda využiť tento čas čo najefektívnejšie. V teréne sa zase snažíme pomôcť, ako najviac vieme našim partnerským prevádzkam. Pomáhame pri tvorbe krízového „take away “ menu. Snažíme sa im byť maximálne nápomocní. Všetci vieme, že táto druha vlna bude o čosi horšia, preto všetkým prajem veľa zdravia a veľa síl. Nielen ľuďom z gastra aj keď gastro, kultúra a cestovný ruch si to odnesu asi najviac. No nevzdávajme to, veď gastro robíme, pretože je to naša vášeň. Nezabudnime preto všetci podporiť svoj obľúbený podnik. Nech sa do neho môžeme vrátiť aj po tejto situácii, lebo z veľkej časti práve aj my môžeme pomôcť a rozhodnúť o tom či náš obľúbený podnik prežije alebo nie. Ako sa aktuálne hovorí : spolu to zvládneme.

Václav Faltus, pražiar, Zlaté Zrnko

Už počas prvej vlny „korony“ sme zistili, že najlepšia investícia je do tvorby inovatívnych riešení a marketingu. Práve vtedy vznikli naše kávy s menom, ktoré medzičasom narástli na obľube. Čo sa týka obmedzení platných od štvrtka, na našich prevádzkach sme aj predtým mali kávu so sebou, takže v tomto sa u nás veľa nemení. Pribudli skôr spolupráce s lokálnymi produktami, ako CERA MEL, čo NOSHA. A dá sa povedať, že sme znovu len viac investovali do marketingu- teraz pribudli kampane na zlavomat.sk a slevomat.cz, cez ktoré vznikajú celkom zaujímavé predaje. Uvedomujeme si, že nastáva ťažké obdobie pre gastronómiu, ale verím, že spoločne to zvládneme.

Filip Grgula, spolumajiteľ medového obchodu a včelárstva CERA MELwww.medovyobchod.sk

Korona nám úplne zastavila obchod v meste. Jar, keď bola prvá vlna, tak sme klesli v obchode takmer na nulu, leto nedosahovalo ani tržby z pred desiatich rokov, keď sme otvorili náš obchod a teraz od októbra je to ako počas prvej vlny. Mesto je úplne prázdne. Takže skúšame podporiť online reklamami a retargetingami na facebooku a googli, ale zatiaľ to pokrýva len náklady. Čo nám ale korona priniesla pozitívne je, že sme upravili našu včelnicu pri Topoľčiankach do veľmi peknej prezentatívnej podoby a počas jari a leta sme organizovali zážitkové návštevy včelnice s medovými workshopmi. Toto sa stretlo s veľmi pozitívnymi reakciami, takže v tom plánuje pokračovať aj budúcu sezónu. A tiež robíme osobné donášky medov, darčekov a medovej kozmetiky v rámci Bratislavy ešte v deň objednania alebo nasledovné ráno.

filip grgula

Text: Kávičkári

Foto: Kávičkári a archív prevádzok

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Odporúčané články