Gastronomy Slovakia 2025: Jubilejný 10. ročník bude oslavou rozmanitej gastronómie a cukrárčiny

ǀ Foto: Jakub Čajko

Koniec apríla bude patriť top gastronomickej akcii roka na Slovensku. Jar je predsa obdobie chutí a Gastronomy Slovakia 2025 predstavuje vrchol kulinárskej sofistikovanosti. Už 29. apríla 2025 sa v bratislavskej Refinery Gallery stretnú kulinárske hviezdy z celej Európy aj zo Slovenska a tentoraz dokonca aj cukrári, aby všetkých prítomných inšpirovali svojím vycibreným umením. Na čo všetko sa môžete tešiť?

Prečo si nenechať ujsť Gastronomy Slovakia 2025?
Industriálne priestory Refinery Gallery v bratislavskom Vlčom hrdle už desiatykrát privítajú zvučné mená slovenskej aj svetovej gastronómie. Návštevníci majú unikátnu možnosť osobne stretnúť svojich kolegov, najlepších hoteliérov, šéfkuchárov, cukrárov či someliérov. Podujatie je organizované pod záštitou organizácie Pre gurmánov s. r. o., ktorá sa každým rokom snaží inovovať a do posledných detailov vylaďovať naozaj bohatý program.
Hlavnými témami Gastronomy Slovakia 2025 budú slow food, vegánstvo a pôvod potraviny. Mnoho šéfkuchárov si už dnes osvojuje filozofiu udržateľnosti so zameraním na vysokokvalitné suroviny, čo oceňujú aj hostia.
Gastronomy Slovakia 2025 predstaví aj nové trendy v gastronómii a cukrárčine. Návštevníci budú mať možnosť ochutnať delikatesy vystavovateľov či degustovať lahodné vína. Podujatie sľubuje príležitosť ochutnať autentické jedlá a možnosť stretnúť sa s významnými šéfkuchármi a inšpirovať sa ich kulinárskymi zručnosťami. Gastronomy Slovakia 2025 je jednoducho pastvou pre zmysly a zároveň vzdelávacím zážitkom, na ktorý nezabudnete.

Hlavné hviezdy Gastronomy Slovakia 2025
Na hlavnom pódiu sa predstavia michelinskí šéfkuchári Andrea Aprea a Konstantin Filippou – obaja držitelia 2 michelinských hviezd. V programe nebude chýbať ani cukrárska majsterka sveta Eveline Wild.
Kvalitné domáce zastúpenie reprezentuje šéfkuchár Daniel Tilinger z ECK Restaurant – čerstvý držiteľ troch Zlatých vidličiek a titulu Reštaurácia roka 2024. Ďalej sa predstaví prezident Bocuse d’Or Slovensko Peter Duranský a víťaz tejto prestížnej súťaže za rok 2025 Marek Minarič. Nebudú chýbať ani známe mená z bistro gastroscény ako Zdenko Kramarčík (Olivia’s v Žiline) či Karol Szuri (Bistro OTTO!) a someliérka Patrícia Bačová.

Komplexný program plný kvalitného obsahu a chutných inšpirácií
Program Gastronomy Slovakia 2025 prepojí kulinárske umenie, odborné know-how a aktuálne výzvy v sektore HoReCa. Môžete sa tešiť na tieto zaujímavé časti programu:
4 workshopy:
- Raňajky s farmármi a šéfkuchármi, kde vás čaká výživná diskusia pri raňajkách z kvalitných lokálnych surovín.
- Diskusia s hoteliérmi na tému: Ako si vychovať a udržať personál. Zlatica Krámarová (vydavateľka magazínu Hoteliér) vyspovedá riaditeľa Hotela Lesná**** Jozefa Ivaniča a Petru Ďurčekovú, ktorá pôsobila ako úspešná riaditeľka Hotela pod Lipou v Modre a DoubleTree Hilton v Bratislave.
- Stravovanie s dosahom. Workshop s Alexandrou Mádrovou, zakladateľkou organizácie Planet Lover, vám poskytne kritický pohľad na to, čo sa v súčasnosti považuje za ekologické, a ukáže vám, že aj malé rozhodnutia môžu mať obrovský dopad.
- Od čokoládovej zmrzliny až po japonské sushi: také vie byť tofu. Objavte tajomstvá tofu s brand manažérkou Lunter Professional Kristínou Chaparro.

4 masterclassy:
- OD UDONU PO RAMEN – SKRYTÉ POKLADY JAPONSKÝCH REZANCOV. Špeciálny MasterClass najlepšieho sushi majstra na Slovensku Tomáša Lysého.
- ČO PONÚKA GASTRONÓMII NAJPESTOVANEJŠIA ODRODA NA SLOVENSKU? Someliérsky masterclass s najlepšou someliérkou Slovenska Patríciou Bačovou.
- AKO POHODLNE A JEDNODUCHO PRACOVAŤ S OVOCNÝMI PYRÉ vám ukáže Linda Pereslény Zemánková.
- AKO ZOSTAVIŤ VYVÁŽENÚ VÍNNU KARTU vám prezradí Ľuboš Bogár z vinárstva VIAJUR. Prednáška bude spojená s degustáciou vín vinárstva VIAJUR.

Motivačný panel:
- CESTA VÍŤAZA NA BOCUSE D’OR DO LYONU – môžete sa tešiť na rozhovor so zástupcami Slovenska na svetovo najprestížnejšej kuchárskej súťaži – Bocuse d’Or. Víťaz Marek Minarič, prezident slovenskej sekcie Peter Duranský a ďalší hostia porozprávajú o náročnej príprave aj o tom, čo im účasť na súťaži v Lyone priniesla do osobného i profesijného života.
- DEGUSTÁCIE VÍN A DELIKATES – v rámci celého dňa bude pre hostí na Gastronomy Slovakia 2025 pripravená degustácia rôznych remeselných výrobkov, regionálnych surovín a iných gastronomických špecialít a vín zo slovenských vinárstiev od vystavovateľov z celého Slovenska.

Novinky na Gastronomy Slovakia 2025
Rok 2025 bude v programe zameraný predovšetkým na rastúci význam cukrárstva, vzdelávania a lokálnej produkcie v modernej gastronómii. Na hostí čakajú dve zaujímavé „sladké“ novinky, ktoré si určite nenechajte ujsť:
- Gastronomy Slovakia Pastry Cup – cukrárska súťaž pre hobby cukrárov aj profesionálov. Predsedníčkou poroty bude cukrárska majsterka sveta Eveline Wild z Rakúska a známy cukrár Michal Baňár. Víťaz sa môže tešiť na 3-dňový zájazd na cukrársky kurz v Akadémii Callebaut v Istanbule v hodnote 1 800 €. Viac informácií a prihlášky si vyžiadajte tu: [email protected]
- Exkluzívny kurz s Eveline Wild – „Od idey k finálnemu dezertu“ – deň pred Gastronomy Slovakia 2025, teda 28. apríla 2025, od 14.00 do 19.00 hodiny sa uskutoční špeciálny kurz pod vedením svetovej špičky v cukrárstve. Eveline Wild – majsterka sveta v cukrárstve, prestížna čokolatiérka, patissièrka a televízna šéfkuchárka ukáže zúčastneným proces tvorby dezertu od nápadu až po jeho prezentáciu.
- Miesto konania: Čokoládová Akadémia, Ovocná 2, Bratislava-Jarovce
- Cena: 280 € s DPH
Program osvieži aj spoločné vystúpenie úspešných slovenských bistro kuchárov Zdenka Kramarčíka a Karola Szuriho.

Či už ste šéfkuchár, someliér, cukrár, hotelier alebo gurmán hľadajúci nové chute a inšpirácie, na Gastronomy Slovakia 2025 zažijete viac ako len zážitok z jedla či vína. Čaká vás gastronomicko-kultúrna „tapiséria“ pretkaná chuťami, zážitkami a stretnutiami, ktoré pretrvajú aj dlho po skončení podujatia.
Kedy? utorok 29. apríla 2025
Kde? Refinery Gallery, Bratislava
Cena vstupenky: 69 € s DPH
Vstupenky a registrácia: www.gastronomyslovakia.sk
Text: Katarína Kántorová
Fotografie: Dominika Noskovičová, Ondrej Bobek, Rudolf Sladkovský, Jakub Čajko