Gastro: Situácia sa zlepšuje! Otvárajú sa ďalšie interiéry a rušia obmedzenia

Gastro: Situácia sa zlepšuje! Otvárajú sa ďalšie interiéry a rušia obmedzenia

 

Až 41 okresov je od zajtra v oranžovej farbe a 24 dokonca žltých. Už žiadny okres nemáme bordový a červené sú iba tri. Opäť sme pre vás pripravili zhrnutie všetkých aktuálnych opatrení, ktoré sa týkajú kávičkárov.

 

kaviaren-paddock-trenčín-11
Až 41 okresov je od zajtra v oranžovej farbe a 24 dokonca žltých.

 

Červené sú 3 okresy: Banská Štiavnica, Kysucké Nové Mesto a Myjava.

skorica-bibi-kavickari

Bibi škorica bakery: Najštýlovejšia cukráreň v Seredi

Čítať viac >

 

Ružových 11 okresov: Bánovce nad Bebravou, Bardejov, Bytča, Čadca, Nové Mesto nad Váhom, Ružomberok, Skalica, Sobrance, Stará Ľubovňa, Trenčín, Žilina.

 

V týchto okresoch je ešte stále v interiéri povinný respirátor.

 

Oranžových je 41 okresov: Banská Bystrica, Brezno, Galanta, Gelnica, Humenné, Ilava, Kežmarok, Košice I – IV, Košice-okolie, Krupina, Levice, Liptovský Mikuláš, Martin, Medzilaborce, Michalovce, Námestovo, Nové Zámky, Pezinok, Piešťany, Poprad, Považská Bystrica, Prešov, Púchov, Revúca, Rimavská Sobota, Rožňava, Sabinov, Senica, Snina, Spišská Nová Ves, Svidník, Trnava, Tvrdošín, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Zvolen.

 

Žltých, 24 okresov: Bratislava I – V, Detva, Dolný Kubín, Dunajská Streda, Hlohovec, Komárno, Levoča, Lučenec, Malacky, Nitra, Partizánske, Poltár, Prievidza, Šaľa, Senec, Stropkov, Topoľčany, Trebišov, Turčianske Teplice, Zlaté Moravce.

 

V žltých a oranžových okresoch je v interiéroch povolené nosiť namiesto respirátora rúško alebo inú vhodnú náhradu (šál, šatka…)

 

REŠTAURÁCIE A KAVIARNE

 

Červené okresy:
– jedlá a nápoje nie je možné konzumovať v interiéroch prevádzok,
– povolené sú terasy s 2 m rozostupmi medzi stolmi,
– konzumácia jedla a nápojov len po sediačky,
– povinnosť mať nasadené rúško/respirátor ak zákazníci práve nekonzumujú.

Ružové okresy:
– jedlá a nápoje nie je možné konzumovať v interiéroch,
– povolené sú terasy s 2 m rozostupmi medzi stolmi,
– konzumácia jedla a nápojov len po sediačky,
– povinnosť mať nasadené rúško/respirátor ak zákazníci práve nekonzumujú.

Oranžové okresy:
– povolené sedenie a konzumácia v interiéri,
– pri jednom stole najviac 4 osoby, alebo osoby z jednej domácnosti,
– medzi stolmi musia byť odstupy 2 metre,
– povinnosť mať nasadené rúško/respirátor ak zákazníci práve nekonzumujú.

Žlté okresy:
– povolené sedenie a konzumácia v interiéri,
– pri jednom stole najviac 6 osôb, alebo osoby z jednej domácnosti,
– stále platia rozostupy medzi stolmi 2 metre,
– povinnosť mať nasadené rúško/respirátor ak zákazníci práve nekonzumujú.

Zelené okresy:
– počet zákazníkov v prevádzke a pri jednom stole nie je obmedzený,
– zostáva povinnosť mať nasadené rúško/respirátor ak zákazníci práve nekonzumujú.

 

interier-kaviaren-paddock-v-trencine


SVADOBNÉ HOSTINY, kary, oslavy, večierky a podobné podujatia v gastro prevádzkach

 

Červené okresy:  zakázané.

Ružové okresy: interiér do 25 osôb, exteriér do 50 osôb.

POZOR: nemôžu sa uskutočniť v interiéry reštaurácií, keďže tie sú v ružových okresoch zatvorené.

Oranžové okresy:  interiér do 50 osôb, exteriér do 100 osôb.

Žlté okresy:  interiér do 100 osôb, exteriér do 250 osôb.

Zelené okresy: státie: do 50 % kapacity priestoru, interiér max. 500 osôb, exteriér max. 1000 osôb

sedenie: do 75 % kapacity priestoru, interiér max. 500 osôb, exteriér max. 1000 osôb.

 

Podmienka:
Pri vstupe na podujatie je potrebné mať negatívny výsledok RT-PCR/LAMP testu nie starší ako 72 hodín alebo Ag testu nie starší ako 24 hodín, respektíve doklad o prekonaní ochorenia (pred nie viac ako 180 dňami v okamihu vstupu) alebo očkovaní (14 dní po 2. dávke mRNA vakcíny, 4 týždne po 1. dávke vektorovej vakcíny, 14 dní po 1. dávke vakcíny ktoréhokoľvek typu, ak osoba prekonala za posledných 180 dní COVID-19).

 

interier-chateau-ruban-dizajn

 

UBYTOVANIE V HOTELOCH ČI PENZIÓNOCH

 

Červené okresy: kapacita izieb max. 2 dospelé osoby alebo osoby z jednej domácnosti.

Ružové okresy:  kapacita izieb max. 2 dospelé osoby alebo osoby z jednej domácnosti.

Oranžové okresy: kapacita izieb nie je obmedzená.

Žlté okresy: kapacita izieb nie je obmedzená.

Zelené okresy:  kapacita izieb nie je obmedzená.

 

ubytovanie-chateau-ruban-strekov

 

WELLNES (sauny, vírivky, kúpele, zábaly, akvaparky)

 

Červené okresy: zatvorené (okrem kúpeľov na základe zdravotnej indikácie a návrhu lekára).

Ružové okresy: jedna osoba na 15 m , najviac však 10 zákazníkov.

Oranžové okresy: do 30% kapacity sektoru alebo max. 500.

Žlté okresy: do 50% kapacity sektoru alebo max. 500.

 

Podmienka pre interiér:  Očkovanie (14 dní po 2. dávke mRNA, 4 týždne po 1. dávke vektorovej v., 14 dní po 1. dávke ak osoba prekonala za posledných 180 dní COVID-19)  alebo test (najviac 72 hodinový PCR/LAMP test alebo najviac 24 hodinový AG test).

 


UMELÉ KÚPALISKÁ

 

Červené okresy:  max. 10 zákazníkov.

Ružové okresy:  max.10 zákazníkov.

Oranžové okresy:  max. 30% kapacity.

Žlté okresy: 50% kapacity.

 

 

RESPIRÁTORY A RÚŠKA

 

V žltých a oranžových okresoch je možné namiesto respirátora v interiéroch nosiť rúško.

INTERIÉR:  V zelených, žltých a oranžových okresoch podľa COVID Automatu možno respirátor v interiéri nahradiť rúškom, šálom či šatkou.

EXTERIÉR:  Ak ste v exteriéri bordových, červených a ružových okresov musia byť nos a ústa prekryté rúškom/ respirátorom.

V zelených, žltých a oranžových bude povinné nosiť rúško, šál alebo šatku v exteriéri už len na hromadných podujatiach.

 

 

Aktuálne znenie vyhlášky nájdete tu: http://bit.ly/vyhlaska-206

 

Zdroj: TS MZSR

 

Spracovala: Mária Baláž Gyuránová

 

Foto: Ondrej Bobek, Tomáš Turek, Matúš Pastor

 

Facebook Comments

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Mária Baláž - Gyuranová

Mária Baláž - Gyuranová

http://www.kavickari.sk

Vyzná sa v zákonoch, je rýchla ako blesk a zároveň si rada dopraje chvíľku pôžitku. Mária je šéfredaktorkou portálu Kávičkári.sk, ktorá má pod palcom rozhovory, eventy, ale najmä novinky s vyhláškami týkajúce sa gastra.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články