Villa Astória v Piešťanoch: Krásne priestory, skvelé pivo, vyladený street food

 Villa Astória v Piešťanoch: Krásne priestory, skvelé pivo, vyladený street food

Okrem kúpeľov je jednou z pých Piešťan množstvo zelene. V centre mesta je obrovský mestský park plný mohutných borovíc a gaštanov. Jeho akýmsi prirodzeným predĺžením ku Kolonádovému mostu je Sad Andreja Kmeťa. Práve tu upúta pozornosť Villa Astória, krásna villa z medzivojnového obdobia. Navrhol ju architekt A. Slatinský a bola dokončená v roku 1927. Aj vďaka tehlovej fasáde ju môžeme radiť medzi najkrajšie vily v Piešťanoch. Práve v nej sídli piváreň Astória. Čím je tento podnik výnimočný?

 

villa-astoria-pivaren-piestany-5
Villa Astória, krásna vila z medzivojnového obdobia, ktorú navrhol architekt A. Slatinský a bola dokončená v roku 1927. Blízkosť Kolonádového mosta a Sad Andreja Kmeťa z nej robia jeden z top hot spotov v Piešťanoch.

 

Piváreň Astória – krásny interiér, dokonalý exteriér

Precízna medzivojnová architektúra dokáže zvonku mnohé napovedať, no vnútri – najmä vďaka niektorým súčasným zásahom – prichádza sklamanie. Našťastie, to nie je prípad piešťanskej Astórie. Režné murivo na fasáde je v interiéri umne doplnené industriálnym charakterom. Umne a prirodzene, pretože tehličky sú prítomné aj vnútri, kde nenútene harmonizujú s drevenými parketami, medeným trúbkami – tie sú doplnené aj o tlakové ventily –, z ktorých sú vyrobené poličky či zábradlie. Meď je prítomná aj na mohutnom bare, kde sa odohráva jedna z najdôležitejších činností podniku: čapovanie piva.

 

Why Not Coffee v Piešťanoch: K letnej ponuke pribudli aj koncerty pod holým nebom

Čítať viac >

villa-astoria-pivaren-piestany-11

 

villa-astoria-pivaren-piestany-14
Villa Astória poteší nielen milovníkov piva a fancy jedál. Ak vám interiér a samotný dizajn niečo pripomína, vedzte, že Astória má o ulicu vyššie staršieho súrodenca, prekrásnu Villa Zuckmann. Tá je však momentálne zatvorená. Citlivé zladenie a prepojenie oboch konceptov sa však nedá nevšimnúť.

 

Pred podnikom je menšia terasa, ktorá je od ruchu ulice oddelená zeleným porastom. Tu však nie je všetkým terasám koniec. Úzkym, možno až trochu nenápadným – čo je na škodu a určite si ho všimnite – priechodom popri historickej budove sa dostanete do nie veľkého, ale ani nie stiesňujúceho vnútrobloku s terasou číslo dva. A dokonalým súkromím. V čase našej návštevy bola prázdna, hoci mnoho hostí sedelo na prednej terase. Tento poklad by však nemal ostať schovaný.

 

villa-astoria-pivaren-piestany-8

 

villa-astoria-pivaren-piestany-2
Počas teplých dní si môžete vychutnať posedenie aj na takejto krásnej a chladnej terase vo vnútrobloku.

 

Čo vám načapujú v pivárni Astória?

O Astórii môžeme povedať, že má dve srdcia, tým prvým je práve ohurujúci bar. Jeho azda najdôležitejšou súčasťou je 8 píp nechýba ani medzi pivármi obľúbená nostalgia (pípa sa nestláča zdola hore, ale otočí sa do strany, pozn. red.). Číslo jeden je tu jasné, 12° Budvar z Českých Budejovíc. Nechýba ani Kofola či nealkoholický Bernard. A tie ďalšie? Tie sú rotujúce, raz tu nájdete remeselné pivo, druhýkrát zase budějovický špeciál, inokedy ďalšie prekvapenie.

 

villa-astoria-pivaren-piestany-36
Meď je prítomná aj na mohutnom bare, kde sa odohráva jedna z najdôležitejších činností podniku: čapovanie piva.

 

villa-astoria-pivaren-piestany-37
Piváreň Villa Astória v Piešťanoch je miesto, kde cítite, že majiteľovi na podniku záleží.

 

To, že čapovanie je krásne remeselo, v Astórii vedia a snažia sa ho pozdvihnúť na čo najvyššiu úroveň. Okrem spomínaných píp so systémom čapovania nostalgia hosťom servírujú porcelánové podtácky s logom podniku a obdivuhodný sklený servis na tekuté zlato. Ten hrá prím nad barovou časťou, kde visí nad výčapom. A aby sme nezabudli, skvelá je tiež ponuka vín: dominujú slovenskí vinári, ako Velkeer, Viajur, Dobrý Rajón či Chateau Rubáň. Poteší tiež kurátorsky zvolená ponuka destilátov, whiky, cognacov alebo rumov.

 

villa-astoria-pivaren-piestany-16

 

Menu dominuje vyladený street food

Čo by to však bolo za piváreň, kde by ste sa dobre nenajedli. A tak prirodzene druhým srdcom Astórie je kuchyňa. Tá sa špecializuje na pivné klasiky a street food. Tu sa presvedčíte o tom, že aj obyčajný utopenec, môže vyzerať a najmä chutiť neobyčajne. Medzi drobnosťami k pivu je samozrejmosťou i tlačenka, paštéta či langoš v súčasnom prevedení.

 

villa-astoria-pivaren-piestany-23
Druhým srdcom Villa Astória je kuchyňa. Tá sa špecializuje na pivné klasiky a street food. Tu sa presvedčíte o tom, že aj klasika ako langoš, môže vyzerať a najmä chutiť neobyčajne.

 

Ak máte vlčí hlad, neobíďte grilované rebrá. V prípade, že tropická horúčava okresala apetít, skvelou voľbou sú kuracie stripsy či grilované krídla. A tak, ako sme vám dali do pozornosti zadnú terasu, musíme vám dať do pozornosti i tento dezerty. Namiesto dezertného vína si však skúste pri bare poradiť sladšie tmavé pivo či iný vhodný špeciál.

 

villa-astoria-pivaren-piestany-19
Menu vo Villa Astória dominuje vyladený street food.

 

Piváreň Villa Astória v Piešťanoch je miesto, kde cítite, že majiteľovi na podniku záleží. Cítiť to na každom kroku, súste, pri každom glgu, pri každom slove: od nielen milej, ale aj remeselne vybrúsenej obsluhy cez priestory dotiahnuté do detailov až po servis a hlavne to, čo na tanieri dostanete. Ak ste v Piešťanoch, minimálne na jedno – pivo i jedlo – do Astórie skočte. Oplatí sa.

 

villa-astoria-pivaren-piestany-33
To, že čapovanie je krásne remeslo, vo Villa Astória vedia a snažia sa ho pozdvihnúť na čo najvyššiu úroveň.

 

 

Piváreň Astória nájdete aj na instagrame.

 

Text: Tomáš Turek

 

 

Foto:  Tomáš Turek

 

 

Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.

 

 

logo_Slovakia_travel_SK

 

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Tomáš Turek

Nadaný, so svojským humorom. Jeho články sú skutočným pokladom a jeho rozhovory sú románom na pokračovanie. Vďaka nemu sa dokážete preniesť na miesta, o ktorých s ľahkosťou píše. A možno ostanete aj trošku hladní. To je riziko Tomášových článkov. No a ešte fotí. Parádne!

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články