Epiketa na letnej terase

 Epiketa na letnej terase

 

Začiatkom týždňa sme sa vás v našej malej ankete pýtali, či ste už navštívili terasy svojich obľúbených podnikov. A mnohí ste si ešte nevychutnali svoj obľúbený nápoj či jedlo na terase.

 

felka-poprad-velka-46
Opatrenia sa začali uvoľňovať.

 

Je prirodzené, že máme rešpekt, najmä ak je náš nepriateľ neviditeľný. COVID 19 je tu stále a iba dôsledným dodržiavaním opatrení a odporúčaní ochránime seba aj druhých a minimalizujeme riziko šírenia nákazy práve teraz, keď sa konečne po dlhom čase opatrenia začali uvoľňovať.

kaviaren-paddock-mlsnacava-bazzara-slovensko-stacomb

Slovensko zostáva bordové, terasy však otvárame!

Čítať viac >

 

Aké pravidlá treba pri návšteve terasy dodržať?

 

  1. Na terasu vstupujte s nasadeným rúškom/respirátorom, vydezinfikujte si ruky a až potom sa usádzajte k stolu.

 

  1. Miesto na sedenie si vyberajte tak, aby ste boli od iných hostí vzdialení aspoň dva metre. Konzumácia jedál a nápojov je možná iba po sediačky.

 

Vyhláška Úradu verejného zdravotníctva SR neupravuje počet a ani zloženie osôb za stolom na terasách. Minulý rok sa totiž práve nariadenie o osobách z jednej domácnosti pri stole, prevádzkovateľom v gastre veľmi ťažko preverovalo a dokonca vznikali aj konfliktné situácie.  Napriek tomu sa však snažte preferovať spoločnosť „svojej bubliny“ alebo ľudí z ktorými napríklad v práci trávite väčšinu času. Nezabudnite, že vírus má inkubačnú dobu 14 dní.

 

elizabeth

 

  1. Ak ide o prevádzku s obsluhou a personál neurčí inak, nechajte sa obslúžiť a nechoďte dovnútra k výčapu či pokladnici.

 

  1. Rúško alebo respirátor si zložte len na čas, ktorý je nevyhnutný na jedenie či pitie. Inak ho majte na tvári nasadené. I počas konverzácie sa do ovzdušia rozprašujú kvapôčky, ktoré môžu byť rizikom. Ak si skladáte rúško/respirátor, manipulujte s nimi prostredníctvom gumičiek a neklaďte ich priamo stôl. Majte vopred pripravený priedušný obal, kde ich dočasne uschováte.

 

  1. Buďte ohľaduplní, ak ste v spoločnosti iných ľudí, nefajčite.

 

  1. Nie je vhodné, ak občerstvenie konzumujú viacerí ľudia z jedného taniera, misky alebo pohára.

 

V prevádzkach je, samozrejme, možné použiť toaletu.  Nenadobudnite však falošnú predstavu bezpečia a neskladajte si respirátor ani tam. Je to malý priestor s frekventovaným pohybom cudzích ľudí.  Ruky si poriadne umyte teplou vodou a mydlom a túto možnosť dezinfekcie využívajte tak často ako je to možné. Rešpektujte osobnú zónu iných ľudí v zúžených či stiesnených priestoroch, ako sú chodby či práve toalety.

 

barovna-carovna-terasa-servirovanie

 

Čo musí urobiť personál?

 

  1. Stoly musia byť od seba vzdialené minimálne 2 metre.

 

  1. Príbor nesmie byť voľne dostupný na stoloch – k pokrmu ho musí priniesť personál zabalený do papierovej vreckovky.

 

  1. Samoobslužný výdaj na štýl švédskych stolov (šalátové bary, spoločné košíky s pečivom, samočapovanie nápojov a pod.) nie je povolený. Jedlá a nápoje musí podávať obsluhujúci personál, reguluje sa tým kontakt zákazníkov.

 

  1. Po každom zákazníkovi je potrebné vykonávať dezinfekciu stolov a dotykových plôch, vrátane jedálneho lístka či úchopových častí stoličiek a kresiel.

 

  1. Toaleta musí byť vybavená tekutým mydlom a papierovými vreckovkami a hygienické zariadenia musia byť dezinfikované každú hodinu.

 

barovna-carovna-terasa-leto-kavickari-barovnacarovna-barovna-bar
Po každom zákazníkovi je potrebné vykonávať dezinfekciu stolov a dotykových plôch, vrátane jedálneho lístka či úchopových častí stoličiek a kresiel.

 

Preukazovanie sa negatívnym testom či iným dokladom o výnimke

 

Riaďte sa vždy aktuálne platným uznesením Vlády SR a vyhláškou ÚVZ SR vzhľadom na stupeň varovania okresu, v ktorom sa podnik nachádza. Ak sa výsledok negatívneho testu či iný doklad o výnimke (očkovanie, prekonanie ochorenia…) pri vstupe vyžaduje, preukážte sa ním. Buďte k prevádzkovateľom a obsluhujúcemu personálu ústretoví a po vyzvaní sa bezodkladne preukážte príslušným dokladom. Prevádzkovateľ má podľa vyhlášky oprávnenie takýto doklad vyžadovať, aj doň nahliadnuť. Veríme, že keď budeme myslieť na bezpečnosť seba aj druhých, čoskoro sa otvoria aj interiéry našich obľúbených prevádzok.

barovna-carovna-terasa-logo-38

 

Zdroj: ÚVZ SR

 

Text: Mária Baláž Gyuránová

 

Foto: Ondrej Bobek, Tomáš Turek

 

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Portál Kávičkári.sk vznikol v roku 2011 ako priestor pre všetkých nadšencov a milovníkov pôžitkov - dobrej kávy, jedla, zaujimavých miest a podujatí. Počas desaťročia pôsobenia priniesol stovky zauijímavých informácii, v ktorých sa rozoberala káva, slovenské pražiarne kávy, výrobcovia produktov, majitelia a prevádzkovatelia reštaurácii, šéfkuchári, ale i pomoc celému segmentu HoReCa.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články