Coffeein v Bratislave: Keď myšlienka mať kaviareň zreje a dáva zmysel

Coffeein v Bratislave: Keď myšlienka mať kaviareň zreje a dáva zmysel

 

Peter Szabó sa vo svete kávy pohybuje už 10 rokov. Je zakladateľom a hlavou slovenskej pražiarne Coffeein, ktorá kedysi začínala ako e-shop s talianskou kávou. S myšlienkou mať kaviareň sa Peter pohrával hneď v počiatkoch podnikania, už v roku 2011. Keď v tom čase jednu na odstúpenie našiel, po zhodnotení potrebných investícií a svojich skúseností s gastrom sa rozhodol počkať. Káve však ostal verný a spoločne s bratrancom – postupne sa pridávali ďalší – internetový obchod s talianskou kávou transformovali a vybudovali pražiareň. Túžby mať kaviareň sa – našťastie – nikdy nevzdal, čakal na správnu chvíľu. Na chvíľu, keď bude 100 % pripravený mať svoj podnik. Ten moment prišiel v marci 2019, keď spoločne s Kristínou Daňovou otvorili na Grösslingovej v Bratislave Coffeein. Aká bola Petrova cesta ku kaviarni a čím podnik poteší (nielen) kávomilcov?

 

coffeein-bratislava-grosslingova-2

 

Cesta k vlastnej kaviarni

Peter Szabó z pražiarne Coffeein: Farmárom sa snažíme pomôcť aj adopciou kávovníkov

Čítať viac >

Peter začínal ako masér, namáhavé povolanie si vyžiadalo daň a vyhorel. Zmena živobytia a sebarealizácie teda bola otázkou dňa. Raz cestou domov našiel kaviareň na odstúpenie: vyhodnotil to ako zaujímavú šancu. Po prehliadke priestoru, nazretí za oponu a prepočítaní potrebných nákladov zistil, že na tento krok ešte nie je správny čas. Kávu však predsa len začal predávať: cez internetový obchod Coffeein, v ktorom sa špecializoval prevažne na talianske značky.

 

coffeein-bratislava-grosslingova-44
Internetový obchod s talianskou kávou transformovali a vybudovali pražiareň.

 

Čím viac rozumel trhu s kávou, trendom a požiadavkám zákazníkov, tým si bol istejší, že začať pražiť kávu pod vlastnou značkou je tá správna voľba. A tak sa do toho pustil – spoločne s bratrancom. Značka Coffeein ostala, ponuka sa diametrálne zmenila: taliansku kávu nahradila vlastná značka so svetlejším roastom. Ako pražiareň rástla, Peter hľadal podnik, kde si klienti budú môcť kúpiť jeho kávu a zároveň vyzdvihnúť objednávku.

 

coffeein-bratislava-grosslingova-19

 

Vtedy spoznal Kristínu Daňovú, ktorá viedla kaviareň na Bajkalskej v Bratislave a pomohla pretaviť Petrovu myšlienku do praxe. Postupne však narážali na limity rušnej Bajkalskej a rozhodli sa – už spoločne – hľadať nový priestor. Peter priebežne sledoval na Bazoši ponuku podnikov na odstúpenie, keď jedného dňa našiel nenápadný inzerát o odstúpení kaviarne v centre Bratislavy bez fotky. Ozval sa a dohodli si obhliadku.

 

Peter Szabó sa vo svete kávy pohybuje už 10 rokov. Je zakladateľom a hlavou slovenskej pražiarne Coffeein, ktorá kedysi začínala ako e-shop s talianskou kávou. S myšlienkou mať kaviareň sa Peter pohrával hneď v počiatkoch podnikania, už v roku 2011.

 

Krásne veľké presklené výklady, priestor rozdelený tak, ako sme potrebovali, a energia, ktorá tam vyžarovala, nám hovorila, že do toho choďme. Na obhliadke sme boli v januári 2019 a v marci 2019 sme už otvárali našu prvú vlastnú Bratislavskú kaviareň,“ spomína na prvé stretnutie s priestorom Peter Szabó.

 

coffeein-bratislava-grosslingova-40
Grösslingova v Bratislave, nárožný dom, z terasy vidíte na Modrý kostolík a vnútri na vás čaká presvetlený priestor plný zelene.

 

coffeein-bratislava-grosslingova-50

 

Coffeein na Grösslingovej

Grösslingova v Bratislave, nárožný dom, z terasy vidíte na Modrý kostolík a vnútri na vás čaká presvetlený priestor plný zelene. Tak vyzerá vlajková loď pražiarne Cofeein, kde si kávu môžete nielen vypiť, ale aj kúpiť – v podobe zrna. Okrem toho nechýbajú ani doplnky na prípravu kávy, ako aeropress, mokka konvičky, mlynčeky, filtre či merch značky.

 

coffeein-bratislava-grosslingova-1

 

coffeein-bratislava-grosslingova-48

 

 

Priestor bratislavského Coffeeinu je rozdelený na dve časti: v prvej miestnosti je bar a väčší ruch, druhá, pokojnejšia i väčšia miestnosť je oddelená murovanou priečkou. Posedieť si však môžete aj na parapetoch veľkých výkladov, ktoré zdobí logo Coffeeinu – mních s palicou. Súčasťou kaviarne je tiež terasa oddelená od nie veľmi rušnej cesty živým plotom. Ten je našťastie správne veľký, a tak cez neho môžete vidieť Modrý kostolík.

 

coffeein-bratislava-grosslingova-10
Priestor bratislavského Coffeeinu je rozdelený na dve časti.

 

coffeein-bratislava-grosslingova-29

 

Káva, raňajky, obedy, drinky

Koncept Coffeeinu je postavený tak, aby dával ekonomický zmysel a prispôsoboval sa denným potrebám zákazníkov. Čo to znamená v praxi? Celý deň káva, hosť si vyberie z dvoch druhov: tmavšie upražená espressová zmes alebo hravejšia a ovocnejšia káva. Samozrejmosťou sú filtrované kávy. Súčasťou podniku je i kuchyňa – ráno raňajky, na obed obedy a počas víkendu brunche. Všetko, čo dostanete na tanieri, kuchár pripraví na mieste.

 

coffeein-bratislava-grosslingova-29

 

filter

 

Napríklad v stredu v Coffeeine ponúkali cviklový krém a k tomu roastbeef, mascarpone s čili a kôprom, listové šaláty a vlašské orechy. Aj to je dôvod, prečo sa môže stať, že už o jednej bude dennú menu vypredané. Veľmi vítaným bonusom sú koláče od podnikovej cukrárky. Počas horúceho dňa či k večeru si tu hostia zas môžu pohutnať na miešanom nápoji.

 

obed
Káva, raňajky, obedy, drinky.

 

kolac

 

Coffeein na Grösslingovej nesie rukopis Petra Szabá: premyslený koncept, dobrá, na Slovensku upražená káva, chuť neustále rásť – skôr však ako do veľkosti, tak do kvality. Bratislava v tejto kaviarni získala ďalšie miesto, ktoré je nielen príjemné navštíviť, ale odnesiete si z neho pôžitok. Vo forme kávy, jedla, koláčov, alebo všetkého dokopy. Krásne vidieť, že myšlienka kaviarne v Petrovi zrela dlhšie, nie je narýchlo zrealizovaná a dáva zmysel – nielen ten ekonomický.

 

 

 

Coffeein na Grösslingovej nájdete aj na instagrame.

 

 

Foto: Tomáš Turek

 

 

Text: Tomáš Turek

 

Facebook Comments

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Tomáš Turek

Tomáš Turek

Nadaný, so svojským humorom. Jeho články sú skutočným pokladom a jeho rozhovory sú románom na pokračovanie. Vďaka nemu sa dokážete preniesť na miesta, o ktorých s ľahkosťou píše. A možno ostanete aj trošku hladní. To je riziko Tomášových článkov. No a ešte fotí. Parádne!

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články